Slovenija

Türk predstavil prve načrte

Ljubljana, 24. 12. 2007 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Danilo Türk je imenoval člane svojega kabineta in predstavil naloge, ki ga čakajo v prvih tednih mandata.

Stojan Tramte, Mojca Seliškar Toš, Danilo Türk in Melita Župevc.
Stojan Tramte, Mojca Seliškar Toš, Danilo Türk in Melita Župevc. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik države Danilo Türk je dan po prevzemu uradnih predsedniških dolžnosti javnosti predstavil ekipo najožjih sodelavcev. V njej je za zdaj osem sodelavcev, med njimi so tudi nekateri, ki so mu pomagali pri vodenju volilne kampanje in prepričljivi zmagi na predsedniških volitvah.

Türk je zagotovil, da se bo zavzemal za redno komuniciranje z javnostjo, slednje namreč ''sodi v funkcijo aktivnega predsednika".
Türk je zagotovil, da se bo zavzemal za redno komuniciranje z javnostjo, slednje namreč ''sodi v funkcijo aktivnega predsednika". FOTO: Dare Čekeliš

Vodja Türkovega kabineta bo Mojca Seliškar Toš, ki je doslej opravljala funkcijo tajnika ljubljanske Pravne fakultete. Generalni sekretar v uradu predsednika republike bo Stojan Tramte, doslej pa je bil zaposlen kot direktor urada za tehnično pomoč in splošne zadeve v službi vlade za evropske zadeve. Svetovalka za odnose z javnostmi bo Melita Župevc, ki je skrbela za stike z javnostmi tudi v času predsedniške volilne kampanje. Slednji so se skupaj s Türkom udeležili njegove prve novinarske konference v predsedniški palači v Ljubljani, Türk pa jih je predstavil kot najožje sodelavce, "jedro tima".

V uradu še naprej ostaja Magdalena Tovornik, ki je bila zaposlena tudi v uradu Türkovega predhodnika Janeza Drnovška. Med svetovalci so še Dušan Snoj (svetovalec za diplomatska vprašanja), Bojan Potočnik (svetovalec za varnostna vprašanja), Erik Kerševan (svetovalec za pravna vprašanja) in Franci Perčič (svetovalec za stike s poslovnim svetom in civilno družbo).

Novi predsednik države želi v prvem četrtletju prihodnjega leta opraviti obiske v sosednjih državah. Glede dejavnosti v okviru predsedovanja Slovenije Evropski uniji pa se namerava "na ustrezen način" vključiti v obisk Evropske komisije, načrtovan za 8. januarja.

Snoj, nekdanji slovenski veleposlanik v Rusiji in novinar, je bil vodja Türkovega volilnega štaba. Pri Türkovi predsedniški kampanji je sodeloval tudi Perčič, za katerega je Türk dejal, da ima bogate izkušnje v stikih s poslovnim svetom in mediji. Potočnik, nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja slovenske policije, je strokovnjak za varnostna vprašanja, Kerševan pa prihaja s Pravne fakultete, s katedra za upravno pravo.

V uradu bo še naprej zaposlena Špela Furlan, svetovalka bivšega predsednika republike Milana Kučana. Iz urada pa odhajata nekdanji poslanec LDS in Drnovškov svetovalec Maksimiljan Lavrinc ter Drnovškov svetovalec za zunanjo politiko Ivo Vajgl.

V uradu predsednika republike bo sicer ostala večina zaposlenih, okrog 30 uslužbenk in uslužbencev. "Imam vse razloge za optimizem in lepa pričakovanja, nastaja zelo koherenten in zelo obetaven tim," je dejal predsednik države. Pojasnil je, da bo delal timsko in se bo zelo zanesel na nasvete sodelavcev. V celoti pa še ni znana sestava nekaterih delovnih skupin oziroma teles v uradu predsednika republike. Tako še potekajo dogovori o skupinah za pomilostitve in za odlikovanja.

Kmalu sestanek z Janšo?

Novo leto bo Türk pričakal v Ljubljani, med ljudmi, en del na prostem. Vsem je tudi zaželel lepe praznike.

Türk termin za sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo še usklajuje, načrtuje pa tudi sestanek s predsednikom državnega zbora Francetom Cukjatijem, s katerim se želi pogovoriti o nadaljnjih kontaktih. Predlog za razrešitev ustavnega sodnika Franca Grada, ki se je odločil za odstop in predčasno razrešitev, še ni poslal v državni zbor. Slednje bo storil najverjetneje po božičnih praznikih, mogoče pa bo predlog osebno izročil predsedniku parlamenta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 12. 2007 17.57
Dobro je, da obstajajo ti murgelski zajedalci in morilci, kajti težko je vladati brez sovražnika!!!ez
DarthRevan
24. 12. 2007 16.39
Tilen, itak. V Sloveniji je vsak, ki vsaj v 120-odstotni meri ne leze v izhodno odprtino prebavnega trakta trenutne vlade, pokvarjeni komunist, paradajzar in rdečkar! Še dobro da jih imamo, tele pokvarjene komuniste, paradajzarje in rdečkarje, ker bi v Sloveniji sicer vladal enoumni totalitarizem.
tilen555@hotmail.com
24. 12. 2007 16.34
Poglejte tole blondinko Melito Župevc na sliki... Najprej POP TV, nato LDS, sedaj pa je v kabinetu Turka... A je res sploh treba dati kakšen boljši dokaz, kako so naši novinarji samo marionete in propagandisti, ki nas vsak dan iz medijev zasipajo z rdečo LDS in SD propagando...
K_K
24. 12. 2007 16.15
turk, napaka ! špelo furlan bi moral suniti v rit 100/h !!!
azagar
24. 12. 2007 14.04
tonček: politični blazneži o katerih govoriš bodo pametovali že iz dejstva, da türk ni njihove kolaborantske krvi, torej je za njih avtomatično komunajzer/paradajzer ali kakorkoli oni že temu pravijo.
valfar@gmail.com
24. 12. 2007 13.07
Samo naj bo vsaj malo sodelovanja med obema predsednikoma. Večnega osnovnošolskega kreganja med Drnovškom in Janšo smo bili že vsi siti. Take stvari ubijajo klimo v državi.
Tonček Balonček
24. 12. 2007 12.43
Ta hip bi povedal le tole: če bo Janša rekejl, da je predsednik še kar v redu in se da z njim delati, bo z raznini passioni, manjami.kranjc in podobnimi mir, brž ko bo ka kakšno nasprotje, bo prejkone ta turek postal rdeči ostanek klavcev komunističnega režima!