Slovenija

'Več dobijo vodilni v slabi banki za nagrado, kot pa vsi otroci skupaj za učno pomoč'

Ljubljana, 20. 01. 2015 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Štrukelj opozarja, da sredstva, ki jih ministrstvo za izobraževanje namenja za učno pomoč, ne dosegajo sredstev, ki jih dobijo vodilni v slabi banki kot nagrado. "In to je v tej državi problematično," je dejal.

Ministrstvo za izobraževanje je s 1. januarjem brez dogovora s sindikati začelo izvajati ukrepe, s katerimi namerava letos privarčevati 10 milijonov evrov. Ukrepi med drugim učiteljem ukinjajo plačilo za izvajanje učne pomoči učencem, zmanjšujejo sredstva za srednje in glasbene šole, interesne dejavnosti in šolo v naravi. A je ministrica Stanka Setnikar Cankar tudi napovedala, da to ne bo dovolj; ministrstvo za finance namreč zaradi nižjega izplena pri pogajanjih s sindikati od njih zahteva, da poiščejo dodatne prihranke v višini nekaj deset milijonov.

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je na nujni seji na predlog koalicije sprejel sklep, s katerim je vlado pozval, naj ministrstvu za izobraževanje zagotovi zadostna sredstva za plačevanje učne pomoči in izvajanje drugih programov, kjer namerava ministrstvo varčevati. Razpravo o varčevalnih ukrepih v šolstvu je sicer zahtevala SDS.

'Varčevanje v šolstvu bi lahko bilo škodljivo'

Na odboru je večina navzočih predstavnikov opozicije, sindikatov in organizacij, ki se ukvarjajo z mladimi, danes opozorila, da bi lahko bilo varčevanje v šolstvu škodljivo, posebej v delu, ki se nanaša na ukinitev plačevanja učne pomoči učencem s posebnimi potrebami.

'Predlagano varčevanje slabi javno šolstvo'

Temu so se v razpravi nekoliko presenetljivo pridružili v koalicijskih SD, SMC in DeSUS. V SD so opozorili, da predlagano varčevanje slabi javno šolstvo in v šolsko polje vnaša nepotrebno zaskrbljenost. Irena Kotnik (SMC) je ocenila, da javnosti ni bilo treba razburjati z omenjenimi ukrepi, saj si jih ne želi nihče. Pri tem upa, da jim bo uspelo najti manjkajoča sredstva. Primož Heinz (DeSUS) pa je ocenil, da je varčevanje sicer potrebno, da pa je treba biti pri ukrepih, kot je neplačevanje učne pomoči, še posebej socialno občutljiv.

V SDS so predlagali, naj odbor sprejme sklep, s katerim bi vlado pozvali, naj prekliče izvajanje varčevalnih ukrepov, kar pa je odbor, v katerem ima večino koalicija, zavrnil. Namesto tega je koalicija predlagala podoben, lasten sklep, s katerim je odbor vlado pozval, naj ministrstvu za izobraževanje zagotovi zadostna sredstva za plačevanje učne pomoči in izvajanje drugih programov, kjer namerava ministrstvo varčevati. Sklep je odbor potrdil soglasno.

Tomaž Lisec (SDS) je ob tem izrazil veselje, da je koalicija sprevidela, da je njena vlada naredila napako, ministrici za izobraževanje Stanki Setnikar Cankar pa predlagal, naj se v koaliciji v prihodnje pogovorijo, preden bodo predlagali takšne ukrepe.

Andrej Čuš (SDS) je sicer v imenu predlagateljev opozoril, da je predvideno varčevanje ministrstva nepremišljeno. Še posebej nepremišljena se mu zdi ukinitev plačevanja izvajanja učne pomoči.

'Več dobijo vodilni v slabi banki za nagrado, kot pa otroci za učno pomoč'

SVIZ vlado poziva, naj takoj preneha z uničujočo prakso zmanjševanja sredstev za javno izobraževanje, ki se ponavlja zadnjih šest let.
SVIZ vlado poziva, naj takoj preneha z uničujočo prakso zmanjševanja sredstev za javno izobraževanje, ki se ponavlja zadnjih šest let. FOTO: Thinkstock
Sviz bo zaradi varčevanja v izobraževanju začel zbirati podpise v podporo ohranitvi kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela. S peticijo pozivajo vlado, naj takoj preneha z uničujočo prakso zmanjševanja sredstev za javno izobraževanje.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je opozoril, da sredstva, ki jih ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namenja za učno pomoč, ne dosegajo sredstev, ki jih dobijo vodilni v slabi banki kot nagrado. "In to je v tej državi problematično," je dejal.

V sindikatu se po njegovih besedah strinjajo, da sedanja učna pomoč ni organizirana dobro in da se odločbe za učno pomoč delijo preveč na široko, na kar je v razpravi opozorila tudi ministrica, vendar po njegovih besedah odločb ne izdajajo učitelji.

Varuhinja dvomi, da gre res le za začasne ukrepe

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je podvomila v navedbe ministrice, da so omenjeni ukrepi zgolj začasni. Po njenem mnenju bi bilo tudi sicer pričakovati, da se bodo sredstva zmanjševala bolj utemeljeno in da se bo namesto na občutljivih skupinah otrok raje varčevalo kje drugje.

Tudi generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Breda Krašna je pozvala, naj se ne varčuje na otrocih, ki prihajajo iz socialno šibkejših okolij.

Ministrica pa je na seji odbora ponovila, da je ministrstvo ukrepe sprejelo zaradi finančnega položaja, v katerem je država, z njimi pa so se želeli tudi izogniti odpuščanju v šolstvu. Napovedala je, da bodo ukrepe umaknili takoj, ko bo ministrstvo dobilo zagotovilo, da bo dobilo več sredstev.

Na ministrstvu se po njenih besedah zavedajo, da gre pri ukinitvi plačila učne pomoči za zelo občutljivo območje, da pa niso "mogli spregledati tudi informacij, da se del učne pomoči izvaja tudi v času pouka". Po njenih besedah bo treba prevetriti tudi samo izdajanje odločb.

Z izjavo za javnost so se danes oglasili tudi v Mladinskem svetu Slovenije in izrazili zaskrbljenost in nestrinjanje z varčevalnimi ukrepi v šolstvu. Tudi oni pričakujejo, da bo ministrstvo ukrepe umaknilo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rnogled
21. 01. 2015 17.43
+2
Branimir Štrukelj je opozoril, da sredstva, ki jih ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namenja za učno pomoč, ne dosegajo sredstev, ki jih dobijo vodilni v slabi banki kot nagrado. "In to je v tej državi problematično," je dejal. In to je edina stvar v kateri se strinjava s Štruklom.
slovenskidelavec
21. 01. 2015 17.13
Toti so očili naše politike KAKO SE DELA
proletarec1
21. 01. 2015 16.30
+3
ČE BI BILA TA VLADA KAJ VREDNA, BI TEM BANKIRJEM ŽE ZDAVNAJ DALA NOGO!!!!!!
Enmajstr
21. 01. 2015 17.15
+1
don_samo
21. 01. 2015 13.10
+2
Slika, ki odraža interese!
ivan.z Doba
21. 01. 2015 11.53
+2
Kaj je sedaj problem. Otroci. Oni ne bi smeli biti problem. Slaba banka. Da je velik problem. Štrukelj bi rad preko slabe banke prišel do denarja. Tudi to je problem. Denarja in časa imajo učitelji dovolj. Vsak dan 8 ur NA DELOVNEM MESTU, pa se bo našel čas, poleg priprav, popravljanja nalog tudi za dodatni pouk v sklopu rednih ur učiteljev. 1200 € neto za 100 šolskih ur na mesec!?
SDS_je_poden
21. 01. 2015 09.43
+6
Ne vidite problema širše. Zakaj pa ministrstvo ne bo več plačevalo te pomoči? Se spomnite, ko je US odločilo, da mora država v celoti financirat državni učni program, pazite sedaj to, PRIVAT šolam. No, tja bo šel sedaj ta denar. Zahvalite se US.
SDS_je_poden
21. 01. 2015 09.45
+7
Ampak ja, važno je, da ta lolek v prispevku ne bo več plačeval teh 60 EUR za svojega otroka, ki ga je sam, po lastni presoji, vpisal v privatno šolo (šolo za katolibane).
SDS_je_poden
21. 01. 2015 09.47
+6
Kdaj bodo pa ta dodatek, to dodatno plačilo, dobili tisti starši, ki šolajo otroke na domu, prav tako po državnem učnem programu in opravljajo teste na državnem nivoju?
SDS_je_poden
21. 01. 2015 09.48
+4
To je to, ko Janša nastavi svoje bedake na US, ki ne znajo razmišljat nič v naprej. S to odločitvijo imamo NEUSTAVNO stanje. Takih sodnikov NE RABIMO. So NESPOSOBNI!
papez46
21. 01. 2015 08.10
+7
TAKOJ SKENSLAT SLABO BANKO, NAGNAT TE PIJAVKE, PRODAT KAR SE DA IN DAT - OTROKOM BOLNICAM IN STARIM.
jesen?ica
21. 01. 2015 08.03
+9
Le zakaj je veliko odločb za učno pomoč? A se je kdo ob tem vprašal kaj je z učnim programom, da ga otroci težko izdelajo brez dodatne pomoči? Učni program mora biti oblikovan tako, da ga večina zmore. Očitno ga vedno več otrok ne zmore. Glede na lastne izkušnje je nafilan z balastom in ne omogoča urjenja osnovnih znanj.
iGURT
21. 01. 2015 09.06
+5
Dunaj nameni 7 milijonov za takšno pomoč, pri nas je bilo za celo državo 3 milijone ...
emilzapata
21. 01. 2015 12.21
+2
naše šolstvo je čedalje bolj podobno yugo armiji: 18 mesecev zajebancije za tisto, kar se lahko naučiš v enem tednu.
ivan.z Doba
21. 01. 2015 12.43
+1
Dunaj ima 1,7mio prebivalcev in višji dohodek.
Materhorn
21. 01. 2015 07.12
+18
... najbolj žalostno je to, da jim na banki ni potrebno narediti nič pa si lahko izplačajo nagrade!!! pri nas so bile zadnje nagrade izplačane leta 2009, pa še to v obliki 20% dodatka ob mesečni plači!!! Oni si pa izplačujejo večje nagrade kot imam jaz kredita za hišo!!!
sir. Oliver
21. 01. 2015 07.03
+11
Le vkup, le vkup, uboga gmajna! Heja, hejo! Za staro pravdo zdaj bo drajna. Heja, hejo! Zimzelen za klobuk! Punt naj reši nas tlačanskih muk! Le vkup, v poslednji boj tlačani! Heja, hejo! Sedaj se kmečka gmajna brani! Heja, hejo! Puško, meč, kopje v dlan! Za svobodo bije se tlačan! Iz grajskih kvedrov teče vino, Heja, Hejo! Zažgali grofu smo graščino, Heja, hejo! Grad gori, grof beži, vino teče naj, če teče kri!
Mali medo
21. 01. 2015 06.23
-12
povprečno učitelj dela 4 ure na dan pa ,da ne bo pomote 4 krat 45 minut,tako ,da že nehajte jokati in se počasi spustite na realna tla
dr.dare
21. 01. 2015 06.52
+9
zakaj pa potem niso vsi učitelji če se tak malo dela za tak fajno plačo?
antiXfashizmXeuXgso
21. 01. 2015 07.15
+13
neli, če je tvoj froc samo 4 ure na dan pri pouku se pogovori z njim glede špricanja.
dr.dare
21. 01. 2015 06.00
+19
Slaba banka je nacionalni interes... koga pa otroci zanimajo....
sliva12 1
21. 01. 2015 04.58
+12
bančni ajkuni banke so pri nas samo veliki problem po mojem so kar vse naše banke samo za podret....
bokyto
21. 01. 2015 04.53
+1
Še eno svinjarijo napišite malo jih je, res me podžigate :D).
babicagrenajug
21. 01. 2015 04.43
+10
Kaj bi rad, slaba banka je vendarle slovenska kulturna dediščina.
bokyto
21. 01. 2015 04.54
+6
Slaba banka, dobro luži. Kdor v slabi banki služi z tapravimi se druži.... Hahahaha moru bi bit pesnik.
miha1987
21. 01. 2015 00.09
+15
Ko berem komentarje me prav zmrazi. Koliko negativizma in neresnic..., ni čudno da smo Slovenci tam kjer smo. Ko se varčuje in odpušča v privatnem sektorju se vsi pritozujejo in drug drugemo privoscijo, isto se dogaja v javnem sektrju. Ali lahko gledamo na vsak poklic s kančkom dostojanstva in brez zaničevanja? Ne rečem, da so vsi ki opravljajo nek poklic vrhunski delavci, ampak lepo prosim, ne moramo posploševati kar po dolgem in širokem. Poznam veliko poklicev v zasebnem in javnem sektorju, ki opravljajo svoje delo odlično in so vedno nasmejani, nekaj pa jih je takšnih, ki niso za nikamor; pa ne bom pisal naslednjic ko bodo šparal na njih, da so vsi nesposobni in da jih moramo odpustit ter da premalo delajo za svoje "bajne" plače... Dajmo bit razumni in gledat stvari malo bolj široko ter realno, ker drugace se nam kaj drugega kot trenutno stanje ne piše...
valjhunsinkajtimara
21. 01. 2015 00.22
-1
bokyto
21. 01. 2015 04.55
-2
Pardon kolega beda.ki to smo ti in jaz. Oni so pametni se smejijo in denar štejejo.
HooplaToopla
20. 01. 2015 23.49
+14
Res ne vem, kaj komu še ni jasno? >>> V dogledni bodočnosti bo bistveno znanje za slovenske otroke to, da bodo znali lepo in strumno korakati. V faschizmu računanje, poznavanje zgodovine in branje knjig pač še nikoli niso bila cenjena znanja. Take veščine so v totalitarizmu kontraproduktivne.
Yuriyuri
20. 01. 2015 23.30
+4
Vsem,ki komentirate..."več dobijo v slabi banki...." ali ste res pozabili poanto? O vsemu čvekate,samo ne o žalostnem dejstvu,ki ga vladajoči tiho podpirajo! OVCE !!!
valjhunsinkajtimara
21. 01. 2015 00.22
-8
Skopušnik Janez
20. 01. 2015 23.21
+5
Tooo živelo desničarstvo, ubit ubogo rajo.
Raspunin777
20. 01. 2015 23.03
+5
Sramujem se ljudi ki ste izvolili kar ste izvolili in kar volite vedno znova.. Sramovanja vredni ste tudi ljudje, kateri ste na referendumu podprli zapiranje arhivov oz. ( smeti) o SDV kolikor jih je sploh še ostalo. Vrjamem da ste jih zaprli zaradi svoje ali bližnje vpletenosti v tej zločinski organizaciji. Pomilovanja ste vredni in to vam bo razodela EU in trojka.
24ur ADMIN
20. 01. 2015 23.07
-3
belaovca
20. 01. 2015 23.08
+10
sramuj se tvojga idola....kriminalca krvavih rok....švercerja orožja na balkan.....
gongash
20. 01. 2015 23.15
+5
kaj imajo volitve s šircljem in šuštaršičem?
bokyto
21. 01. 2015 04.58
+0
bokyto
21. 01. 2015 04.58
-1