Türk: Kaj sledi zdaj?

"Kar ste storili s seznamom odlagališč, je odličen korak, da bo država lahko naredila več. Imate pravico, da od države pričakujete, da ukrepa," ob zaključku projekta Očistimo Slovenijo pravi Türk.

Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu je bila ena največjih civilnodružbenih gibanj v zgodovini Slovenije, je ob zaključni prireditvi tega vseslovenskega projekta dejal predsednik republike Danilo Türk in izpostavil, da smo po tej akciji upravičeni od države zahtevati ukrepanje.

Danilo Türk

Türk meni, da po akciji Očistimo Slovenijo lahko od države zahtevamo ukrepanje. (Foto: POP TV)

Obenem je predsednik republike, ki je bil tudi častni pokrovitelj akcije, izpostavil, da se je z organizatorji projekta – Ekologi brez meja, našla civilnodružbena iniciativa, ki je združila ljudi za družbeno koristen cilj. "Take iniciative so dobrodošle in nujne. Vprašati pa se moramo, kaj se bo zgodilo poslej. Veseli me, da je vlada pripravila posebno strategijo, kaj storiti naprej. Potrebne pa bodo nove spremembe na področju izvedbenih aktivnosti, na področju kontrol. Vsak predpis bo živel le, če bo dobro izveden in bo nad njim zadosten nadzor," je poudaril.

Država potrebuje tudi nove civilnodružbene partnerje. "To, kar ste storili s seznamom odlagališč, je odličen korak, da bo država lahko naredila več. Imate vso pravico, da od države pričakujete, da ukrepa," je izpostavil Türk in dodal, da bi bilo narobe, če bi akcijo razumeli le v tehničnem smislu in ne bi razmišljali, kaj pomeni za naš razvoj.

"Ta dežela je obremenjena z ekološko-družbenimi problemi. Tolikšno število divjih odlagališč pomeni, da dežela ni dovolj kulturna, ni dovolj kultivirana," je prepričan predsednik republike, ki obenem izpostavlja, da mora razvoj zagotoviti višjo stopnjo kultiviranosti. Prav odpravljanje divjih odlagališč je po njegovem mnenju tudi kazalnik, kako hitro se bomo kultivirali.

Türk je zagotovil, da bo po svojih močeh še naprej sodeloval. "Ta akcija nam omogoča, da Slovenijo temeljito spremenimo in to na bolje," je prepričan.

Čiščenje Ljubljanice-10

(Foto: Mateja Klavs)

Čistilo 13 odstotkov prebivalcev

Dan pred akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu je bilo prijavljenih 90.000 prostovoljcev, na akciji pa je sodelovalo 270.000 udeležencev, kar je 13 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije.

Koordinatorka projekta na nivoju občin Urška Zgojznik je poudarila, da se je akciji pridružilo 250 vrtcev, približno 500 osnovnih in srednjih šol, kar je združilo 85.000 otrok v tej vseslovenski čistilni akciji.

Projekt Očistimo Slovenijo je nastal po zgledu akcije v Estoniji, ko je 3. maja 2008 v enem dnevu 50.000 prostovoljcev v petih urah počistilo 20.000 ton odpadkov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 14
MERDE-AVE-MERDE 18.05.2010 09:38:11
Bravo Türk !! -
Več komentarjev