Slovenija

Sviz za rešitev vprašanja financiranja zasebnih šol predlaga referendum

Ljubljana, 29. 06. 2019 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat vzgoje in izobraževanja za vprašanje financiranja zasebnih šol predlaga referendum. Kot so zapisali, potrebujemo "dokončno rešitev tega za našo prihodnost ključnega vprašanja". Javnost in odločevalce so še opozorili, da problematika financiranja javnih šol ob tem sicer ostaja neupravičeno prezrta, saj da je bilo izobraževanje med krizo podvrženo ostremu varčevanju.

"Ob polemikah o izenačitvi financiranja zasebnih osnovnih šol, ki jih je sprožila zadnja sodba Ustavnega sodišča, ta je sicer v diametralnem nasprotju s prejšnjo sodbo istega sodišča, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarja javnost in odločevalce, da neupravičeno prezrta ostaja problematika (ne)ustreznega financiranja javnih šol," so opozorili v Svizu.

Sviz za dokončno rešitev vprašanja financiranja zasebnih šol predlaga referendum.
Sviz za dokončno rešitev vprašanja financiranja zasebnih šol predlaga referendum. FOTO: Shutterstock

Dodali so, da je bilo slovensko javno izobraževanje v času krize podvrženo ostremu varčevanju, ki je znatno preseglo varčevanja v drugih delih javnega sektorja. "Padec v deležu BDP za izobraževanje je bil med najvišjimi v Evropi, kar se je odražalo pri znižanju materialnih stroškov, škodljivi racionalizaciji organizacije podaljšanega bivanja, zmanjšani možnosti strokovnega izpopolnjevanja učiteljic in učiteljev in, zlasti zelo močno, pri hitrem zaostajanju njihovih plač za primerljivimi poklici in delovnimi mesti v javnem sektorju," so še zapisali v sporočilu za javnost.

V Sloveniji smo se sredi 90. let prejšnjega stoletja odločili, da bodo nosilke izobraževanja v naši državi javne šole, medtem ko bodo zasebne šole dopolnitev sistema za tiste starše, ki za svoje otroke želijo, da se jih izobražuje skladno z njihovimi verskimi prepričanji, filozofskimi nazori ali poučuje po posebnih pedagoških metodah. Prepričani smo, da je s tem konceptom skladno, da država pozitivno diskriminira javne šole in pred vsem drugim z ustreznim financiranjem zagotavlja kakovostno javno izobrazbo. Hkrati pa lahko v dogovorjenem deležu financira tudi zasebne šole iz javnih sredstev.

"In, kar je še bolj problematično, del varčevanja se je prenesel na starše, ki morajo prek raznih participacij vse več prispevati za šolanje svojih otrok tudi sami. Sviz že dlje časa opozarja, da bi morala biti vsaj osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje resnično brezplačna in bi morala stroške zanju v celoti pokrivati država, ki bi morala nujno zvišati proračunska sredstva za javno izobraževanje," so prepričani.

Dodajajo, da ne nasprotujejo temu, da bi država sofinancirala zasebne šole, pričakujejo pa, da bo v prvi vrsti z ustreznim financiranjem javnih šol veliki večini staršev zagotovila, da bodo njihovi otroci lahko pridobili kakovostno izobrazbo.

"Poskusi izenačevanja javnih in zasebnih šol, enakega financiranja in brisanja razlik, ki ga spodbuja zadnja odločitev Ustavnega sodišča, so v nasprotju s sprejetim konceptom izobraževanja v naši državi. Če je Ustavno sodišče o praktično istem vprašanju dvakrat razsodilo diametralno nasprotno, in sicer enkrat, da je delno financiranje zasebnih šol v skladu z ustavo, drugič pa, da je v nasprotju z njo, je očitno, da pot do stabilne rešitve problematike vodi prek spremembe naše ustave," so prepričani v sindikatu, ki zagovarja stališče, naj javne šole v celoti financira država, zasebnim pa naj zakonodajalec določi delež njihovega financiranja iz proračunskih sredstev.

Če bi torej želeli po mnenju Sviza spremeniti ta koncept izobraževanja v naši državi in izenačiti položaj zasebnih z javnimi šolami, za kar po njihovem ni nobenih verodostojnih razlogov, predlagajo, da se o tem ključnem vprašanju za našo prihodnost na referendumu povpraša državljanke in državljane.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevid
02. 07. 2019 21.05
+1
Referendum je edina logična rešitev -- saj tu izsiljuje nekakšna smešna skupinica ljudi katere podpihuje ---se ve gdo ?? Torej referendum in če ravno bo drag ---Ampak bo rešil problem za vedno !!! Če pe kdo želi kaj posebnega pa naj plača SAM pa ne na račun svojih sodržavljanov !!! BANDA pokvarjena !!
Transformerji
30. 06. 2019 12.20
+0
Pa kaj vam je, koritniki nesposobni, ki nimate možganov, ki bi premogli vsaj kanček logike?? Kakšen referendum, saj nam balkanski čoln pušča na vseh koncih, vi bi pa za nepotrebno zapravljali denar? LOGIKA je NAMREČ TAKA: privatno šolstvo plačujejo v celoti starši, tako je je logika, da privatno zdravstvo plačuje v celoti pacient. Komur to ni všeč, vsak ima izbiro - pa naj bodo to starši ali pacienti; javna šola, javno zdravstvo!
komarec
30. 06. 2019 10.51
+4
Javno šolo ima vsak otrok na voljo, če ga želijo starši peljati v privat šolo naj jo plačajo. Kaj ni tu ljudem jasno?
komarec
30. 06. 2019 10.53
+2
Naj potem država plača tudi študij tistih ki želijo it študirat v Ameriko, Anglijo, Francijo.......
komarec
30. 06. 2019 10.48
-1
Ta sviz je treba takoj ukinit, ker dela državi samo škodo.
bossanoga
29. 06. 2019 19.13
+7
Saj v bistvu imajo prav, ko trdijo, da mora država skrbeti za brezplačno javno šolstvo in to osnovno in srednješolsko izobraževanje, v zasebnih šolah pa naj financira samo obvezni javni program. Ampak moti me pa, da so sindikati danes politične organizacije, ki s svojim osnovnim namenom in poslanstvom (to je skrb za plače in delovne pogoje delavcev) nima več nič skupnega. Sindikalisti so danes politiki in to najslabše sorte.
Da se mene pita..
29. 06. 2019 19.07
+2
Še eden v nizu brezveznih referendumov.
sodelujem
29. 06. 2019 18.49
-2
Se prfoksi bojijo,da bi bilo treba zares učiti--ne samo ponavljati popravljene črke in barve v učbenikih...
Anticiklon
29. 06. 2019 18.20
-4
Zasebno izobraževanje namreč omogoča, da se mladi možgani izognejo indoktrinaciji in določenemu 'pranju' kot ga diktira sistem, ki se navidezno vsakih nekaj let spreminja...in to sistemu seveda ne paše, da bi se masovno neke neodvisne izobražence produciralo, seveda se to ne sme zgodit..
Anticiklon
29. 06. 2019 18.16
-4
Zanimivo, da folk ne razume, da se bogataši še najmanj sekirajo za sofinanciranje zasebnega šolstva. Tu gre za dostopnost zasebnega šolstva za vsakogar ( tudi za 'rajo' kot se nekateri izražajo)...in potem boste vsi v en glas tulili kakšna krivica, da takšni načini šolanja niso dostopni vsakomur..
M_teorija
29. 06. 2019 17.43
+5
Podpiram Pikalov zakon, referenduma pa ne bi smelo biti, ker bi bil protiustaven!?
cirenij
29. 06. 2019 17.35
+17
Če je privat,jeprivat. Zakaj sploh debate okrog tega? Še zdaj je preveč financirano. Zato se v javnih šolah vse preveč doplačuje, npr. šole v naravi ipd., da se marsikateri otrok ne more udeležit. V javnih OŠ in srednjih , bi moral bit učni material zastonj. Privat šole pa se naj same financirajo.
zmago56
29. 06. 2019 17.24
+11
Sem proti zasebnim šolam, katere imajo za cilj bogatenje ustanoviteljev in tistim, ki imajo kakršnokoli politično ali versko usmerjenost, podpiram pa normalne privat osnovne šole, ki bi otroke poučevale po nacionalnem programi in bi bile s strani države pod strogim nadzorom in enakovredno tudi financirane, kajti le zdrava konkurenca vodi v napredek, brez konkurence pa napredka in izboljšav NI.
periot22
29. 06. 2019 16.53
+31
Vsak ki vpiše otroka v zasebno šolo jo naj v celoti tudi plača kaj tu ni jasn!
Cisto na hitro
29. 06. 2019 16.42
-12
Predmet samoupravljanje s temelji marksizma so posiljevali v šoli, v času ko je bil precednik centralnega komiteja zveze komunistov Milan Kucan, pa ni nič ukrenil da bi bila šola nevtralna. Pokvarjen od glave do pete. Kakšna nevtralna šola neki???
HorstWiesel
29. 06. 2019 16.47
+13
BrezZavor
29. 06. 2019 16.04
+1
glede na nivo razumevanja tematike in nivo komentiranja, češ če komu ni prav kar predpiše mamika država, je nujno prelep, prefin, fensi itd. tak pogled na državljane ki solidarnostno prispevajo največ na posameznika v državno blagajno je hudo zaplankan in ravno ustvarja klimo za šole, ki si jih ne želite. če bi hoteli ne imeti tega kar si ne želite, bi morali razumeti problem in rešitve in končni izplen. tako pa se slepo sledi onemu pred tabo in bleje. lajf gre pa dalje in mine v zmoti
pravakritika
29. 06. 2019 15.50
+35
Desničarji, kakšne pa bodo VAŠE reakcije, ko bodo muslimani zaprosili za sofinanciranje SVOJIH-zasebnih šol na slovenskih tleh????
pizzamargerita
29. 06. 2019 15.54
-10
muslimanske sole ne bodo nikoli mogle zadostiti pogoju izvajanja slovenskega javno veljavnega programa, ker v vse predmete tlacijo svojga alaha.
ArkaMast
29. 06. 2019 15.59
+27
Imamo 7.863 cerkva in eno dzamijo, ki sploh ne vem ce ue deluje. Nic bat. Ne bodo imeli sr sole. Sploh pa, vsako instirucionalno versko solo prepovedati. Zaradi religij so samo vojna. Zaradi vseh. ...kvecjemu nevtralno versko solo, solo o vseh verah, idejah ... za razmislek, studije in za strpnost, za mir. Edino tako.
zmago56
29. 06. 2019 16.01
-6
a na to pa nič ne pomisliš, da bodo tudi tvoji potomci nekoč imeli po zaslugi ljubiteljev migrantov možnost samo še muslimanske šole obiskovati.
gggg1
29. 06. 2019 16.02
+6
Za sofinanciranje moraš stalno izpolnjevati določene pogoje, ki jih preverja Zavod za šolstvo. Sicer pa lahko omenjeni kadarkoli ustanovijo svojo šolo brez javno veljavnega programa (denarja imajo očitno dovolj), tam pa država potem sploh nima nikakršnega nadzora. Je torej že bolje, da ima država za nekaj tisočakov letno nadzor v šolah!
Mauzahecmauzares
29. 06. 2019 16.10
+6
Nemogoce; ker so vecino evropskih elitnih univerz ustanovili jezuiti, ki pripadajo podrejeno Vatikanu.
Mauzahecmauzares
29. 06. 2019 16.15
+0
Tu te moram popravit; katedrale nimamo v Lublani. Đamija pa vodilno iztopa ni čudno, da so precenl svoje apetite in se ni odprta( dokoncana).
HorstWiesel
29. 06. 2019 16.54
+2
Potrebno se je drzati glavni smernic drzave, da smo sekularna in laicna drzava, ds nismo teokracija in da so vere in religije enakooravne in podobnega statusa kot sportne in ostale prostocasne dejavnosti.
HorstWiesel
29. 06. 2019 16.55
+0
Potem tudi musliji ne bodo imeli vzvodovin zgledov.
wolfterier
29. 06. 2019 15.37
-13
O spoštovanju ustave in enakopravnosti državljanov ni nobenega glasovanja.Ali nas bodo rdeči začeli preštevati,kot nekoč fašisti...
Mauzahecmauzares
29. 06. 2019 16.01
+2
Brakedirt
29. 06. 2019 16.06
+14
vertex
29. 06. 2019 15.32
-15
Katoliško islamska šola ...koran in biblija v šolski torbi in to je to kar rabijo otroci
krnekilojz
29. 06. 2019 18.54
+1
Mauzahecmauzares
29. 06. 2019 15.31
+22
V ZDA se zasebne ne financirajo iz javne kase.
BrezZavor
29. 06. 2019 15.57
-4
tudi ne poučujejo vse državnega programa
HorstWiesel
29. 06. 2019 16.49
+6
kahelc
29. 06. 2019 15.29
+45
Javno solstvo naj financira drzava oz drzavljani, zasebno solstvo pa zasebniki. Komur javno solstvo ne ustreza naj si drugacno solanje sam placa. Zelo podobno je v glasbenih solah. Privatne ure starsi placujejo iz svojega zepa in prav je tako. Tukaj ne gre za slabo javno solstvo ampak za preser* posameznikov. Jaz tega ne bom financiral drugi tudi ne.
BrezZavor
29. 06. 2019 15.58
-2
hehe točno tako, saj o tem teče debata. namreč javno šolstvo se izvaja tudi v zasebnih šolah in ta del se mora financirat, ostalo kar je ekstra pa ne. in nič več ti tudi ne boš financiral.
gggg1
29. 06. 2019 16.04
-14
A ti še vedno ni jasno, da te zasebno šolstvo stane manj kot javno? Pri zasebnem se plačuje samo delo učiteljev, pri javnem pa še gradnja in vzdrževanje šol.