Slovenija

Sviz bo podpisal akte, ki sledijo dogovoru o odpravi plačnih anomalij, večini se bodo plače izboljšale za dva razreda

Ljubljana, 25. 07. 2017 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sviz je na izredni seji sklenil, da bo pristopil k podpisu aneksov h kolektivnim pogodbam, ki sledijo dogovoru o odpravi plačnih anomalij. Za uveljavitev slednjega bo sicer ključno število sindikatov, ki bodo pristopili k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor.

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na izredni seji sklenil, da bo Sviz pristopil k podpisu aneksov h kolektivnim pogodbam, ki sledijo dogovoru o odpravi plačnih anomalij. Za uveljavitev slednjega pa bo ključno, koliko sindikatov bo pristopilo k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor.

Kot je pojasnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, je Sviz podpisnik aneksov h kolektivni pogodbi za javni sektor, kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje, kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost in kolektivni pogodbi za kulturo. Ob tem pa so se danes izrekli tudi za podpis sprememb in dopolnitev kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje, s katerimi zapirajo pogajanja o določitvi delovnega časa učiteljev, ki so potekala ločeno z resornim ministrstvom.

Kot mu je znano, bodo anekse h kolektivnim pogodbam podpisovali v četrtek. Za večino zadostuje, da jih podpiše en sindikat, ki je reprezentativen na tistem področju. Le za kolektivno pogodbo za javni sektor velja kvorum. Tako bo v primeru, da tega aneksa ne bo podpisala večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja - torej 22 od 41 - po Štrukljevih besedah verjetno "celotna kompozicija pogajanj in procesa odprave anomalij v javnem sektorju pod vprašajem oz. se vrača na začetek".

"Verjetno se gibljemo blizu tega," je glede kvoruma dejal Štrukelj in dodal, da bo zelo pomembno, kako se bodo opredeljevali v državni upravi, kjer je veliko število sindikatov. Prav tako so tu manjši sindikati, ki v pogajanjih niso bili toliko angažirani.

Za pogajanja sta bili po njegovih besedah bistveni dve točki. Prva je bil predlog Sviza in konfederacije sindikatov javnega sektorja, da se odprava anomalij razdeli v dve fazi in se najprej dogovorijo za delovna mesta do 26. plačnega razreda - tako za skupino J, kot za druge dejavnosti javnega sektorja. Druga je bil protestni shod v juniju, ko so nezadovoljstvo izrazile pomočnice vzgojiteljic in skupina J. Po tem dogodku so se začela sredstva, namenjena za skupino J, povečevati, z začetnih 18,3 milijona evrov pa so na koncu prišli do 26,9 milijona evrov, je dejal Štrukelj.

Sviz bo podpisal akte, ki sledijo dogovoru o odpravi plačnih nesorazmerij.
Sviz bo podpisal akte, ki sledijo dogovoru o odpravi plačnih nesorazmerij. FOTO: Miro Majcen

Večini skupin, ki jih iz plačne skupine J zastopa Sviz, se bodo plače izboljšale za dva plačna razreda, torej za osem odstotkov. Gre za kuharje, hišnike, računovodje, poslovne sekretarje oz. tajnike v vzgoji in izobraževanju. Tega ni mogoče zavreči kot drobiž, nekaj nebistvenega, je dejal in dodal, da preračunano namreč poenostavljeno rečeno pomeni, da bodo na letni ravni pridobili eno osnovno plačo.

Ne bodo pa tega občutili vsi. Med njimi so čistilke, perice in pomožni delavci, ki bodo kljub dvigu za tri plačne razrede ostali pod minimalno plačo. A kot je pojasnil Štrukelj, to ne velja za vse. Del čistilk bo, kot je dejal, vendarle deležen izboljšanja. Kot dve večji skupini, ki bosta izven skupine J ravno tako deležni dviga za dva plačna razreda, pa je omenil medicinske sestre in pomočnice vzgojiteljic.

Nad 26. plačnim razredom se odprava anomalij veže le na pooblaščene uradne osebe.

Štrukelj pa je že napovedal aktivnosti za jesen, ko bodo zagotovo postavljene zahteve po eni strani za odpravo anomalij višje na plačni lestvici tudi pri ostalih in tudi v delu, vezanem na zdravniške plače. "Ta dva elementa se bosta verjetno premešala v ena sama pogajanja, ki bodo hektična in se bodo verjetno stopnjevala tja proti prihodnji pomladi," predvideva Štrukelj.

V Svizu so trdno prepričani, da so učitelji in drugi strokovni delavci v izobraževanju, znanosti in kulturi upravičeni do primerjave z zdravniki. Obenem pa opozarjajo, da je glede na statistike vrednotenje delovnih mest z univerzitetno izobrazbo v izobraževanju, znanosti in kulturi bistveno nižje kot v državni upravi, zdravstvu ali celo skupini J.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
26. 07. 2017 13.18
+2
toti pajaci se že več let borijo,pa ne za delavce temveč za svoje plače.po državi pa statistike plač ,ki vse prenesejo tudi povprečne plače v zasavski regiji ,ki ima okoli 20 % brezposelnost in več kot 50% ljudi na minimalcih,ki ob večkratnem napredovanju še vedno dobijo minimalno plačo samo država manj doplača do minimalne plače,povpreček pa okoli 1000 eu.,le kdo ima potem tako velike plače v regiji ,da pridejo do teh številk povprečka.povpreček je zmeraj dober,mi jemo zelje sosed pa meso-povpreček je dober segedin golaž
Skunk Works
25. 07. 2017 22.21
+2
Jagode in papriko obirat štrukelj in semolič
obožeobože
25. 07. 2017 21.35
+1
Šrukelj in Semolič grobarja Slovenije
Skunk Works
25. 07. 2017 22.11
+0
Uporabnik113089
25. 07. 2017 20.31
+9
Fotografija pove več kot tisoč besed. Semolič in Štrukelj drug ob drugemu.... Denar se vzame gospodarstvu in razdeli v javnem sektorju. Sužnji v gospodarstvu umirajo na obroke za 620 eur. na mesec, Hribar Miliči pravijo da so stroški na zaposlenega v gospodarstvu preveliki, asi v javnem sektorju pa napredujejo in napredujejo in napredujejo..... Semolič - nisi vreden da te sonce obsveti!
290ktober
25. 07. 2017 21.09
+4
trumpet2018
25. 07. 2017 21.10
+4
++++++++++ tiste njihove plakate bi jim nekam zatlačil, pa ne bi nikoli več stavkali. levaška sindikalna petkrat preplačana balkanska mafija. sramota, da moramo to gledati. da se ti želodec obrne
Skunk Works
25. 07. 2017 22.20
+2
valjhunsinkajtimara
25. 07. 2017 19.38
+5
Denar gre seveda iz žepov davkoplačevalcev.
290ktober
25. 07. 2017 21.10
+3
proletarec1
25. 07. 2017 19.25
+7
SAMO LUSTRACIJA LAHKO REŠI SLOVENIJO!!! LEVI IN DESNI KRADEJO.MLADIM NEDAJO NOBENIH MOŽNOSTI,UPOKOJENCE , PA PORIVAJO V PRERANI GROB Z MIZERNIMI POKOJNINAMI.
290ktober
25. 07. 2017 21.10
+1
FC Chelsea2
25. 07. 2017 18.50
+2
ja gospod Štrukelj se je predvsem dogovoril za sebe in pomebno mu je samo to, da je v središču pozornosti briga njega za delavce to je že tolikokrat pokazal Vlado pa še tolk manj briga važno, da je tudi gospod imuniteta pred policijo v središču pozornosti in da se lahko hvali Koprivnikar kajne za delavce se pa spet ne bo nič spremenilo kot ponavadi razen takrat ko gre za zdravnike ali velike uradnike.
FC Chelsea2
25. 07. 2017 18.51
+2
za tiste ko manj ko delajo več dobijo. tisti ko pa dejansko delajo pa najmanj tako se dela v naši državi.
LLLEPI
25. 07. 2017 18.10
+2
No hisniki kuharji snazilke itd; A ste ponovno pokleknili za par 10 everckov ? Kako torej pricakujete da je vase delo in tudi vi spostovani ce pa sami znizujete svojo vrednost dela in vrednost samih sebe in sami unicujete spostovanje do samih sebe in svojega dela ??