Slovenija

Sviz poziva rektorja mariborske univerze k odstopu

Maribor, 28. 10. 2016 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sindikatu Sviz menijo, da bi moral rektor mariborske univerze Igor Tičar zaradi svojega ravnanja glede spornega nekdanjega glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča odstopiti. Kot pravijo ob tem, ni nobenega dvoma, da je za sramotno dogajanje na Univerzi v celoti odgovoren prav Tičar.

Ni nobenega dvoma, za sramotno dogajanje na Univerzi v Mariboru je v celoti odgovoren rektor Igor Tičar,  pravijov Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Predlagajo, da odstopi. 

Slednji poziva ne želi komentirati. "Rektor Univerze v Mariboru destruktivnih sindikalnih pozivov ne bo komentiral," so na univerzi odgovorili na prošnjo za odziv rektorja.

Sviz je že marca Tičarja v javnem pismu pozval, naj Lorenčiču odvzame vsa pooblastila in izpelje postopke ugotavljanja njegove odgovornosti. Za poziv so se odločili po prejemu pisma zaposlenih na rektoratu, ki je bilo za Lorenčiča zelo obremenjujoče - od spolnega nadlegovanja, poniževanja zaposlenih in vulgarnega obnašanja do spornih premestitev in ocen za delovno uspešnost.

Igor Tičar, rektor mariborske univerze
Igor Tičar, rektor mariborske univerze FOTO: Kanal A

Komisija, ki jo je po njihovem pozivu imenoval rektor, je ugotovila, da je "Lorenčič s svojim vodenjem na položaju glavnega tajnika na rektoratu nedvomno ustvaril sovražno in žaljivo delovno okolje, opisanem v drugem členu pravilnika za zagotavljanje varovanja dostojanstva delavcev Univerze v Mariboru".

V sindikatu so zato pričakovali, da se bo rektor po skrajno obremenjujočih ugotovitvah komisije svojemu sodelavcu takoj odrekel in s tem zaščitil ugled univerze, a se je zgodilo po njihovem nekaj povsem nerazumnega in hkrati ciničnega - Tičar je Lorenčiča imenoval na položaj pomočnika glavnega tajnika za odnose z javnostmi in promocijo.

"Človek, ki vzpostavlja sovražno in žaljivo delovno okolje, ki žali, ponižuje, ki je vulgaren, ki šikanira ženske, kot so zapisali zaposleni na rektoratu v omenjenem pismu, bo v imenu univerze komuniciral z javnostjo in skrbel za njeno promocijo. Ta gesta pove vse o odgovornosti rektorja, ki bi moral biti prvi skrbnik ugleda akademske ustanove in bi bil dolžan zaščititi žrtve sovražnega in žaljivega ravnanja, namesto tega pa je zaščitil storilca in mu namenil celo vodstveno delovno mesto," so ogorčeni v Svizu.

Ob tem so dodali, da je bilo očitno že nekaj floskul o političnem preganjanju, totalitarnem in revolucionarnem sojenju, ki da se mu dogaja, dovolj, da je Lorenčič izničil ugotovitve komisije, zaposlena, ki sta imela dovolj poguma, da sta na žalitve in njegovo sovražnost do zaposlenih opozorila, pa bosta izgubila svoji delovni mesti.

V sindikatu zato ne dvomijo, da je za sramotno ravnanje v celoti odgovoren rektor Tičar, pri tem pa se jim najbolj zaskrbljujoče zdi, da se od tako spornega ravnanja ni distanciral senat Univerze v Mariboru, ki bi moral delovati kot etična referenca in pozvati rektorja k odstopu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
28. 10. 2016 19.45
+4
sviz zavije čokolado....
wolfterier
30. 10. 2016 16.21
+1
Kakšne kreature izobražujejo našo mladino,ni čudno,da gre vse v tri....
sinhron
28. 10. 2016 17.21
+6
Tako na Koprski univerzi , kot na Mariborski univerzi bi morali pod nujno zamenjati rektorje , ker so v sramoto univerzam !
I G N O R A N T
28. 10. 2016 16.38
+8
In folk plačuje davke
JApajaDAja
28. 10. 2016 16.36
+5
pa da nam(vam) je matrna-kaj mb res mora biti slo deponija-v vseh sferah?!
Karantanija
28. 10. 2016 16.29
+8
Kako lahko taki ljudje delajo na Univerzi?
Sil Ka 1
28. 10. 2016 16.29
+8
Gospodu bi moral nekdo povedat, da nima niti osnove človeških manir in da je čas, da spakira in gre v penzijo.
Foen
28. 10. 2016 15.39
+12
Benny Hill ressurected! Gospoda predstavlja civilizacijsko dno človeškega razvoja.
mallonge
28. 10. 2016 15.38
+12
Rektorji so poden od ljudi. Ljubljanski, Mariborski in primorski. Sicer pa slika vlade. Nesposobnost in kraje zraven pa še mobingi in seksualne pretenzije.
wolfterier
28. 10. 2016 15.58
+11
Ta je tako že zdavnaj za v penzijo,kaj še se grebe na fakulteti,ven z njim in njemu podobnim !