FIT 24UR

Takšni smo, ko je vroče: v trgovino po pivo in žar, nad soseda pa s pestmi, ker nas 'sumljivo gleda'

Ljubljana, 23. 07. 2015 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
50

Iskanje povezave med človekovim vedenjem in vremenskimi pojavi že dolgo zaposluje strokovnjake, ki ugotavljajo, da povezava vsekakor obstaja. Ker lahko prinaša tudi kritične posledice, skušajo povezave čim bolj razložiti in predlagati možne ukrepe.

Z raziskovanjem povezave med vremenom in vedenjem se ljudje ukvarjajo že dolgo. O tem, da vročina vpliva slabo, so sklepali že v rimski dobi, prve empirične raziskave so skušali opraviti že v 18. stoletju. Pisatelji so pisali celo o tem, da se z umikom v južne (vroče) države, odmaknemo od same morale – narašča strast, z njo zločin. Pregovore o vročekrvnih južnjakih in hladnih prebivalcih severa poznamo še danes.

Tudi današnji dan spada med vroče. Na seznamu večine je zato spet iskanje sence, hladnega okrepčila in vsaj približnega olajšanja neugodja, ki ga človeškemu organizmu povzročajo visoke temperature … Po raziskavah strokovnjakov, se vročinskih valov običajno veselijo trgovci, manj pa policisti, reševalci in lastniki proizvodne dejavnosti. Poglejmo zakaj …

O tem, da vročina vpliva slabo, so sklepali že v rimski dobi, prve empirične raziskave so skušali opraviti že v 18. stoletju.
O tem, da vročina vpliva slabo, so sklepali že v rimski dobi, prve empirične raziskave so skušali opraviti že v 18. stoletju. FOTO: Reuters

Ekonomija vročine – ali kako vroče vreme pleni po denarnici

Če začnemo pri tistih, ki se vročega vremena veselijo iz finančnih razlogov, so prvi na seznamu trgovci. Ko je vročinski val poleti leta 2013 zajel Irsko in Veliko Britanijo, so irski trgovci zabeležili za 30 milijonov evrov višjo prodajo kot v primerljivem obdobju, ko je bilo manj vroče.

Veselili so se tudi britanski trgovci, ki so zabeležili 3-odstotno rast posla. In kaj v času vročine kupujemo? Precej predvidljive reči. Ob osvežilnih pijačah, sladoledu in hrani še vrtnarsko orodje, vrtno pohištvo in pripomočke za pripravo hrane na vrtu. Trgovec Waitrose je tako poročal o 116 odstotkov več prodanih žarih, 450 odstotkov boljši prodaji oglja za žar ter 165 odstotkov večji prodaji vrtnega pohištva.

Dobro za posel običajno le, če ste trgovec

Nekoliko drugače je za tiste, ki ne poslujejo v trgovski verigi, pravijo podatki iz Avstralije, merjeni ob lanskem vročinskem valu. Večina podjetij je poročala o negativnih učinkih vročinskega vala. 62 odstotkov o težavah, ki jih pomenijo višji računi za klimatske naprave in z njimi povezani stroški, skoraj enak odstotek je poročal o izgubah zaradi slabše produktivnosti in motivacije zaposlenih. Tretjina jih je tudi beležila slabšo storilnost vodstvenih kadrov, ki so se namesto s poslom, ukvarjali z iskanjem rešitev za odpravo vročine v prostorih, enak odstotek tudi o tem, da so morali delo ustaviti zaradi strojev, ki so se pregreli.

Kljub pritožbam, se jih je le peščica odločila za kakšne ukrepe, ki niso bili vklop klimatske naprave. 7 odstotkov poslov je začetek delovnega dneva začasno prestavilo na zgodnejšo uro, 6 odstotkov je za zaposlene naročilo osvežilne pijače, pet odstotkov pa dodatne hladilne naprave in sladoled.

Večina poslov je v času skoraj teden dni trajajočega vročinskega vala tudi zabeležila padec dobička, številka se je gibala vse do 10 odstotkov, zgolj na območju Melbourna je to pomenilo okoli 35 milijonov evrov izpada.

Kar šest od desetih poslovnih subjektov je v raziskavi tudi izrazilo zaskrbljenost, da jih skrbi pogostost vročinskih valov in njihov vpliv na posel in zaposlene, saj pričakujejo, da bo takšnega vremenskega dogajanja zaradi klimatskih sprememb vse več.

Več dela imajo poleti običajno tudi policisti.
Več dela imajo poleti običajno tudi policisti. FOTO: Thinkstock

Rastejo temperature, kuha se jeza

Več dela imajo poleti običajno tudi policisti. Strokovnjaki naštevajo dve povezavi med vročino in kriminalom. Prva gre po načelu priložnost dela tatu – ljudje so torej na počitnicah, več je praznih in "vabljivih" stanovanj ter slabo zaščitenih avtomobilov in osebnih predmetov, ki so lahka tarča nepridipravov, po drugi strani pa imajo tudi ti več časa. Raziskava v ZDA je pokazala, da največ kraj in poškodovanj tuje stvari opravijo stari od 16 do 18 let, zato porast tudi ni nenavaden – v poletnem času namreč niso v šoli.

Bolj zanimiv pa je drug del zgodbe – vpliv vročine na človeško telo, ki žal lahko vodi tudi v precej tragična dejanja – tako v nesreče kot načrtovane zločine.

Vročina prispeva tudi k izkrivljeni interpretaciji dogajanja.
Vročina prispeva tudi k izkrivljeni interpretaciji dogajanja. FOTO: Thinkstock

Craig Anderson z oddelka za psihologijo univerze v Iowi je v laboratoriju dokazoval direktno povezavo med vročino in jezo. V poročilu piše, da so se vplivi vročine na afektivne, kognitivne in ekscitacijske variable izkazali za stabilne in statistično pomembne.

Zniža se raven ugodja, vedenje, ki se odraža kot posledica pa je, da so ljudje bolj agresivni, okolje dojemajo kot bolj ogrožajoče, občutijo več sovraštva. Pride namreč do kognitivne pristranskosti v prid agresivnim vedenjem in prepričanjem. Kognitivna pristranskost po definiciji sicer pomeni nagnjenje ljudi, da delajo sistematične napake v določenih okoliščinah, ki temeljijo na kognitivnih dejavnikih in ne na objektivnih dejstvih.

Izpostavlja, da vročina prispeva tudi k izkrivljeni interpretaciji dogajanja in večji verjetnosti, da bo socialna interakcija razumljena kot da vsebuje agresivno komponento. Že navaden pogled je lahko tako interpretiran kot "sovražno strmiš vame", kar lahko pogosto vodi tudi v fizični obračun.

Strokovnjaki tudi opozarjajo, da je nekaj "vročinskega nasilja" zagotovo povezanega tudi s (povečanim) pitjem alkohola, čeprav je opozorilo vsakič več kot jasno – osvežilna pijača naj ne bo alkoholna.

Črna statistika sicer pravi, da je v času vročine več zločinov kot so na primer umori – tako zaradi "gostilniških" sporov kot tudi kot posledica družinskega nasilja. K slednjemu doda še dejstvo, da je v času dopustov več stika med družinskimi člani, na dan privrejo zamere, neuresničena pričakovanja ...

Poveča se tudi število besnih voznikov, ki si trobijo in žugajo zaradi (domnevnih) prekrškov na cesti, zaradi zmanjšane pozornosti in zvišane jeze, ki se lahko odraža kot nespametna vožnja, pa je tudi več prometnih nesreč.

Načeloma naj bi se jeza začela najbolj pogrevati, ko temperature presežejo 29 stopinj Celzija, tiste nad 34 stopinj pa bi naj osebo že začele obremenjevati do te mere, da raje kot konfrontacijo izbere umik v senco.
Načeloma naj bi se jeza začela najbolj pogrevati, ko temperature presežejo 29 stopinj Celzija, tiste nad 34 stopinj pa bi naj osebo že začele obremenjevati do te mere, da raje kot konfrontacijo izbere umik v senco. FOTO: Thinkstock

Ko je prevroče tudi za zločin

Raziskovalka Ellen G. Cohn se je že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ukvarjala z vprašanjem, ali se jeza in negativni občutki z rastjo temperature le še stopnjujejo, ali obstaja meja, ko je prevroče tudi za to. Ugotovila je, da takšna meja pravzaprav obstaja, čeprav kasneje veliko podobnih študij ni bilo izvedenih. Načeloma naj bi se jeza začela najbolj pogrevati, ko temperature presežejo 29 stopinj Celzija, tiste nad 34 stopinj pa bi naj osebo že začele obremenjevati do te mere, da raje kot konfrontacijo izbere umik v senco.

Obstaja celo študija, ki je leta 1996 postavila "indeks južne kulture", pravi pa, da imajo mesta, kjer je večino leta vroče, več kriminala, čeprav rezultate kontroliramo s spremenljivkami stopnje revščine in kulturne sestave.

Nasilneži in kriminalci po vročinskem valu "na pavzo"

Zanimivo pa je, da v delu "Dinamika kriminalnega vedenja: Posledice vremenskih šokov" ugotavljajo, da se efekt vročinskega vala ne konča na dan, ko padejo temperature, ampak je njegov učinek nekoliko daljši. Medtem ko naj bi se kriminal v času vročinskega vala dvignil za okoli 10 odstotkov nad povprečje, se teden po vročinskem valu zniža za okoli 3 odstotke. V primeru, da storilec ni končal za zapahi, strokovnjaki to pojasnjujejo z "obdobjem hlajenja", ko oseba po kriminalnem dejanju nima potrebe, da bi ga takoj ponovila.

Klimatske spremembe – spreminjanje vedenja?

Anderson še ocenjuje, da bo morala biti v luči klimatskih sprememb in višanja povprečnih temperatur, ena od prioritet prav raziskovanje povezave med agresivnostjo in vročino, kjer po njegovem še ni bilo opravljenih dovolj študij za jasne zaključke, ki bi lahko ponudili nasvete. Jasne nove potrditve hipotez bi namreč terjale, da se z vročino povezano nasilje doda med negativne družbene posledice globalnega segrevanja.

Na podlagi dosedanjih podatkov je sicer po njegovem mogoče izračunati takšen vpliv. Ob dvigu povprečne temperature za le pol stopinje, predvideva dodatnih 9 umorov ali hudih telesnih napadov na 100.000 ljudi. Ker obstajajo številni kraji, kjer je temperature mogoče nadzorovati – na primer v šolah in drugih ustanovah – bi morali zato po njegovem tam več naporov usmeriti v zagotavljanje ugodne klime, saj koristi presežejo stroške – učenje je lažje, produktivnost ne doživi padca, manj je sporov in nasilja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
30. 07. 2015 17.14
+1
Mene ne naredi živčnega če je vročina ampak ta oblast tisti ki so državo zropali se lepo po Ljubljani sprehajajo,se jim nč ne zgodi,kot bi to bilo vse normalno,a zaradi te krize ki so zropali,so si pa reveža privoščili,tako da bo še večji revež kot je bil.
tali?ni tom
29. 07. 2015 19.17
kar se preminjanja vedenja tiče , zadnjih 22 let kaže na to da gre v sloveniji vse v podn! sploh negdanji spreobrnjenci in neverjetni vsevedi ki vejo kako je bilo pa so se rodili po slavni "vojni" za slovenijo ali kako leto prej! da o oliki,človečnosti,poštenju ne govorimo! skratka , verjetno vplivajo "klimatske" spremembe in se folku kisajho od vročine in samovšečnosti možgani!
merdzan
28. 07. 2015 23.47
to z nasiljem je res, ko je vroce ne morem spat in postanem tolk zivcen da bi najraje komu z opeko razbil glavo...
BŠK
28. 07. 2015 07.51
+1
Kreljanje na višku!
veselinko123
27. 07. 2015 19.23
+1
Ni kej pod parlamentom je vulkan!
ferencz 1
24. 07. 2015 18.06
+1
neumnosti objavljate poptv.
lepidasa12
23. 07. 2015 18.57
+3
mater ljudje smo najbolj priza.deta skupina živih bitij.
HumanNOTsheep
23. 07. 2015 14.13
+4
Takšni smo, ko je vroče????? a res a da ni mogoče tudi krivo stanje države da se je kriminal povečal in umori na vsake 2 tedna ... zdej je pa že sonce krivo a ne ovce novinarske
cicolina28
23. 07. 2015 16.04
SAF1
23. 07. 2015 12.59
+14
Kar se tiče sosedov, če bi vsak gledal sebe in ne soseda, svet bi bil veliko boljši ne samo Slovenija.
jupi71
01. 08. 2015 18.18
ja res je veliko je tud takih, ki če bi gledali nase pa na svoje probleme, bi meli celo življenje kaj delat, če jim nebi še časa zmanjkalo....
tedoDANB3medo
23. 07. 2015 11.54
+21
Ko smo telesno skuhani, hitreje postanemo skuhani tudi psihično. Moja žena poleti samo popyzdeva na mene, pozimi se pa rada stiska k meni in pogosteje rabi "ogrevalne storitve" v postelji.
jenihvetes
23. 07. 2015 10.59
-4
"indeks južne kulture"
SAF1
23. 07. 2015 13.01
+6
Pivo in žar indeks južne kulture. Nad soseda s pestmi, ker nas 'sumljivo gleda, indeks Slovenske kulture. Tako je.
PSIHOTERAPEVT
23. 07. 2015 10.56
+6
ocitno mate folk ki zna izbrat in sestavit prispevk !
Sniper77
23. 07. 2015 10.51
+3
Nekaj bo že držalo, ker se je v tem času vsaj na moji dnevni relaciji povečalo število "abnormalnih" voznikov z izklopljenimi (skisanimi) možgani. Tudi skorajšnjemu pretepu med voznikoma sem bil priča;in to kar pred križiščem, pri rdeči...;) Toda, ko pa pomislim na "munjene" ruse in njihove videe, mi pa nekaj ne gre skupaj....;)
mafija leva drogeraška
23. 07. 2015 10.43
+17
nad soseda s pestmi samo zaradi vročine, to mi sicer ni znano, je pa mi znano s pestmi nad mulca, ki vozilo sparkira na mestu za polnjenje pnevmatik, da lahko gre v petrol bife na pivo potem pa še sika, ker ga mora prestavit, tu mi pa kompas je enkrat razneslo, pa sploh tak vroče ni blo!
Cofar
23. 07. 2015 10.33
+1
to, da pade stevilo obiskovalcev v lokalih, pa to ne samo v gostinskih ampak tudi drugih storitvenih dejavnostih je se kako res.
trimax
23. 07. 2015 10.17
-2
A zna mogoče še kdo razložiti zakaj nam vročina da tako pivsko kondicijo (tega v članku ni navedeno). 4 piri na dan zadnji teden so takorekoč nuja, 4 piri na dan januarja pa glavobol naslednji dan.
Vig1
23. 07. 2015 10.28
+8
Če švicaš ko konj gre vse ven še preden pride v glavo. Ampak pivski bojler boš pa vseeno dobil, da se ne boš potem čudil ;-)
SAF1
23. 07. 2015 13.03
+2
Jaz ne rabim piva, meni je dovolj kozarec vode :) , se odžejam + prišparam :) .
mulc-slo
23. 07. 2015 13.12
+0
SAF1
23. 07. 2015 14.50
+2
Mogoče še tega nisi vedel ampak alkohol v hudih vročinah, še hitreje dehidrira telo, potem pa raje nič ne pijem :) . Poleg tega, sam osebno ne pijem alkohola iz osebnih izkušenj in opazovanja nekaterih družinskih članov.
jupi71
01. 08. 2015 18.22
Kapo dol, prišparaš pa še pametneje je..... pa brez skrbi se lahko kadarkoli vsedeš v avto pa se odpelješ kamor češ...
BroNo1
23. 07. 2015 10.01
+2
ne, to le pokažemo, da smo res kot narod eni navadni kmetički....
Vig1
23. 07. 2015 09.55
+19
Popolnoma logična ugotovitev. V vroči Afriki že celotno zgodovino ne počno nič pametnega in smiselnega, ampak se ves čas samo zverinsko pobijajo med seboj. Drugi primer je recimo Grčija. Tja lahko zmečemo neskončne milijarde denarja, pa bo vse brez sledu izginilo ..... Logičen sklep je, da v vročini ljudje izklopimo večji del možganov, vsaj tisti del za racionalno obnašanje. Kot je znano možgani sami proizvajajo največ toplote v celem telesu in logično bi bilo pričakovati, da se njihovo delovanje zmanjša na minimum, kadar se telo začne pregrevati. Varnostni mehanizem, da nas ne zadane vročinska kap.
zombie_killer
23. 07. 2015 10.46
+1
Jap... Pa če pogledaš skandinavce, kako bolj razviti so, ko nimaoj
Salamandros
23. 07. 2015 11.44
-1
V Afriki se zverinsko pobijajo že celo zgodovino? Zverinsko so pobijali v Afriki večinoma belci. Leopold 2 je v Kongu potolkel skoraj 2 milijona črncev in jih zasužnjil. Psihopati ste vsi ki mu dajete pluse. Grki pa so kljub lenobi, ki je na stopnji Slovencev veliko več pripomogli k civilizaciji kot bomo mi kdajkoli.
Harigast
24. 07. 2015 09.55
Oprrosti,tile Grki,ki sedaj živijo tam,imajo s starogrki ravno toliko veze kot z marsovci. Turškoazijske horde press
Bigbadjohn
23. 07. 2015 09.52
+9
Namesto da fantazirajo o večjem številu prometnih nesreč kot lani, naj primerjajo lansko in letošnje poletje, pa bo vse jasno. Ampak ne, morajo stopnjevati represijo in višati denarne kazni, da to že spominja na vojno- počasi se bo treba začeti braniti....
trimax
23. 07. 2015 09.49
+5
Dober članek, ki povečini kar drži. Še vedno mi pa ni jasno ali povečano strast/poželjenje vzbuja vročina sama (načeloma to nebi smelo veljati, ker se nam v vročini pač manj ljubi početi karkoli) ali pa pomanjkljivo oblečene predstavnice ženskega spola, ki se (seveda zaradi vročine) sprehajajo naokoli v minikrilih, z joskicami, ki silijo ven iz modrcev, ...