Slovenija

'Tak ukrep pomeni zelo invaziven poseg v informacijsko zasebnost celotne populacije'

Ljubljana, 11. 07. 2014 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče je razveljavilo člene zakona o elektronskih komunikacijah, ki telekomunikacijskim operaterjem nalagajo hrambo t. i. prometnih podatkov, kamor med drugim sodijo podatki o klicih in lokacijah uporabnikov mobilne telefonije.

Mobitel
Mobitel FOTO: Thinkstock

Ustavno sodišče je o zadevi odločilo v začetku tega meseca, potem ko je Sodišče EU aprila razveljavilo evropsko direktivo o hrambi podatkov, ki je bila podlaga za sporno ureditev.

Kot je zapisano v danes objavljeni obrazložitvi, je zakonodajalec z določitvijo obvezne hrambe prometnih podatkov izrazito posegel v pravico do varstva osebnih podatkov, hkrati pa ni skrbno opredelil okoliščin, na podlagi katerih bi ta poseg omejil na le nujno potrebno. Že razveljavljena evropska direktiva je namen hrambe namreč omejila le za preiskovanje, odkrivanje in pregon hudih kaznivih dejanj, slovenska ureditev pa takšne omejitve ni vsebovala.

Poleg tega so ustavni sodniki zapisali tudi, da so z vnaprejšnjo in neselektivno hrambo podatkov pri operaterjih nastajale "ogromne podatkovne zbirke", iz katerih je mogoče v vsakem trenutku izluščiti podrobna dejstva zasebnega življenja vsakega posameznika, ki uporablja te storitve.

Tveganje, da bodo podatke uporabili za nezakonite namene

"Glede na to, da sodobni način komuniciranja pomeni v pretežni meri uporabo navedenih elektronskih komunikacijskih storitev, tak ukrep v bistvu pomeni zelo invaziven poseg v informacijsko zasebnost celotne populacije, tako po obsegu oseb, ki jih ukrep zadeva, kot tudi glede na podatke, ki se hranijo," so zapisali ustavni sodniki. Ob tem so opozorili tudi, da se z nastankom tako obsežne zbirke podatkov poveča tveganje, da bodo podatke uporabili za nezakonite namene.

Na osnovi razveljavljenih členov zakona o elektronskih komunikacijah so se hranili podatki, na podlagi katerih se lahko ugotovi, kdo je komuniciral s kom, kdaj, koliko časa, kje in kako, sama vsebina komunikacije pa se ni hranila. Podatki so se hranili 14 mesecev od dneva komunikacije za podatke v zvezi z javno dostopnimi telefonskimi storitvami in osem mesecev v zvezi z drugimi podatki.

V uradu informacijske pooblaščenke zadovoljni

Odločitev so danes pozdravili v uradu informacijske pooblaščenke, kjer so marca lani tudi sprožili ustavno presojo. "Ustavno sodišče je prepoznalo pomen varstva osebnih podatkov v odnosu do modernih komunikacijskih tehnologij, še posebej ko so te uporabljene s strani samih državnih organov oziroma za namen izvajanja njihovih pristojnosti," je zapisala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Odločitev je označila za enega najpomembnejših dosežkov urada v zadnjih desetih letih. "Obenem predstavlja odločitev Ustavnega sodišča pomemben prispevek k razpravi o nujnosti in sorazmernosti uporabe nadzorovalnih tehnologij v kontekstu kazenskih postopkov in delovanja obveščevalnih služb," je še dodala.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
12. 07. 2014 11.43
+2
Evo Na dan volitev so mi spet dovolili komentiranje po eno mesečni pavzi pa naj še kdo reče, da je pri nas kaj naključno......Ustavno sodišče deluje vedno bolje kot vidim.......samo tako naprej
pogan
12. 07. 2014 07.45
-2
Vedeti morate da ze več let obsajajo sateliti ki locirajo vsakega zemljana na 20 cm natančno. sateliti ki imajo kamere ki te vidijo kaj delas. brezproblema. tudi v hiši.... uglavnem ze veliko let smo pod popolno kontrolo... samo še čakam čipe, če jih že nimamo, da bomo tudi s temi čipi plačevali vse. in če ne boš komu všeč bodo enostavno čip izklopili seveda na daljavo in boš lepo umrl.... to je naša svetla prihodnost. potem pričakujte še robote. ki bodo zamenjali vse ne smao delavce v proizvodnji... tudi v trgovinah, gostilnah.... itd.... na koncu nas bodo se roboti ustavljali namesto policajev, operirali, vozili resevalne avte.... Terminator film je ze mimo tudi v real life..
trueC
12. 07. 2014 18.35
+1
Dej se nam mal to travo ki kadis Ker ocitno si hiiiiiigh. Wow!
24ur.comm
12. 07. 2014 06.55
+2
Pa vendarle je nekdo ki nas brani.
iravadi
12. 07. 2014 06.44
-4
Poštenjak nima kaj za skrivat...
Paleozoik
12. 07. 2014 03.03
+12
V deželi, ki je samo v nekaj letih obsodila poslance, največje poslovneže, vojake, sodnike, tožilce, policiste oziroma njihovega ministra ter celo samega predsednika vlade in tudi Evropske unije, je menda jasno, da so taki podatki ničvredni in da je prav državni aparat tisti. Ki mu nikakor ni mogoče zaupati, pravilno bi bilo torej, da lahko operaterji hranijo edino in izključno podatke o javnih uslužbencih, ki so se v zameno za relativno udobje in nekatere družbene privilegije, prostovoljno odrekli delu z Ustavo zajamčenih svoboščin in človekovih pravic. Saj jim ni treba, normalen človek se bo nazadnje zaposlil v državni službi, ker bo prav tam najmanj zaslužil, največ delal in nosil najvišjo odgovornost. Pardon, tako je v normalni državi, kar s Slovenijo nima nobene zveze, pri nas so javni uslužbenci praksi priviligirana buržuazija in so narod v oziroma nad narodom, saj izhajamo iz domneve, da tako slabi pa že niso. Kar prenekateri povsem očitno in dokazano počnejo, bi lahko pripisali samo brezvestni in brezumni živali, brez kančka občutka za empatijo in posledice, vendar oni, sploh glede na njihovo gmotno stanje, očitno vedo kaj delajo. Kaj je sploh osebno, če lahko priviligiran razred občanov prisluškuje in nadzira vse ostale, javni uslužbenci so tako dobro osebno povezani, da poznajo vsebino dokumentov ostalih kolegov, še preden jih ti nesejo na pošto, kar njim oziroma njihovim prijateljem omogoča številne primerjalne prednosti v družbi. Zloraba podatkov je ponekod povsem običajna rutina, kjer ni tožnika, tudi zločina ne more biti, obseg korupcije daleč, daleč presega omejeno vidno polje informacijske pooblaščenke. Ta govori predvsem o nekih zakonskih uskladitvah, EU je zgleda ugotovila, da imamo tu še totalitarno zakonodajo in so nas prisilili v popravke. Bog živi EU. Ostalo je itak še vedno nespremenjeno, zakaj bi oligarhija zamenjala vse konje, ki zmagujejo zanje, vseh naših brutalnih reform in banalnih reform javne uprave pa EU tudi ne more, kaj šele prikrite totalitarne zločinske prakse.
VolkBrenin
11. 07. 2014 22.35
+11
Kot kaže nas sploh ni potrebno čipirati ...ker smo z vsemi karticami in mobilci vsi pod kontrolo ...vse ostalo je blebetanje ....
civitasstain@gmail.com
12. 07. 2014 06.23
+2
rambek
11. 07. 2014 21.33
+7
Tisti kateri so sedaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti! Razmislimo kaj počnemo! Komentiranje so že ta zaprli! Zato pišem tukaj¨!
Ranunculus
11. 07. 2014 21.26
+14
Nasim politikom je v interesu, da se to ne hrani. Da lahko potem recejo, da se nicesar ne spomnijo in seveda nikogar ne poznajo... dokler NA PRIMER ne najdejo slik, ko so z neznanci skupaj na poroki v ozjem krogu...
Ka pa mislis
11. 07. 2014 21.12
+6
Kako enostavno bomo sami vse podatke o zasebnosti podali nsa bandi
odpisan2x
11. 07. 2014 21.00
+8
to je zloraba,plačuješ naročnino,da te nekdo nadzira.pri meni je še doma tel izkloplen.vklopim ga samo,če ga jaz potrebujem
odpisan2x
11. 07. 2014 21.02
+5
bo trba najdt takšnega operaterja,ki bo garantiral,da takšnih podatkov ne bo izdajal ali jih bo pa pobral
artus
11. 07. 2014 20.31
+10
Bilo kuda, "udba" svuda.
civitasstain@gmail.com
12. 07. 2014 06.28
+3
Prenehaj plačevati s kartico, Zabriši računalnik pa mobitel proč, pa si sam prekinil udbo!
PolnKontejner
11. 07. 2014 17.36
+56
Mene bolj kot hramba teh podatkov pri operaterju skrbi, da praktično vsaka "brezvezna" aplikacija za android zahteva dostop do imenika, klicev, fotoaparata, gps, snemanje zvoka, ...
Krta?a 21
11. 07. 2014 21.23
+12
Zato jim pa cena pada ker vecina tega ne mara. Itak je neuporabno....
11. 07. 2014 17.18
+8
PRAVICI JE KONČNO UGODENO.
Shisui
11. 07. 2014 17.07
+30
Haha, koga nek to briga, NSA vas ne bo nič vprašala pa vseeno vedo vse o nas.