Slovenija

Türk na čelu države

Ljubljana, 23. 12. 2007 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V predsedniški palači je s primopredajo novi predsednik Danilo Türk tudi uradno začel svoj petletni mandat.

Po predaji poslov novemu predsedniku republike Danilu Türku se je dosedanji, sedaj že bivši predsednik Janez Drnovšek z vojaškimi častmi poslovil od svoje funkcije. Tretji predsednik samostojne slovenske države je tako dan po prisegi v državnem zboru z uradnim prevzemom predsedniških dolžnosti nastopil svoj petletni mandat.

Prihod na primopredajo
Prihod na primopredajo FOTO: Dare Čekeliš
Novi predsednik Türk je napovedal, da naj bi prihodnji teden predlagal srečanje s predsednikom vlade Janezom Janšo. Želel bi, da se s premierjem pogovorita o dejavnostih, ki se bodo dogajale v začetku januarja ob predsedovanju Slovenije Evropski uniji. V začetku januarja bo Slovenijo obiskala celotna Evropska komisija, kar je zelo pomemben dogodek in na katerega se morajo temeljito pripraviti, je dejal.

Novi predsednik Türk je najprej kot vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil dopoldan pred predsedniško palačo v Ljubljani pregledal častno enoto Slovenske vojske. Nato sta se z dosedanjim predsednikom države sestala v predsedniški palači, kjer sta se ob pogovoru in predaji predsedniških poslov zadržala približno eno uro. Po primopredaji se je od funkcije poslovil bivši predsednik, ki je še zadnjič pregledal častno četo SV.

Drnovšek je takoj po predaji poslov in pregledu častne enote zapustil predsedniško palačo, njegov svetovalec Ivo Vajgl pa pričakuje, da bo bivši predsednik še naprej zelo aktiven, da bo pisal ter srečeval ljudi, ki "imajo kaj za povedati".

Novi predsednik bo po napovedih na ponedeljkovi novinarski konferenci javnosti predstavil svoje sodelavce, še danes pa bo sprejel svoje podpornike, ki so zanj zastavili svojo besedo pred predsedniškimi volitvami.

Türk je kot tretji predsednik samostojne slovenske države sicer že v soboto prisegel v državnem zboru. Slavnostne seje pa so se med drugim udeležili predsednik vlade Janez Janša, ministri, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik, predstavniki diplomatskega zbora ter drugi predstavniki političnega in družbenega življenja.

Parlamentarne stranke pričakujejo dobro sodelovanje z novim predsednikom

Pregled častne straže SV
Pregled častne straže SV FOTO: Dare Čekeliš

Predstavniki parlamentarnih strank in poslanskih skupin od novega predsednika države Danila Türka pričakujejo, da bo izpolnil svoje napovedi ter konstruktivno sodeloval z drugimi vejami oblasti. Prva preizkušnja ga čaka že pred imenovanjem novih ustavnih sodnikov, pri čemer v večini poslanskih skupin pričakujejo, da se bo Türk z njimi posvetoval o najustreznejših kandidatih.

Drnovšek se je poslovil

V skladu z zakonom ima predsednik republike po prenehanju funkcije pravico do naziva bivši predsednik republike in pravico do udeležbe na državnih slovesnostih v skladu s protokolarnimi pravili. Türkovemu predhodniku Janezu Drnovšku bo tako samodejno pripadel naziv bivšega predsednika republike ter pravice, ki mu iz tega naziva pripadajo. Milan Kučan, ki je bil na čelu države prva dva mandata, z nastopom funkcije novega predsednika države ne bo več mogel uživati pravic, ki so mu kot bivšemu predsedniku pripadale zadnjih pet let.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je dejala, da so njena pričakovanja glede novega predsednika države Danila Türka pozitivna. Po njenih besedah je v svojem nagovoru ob prisegi izpostavil nekaj pravih poudarkov. Veseli jo tudi, da je Türk napovedal, da bo sodeloval z državnim zborom, med drugim tudi pri izbiri novih ustavnih sodnikov.

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je po prisegi novega predsednika države dejal, da njegov nastop kaže, da bo realno ocenil razmere, tako današnje, pretekle in bodoče. "Türk bo ambiciozen predsednik," je poudaril in dodal, da "bo njegovo polje delovanja široko, vendar v okviru jasnih pooblastil, ki jih ima in ki jih bo dosledno upošteval in spoštoval".

Pozdrav častne straže SV
Pozdrav častne straže SV FOTO: Dare Čekeliš

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč od novega predsednika pričakuje, da bo svojo funkcijo dobro opravljal, da bo v njej maksimalno samostojen in se ne bo pustil zapeljati v različne partikularne spore ter da bo "znal tiste redke naloge, ki so mu z ustavo dane, brezhibno in častno izpeljati". Zdi se mu, da je tudi dosedanji predsednik Janez Drnovšek s parlamentom dobro sodeloval, glede prihodnjih predlogov za ustavne sodnike pa meni, da je predsednik dolžan podati najboljši predlog, ni pa dolžan trgovati za imenovanja, kar bi bilo tudi zelo nevarno.

Predsednik NSi Andrej Bajuk je zelo zadovoljen s Türkovo vizijo in od novega predsednika pričakuje boljše sodelovanje. "Gre za to, da mora biti odprt dialog, kar pa je zavezujoče za vse," pravi Bajuk, ki poudarja tudi svojo pripravljenost za večje sodelovanje s predsednikom republike kot doslej.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pričakuje, da bodo na tistih področjih, kjer je sodelovanje z DZ še posebej pomembno, od novega predsednika države doživeli visoko raven dogovarjanja in upoštevanja stališč. Imenovanje novih ustavnih sodnikov je ena od prvih nalog, kjer bo "trčilo" sodelovanje predsednika s parlamentom. Presečnik pričakuje, da bo pripravil zelo dobre predloge in da najbrž ne bo prevelik problem tudi pri izražanju poslanskih stališč do njegovih predlogov.

Pogovor v Zlatem salonu
Pogovor v Zlatem salonu FOTO: Dare Čekeliš

Včerajšnji govor novega predsednika je bil po mnenju Pavla Gantarja (Zares) umirjen in trezen govor, ki je hkrati dal usmeritve za naprej, hkrati pa izpričuje njegovo politično filozofijo. Gantar meni, da je Janez Drnovšek dobil dostojnega naslednika, pa tudi sicer ima Slovenija srečo z izborom in izvolitvami predsednikov države.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič pričakuje, da bo Türk predsednik vseh Slovencev, saj ni politično obremenjen in ima široke mednarodne izkušnje. Po njegovem mnenju je novi predsednik silno sposoben politik, njegov govor pa je dokaz, da razume zelo kompleksno problematiko družbenega in političnega življenja. V DeSUS so zato prepričani, da bo svojo funkcijo Türk opravljal v dobro vseh državljanov.

Slovo bivšega predsednika Janeza Drnovška
Slovo bivšega predsednika Janeza Drnovška FOTO: Dare Čekeliš

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je podvomil, da bo Danilo Türk pred pomembnejšimi odločitvami, kot je denimo imenovanje novih ustavnih sodnikov, "upošteval kakršno koli mnenje, če se bo sploh posvetoval s poslanskimi skupinami". Sicer pa Jelinčič Türku očita, da je po izvolitvi že omilil predvolilni odnos do Hrvaške.

"Nasploh pa se je njegov slog že približal Drnovškovemu, ko je omilil predvolilni odnos do Hrvaške in ga zapeljal v še več kot spravljive, hlapčevske vode," je dejal Jelinčič.

Jelinčič, ki se sobotne slovesne prisege novoizvoljenega tretjega predsednika republike v državnem zboru ni udeležil, "Türka težko jemlje kot svojega predsednika" in še vedno vztraja pri stališču, da je bil novi predsednik države proti osamosvojitvi Slovenije.

Janša: Pričakujem korektno sodelovanje s Türkom

Predsednik vlade Janša je v izjavi za javnost po prisegi novega predsednika države Türka dejal, da pričakuje korektno sodelovanje z novim predsednikom. Obenem je premier omenil, da sta s Türkom že takoj po volitvah imela pogovor, kjer sta se oba zavzela za takšno sodelovanje. Janšo veseli, da se je novi predsednik države zavzel za spravo in da ceni patriotizem. "Mislim, da je prvi predsednik države, ki je to omenil v svojem govoru," je poudaril in dodal, da ga to navdaja z optimizmom.

Janša je pojasnil, da pričakuje Türkovo aktivno vlogo še zlasti v prvi polovici naslednjega leta. "Dogovorila sva se za redne sestanke, kjer bomo te poteze koordinirali," je pojasnil in dodal, da misli, "da bodo stvari povsem normalno tekle". Glede na Türkove izkušnje pričakuje, da bo veliko prispeval k aktivnostim, ki jih mora Slovenija izpeljati v prvi polovici leta 2008.

Glede bivšega predsednika države Drnovška pa je premier dejal, "da je imel različna obdobja, v nekaterih je veliko prispeval k temu, da je Slovenija uspešna država".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nutrispirit
24. 12. 2007 14.43
matej.rojc, prvo se prepričaj koga častim, kot vidim ti prvoborca, glede na tvoj post pa lahko vidim, da tudi sam nisi prispeval niti minute k blaginji slovenije. včeraj je prišel vaš odrešenik danilo türk, ki vas bo obvaroval vsega hudega.
Matej Rojc
24. 12. 2007 14.38
nutrispirit, na oblasti so ravno taki, ki jih ti častiš, pa nam gre vedno slabše. Torej dol z JJ, pa nam bo res šlo bistveno lepše.
nutrispirit
24. 12. 2007 14.34
prvoborec, resnica boli, to je že star pregovor ki drži kot pribito!!! če v sloveniji takšnih kot si ti nebi bilo bi šlo sloveniji veliko lepše!!!
Prvo Bore
24. 12. 2007 14.11
nutrispirit vrni se tja odkoder si prišel in lep božičen večer
nutrispirit
24. 12. 2007 12.53
milan hisan, mcshadow in ostali, prvoborec je na tem forumu prisoten že dolgo časa in še vedno čakam na kakšno njegovo pametno izjavo. na čase imam občutek da ima kar apartma v umobolnici na lj-polje, kjer ima cimra varjanta t-bag iz serije prison break. potem pa razumem, da je tako zakompleksan, in se obnaša otročje, ker druge opcije kot partija ne odobrava. ja, počasi se bliža letom ki so po obnašanju podobni otroškim, tako da mcshadow, ne samo flaško, tud pleničko bo počasi rabil, ko bo dojel da partije več ni, se bo kr podelal...
Prvo Bore
24. 12. 2007 09.54
coctacola če bi TI vedel , kaj si Ti napisal, potem bi se Ti zgrozil LOL. Kdo je birokratek ?? Po izdajalcih in nesposebnižih, ki uničujejo Slovenijo in njene državljane , bom vedno pljuval, to se pa ne bat. Sama čudna imena iz tujine ?? LOL Kaj je mcsenca ?? Ali Ti sploh razumeš slovenski jezik, ali pa samo klobasaš v veter.
coctacola
24. 12. 2007 09.29
PrvoPrisklednik@ da se ne boš utopil v lastnem pljuvanju. Kako lahko takšen senilnež brez sramu pljuva po ljudeh? Verjetno mora biti zelo na psu. Birokratek, ki mora delat ob sobotah.
McShAdow
23. 12. 2007 21.19
@Prvo Borec Pejd si čokolino narest pa u flaško z dudo nalij, pa spij. Pa nehi že enkrat klobase prodajat pa skos neki godrnjat...
minnaema@yahoo.com
23. 12. 2007 21.04
številna OBTOŽEVANJA iz preteklosti NE peljejo nikamor.Dandanes je potrebna složnost in dijalogi, ki morajo sloneti na dogovarjanjih v katerih je moč uspeha - NE pa v represijah. Zdaj smo celostno v EU in potrebna bo tudi zrelejša komunikacija...saj se v tem izkaže tudi akurativa in lojalnost - človeka do človeka-toliko v esplicitiranosti in l.p.
Milan Hišan
23. 12. 2007 20.47
@Prvo Borec Zelo zelo zelo hitro obsojaš. Točno tako so delali včasih udbaši. No ja še danes, samo da nimajo več moči.
Prvo Bore
23. 12. 2007 20.35
Milan Hišan a če Ti kaj povemo po resnici, kar si ni noben od tvojih bližnjih upal povedati, potem smo pa agresivni, po tvoje. Sam sem človek resnice in nisem hinavski in ne kakor nekateri v naši politiki, še posebno vodi MJJJ, ker ko mu gre za nohte, pa začne nakladati o pravičnosti.
Milan Hišan
23. 12. 2007 20.18
Tonček Balonček A so teli razni praški, Prvo borci, dokiji007 vedno tako agresivni do drugačnomislečih?
Tonček Balonček
23. 12. 2007 20.03
A 22. decembara ste pa udrihali čez vojsko in tisto trikrat preplačano železje. Mi nismo Rusi, nam za zamude usekajo take obresti, da se nam kar tema napravi pred očmi!
Milan Hišan
23. 12. 2007 19.56
@Prvo Borec Tudi slučajno ne veš točno kaj pomeni degen. Med drugim je Degen tudi pogost priimek
Prvo Bore
23. 12. 2007 19.51
Milan Hišan no, sedaj si pa dokazal, da si degen in to prvoklasen.
Milan Hišan
23. 12. 2007 19.46
@prašek Kaj imajo pa cerkveni prazniki z mojimi komentarji skupnega. Se vidi da si obseden skrajni lev....
Milan Hišan
23. 12. 2007 19.27
@prašek Ampak dejstvo je da je Drnovšek vedel da je bolan in je kljub temu lagal vsem slovenskim volilcem da je zdrav! To pa ni dopustno
Tonček Balonček
23. 12. 2007 19.09
Zdaj imamo tudi take, za katere je evidetno da so bolni, vendar jim tega nihče ne upa povedatii v obraz..... Gre za preganjavice, anksioznost, manično-depresivno psihozo in podobno. Na začetku se da še kaj postoriti, potem pa je prepozno!! Trenutno je človek v manični fazi, po dva govora na dan še zdrav človek težko zdrži!
Tonček Balonček
23. 12. 2007 18.35
Za Peterelta je škoda, tako ga je skrbelo za usodo, napredek in prihodnost našehga naroda, državljanov in državljank, pozoren je bil do malega človeka, bolnih in onemoglih, perpektivnih in nadarjenih. Očitno, da bi ga to skrbelo le kot predsednika, zdaj ga sploh nič več en zanima, izginil je kot Drnovšek, ha, ha.Kdaj bomo spet zaslišali njegove orglice, kdo se po popeljal z njim v letalu nad našimi vršaci in kdo bo srečnež, ki bo večerjal z našim Lojzekom? Vzpobudimo ga in mu zagotovimo, da življenja pač ni konec, če si politično mrtev!!! Kaj pa čebele, tuji jeziki in še marsikaj!!! Dajmo Lojze!
Milan Hišan
23. 12. 2007 18.34
@Prvo Borec Malo argumentiraj tole žalitev.