Slovenija

Tabor Bratuškove Bulčevi želi srečo: Potrebovala jo bo!

Ljubljana, 10. 10. 2014 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab/STA
Komentarji
260

Ministri vlade Mira Cerarja so na dopisni seji za evropsko komisarko podprli Cerarjevo kandidatko Violeto Bulc. Pa čeprav s preglasovanjem. Karl Erjavec ocenjuje, da kandidatka nima ustreznih izkušenj, način sprejetja odločitve pa je slaba popotnica za koalicijo.

Violeta Bulc - 1
Violeta Bulc - 1 FOTO: Miro Majcen
Ministri vlade Mira Cerarja so na dopisni seji za evropsko komisarko podprli Cerarjevo kandidatko Violeto Bulc.

Bulčeva se bo z Junckerjem srečala prihodnji teden, takrat bo tudi več znanega o njenem resorju. Kdo jo bo doma zamenjal kot ministrico brez listnice, pristojno za strateški razvoj in kohezijo, Cerar še ne ve.
Cerar je na tiskovni konferenci dejal, da ima Bulčeva vse potrebne kompetence, zato je vesel, da je vlada predlog podprla. Meni, da ima dobre vodstvene sposobnosti, izpostavil je tudi njen prispevek k oblikovanju SMC. Hitro odločanje je Cerar pojasnil s tem, da je želel Juncker novo komisarsko ime že sinoči, zato se je odločil za korespondenčno sejo, da bi lahko odločali vsi ministri.

Priznal je, da je bilo o imenu kandidatke odločeno s preglasovanjem, a dodal, da je tudi to v skladu s poslovnikom in da je bila, še posebej glede na zadnjo izkušnjo z imenovanjem kandidata, potrjena korektno. Prav tako situacija v vladi ni povzročila krize, je zagotovil.

Precej drugače je kazalo še včeraj, ko je bilo takoj po objavi imena Violete Bulc kot morebitne komisarke, ogromno hude krvi pri koalicijskih partnericah SMC - SD Dejana Židana in DeSUS Karla Erjavca, ki je menda je po vprašaj postavljal obstoj vlade, Židan pa je opozarjal, da se preglasovanje, ki bi si ga Cerar glede na udobno večino v koaliciji lahko privoščil, ne obnese. Židan je dejal, da pri svoji kandidatki Tanji Fajon niso vztrajali, iz te situacije pa "ne bodo delali vladne krize".

Koalicijske partnerice je še včeraj tudi skrbelo, kako resne so namere največje vladne stranke o reševanju Slovenije, če premier v Bruselj že na začetku pošilja nosilko enega ključnih področij za kohezijo.

Težko govorimo o krizi koalicije. Koalicijska pogodba ni bila kršena, je pa način dela tak, da bi si v moderni politiki želel drugačnega. Dejan Židan, predsedujoči SD
Kritiki Bulčevi očitajo, da je kader padlega politika stranke Zares Gregorja Golobiča, nekateri pa so se - morda ob pomanjkanju drugih argumentov - obregnili ob dejstvo, da bi naj pred leti končala tudi šamansko akademijo. Za šamane sicer velja, da naj bi med drugim obvladali samozdravljenje. In na takšne kritike se je oglasil prav Gregor Golobič. "New-age-pozitive-vibrations šamanizem res ne more biti sporna referenca v EU, kjer je t.i. Voodoo ekonomija dominantna protikrizna doktrina," je zapisal na Twitterju.

Erjavec ni navdušen

Karl Erjavec ocenjuje, da kandidatka nima ustreznih izkušenj, način sprejetja odločitve pa je slaba popotnica za koalicijo.

Prvi mož DeSUS je v današnji izjavi za javnost pojasnil, da je premier Miro Cerar po tistem, ko koalicijske stranke niso uspele doseči dogovora o novem kandidatu za komisarja, v četrtek sklical dopisno sejo vlade, ki je trajala do danes zjutraj.

Šibka podpora za Bulčevo: sedem ministrov je bilo proti predlogu, šest jih je bilo za, dva pa nista glasovala. (Po poslovniku sta bila vzdržana "za".)
Sedem ministrov je bilo proti predlogu SMC in je predlagalo sklic redne seje vlade, premier pa se je odločil za poslovniško možnost in sklical dopisno sejo. Na njej je sedem ministrov glasovalo proti Bulčevi, šest jih je bilo za, dva nista glasovala, medtem ko se je Bulčeva iz glasovanja izločila. Po poslovniku se šteje, kot da sta odsotna ministra glasovala za, je pojasnil zunanji minister.

Erjavec je poudaril, da se ponavlja zgodba iz časa potrjevanja kandidature Alenke Bratušek, kar je slaba popotnica za koalicijo.

Prvak DeSUS še meni, da kandidatka nima ustreznih izkušenj, saj so njene edine politične izkušnje "14-dnevno ministrovanje", zato ga skrbi, kaj se bo zgodilo v Evropskem parlamentu. "Mislim, da si ponovnega debakla ne bi smeli privoščiti," je dodal.

Erjavec je še poudaril, da ta odločitev vliva nezaupanje, DeSUS pa pričakuje, da v vladi v prihodnje ob odločanju o regresu za upokojence, ne bo prišlo do preglasovanja.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Kanal A

S pripombami tudi opozicija

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko meni, da je imenovanje Bulčeve nadaljevanje istega pristopa, kot se je zgodil pri vladi Alenke Bratušek, ko je v Bruselj poslala kandidatko, ki ni bila sprejemljiva niti za domače vladne kroge.

V Združeni levici menijo, da je način izbiranja nedemokratičen. Sicer pa po njihovem mnenju ni tako pomembno, katerega kandidata Slovenija pošlje v Bruselj, saj bo moral v vsakem primeru slediti že začrtanim politikam EU, pravijo.

Erjavec in Židan upata, da Bulčeve pred odbori Evropskega parlamenta ne bo doletela usoda Bratuškove.

Fajonova hvaležna za podporo

Tanja Fajon, ki jo je večina po tem, ko Alenka Bratušek ni prestala zaslišanja na pristojnih odborih, že videla na komisarskem stolčku, je v odzivu na imenovanje Bulčeve sporočila, da Cerarjevo odločitev spoštuje. "Upam, da bo Slovenija s to odločitvijo omogočila, da bo Evropska komisija začela delovati pravočasno in da bo pri svojem delu uspešna. To je v interesu vseh," je zapisala in se zahvalila vsem, ki so podpirali njeno kandidaturo.

V taboru Bratuškove ji želijo veliko sreče, saj jo bo potrebovala

"Novi kandidatki želimo veliko sreče, saj jo bo gotovo potrebovala, glede na razprtije, ki kar ne nehajo in kulminirajo naprej," pa so v odzivu zapisali v stranki ZaAB.

V stranki, ki jo vodi Alenka Bratuše, ki je po negativni oceni Evropskega parlamenta odstopila od komisarske kandidature - napovedujejo, da Bulčeve ne čaka nič dobrega:"Če sta si poslanski skupini v Evropske ljudske stranke (EPP) in socialistov (S&D) v Evropskem parlamentu pod mizo že razdelili komisarska mesta, kandidatke ne čaka prav nič dobrega."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
12. 10. 2014 08.15
+2
NEVERJETNO ! Napisal sem: "Danes je lep sončen dan "! in Admin je ta stavek ocenil za neprimeren ! Počasi se bom od tega portala poslovil !
BULDOH
12. 10. 2014 11.37
+2
Ja -pri njemu dežuje-zato te je skensal...
proletarec1
12. 10. 2014 07.59
+4
V SLOVENIJI SO LJUDJE OBUPALI NAD OBLASTNIKI.600000 NAS JE V REVŠČINI,ONI SE PA ŠE KAR PULIJO ZA ISPLEN.TOLIKO LAČNIH IN OBUBOŽANIH LJUDI PRI NAS ŠE NI BILO NIKOLI.
gasper111
12. 10. 2014 03.54
+5
Srečo??? Srečo rabiš, ko igraš loto. Mislim, da bo potrebovala znanje. Bratuškova je namreč padla, ker ni imela pojma zakaj je sploh tam in ne zato ker ne bi imela "sreče".
Ajmomali
12. 10. 2014 02.14
+4
Po podatkih Supervizorja je imelo podjetje Violete BULC lansko leto 180.988 evrov čistega prihodka od prodaje. Obenem pa podatki iz baze GVIN kažejo, da je imelo tega leta čistega dobička 9757 evrov..................... V enajstih letih poslovanja je podjetje prejelo 418.726 evrov iz državnih jasli. .............Povezave med Vibacom in državo se nadaljujejo tudi zdaj, ko je ministrica.************************** TAKO JE LAHKO BITI DOBER "GOSPODARSTVENIK" !!! Eh, nikoli nič !
Venividivici1
11. 10. 2014 20.40
+0
ODBOR 2014 se boeim za pravico in resnico.
King_of_Gonzo
11. 10. 2014 19.29
-3
Show must go on...
korintos22
11. 10. 2014 17.06
-5
Kaj te toti SDS-ovci tak jamrajo?
Stratocccaster
11. 10. 2014 17.34
+3
Te pa gudbaj ..... Izvolite spet Kanglerja za župana, da boste imeli kam granitne kocke metat ...
korintos22
11. 10. 2014 18.39
-5
hondica2
11. 10. 2014 16.59
+5
Cerar je pa itak no-go premier, v bistvu niti nima veze kaj izjavlja.
korintos22
11. 10. 2014 17.04
-6
Oja pa ima, v sredo se glasuje, eden se že cmeri, ostali pa jokcate.
Stratocccaster
11. 10. 2014 17.39
+2
Z vsakim takim glasovanjem si zabijate žebelj v koleno, če ne kam višje, kot bi rekel g. Tanko ..... Itak vas čaka evropsko sodišče za človekove pravice, ki vam bo dalo tinte piti ....:-)))
korintos22
11. 10. 2014 18.40
-1
Evropsko ne more razveljaviti sodbe slovenskih sodišč!
Stratocccaster
11. 10. 2014 21.24
-1
Vzeto iz strani Ministrstva za zunanje zadeve: "Naloga ESČP je v prvi vrsti zagotavljati, da države spoštujejo in zagotovijo spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin iz EKČP svojim državljanom, kot tudi vsakomur znotraj njihove jurisdikcije, ne glede na spol, raso, državljanstvo, etnični izvor ali drugo okoliščino. V ta namen ESČP obravnava pritožbe posameznikov, kot tudi meddržavne pritožbe. Kadar sodišče ugotovi, da je država pogodbenica kršila eno ali več pravic iz EKČP, se o kršitvi izreče s sodbo. Ta je zavezujoča, nadzor nad izvrševanjem pa izvaja Odbor ministrov SE (v nadaljnjem besedilu OM SE)."
hondica2
11. 10. 2014 16.57
+0
Bomo videli, kako bo Bullčeva prodajala mumbujumbo bull evropi, v Sloveniji ji seveda glede na mentalno zaostalost večine to ni bilo težko.
korintos22
11. 10. 2014 17.04
-1
Stratocccaster
11. 10. 2014 17.28
+1
Ji je očka prepovedal, ker predobro pozna to celico totalitarizma ...;-)
Jasnovidec Cosmos
11. 10. 2014 15.50
+0
Slabša kot AB ne more biti saj ima tudi pamet ne pa samo zraka v glavi.
babicagrenajug
11. 10. 2014 15.31
+9
Tale baba ma jajca in drim. Pa še USA zgodbo za seboj. Meni je všeč. Po moje bo uspela v EU.
wolfterier
11. 10. 2014 15.53
-2
Je diplomirana šamanka,čarovnica po domače.Tudi bosa hodi po žerjavici in zdravi neozdravljive...ta \'bo taprava,Evropejci bodo padli na glavo,ko jo bodo zagledali!
korintos22
11. 10. 2014 17.05
-2
Stratocccaster
11. 10. 2014 17.29
+2
Alenka je zašamala najprej Slovenijo, potem pa še sebe in svoje podrepnike ..... Sramota!!!
puspan
11. 10. 2014 15.19
+8
Tabor Bratuskove naj svoje sotore spakira in zbrise cim prej, saj je ze dovolj skode v kratkem casu sproduciral. Prof. Moederndorfer in nekdanji obrambni minister naj gresta spet nazaj k Zokiju, ostali pa tudi tja, od koder so prisli. Me prav zanima kaksen tepih jima bo ob ponovnem sprejemu v svoje narocje dal razviti.
babicagrenajug
11. 10. 2014 15.36
+11
Moederndorferja bi pustu v stekleni vitrini na vhodu v parlament. Ne smemo pozabiti na svojo zgodovino.
Primož Roži? 1
11. 10. 2014 14.42
+4
take blamaže,kot jo je storila in uprizorila predhodnjica jo ta kandidatka zihr ne bo.Dejstvo pa ke,da po vsej verjetnosti to mesto ne bo več dodeljeno Sloveniji.predhodnica je pač poskrbela še za eno dejanje več v smislu kako prikazati Slovenijo nesposobno.In mi smo ji pač pustili,da dela kar želi...bravo SLOVENCI!!!!!!
freiburg61
11. 10. 2014 14.41
+3
bo odpadla k knof od gat
Ecaf Koob
11. 10. 2014 14.20
+1
tvitem ti golubiča nekam...
Cerar misli, da žan hlod Junkerjev zbira telesne stražarje, zato je poslal v Bruselj pretepačico s črnim pasom 3. dan.
Cerar misli, da bo Bulčeva, ki ima črn pas, 3. dan, z evroposlanci opravila v 1. rundi z Nokavtom !!
wolfterier
11. 10. 2014 15.57
+1
Tudi čarati zna in z duhovi komunicirati.Ta jim bo že dala vetra,
Transformerji
11. 10. 2014 13.36
+2
Pa še včerajšnji komentar v novicah: Cerar je nastopil samostojno, razjezil je Bruselj, kako bomo dobili kredite, če nam bo Eu obrnila hrbet?? PA KAJ potem?? Židan in Erjavec nista imela prav nič proti najemaju kreditov, če bi imeli še vedno isto vlado, bi jih spet najemali, dokler ne bi izgubili samostojnosti. Ker se z gospodarstvom nihče ne ukvarja prav na veliko, je vseeno - ali izgubimo samostojnost, ali pa po že videnem vzorcu v EU prenehamo odplačevati stare dolgove!!
Transformerji
11. 10. 2014 13.45
+3
In to zadnje, bi bila idealna rešitev - samo na tak način bi izgnali vse barabe, ki so naredile bančno luknjo, zaradi katere najemamo kredite!
"Kandidat za visoko službo mora obvladati veliko stvari, med temi pa ni hoje po žerjavici," poroča nemški Spiegel. he, he, spet bo cirkus !!
Transformerji
11. 10. 2014 13.25
+2
Cerar ima prav - koga briga podpora koalicije, ki se že 20 let potika v parlamentu!