Taksisti po Slovenski cesti po pravilih le ob nadzoru policije

Tragična nesreča, ko je taksist 10. decembra lani do smrti povozil 18-letnega fanta na za promet zaprtem delu Slovenske ceste, je osvetlila problem ureditve Slovenske ceste. Številne taksiste, ki vozijo po tej cesti, je umirila šele stalna prisotnost policije.

Nesreča na Slovenski cesti

Nesreča na Slovenski cesti, ki jo je povzročil taksist, je terjala življenje 18-letnega fanta. (Foto: 24ur.com)

Taksistu, ki je decembra lani na cesti, ki je zaprta za promet z motornimi vozili, do smrti povozil 18-letnega pešca, grozi do osem let zapora, medtem pa še naprej vozi taksi, navaja časnik Dnevnik. Tragična nesreča je osvetlila tudi problem prometne ureditve Slovenske ceste, ki je taksisti ne spoštujejo, še poroča časnik.

Po informacijah Dnevnika naj bi v času, ko se je zgodila nesreča, na Slovensko cesto med Gosposvetsko cesto in Šubičevo ulico zapeljalo vsaj deset taksistov. V zadnji dneh je taksiste umirila šele stalna policijska patrulja. To je za Dnevnik potrdilo več taksistov, tisti, ki to počnejo, pa svoje ravnanje opravičujejo s tem, da to pač počnejo vsi. To je najbolj opazno po polnoči, ko popusti tudi nadzor.

Po podatkih ljubljanske policijske uprave je bilo tako tudi na dan nesreče. Okoli 2.30, ko se je zgodila nesreča, je bila ena policijska patrulja pri Maximarketu – ta je tudi posredovala na kraju nesreče, druga pa na Cankarjevi ulici, kjer je posredovala zaradi kršenja javnega reda in miru v lokalu.

MOL: Samovolje v prometu ne more preprečiti še tako temeljit nadzor 

Po mnenju občine Ljubljana še tako temeljit nadzor ne more preprečiti "samovolje v prometu in nespoštovanja pravil«.

"Menimo, da morajo ob nadzoru pristojnih organov svojo vlogo opraviti tudi stanovske organizacije taksistov ter drugi deležniki, ki se ukvarjajo s problematiko taksi prevozov. Tragična prometna nesreča se je zgodila zaradi grobega nespoštovanja prometnih predpisov in ne zaradi načina ureditve Slovenske ceste ali odsotnosti stalnega nadzora," so za Dnevnik poudarili na občini.

Podatki mestnega redarstva o izrečenih ukrepih na tem delu Slovenske ceste kažejo, da so bili redarji pri nadzoru razmeroma dejavni, saj so lani voznikom, ki so prekršili prepoved vožnje, izrekli skoraj 440 kazni, kar je približno kazen in pol na dan.

Vendar so bile te kazni izrečene večinoma čez dan, ko razmere na Slovenski cesti niso tako problematične. Po polnoči kazni voznikom pišejo kvečjemu policisti, ki so zaradi neupoštevanja prepovedi vožnje lani kaznovali le 53 voznikov.

Taksist: Nadzor predvsem ponoči je preslab 

Na policiji pojasnjujejo, da Slovenske ceste ne nadzorujejo načrtno, temveč ob rednem delu z rednimi policijskimi patruljami. "Občasno pa policisti sodelujejo v kombinirani patrulji z ljubljanskim mestnim redarjem, in sicer v popoldanskem in večernem času od 16. do 24. ure. Prav tako enkrat na mesec policijska postaja Ljubljana Center v sodelovanju z inšpektorjem inšpektorata za infrastrukturo izvede nadzor nad delom taksistov, pri čemer se nadzor izvaja na območju celotnega mestnega središča," navaja Dnevnik.

Dnevnikov sogovornik iz vrst taksistov pravi, da je nadzor nad taksisti predvsem ponoči absolutno preslab in da jih po njegovem mnenju več kot polovica sploh ne izpolnjuje vseh pogojev za opravljanje avto taksi prevozov.

Tako naj bi bilo tudi s taksistom, ki je povzročil nesrečo, starim znancem policije in uslužbencev na mestni občini. Lani naj bi s pajdašem preprečil delo redarjev in jim pri tem grozil, zato naj bi na sedežu redarstva v Mostah celo najeli dodatne varnostnike.

Na občini so potrdili, da je očitno zelo napadalen taksist grozil tudi uslužbencu na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, ker mu niso izdali dovoljenja za vozilo, saj po njihovih besedah ni dostavil vseh dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje avto taksi prevozov. Leta 2014 so proti njemu na občinskem inšpektoratu uvedli prekrškovni postopek, saj je potnike vozil brez izdanega dovoljenja.

Odstranil znak za taksi 

Na dan nesreče naj bi po podatkih občine taksist imel dovoljenje za opravljanje avto taksi prevozov, čeprav so nekateri glede na njegov odziv po prihodu policistov o tem dvomili. Dejstvo, da je taksist, je namreč želel prikriti, zato je odstranil znak za taksi na strehi avtomobila. A pravi razlog za tako reakcijo bi lahko bilo tudi dejstvo, da naj bi pred nesrečo prevažal kar pet potnikov.

Globa za vožnjo po zaprtem delu Slovenske ceste znaša 160 evrov, vendar posamezni izvajalci taksi prevozov po pojasnilih ljubljanskega inšpektorata zanemarjajo izrečene denarne sankcije, ki jih izrekajo mestni redarji. "Z različnimi manevri se tako v prekrškovnem postopku kot tudi kasneje v davčni izterjavi – z na primer osebnimi stečaji, izplačevanjem minimalnih dohodkov ipd. – izogibajo plačilu globe. Z drugimi besedami, lokalne skupnosti nimajo primernega zakonskega okvira, da bi na ustrezen način regulirale avto taksi prevoze," poudarjajo na inšpektoratu, ki ga vodi nekdanji vodja redarstva Andrej Orač.

Zato so ministrstvu za infrastrukturo dali več predlogov za spremembo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki ureja tudi področje taksi služb, zaključuje Dnevnik.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 140
ssbobo 05.01.2017 21:08:18
Pravila ne veljajo za taxiste...... Ampak za vse ostale..... na žalost tega NI VEDEL ponesrečenec..... zakonodaja je pa tako slaba da bo storilec padel skozi .... Enako kakor tisti ki je povozil punco za Bežigradom in se že sbobodno bozi naokoli..... Bravo res HVALA ZAKONODAJNI OBLASTI , za njihovo nesposobnost oz njihovo brezbrižno odzivanje na spremembo vozniške etike....
Več komentarjev