Slovenija

Državljanska neposlušnost ali kršenje zakonov?

Ljubljana, 14. 02. 2012 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mira Matković/STA
Komentarji
293

Kakšna je razlika med protestnikom, ki se za svoje pravice bori na ulici, in tistim, ki protestira v virtualnem svetu? Dejanja Anonymousa so "politična dejanja, ki so blizu logiki državljanske neposlušnosti", pravi Igor Pribac.

Zahtevajte svobodo zase ter za svoje brate in sestre. Anonymous v sporočilu slovenskim državljanom

Iztekel se je rok, ki so ga spletni aktivisti Anonymous določili slovenskim oblastem. Od njih namreč zahtevajo, da odstopijo od mednarodnega sporazuma Acta, ki po celem svetu buri duhove, ljudje pa se množično odpravljajo na ulice. Množični protesti in upori se vrstijo tudi na spletu oziroma v virtualnem svetu.

Dan je torej potekal v znamenju pričakovanja novih hekerskih napadov, a česa posebnega ni bilo. 

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo niso zabeležili resnejših napadov skupine Anonymous na spletne strani vlade in državnih organov, je dopoldne povedal direktor direktorata za e-upravo in upravne procese na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Aleš Dobnikar.

Na ministrstvu sicer pozorno spremljajo dogajanje, sodelujejo tudi z računalniškimi strokovnjaki z drugih ministrstev ter javnega zavoda Arnes in policije. V tem okviru tudi preverjajo, če se kje nahajajo kakšne morebitne šibke točke, poleg tega o dogajanju obveščajo tudi slovensko obveščevalno varnostno agencijo.

Domnevajo, da za dosedanjimi napadi stojijo tudi nekateri posamezniki iz Slovenije, kdo točno, zaenkrat podatkov nimajo. Dobnikar pravi, da bodo po koncu intenzivnejših napadov ocenili, ali so se zgodila kazniva dejanja, in temu primerno nato ukrepali. V zadnjih dveh tednih, ko je večja intenziteta napadov, ti izvirajo s strežnikov z vsega sveta. Pred tem so napadi običajno izvirali s kitajskega ali ruskega območja.

V petek, 17. februarja, se bo na Kongresnem trgu v Ljubljani odvijal protest proti mednarodnemu sporazumu Acta. Protest naj bi se začel ob 15. uri.

Protest na ulici = protest v virtualnem svetu?

Tango Down je izraz, ki ga spletni aktivisti uporabljajo pri uspešnem napadu na določeno spletno stran.

Poslanec Pozitivne Slovenije Roman Jakič je včeraj za informativno oddajo 24UR dejal, da napadov Anonymousa ne odobravajo, "jih pa popolnoma razumejo". "Gre za del protesta in ta protest izražajo ne le v Sloveniji, temveč po celem svetu," je dejal.

Državljanska nepokorščina – na ulici in na spletu
Državljanska nepokorščina – na ulici in na spletu FOTO: Reuters

O zadnjih dogodkih in novem načinu državljanske nepokorščine smo se pogovorili s profesorjem na ljubljanski filozofski fakulteti Igorjem Pribcem.

Vprašanje: Priče smo novemu načinu protesta, in sicer protestu na spletu oziroma virtualnemu protestu. Zdi se, kot da bi bil protest v virtualnem svetu uspešnejši od tistega klasičnega, na ulici. Kaj menite? Zakaj je temu tako?

Odgovor: Napadi na spletišča pravzaprav niso novost, saj so se razvijali vzporedno z razvojem medmrežja. Opozoril bi, da jih lahko razumemo na dva načina, kot civilnodružbene proteste ali kot medmrežni terorizem. Katero od obeh oznak bomo uporabili, odloča o tem, ali bomo tem dejanjem dali potencialno vrednostno pozitiven ali nedvoumno negativen predznak. Akcije Anonymousov se povsem jasno razlikujejo od tistih računalniških hekerjev, ki so v medmrežje pošiljali viruse, črve; ki skušajo krasti osebne podatke, identitete in podobno. Anonymousi napadajo izbrane tarče in kriterij izbire je njihova soudeleženost v nesprejemljivih političnih dejanjih, svoja dejanja vnaprej napovedo. V tem pogledu so politična dejanja, ki so blizu logiki državljanske neposlušnosti.

Vprašanje: Kakšna je razlika med množico ljudi, ki zavzame ulico in blokira promet na cesti, in množico ljudi, ki z DDoS (Distributed Denial of Service) napadi preobremenijo določeno tarčo, spletno stran, ki je nekaj časa nedostopna? Zakaj je za oblast prvi način dokaj sprejemljiv, drugi pa ne. Virtualni protestniki lahko končajo celo za zapahi zaradi tovrstnih dejanj.

Odgovor: Ne vem, če je mogoče reči, da je zasedba javne ulice za oblast bolj sprejemljiva od zatemnitve določene spletne strani. Razlika je bolj v tem, da zasedba javnega urbanega prostora pomeni sankcijo za vse udeležence v javnem prostoru, medtem ko zatemnitev določenega spletišča škoduje predvsem ozko ciljani skupini ljudi. Sam bi v tej zvezi opozoril na nekaj drugega: nekoč je veljalo, da nič ne more nadomestiti sporočilnosti nezadovoljstva ljudi, ki se zberejo na ulici in izražajo svoje nezadovoljstvo s fizično navzočnostjo. Danes je pomembnost medmrežne komunikacije narasla do te mere, da prejšnja trditev ni več tako samoumevna. Če zatemnimo zelo pomembno stran, so posledice lahko zelo odmevne. Druga razlika je v tem, da je za odmeven protest v fizičnem svetu potrebno razmeroma veliko število ljudi, medtem ko je uspešna zatemnitev spletišča lahko delo manjšega števila ljudi, ki pa morajo biti vešči, odločni in bolje organizirani od udeležencev manifestacij v fizičnem svetu.

Vprašanje: Se vam zdi virtualni protest primeren? Kakšno je vaše osebno stališče?

Odgovor: Virtualni protest proti načinu in ciljem sporazuma Acta se mi zdi zelo sporočilen za sedanjo politično elito. V njem vidim na delu generacijsko ločnico, ločnico med generacijo, ki je internet v najboljšem primeru sprejela kot medij komuniciranja, in kibergeneracijo, ki v virtualnih kanalih komuniciranja vidi podaljške svoje fizične identitete, podaljške, ki se jim ta generacija ni pripravljena odpovedati. Generacija, ki naj bi bila domnevno apolitična, ki se na primer ne zbudi ob razpravah o pokojninski reformi, saj meni, da je ne zadevajo, se močno razburi, če ji poskušaš vzeti nekaj, kar samo za jutrišnji svet že odpisani neinternetni ljudje lahko opredelijo za igračo.

Dejansko gre v tem političnem spopadu za generacijski spopad, ki se kaže v različnem vrednotenju interneta. V Sloveniji je ta protest dobrodošel že zato, ker je širša razprava o družbenih razsežnostih interneta v veliki meri umanjkala, kar dokazuje tudi odsotnost javne razprave pred podpisom sporazuma Acta. S tem ko kot družba preziramo internet, preziramo najpomembnejše produkcijsko sredstvo 21. stoletja.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (293)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vesci
26. 02. 2012 12.18
ljudi v sloveniji je treba iz virtualnega sveta spravit v realni svet in na koncu na ulice, pa bo naša država porihtana. veliko čredo ovc pa je težko usmerjat, to pa je tudi res.
siupamoizvedetiresnico
15. 02. 2012 06.37
+1
Nekaj v razmislek... Ko so se anonimneži sparvili na narkokartele so jih le ti takoj razkrinkali in anonimneži so stisnili rep. Zakaj mislite, da elita dovoli delovanje teh anonimnežev, če so res tako nevarni? Samo eno stvar mi povejte, kaj zares odmevnega in obremenilnega so tile anonimneži podali javnosti glede elite? Samo eno stvar, ki bi bila vsaj en majhen povod za to, da narod začne razmišljati, in uporabljati svoje možgane.
Roko23
15. 02. 2012 09.58
+0
povprečen slovencelj je še daleč zadaj, zdaj je komaj dojel, da so teorije zarote le zarote, brez teorij, sedaj bo še dolgo časa videl v anonymousih rešitelje, čeprav ti na youtubu lepo pojasnijo kdo jih je nastavil.
iChi
15. 02. 2012 10.12
+3
WakeUp1
15. 02. 2012 10.44
To, da so podpisali ACTO za hrbti državljanov, bi naj bil zadosten povod , da bi narod začel razmišljati... ali pa mogoče kar cela ta "kriza" o kateri poslušamo že nekaj let.... Ko pogledaš npr. rezultate parlamentarnih volitev pri nas, ti je lahko jasno, da večina nikoli ne bo začela razmišljati.
WakeUp1
15. 02. 2012 10.46
+1
Pa anonymousi so v primeru narkokartelov odstopili zaradi grožnje, da bodo začeli naključno pobijati civiliste... Bi po tvojem morali vztrajati?
nikhrast
15. 02. 2012 04.17
-5
Ne vem zakaj takšen hupla v vzhodnih državah, po zahodnih državah se ACTA bolj malo obravnava, sploh ne vem če kakšen mulc tu okoli ve kaj je ACTA. Piratstvo je pa že zdaj ilegalno, ta akt ne bo nič sopremenil. Preko Netflixa ali kabelske pa lahko na zahtevo gledaš vse sorte filme, pa stane te ne veliko, precej jih je zastonj. Kar se pa tiče avtorskih pravic in intelektualne lastnine za zdravila, semena, rastline, teksta, glazbe... , ne more vse to biti zastonj. Bom najnovejši best-seller kar zastonj potegnil elektronsko dol na moj tablet?
Roko23
15. 02. 2012 09.57
+2
otročiček, a se ti zavedaš, da nam je na svetu tako težko, zaradi tebi podobnih ljudi, ovc, naivnežev, kaj ti ni jasno, s semeni kontrolirajo hrano za cel svet (monsanto) in ta hrana je vse prej kot dobra, ženske postajajo neplodne, otroci se rodijo brez udov ipd, začni razmišljat s svojimi možgani, če jih sploh imaš!
Roko23
15. 02. 2012 00.37
+4
janša in njegova ekipa je za acto, če prav razumem? Zakaj že ne prekličejo tega, janez hmm, bom primoran spremenit mnenje o teb, dokaži zdaj če te je kaj moža, boste deloval v prid naroda ali v prid korporacij, so iz evrope in amerike prišla navodila da je acto potrebno sprejet? Kako potem bo 90% slovenije v zaporu, kdo bo delal? Potem se lahko kar nehate trudit z rešitvami za nova delovna mesta, če bomo tako vsi zaprti?!?!? Političan elita, če niste opazil nismo več tako naivni, kot bi vi radi, hmmm morda pa le pride do neke spremembe v 2012, kot se govori, neka višja zavest, srednji razredi sveta se zbudijo in obračunajo z elito???? Bil bi že čas! Lp
Roko23
15. 02. 2012 02.12
+2
pozabil sem dodat, kar se anonymousa tiče na youtubu zanimivo branje, ce vpisete anonymous is cia, sploh nevem več kaj je res, prav možno, da so nam naštimal namišljenega supermana (anonymous), da mislimo da je na naši strani...morda bodo to uporabili kot izgovor, da nam vzamejo internet, vem, da je pravičen svet nemogoče vzpostavit, ampak upam da vsaj glavne akterje vseh hudih stvari na tem planetu enkrat za vselej spravimo na hladno.
Roko23
14. 02. 2012 23.16
+8
folk stvari bomo mogl počas v svoje roke vzet, na politike se ne gre zanašat
mlutherking
14. 02. 2012 22.14
+2
Hmm, državljanska neposlušnost. Kaj pa neposlušnost elite za tiste, ki nimajo niti za kruh. Jaz nisem za neke akcije samo kar se dogaja je pa kriza. Ni denarja za revne- socijalni transferji, a milijarde izginjajo v žepe. Hvala lepa.
MAYA MAIA
14. 02. 2012 22.26
+2
mlutherking, Denar je samo ni v rokah revnih...
mlutherking
14. 02. 2012 22.12
-1
Hmm, državljanska neposlušnost. Kaj pa neposlušnost elite za tiste, ki nimajo niti za kruh. Jaz nisem za neke akcije samo kar se dogaja je pa kriza. Ni denarja za revne- socijalni transferji, a milijarde izginjajo v žepe. Hvala lepa.
ian00
14. 02. 2012 21.55
+2
Mislim,da je pravica protestirati univerzalna,torej je čisto vseeno ali protestiraš na internetu ali na ulici.
mlutherking
14. 02. 2012 22.16
+1
Ta pravica mislim, da več ne obstaja. V ZDA so veliko nenasilnih protestnikov zaprli.
MAYA MAIA
14. 02. 2012 22.23
+2
mlutherking, Pravica obstaja, samo je kršena s strani Države....
mlutherking
14. 02. 2012 22.30
+2
Če je samo hipotetična ne pa pratična je kot to, da smo imeli teoretično možnost zadeti sedmico pa jo nismo. Take hipotetične stvari so samo pesek v oči.
LiamNeeson
14. 02. 2012 21.25
+5
Zaustavili jih bodo tako, da bo vlada plačala hekerje ki bodo v imenu anonymous vdirali v račune navadnih državljanov in bomo mislili da so res bili oni
bernardedwards
14. 02. 2012 21.34
+2
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2012 21.38
+2
MAYA MAIA
14. 02. 2012 21.42
+3
Si zaščitil zgornjo idejo pod "intelektualno lastnino" ali si jim jo kar podaril, Luke Duke????
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2012 21.50
+0
Je prepozen, policija, oblast, to že dolgo prakticira
MAYA MAIA
14. 02. 2012 22.21
+1
11xwer112 a smatraš, da so tolk pametni????
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2012 23.12
+0
Da podtaknjeo provokatorje, da izzovejo nerede, da kaj ponaredijo in obtožijo druge? Da.
WakeUp1
15. 02. 2012 10.36
MAYA MAIA
14. 02. 2012 21.15
+6
Preprosto ACTA je del zgodbe o interesni prepletenosti politike in kapitala, ki z roko v roki in resnici na ljubo »mastno« služijo z » avtorskimi in intelektualnimi pravicami«, ki sicer sploh niso njihove - in to na način in maniri »RKC-a«,ki je skozi stoletja -v odobju, ko je cerkev, kot institucija, imela »ekskluzivno« pravico nad resnico in nadzorom »le te«- resnice namreč, neizmerno bogatela, navkljub temu, da ni nikoli nič proizvajala! Seveda sta »nova resnica in nadzor« vpete v nove »tehnologije«, ki so NA SREČO, dostopne vsem nam.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
14. 02. 2012 21.06
+8
Anonymous navadno ljudstvo ki delamo posteno je seveda z vami vsa podpora edini pravicni stranki sveta Anonymous.Prelep pozdrav
bernardedwards
14. 02. 2012 21.14
+10
Anonymous - akcija brez prizanašanja in to takoj z vsemi močmi,v napad!!!
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2012 20.52
+8
PROTI ACTA !! in IMF in Evropski Banksterji prihajajooo !!! - To kar se dogaja v Grčiji se bo kmalu v ostalih državah EU-ja. - Razprodaja držav Realnost Grčije v teh dneh in kaj dejansko pomenijo vsi ti vsiljeni varčevalni ukrepi za pridobitev novih kreditov, od katerih prebivalci Grčije ne bodo dobili niti centa temveč upniki, ki prihajajo iz Nemčije, Francije... Uprimo se fašizmu in Banksterjem !!
Google_Chemtrails
15. 02. 2012 02.21
illy2
14. 02. 2012 20.44
+6
še imamo borce za svobodo :) Go Anonymous
CyberWorm777
14. 02. 2012 20.42
-2
dokaz smo moški pa še metalci : ))) hehehehe
CyberWorm777
14. 02. 2012 20.44
+0
metalc ni kr tko : ))) morš met testosteron : )))
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2012 20.51
-1
lunatic_panic
14. 02. 2012 20.40
+11
Politiki po vsem svetu nakladajo kako bodo zmanjšali razlike med revnimi in bogatimi, ne samo na državni ampak na svetovni ravni. Potem pa podpišejo ACTO ---> že tako PREbogati lastniki glasbenih ipd. založb bodo s tem obogateli, povprečen človek pa bo moral od svoje že tako borne plače odtrgat še denar za kak CD s katerim si bo polepšal dan. Anonymous (Y)
Puding1
14. 02. 2012 20.37
+1
če se bo uvedla ta akta mi je zelo žau tudi teh novinarjev za 24 ur haha..skoraj vsak članek,ki ga pogledaš ima sliko in pod njo pise da je simbolicna,kar pomeni da ni njihova...me zanima kje bodo potem dobivali slike.
lunatic_panic
14. 02. 2012 20.57
+3
js sm enkrat ene 3 poslala o burji.. pa so jih pol še 3 leta kasnej ponucal :)
KlemenMisic
14. 02. 2012 19.35
+24
Anonymous I fuck'n LOVE you.!!
Brane Luka
14. 02. 2012 19.19
+14
Ravno povedano na 24 ur da ostajajo na vladi v najvišji pripravljenosti , haha kak pa to zgleda po njihovem znanju tako da z steklene palače ki je trenutno najvišja v slo , na strehi stojijo v pripravljenosti :)))
Krimsky
14. 02. 2012 19.16
+12
Državljanska dolžnost !!
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2012 19.18
+19
YONSON
14. 02. 2012 19.14
+12
Anonymous bo zrušil vlado Vlada bo pa zrušila Slovenijo
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2012 19.18
+2