Slovenija

Zaradi cepljenja v Sloveniji ni več bolezni, kot sta davica in otroška paraliza

Ljubljana, 23. 04. 2018 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
19

Cepljenje je eden največjih uspehov sodobne medicine, je ob začetku evropskega in svetovnega tedna cepljenja poudarila Tatjana Mrvič z UKC Ljubljana. Prav zaradi cepljenja se v Sloveniji nekatere hude bolezni, kot sta davica in otroška paraliza, ne pojavljajo več.

A ker se na območjih z nižjo precepljenosti v Evropi še vedno pojavljajo določene bolezni, je možnost vnosa teh bolezni tudi v Slovenijo, je na novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) opozorila Tatjana Mrvič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. To se v zadnjem času dogaja denimo z ošpicami, oslovskim kašljem itd. Ob tem je dodala, da se otroške nalezljive bolezni danes selijo tudi v odraslo populacijo, saj sami niso preboleli teh bolezni, zato se morajo tudi odrasli zavedati, da lahko zbolijo.

Prav zato je pomembno ohraniti visoko precepljenost med prebivalstvom. V zadnjih letih je delež precepljenih predšolskih in šolskih otrok vztrajno padal, je opozorila Maja Jurjevec z ministrstva za zdravje. To je bil za ministrstvo signal, da skupaj s stroko zavihajo rokave in skušajo ta trend ustaviti oz. ga obrniti navzgor. Zato so lani ustanovili multidisciplinarno delovno skupino in pripravili nekaj ukrepov, ki se nanašajo predvsem na izboljšanje komunikacije s splošno javnostjo, izobraževanje strokovne javnosti in spremembo področne zakonodaje.

Ob tem je napovedala, da bo v prihodnje treba še več napora usmeriti v ozaveščanje javnosti, da bi jim ponudili znanstveno podprte informacije. Po njenih besedah je treba biti pri tem strokoven in profesionalen, pojasniti pa je treba tako dobrobiti cepljenja kot tudi predstaviti tveganja, ki jih je sicer malo.

Cepljenje
Cepljenje FOTO: iStock

NIJZ je nedavno izdal publikacijo o stališčih in odnosu ključnih javnosti do cepljenja pri nas. Anketa med mladimi materami je tudi pokazala, da jih cepljenju zaupa manj kot polovica (47 odstotkov), kar 34 odstotka mater pa je bilo neopredeljenih glede zaupanja v cepljenje, je predstavila Veronika Učakar z NIJZ.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije in drugih virov s cepljenjem otrok po svetu preprečimo 2,5 milijona žrtev na leto.

Matere kot viru informacij o cepljenju najbolj zaupajo zdravstvenim delavcem, kot sta zdravnik (85 odstotkov) in medicinska sestra (74 odstotkov). Več kot polovica mater zaupa objavam na spletnih straneh (58 odstotkov), medtem ko je delež mater, ki zaupajo objavam na spletnih forumih ali družbenih omrežjih, zelo nizek (10 oziroma devet odstotkov).

Delež mater, ki so kdaj oklevale pri cepljenju svojih otrok, je 17-odstoten. O tem, da bi otroke cepile, tudi če cepljenje ne bi bilo obvezno, je poročalo le 56 odstotkov mater, kar 23 odstotkov pa je bilo glede tega neodločenih. Ta podatek po njenih besedah kaže na to, da ne bi bilo pametno ukiniti obveznega cepljenja.

Preberite tudi: Od nasprotnice do zagovornice cepiv: Verjela sem, da vlada laže, farmacevti pa so pripravljeni ubijati za denar.

Nasprotniki protestirali proti obveznemu cepljenju. Strokovnjaki: ker določenih bolezni ne vidimo, se ne zavedamo nevarnosti.

Unicef: S cepljenjem vsako leto rešimo do tri milijone otroških življenj

Letošnji svetovni teden cepljenja, ki ga obeležujemo med 24. in 30. aprilom, sicer poteka pod geslom Cepljenje deluje. V Unicefu poudarjajo, da cepljenja vsako leto rešijo do tri milijone otroških življenj.

Vsak otrok na svetu ima pravico do preživetja in polnega razvoja, so poudarili. Da bi to lahko uresničili, morajo biti otroci zaščiteni pred nevarnimi boleznimi, kar jim omogoča zdrav začetek življenja. "Cepljenje je eden od najbolj učinkovitih in cenovno dostopnih zdravstvenih ukrepov, ki ščiti otroke pred boleznimi in smrtjo, obenem pa deluje kot kolektivna zaščita za skupine prebivalcev. S cepljenjem otrok in nas samih ne zaščitimo le sebe, ampak proti nalezljivim boleznim posredno zaščitimo tudi najbolj ranljive posameznike, vključno z novorojenčki," so opozorili v organizaciji.

Od 25. aprila do 9. maja boste lahko v Mestni hiši v Ljubljani obiskali dobrodelno razstavo Unicefovih Punčk iz cunj ter otroku, ki potrebuje pomoč, omogočili zdrav začetek življenja. Punčko lahko posvojite in jo odnesete domov ali jo podarite, z vašo donacijo v višini 20 evrov pa bo Unicef zagotovil cepljenje enega otroka proti šestim nevarnim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus), so sporočili iz Unicefa.

Izpostavili so, da ko je v družbi cepljenih zadostno število posameznikov, tako imenovana kolektivna zaščita prepreči oziroma omeji naglo širitev nalezljivih bolezni. Če raven precepljenosti upade, pa se bistveno povečajo tveganja izbruhov bolezni in smrtnih primerov.

Zaradi večje dostopnosti cepiv je bil v zadnjih letih dosežen velik napredek pri izkoreninjenju oziroma zmanjševanju smrtonosnih bolezni in s tem reševanju otroških življenj. Po navedbah Unicefa je od leta 1988 število primerov otroške paralize upadlo za več kot 99 odstotkov in v lanskem letu doseglo 22 primerov, kar je najmanj doslej. Cepljenje proti ošpicam je preprečilo več kot 20 milijonov smrti otrok v času med 2000 in 2016. Neonatalni tetanus je bil izkoreninjen v večini držav sveta, pojavlja se le še v 15 državah, so navedli v Unicefu.

Po njihovem opozorilu pa kljub velikemu napredku milijoni otrok na svetu še vedno niso cepljeni. "Kar dve tretjini necepljenih otrok živi v kriznih žariščih, na oddaljenih območjih ali v marginaliziranih skupinah in prav ti otroci so najbolj ranljivi. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,5 milijona otrok," so navedli v Unicefu in opozorili, da je to nedopustno. Zato si prizadevajo, da bi imela vsaka mati in vsak otrok na svetu dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe, s čimer bi pomembno zmanjšali umrljivost otrok zaradi bolezni, ki jih lahko učinkovito preprečimo s cepljenjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
23. 04. 2018 22.59
-3
Glej: Dr. Mark Geier explains the relationship between mercury (in vaccines) and testosterone = "dr. Mark Geier razloži povezavo med živim srebrom v ih in testosteronom". Prenehali smo uporabljati živo srebro v škropivih in v termometrih, našim malčkom ga pa lahko vbrizgujemo v žile, ker tam po besedah kvazi strokovnjakov ne bo naredil nobene škode, ker tega znanstvene študije ne kažejo, samo zamolčati moramo dejstvo, da do sedaj nismo izvajali nobenih študih. Glej: Thimerosal (mercury) in vaccines not tested since 1929! = Thimerosal ni testiran od leta 1929
ni_mi_vse_eno
23. 04. 2018 22.56
+0
Ali so cepiva proti gripi varna? NE, NE, NE in še enkrat NE, pravzaprav so bolj nevarna od same bolezni, ki naj bi jo preprečevala.A se vi zavedate, da ta cepiva ne delujejo praktično za nikogar, to je bilo dokazano v nešteto raziskavah, še posebej pa cepiva ne delujejo na starejših od 65 let in pri otrocih mlajših od 2 in 5 let?! (goo.gl/A0VhSK, goo.gl/U2x7OL, goo.gl/WTKq49, goo.gl/Wcqsh0)? Pa tudi če bi po nekem čudežu delovala, zakaj za vraga bi kdo vase vsako leto prostovoljno vbrizgaval izjemno nevarne toksične substance kot je THIMEROSAL (49% živega srebra - goo.gl/aPpFWM, goo.gl/qIrpIm, goo.gl/NGqWiD, goo.gl/htu8XA lahko bi nadaljeval cel dan), zaradi (ja prav se prebrali) namišljeno smrtonosne bolezni kot je gripa, dejansko ljudje v veliki večini ne umirajo zaradi gripe, ampak zaradi pljučnice, dokaz - goo.gl/oCiH05 (vaš primer smrti v medijih je bil podan le z enim namenom: USTRAHOVANJEM RANLJIVE POPULACIJE LJUDI..). Kakorkoli že, pa smrtnost zaradi gripe pri starejših ni preprečena z uvajanjem cepiv, nikoli ni bilo dokazano, da se smrtnost zaradi cepiv zmanjšuje (goo.gl/yNSiWd.) Ljudje v Sloveniji imajo strahotne stranske učinke še dneve po cepljenju, nedvomno zaradi cenenih konzervansov v cepivih, sam osebno poznam precej takih zgodb. Po tem pa se skorajda užaljeno sprašujete, zakaj se vse manj ljudi cepi proti gripi, ko pa imate odgovor na dlani. Kdo pri zdravi pameti bi si to naredil, če obstaja nešteto naravnih opcij, ki so dokazano učinkovita za preventivo in zdravljenje gripe ter predvsem ne predstavljajo nobenega tveganja za človeško zdravje. Ta cepiva so popoln strel v temo: znanstveniki, ugibajo kateri izmed 3 od 300 različnih virusov gripe, bodo prevladujoči v naslednjem letu. Ko dobite cepivo vaše telo proizvaja proti-telesa na tri specifične seve virusa, se pravi imate možnost 3 od 300 (1%), da boste cepljenji za pravi sev virusa. Tudi če ste tako srečni, da ste dobili pravega, telo rabi 2 tedna, da ustvari pravi odziv ali pa se v daljšem času lahko virus že prilagodi. Res je nekaj študij sponzoriranih iz stani industrije, ki naj bi pokazala korist cepljenja proti gripi, vse dotlej, ko teh študij sistematično ne recenzirajo, ali naredijo meta analize. Šokantno malo dokazov je, da ta cepiva sploh delujejo (goo.gl/aTJNb1, goo.gl/COmMPM, goo.gl/sSccsk, goo.gl/LOuuSX, goo.gl/r3E0vl, goo.gl/iGJqKD, goo.gl/IdmR3T, goo.gl/9AOjJv), kvečjemu obratno, obstaja ogromno dokazov, da škodijo (goo.gl/oPamJO, goo.gl/1knksM, goo.gl/RrPFtA, goo.gl/DAwpzj, goo.gl/SB3VHU, goo.gl/vTszb1, goo.gl/Ogmt5a, goo.gl/2VHGHD, goo.gl/jQ5Ui89) . Kdaj bo javnost to končno dojela, čez 100 let? Seveda ob vsakoletni agresivni kampanji Nacionalnega inštituta za javno ohranjanje dobička in farmacevtsko propagando, še ne prav kmalu...
ni_mi_vse_eno
23. 04. 2018 22.56
-2
Le kaj o cepivih pravi zagovornik cepljnja dr. Mark Geier?
ni_mi_vse_eno
23. 04. 2018 22.52
-1
Zaradi hrane so se zmanjšale bolezni in ne zaradi cepljenja. (google, vaccines did not save us). Vedno je tako, da ko zmanjka v populaciji hrane, izbruhnejo bolezni. Kar poglejte malo ledeno dobo in izbruh bolezni črna smrt, ki je pobila 1/3 svetovnega prebivalstva. Leta 1918 je virus N1H1 pobil miljone lačnih, ki so preživeli prvo svetovno vojno. Potem so raziskovalci šli v permafrost po ta virus in izbruhnila je "prašičja gripa"za katero ni umrl noben prašič. (google, H1N1 Flu Virus (Swine Flu) in tudi človeštvo ni bilo ogroženo. Le zakaj? Poglej grafe, kdaj je bilo uvedeno množično cepljenje populacije in kdaj je smrtnost upadla? Le zakaj je upadla smrtnost pred množičnimi cepljenji? Uči se: Dr Tenpenny, What the CDC documents say about vaccines. = "dr. Tenpenny; Kaj CDC dokumenti govorijo o cepivih." Zelo poučno, priporočam.
Piko Boss
23. 04. 2018 19.49
+1
bomo spet imel otroško paralizo kot v dobrih starih časih
pankration
23. 04. 2018 17.37
+6
A zadnjič v Novi Gorici ko je imel otrok epileptični napad takoj po cepljenju in so ambulanto zaradi tega zaprli eno uro, o tem pa ne znate poročat?
ni_mi_vse_eno
23. 04. 2018 22.54
+1
točno tako. V cepiva dajejo strup, kot je formaldehid (google, vaccine, formaldehyde). Zato vam mediji nikoli ne bodo razkrili koliko miljonov odškodnine je HRSA morala plačati zaradi posledic cepljenja (Google, hrsa vaccine compensation statistics). Živela svoboda malega človeka pred agresivnostjo in profitom korporacij.
rde?azvezdarde?a
23. 04. 2018 17.29
-1
Zaradi cepljenja v Sloveniji ni več bolezni, kot sta davica in otroška paraliza ČISTA LAŽ!!
flojdi
23. 04. 2018 16.54
+6
..le kdaj bo Cepljenje proti NeUmnosti in NeZnanju....
ggargamell
23. 04. 2018 12.13
+3
men niso nikoli povedali kaj je v cepivu in kakšni so stranski učinki ... poleg tega nekatera cepljenja niso prostovoljna in so obvezna celo kazen je 500e in ne moreš v službo ali pridobiti vozniškega dovoljenja če nisi cepljenj a kao živimo v svobodni državi haha
SadButTrue
23. 04. 2018 16.16
+4
Svobodno izberem, da moj cepljeni otrok ne bo šel v vrtec z necepljenim otroki.
rde?azvezdarde?a
23. 04. 2018 17.30
+0
BOGI TVOJ OTROK KER GA CEPIŠ!!! ZA CELO ŽIVLJENJE SI MU NAREDIL ŠKODO
flojdi
23. 04. 2018 19.32
+2
.fafel, ZAKAJ PA NE? saj bo tvoj otrok VAREN. ker je cepljen. in se ni več česa bati. sploh necepljenih ne. mar ne ?/ če ne, se pa zmente s Cepitelji; ker očitno ne zaupate NJIM.
bojer
23. 04. 2018 10.36
+14
Starši oziroma skrbniki so odgovorni za zdravje svojih otrok, so pa tudi odgovorni, da njihovi, morebit ne cepljeni, otroci ne okužijo drugih, ki iz medicinskih razlogov ne smejo biti cepljeni.
rde?azvezdarde?a
23. 04. 2018 17.31
+1
zbolevajo cepljeni otroci!!! so tudi odgovorni ???? kdo bo odgovarju ta ki je naredil cepivo slabo??? ali otrok ker mu cepivo ni prijelo!!????
mertseger
23. 04. 2018 07.46
-12
Vsi jamrajo na seznamu pa razen šarca same stare stranke. Dokler bo šlo tako naprej boste lahko samo jamrali.
Apostol1
23. 04. 2018 08.32
+25
Pojdi se cepit, ker tvoj komentar nima prav nobene zveze s člankom.
bojer
23. 04. 2018 10.33
+9
bakiras
23. 04. 2018 10.41
+12