Slovenija

Sindikalisti Cerarju: Glavna žrtev privatizacije bodo zaposleni

Ljubljana, 14. 11. 2014 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Miro Cerar je na sestanku s predsedniki sindikalnih central izrazil željo po dialogu. Sindikalisti pa so izrazili prepričanje, da je treba zaustaviti proces privatizacije. Cerarja so tudi opozorili na potek pogajanj o krčenju mase plač v javnem sektorju.

Cerar za mizo s sindikalisti.
Cerar za mizo s sindikalisti. FOTO: POP TV

Premier Miro Cerar je na sestanku s predsedniki sindikalnih central, ki je trajal uro in pol, izrazil željo po nadaljevanju socialnega dialoga in sprejemu socialnega sporazuma, so po srečanju v Ljubljani povedali predstavniki delojemalcev. Ta dialog bo po njihovih besedah težak predvsem zaradi privatizacije in varčevanja v javnem sektorju.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je po sestanku dejal, da želi vlada "z nekimi preteklimi obljubami nadaljevati proces razprodaje dobrih slovenskih podjetij, četudi bodo njegova glavna žrtev spet zaposleni". "Kajti v tem procesu očitno glavno vlogo igra kupnina, proračun," je bil kritičen.

Sindikati so zato danes po njegovih besedah predsedniku vlade sporočili, da je treba ta proces zaustaviti, dokler ne bo strategije upravljanja državnega premoženja in sprememb prevzemne zakonodaje, kar naj bi maksimalno zaščitilo interese Slovenije in zaposlenih.

Sindikalisti so se po današnjem srečanju s Cerarjem odločili, da se bodo vendarle udeležili za prihodnjo sredo napovedanega začetka pogajanj o novem socialnem sporazumu, se pa glede na povedano bojijo, da bodo ta zelo težka.

Cerar se, tako Semolič, zaveda teh problemov, a bo proces privatizacije nadaljeval. Bo pa naslednji teden na to temo vendarle sklical "pomemben sestanek, kjer bodo ponovno pregledali pogoje, probleme, pasti privatizacije" in o izidu pogovorov obvestil sindikate. Sestanka naj bi se udeležili različni ministri in drugi poznavalci. "Zagotovo bo pomemben in nestrpno čakamo, kaj se bo na njem zgodilo," je današnje pogovore povzel Semolič.

Srečanje pa je pozitivno presenetilo predsednika Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost (KNSS) Draga Lombarja. Kot je poudaril, je dal predsednik vlade danes trdno obljubo, da se bo zavzel, da bo položaj pri prodaji podjetij, ki bodo na vrsto za privatizacijo prišla v prihodnje, "popolnoma drugačen" in da bodo zaposleni v njih zaščiteni tako, kot so zaščiteni javni uslužbenci.

Predstavniki delojemalcev so premierja danes opozorili tudi na potek pogajanj o krčenju mase plač v javnem sektorju, je pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. "Nekateri elementi teh pogajanj so izrazito nekonstruktivni, vodijo v konflikt in lahko pripeljejo do tega, da bomo ponovili leto 2012," je izpostavil.

Predsednik vlade jim je po njegovih besedah zagotovil, da je z dogajanjem seznanjen, ni pa želel pojasniti, kakšno je zdaj stališče vlade. Štruklja moti, ker vlada v zvezi z javnim sektorjem v četrtek ni sprejela nobenega stališča in sindikati tako ne vedo, kaj jim bo minister za javno upravo Boris Koprivnikar v sredo prinesel na mizo. "Očitno se je ali zataknilo ali pa si je vlada vzela čas za premislek. Tako kot vi tavam v megli, ki postaja vsak dan gostejša," je povedal.

Sviz je na okopih zaradi predlaganih posegov v normative v šolstvu.
Sviz je na okopih zaradi predlaganih posegov v normative v šolstvu. FOTO: Miro Majcen

Štrukelj: Odločitev o shodu bo sprejeta na kongresu

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa je policiji prijavil shod, ki ga načrtuje za 3. december v Ljubljani, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v predšolski vzgoji in šolstvu. Odločitev o shodu oz. protestu bo sprejeta na kongresu Sviza, ki bo 20. in 21. novembra na Bledu, je danes napovedal Štrukelj.

Po njegovih besedah Sviz prejema pisma članstva, ki zavrača vse dodatne ukrepe v izobraževanju, ki jih zahteva vlada. "Sviz zdaj med članstvom poizveduje, kolikšna bi bila udeležba na protestu iz posameznih območnih odborov, ki jih je 27 po vsej državi," pravi.

Štrukelj je že v četrtek potrdil prijavo protestnega shoda policiji. Danes pa je zanikal, da bi se sindikat odločil za samostojni protest. "Tudi do zdaj je namreč ob vseh tovrstnih aktivnostih sindikatov javnega sektorja praviloma Sviz prijavljal shode, ker ima za to tudi zmožnosti glede na to, koliko ljudi dela v tem sindikatu in dela to za vse sindikate javnega sektorja," je pojasnil Štrukelj.

Sviz: na protest skupaj, lahko pa tudi sami

Kdo vse se bo udeležil protesta, pa bo po njegovem mnenju odvisno od več dejavnikov. Če vlada ne bo umaknila dodatnih zahtev, ki gredo prek trenutno veljavnih varčevalnih ukrepov iz let 2013 in 2014, se bodo sindikati po navedbah Štruklja verjetno pogovarjali o skupni udeležbi.

Če bi glede celovitih ukrepov v širšem javnem sektorju prišlo do dogovora, a bi vlada vseeno vztrajala pri dvigovanju standardov in normativov v šolstvu in zapiranju kulturnih institucij, zlasti manjših muzejev, kar predvideva osnutek interventnega zakona, pa bodo "na protest šli s tistimi, ki bodo razumeli, da so posegi v izobraževanje in kulturo povsem nesprejemljivi", je poudaril Štrukelj.

Medtem proteste napovedujejo tudi policisti, saj zavračajo vsak poseg v plače in pravice zaposlenih v policiji. Sveta obeh policijskih sindikatov se bosta na seji 20. novembra dogovorila o poteku nadaljnjega sindikalnega boja ter uskladila stališča in zahteve do vlade. Odločala bosta tudi o morebitnem preoblikovanju v skupni stavkovni odbor. Pogajanja vlade in sindikatov javnega sektorja o ukrepih za obvladovanje plačne mase v letu 2015 se sicer nadaljujejo predvidoma prihodnji teden.

Prepričan je, da je prav to "točka identifikacije, ki povezuje aktualno vlado in vlado Janeza Janše". Tu se ponavlja identična in nerazumna zahteva po zniževanju na področju, ki na nek način pomeni vprašanje kakovostne prihodnosti, je poudaril.

Ob tem je Štrukelj izpostavil, da se z interventnim zakonom, osnutek katerega je občinam poslalo ministrstvo za javno upravo, posega zlasti v kakovost javnih vrtcev, saj gre za povečevanje obremenitev vzgojiteljic in pomočnic. To bo imelo za posledico, da bo približno 450 vzgojiteljic ostalo brez službe, pravi Štrukelj in dodaja, da je to v nasprotju s tistim, kar ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar v ponedeljek izjavila na shodu ravnateljev, namreč "da ne bo podpirala niti enega ukrepa, s katerim bi povečevali število brezposelnih v Sloveniji".

Glede na to, da ti ukrepi neposredno povečujejo število brezposelnih, Štrukelj ministrico poziva, naj pojasni, "kaj se tukaj dogaja" in pove svoje stališče o tem. In še, naj tudi pojasni, zakaj v predlog sprememb standardov in normativov v izobraževanju ni vključeno pristojno ministrstvo za izobraževanje.

Koprivnikar: Rešitve ne bomo našli na ulici

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je danes zatrdil, da posegov v standarde in normative ne bo mimo dogovora. Kot je dejal, je to tudi izrecno zagotovil sindikatom na zadnjih pogajanjih, zato je zanj nerazumljivo, da Sviz že načrtuje proteste. Moti ga, da se konkretne zadeve ne razčiščujejo za mizo. Rešitve ne bomo našli na ulici, meni.

"Če bi bila vlada vedno tako resno vzeta, kot je takrat, ko na mizo da predloge, potem bi bilo verjetno delo veliko bolj učinkovito," je glede napovedanih protestov dejal minister Koprivnikar.
"Če bi bila vlada vedno tako resno vzeta, kot je takrat, ko na mizo da predloge, potem bi bilo verjetno delo veliko bolj učinkovito," je glede napovedanih protestov dejal minister Koprivnikar. FOTO: Miro Majcen

Razburjenje je povzročil t. i. interventni zakon na področju občin, ki ga je ministrstvo za javno upravo nedavno poslalo občinam. Koprivnikar je pojasnil, da gre le za predlog zakona, ki je na mizi in so v njem možnosti, o katerih želijo razpravljati. "To smo dali na mizo kot osnovo za razpravo, kaj od tega je realno mogoče izvesti. V zadnjih pogajanjih s sindikati smo eksplicitno zagotovili, da poseganj v standarde in normative ne bo mimo dogovora resornega ministrstva in sindikata. Ampak se že načrtujejo protesti. To mi je malo nerazumljivo," je pojasnil minister.

Po njegovi oceni namreč ne morejo niti začeti razprave o nekem predlogu, če se ga ne opredmeti. Kot razume, je sicer ta predlog nesprejemljiv tako za sindikat kot za ministrstvo za izobraževanje. Tako bodo eni in drugi "nedvomno pojasnili argumente" in če je predlog nesprejemljiv, "pač ne bo uveljavljen", je pristavil.

Že ob pripravi zakona za uravnoteženje javnih financ občin pred dobrima dvema letoma je sicer največ razburjenja povzročil prav predvideni poseg v standarde in normative na področju izobraževanja, za kar so na pristojnem ministrstvu pozneje zatrdili, da je v zakonu pristal po pomoti.

Na vprašanje, zakaj je aktualna vlada tudi tokrat predlagala iste zadeve, pa čeprav je vedela, kakšne bodo posledice, Koprivnikar odgovarja, da so želeli preveriti, če mnenja izpred nekaj let še držijo: "Če torej držijo in če predlogi ne bodo sprejeti, potem jih bomo pač umaknili. Nismo pa vedeli, kakšne bodo posledice."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ezekiell
18. 11. 2014 10.50
Brez sindikatov bi plače določala vlada sama, tako pa imamo, vsaj na videz, pogajanja! In do vseh tistih, ki ne podpirate sindikatov bi bilo pošteno, da ne sprejmete posledic poganjaj ampak takoj pristanete na zahteve vlade.
korintos22
15. 11. 2014 23.01
+1
Semoliš in ĐŠrikel nedajta se, penzija bo dosti manjša?
helvecijaner
15. 11. 2014 21.36
+4
Hvala bogu se začenja sindikalna vlada sama uničevat, kot Rimsko carstvo, ko so bili na vrhuncu obsedenosti svoje samouničevalske oslarije so propadli.
lnterReflections
15. 11. 2014 18.30
+4
Čim ni članek o Ivanu Janezu Janši, ni niti 300 komentarjev. Če bi bilo o njem, bi bilo po 1000 komentarjev.
botjabotja
15. 11. 2014 20.11
+0
Velika večina komentatorjev daje janšizem. V tem grmu tiči zajec...
korintos22
15. 11. 2014 23.02
-1
BULDOH
16. 11. 2014 07.34
+1
ROMELS
15. 11. 2014 17.26
+3
Tile naši sindikati še za v 18. stoletje niso.
gripson
15. 11. 2014 17.07
-1
V podjetjih s tujim vodstvom naš Semolič ne bi imel kaj delati (služiti), in tega se sindikalisti bojijo....ne pa prodaje podjetij.
JE-BI-GA
15. 11. 2014 14.06
+11
Ni pravilno da se v JU klesti vsem počez, tam bi morali najprej odstraniti razne vodje, sekretarje, namestnike in še in še ljudi, zmanjšati plače samo vodilnim in raznim prisesancem na javni denar, ukiniti razne borčevske penzije, ker tisti, ki so se zares borili so že davno pod rušo. Po večini pa te pokojnine prejemajo ljudje, ki so 1945-ga bili še v plenicah ali jih pa sploh še ni bilo, tistih par 10, ki pa jih še živi in so res bili borci jim pa dohodke povišati. So še velike rezerve, ki jih pa naše gnilo demokratično vodstvo države ne vidi, pravzaprav jih sploh noče videti. Trajbajo neko gnilo politiko, ki ni sprejemljiva za naše gospodarske razmere.
lnterReflections
15. 11. 2014 13.21
+4
Zaposlenim bo nedvomno bolje v zasebnem kapitalizmu kot pa v državnem. Ker vse, kar država upravlja, propada.
JE-BI-GA
15. 11. 2014 14.12
-2
Če bi sistem bil pravi sigurno nebi, ker je pa krokarjem gnila demokracija odprla kletke pa mislijo da morajo vse pokrasti in uničiti, kar je bilo prej našega. Upam da se ljudstvo kmalu zbudi in da se začne delati konec tem svinjarijam, ki jih naši oblasniki tako velikodušno sprejemajo od gnilega kapitalističnega sistema.!!
lnterReflections
15. 11. 2014 14.31
+2
JE-BI-GA, podjetja v državni lasti nikoli niso bili v lasti državljanov oz. naše, ampak v lasti vladajočih. Zame beseda "država" pomeni, da so "država" tisti, ki upravljajo s policijo, vojsko in sodstvom. In če ti isti ljudje, ki upravljajo s policijo, vojsko in sodstvom, upravljajo še z gospodarstvom, je to državni kapitalizem in ne socializem. Socializem pomeni pa, da delavci upravljajo s podjetjem in so ob enem investitorji. To pa je možno samo preko zadrug oz. kooperativ. Tisti, ki pa pogrešajo Josipa Broza TITA, v bistvu pogrešajo državni kapitalizem, ki je sebi nadel ime "socializem". To je isto kot recimo Kitajska, ki je sebi nadela ime Ljudska republika Kitajska, čeprav v njej ni nič ljudskega. Če ima izdelek lepo škatlo, še ne pomeni, da ko ga odpreš, da bo vsebina v njej kvalitetna. Enako je bilo z državnim kapitalizmom v letih 45-90.
wolfterier
15. 11. 2014 15.47
+4
Nacionalni interes foruma 21 je izmolzel portorožke hotele,zdaj so last Hrvatov.Ti se spoznajo na turizem in bodo poslovali naprej.Le dobiček ne bo ostal forumu 21,hvala Bogu!
BobbyP
15. 11. 2014 12.42
+6
Namesto privatizacije in nižanja plač v JU naj raje ustanovijo še kakšnih par sto različnih odborov, ker za kurjo in govejo župco res odbora še nimamo pa to sicer zelo nujno potrebujemo. Sorodnikov in prijateljev, ki bi potrebovali dobro plačano javno službo namreč nikoli ne bo zmanjkalo. Če bi v Sloveniji lahko tržili neumnost, bi verjetno bili najbogatejša država na zemeljski obli.
Shisui
15. 11. 2014 12.30
+10
Kakorkoli obrneš, gospodarstva ne moremo več izčrpavati JS/JU pa še vedno kasira višje plače, regrese in božičnice, pa čeprav živite na plečih gospodarstva. Wake the f up, tako ne more it naprej.
Super Huey
15. 11. 2014 12.27
+11
Takole pa izgleda ko useka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij itd itd) ste pogrebniki Slovenije. Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Takaparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
jung
15. 11. 2014 15.39
+6
Prav imaš.Slo so že tako izropali,da so primorani za nadaljevanje svojega pohoda pufati to bogo državo do onemoglosti.JS pa je pri nas maligna tvorba s toliko metastazami, da je očitno ni več moč pozdravit oz se je tudi noče.
ROMELS
15. 11. 2014 10.40
+0
A so neumni! Kdo drug pa kot zaposlen. To je povsem na mestu.
asusprime1900
15. 11. 2014 11.03
+4
sidkati bi mogli tudi kaj delat vproizvodnji ne sam bluzit scitijo svoje riti a ne delavske
Infraping
15. 11. 2014 09.14
+1
names de drug drugem žene porivate ko hobotnce, botte tu wasserdiht, gnar nej pa krož, ker je zato narjen. V raziskovalne namene in ostala podobna nujna ajnars se pa nej akumulira v racionalnih količinah.
Verbena
15. 11. 2014 08.11
+7
Sindikati, predvsem gospodarski, glavna žrtev te tranzicije, ki še kar traja, so tudi bili zaposleni in to v gospodarstvu !!!...kje ste bili takrat ves čas ???....
slayer2
15. 11. 2014 08.54
+3
wolfterier
15. 11. 2014 15.51
+2
Sejmolićevci so sodelovali z novokapitalisti,ne pa pomagali delavcem.Vsi ropi so bili izvedeni z njihovo tiho podporo.Zdaj le še zbirajo članarino od naivnežev za svoje plače...
Infraping
15. 11. 2014 07.28
+2
Upam, da imajo kak izobraževalni sistem luštkan tam na Caymanu.
Infraping
15. 11. 2014 06.54
+2
Hobotnica je rešitev, drgač bote pa tut vi kri lars. Js sn pa zuni.
Infraping
15. 11. 2014 06.09
Do stanovanja tudi mladi.
Infraping
15. 11. 2014 05.03
mi mamo še kr privatizacijo v teku al ka'
megimegi 1
15. 11. 2014 13.17
+4
Sindikalisti so kapitalisti.Sploh veste kaksne denarce vlecejo.KJE so boli,ko so v Mariboru vse tovarne pozaprli,pokradli in preselili v druge drzave.Maribor so unicili,takrat jih ni bilo nikjer,zdaj pa nekaj kricijo,ko je ze za vse prepozno.Sindikaliste bi bilo potrebno poslat na Dob,delajo samo za svojo korist,za delavce jim je itak vseeno.
nikhrast
15. 11. 2014 02.09
+5
Pa naj sindikati kaj kupijo, ponekod imajo več-milijardske investicije v pokojninskih skladih. Pa sindikati tudi podpirajo delavce ko so na štrajku ali ko so odpuščeni. Ali sindikati sploh vedo kaj je njihova vloga, stalno se pogajajo z vlado namesto da bi se pogajali z delodajalcem. OK, v Sloveniji more biti delodajalec vlada, kaj češ, to je neosocializem.
Super Huey
15. 11. 2014 00.17
+7
Paraz-itke skenslat!