Slovenija

Ugledni kemik: Kar se je zgodilo v Kemisu, ni bila nesreča, ampak velika malomarnost

Ljubljana, 22. 05. 2017 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"To sploh ni nesreča, to je malomarnost,” meni Tomaž Ogrin, raziskovalec z Instituta Jožefa Stefana. Okoljevarstveno dovoljenje Kemisovo obratovanje med drugim pogojuje z javljalniki hlapov, senzorji za plamene in nenehnim nadzorom. "Če bi bil kdo zares tam, bi še pred izbruhom požara moral ugotoviti, da je nekaj narobe,” meni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Posledice požara
    02:17
    Iz SVETA: Posledice požara
  • Iz SVETA: Kakšne posledice je pustil požar v Kemisu?
    01:22
    Iz SVETA: Kakšne posledice je pustil požar v Kemisu?
  • Iz 24UR: Domačini na Vrhniki imajo še vedno veliko vprašanj
    03:04
    Iz 24UR: Domačini na Vrhniki imajo še vedno veliko vprašanj
  • Iz 24UR: Pozivi k odstranitvi Kemisa
    03:21
    Iz 24UR: Pozivi k odstranitvi Kemisa

Minuli ponedeljek je zagorelo v tovarni Kemis pri Vrhniki. Pristojne službe so podale prve ocene onesnaženja in priporočila, a to ni pomirilo zaskrbljenih prebivalcev. Čez vikend so tudi v naši redakciji zvonili telefoni, ljudje so spraševali, kakšno je trenutno stanje. "Ne zaradi škode, zanima nas zaradi našega zdravja in zdravja naših otrok," nam je še včeraj po telefonu dejala Metka iz Vrhnike. "Preplašeni smo, od zadnjih obvestil dalje ne vemo ničesar, ne obveščajo nas sproti," pravi in dodaja, da so pričakovali, da jih bodo pristojni o stanju v okolju dnevno obveščali, tudi čez vikend. S sokrajani se sprašuje, kaj naj naredijo z vrtninami. Kaj sploh lahko jedo? Ali morajo takoj vse uničiti? Bo požar pustil posledice tudi na sadju, zelenjavi, ki še raste?

Prve ocene onesnaženja in priporočila pristojnih služb niso pomirile zaskrbljenih prebivalcev.
Prve ocene onesnaženja in priporočila pristojnih služb niso pomirile zaskrbljenih prebivalcev. FOTO: Damjan Žibert
Gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije je na svoji spletni strani objavilo informacijo, da je bilo podaljšek nadstrešnice gradbeno dovoljenje izdano 21. aprila, torej približno tri tedne pred nesrečo. Satelitski posnetek pa da dokazuje, da je ta dodatna nadstrešnica tam že najmanj od leta 2013, ko je nastal pričujoči posnetek. To bi pomenilo, da je Kemis v bistvu legaliziral črno gradnjo.

Viktor Razdrh, poveljnik Civilne zaščite občine Vrhnika, je za 24ur.com najprej pojasnil, da nekih drastičnih sprememb ni, zato se morajo prebivalci držati navodil, ki jih je konec tedna izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Kot je pojasnil, so v teku analize vzorcev, šele na podlagi teh pa lahko nato pristojni organi pripravijo nova priporočila in opozorila. Še vedno torej velja, da odsvetujejo uživanje vrtnin, ki so bile neposredno izpostavljene oblaku dima. Za ostale je manj verjetno, da so onesnažene, a gotovosti ni.

Mnenje uglednega kemika: Kar se je zgodilo v Kemisu, ni bila nesreča, ampak velika malomarnost!

Ugledni kemik in okoljevarstvenik Tomaž Ogrin je za 24UR dejal, da to, kar se je zgodilo v Kemisu, ni bila nesreča, ampak velika malomarnost. Kot pravi, množica varnostnih in protipožarnih predpisov onemogoča takšne dogodke, če se jih obrat z nevarnimi snovmi seveda drži.

“Kako je lahko prišlo do tako velikega požara, meni ni jasno. V kemiji se to enostavno ne sme zgoditi. To ni letalska nesreča. To sploh ni nesreča, to je malomarnost,” pravi Ogrin in dodaja, da okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je Arso lani celo dopolnil s še strožjimi zahtevami, Kemisovo obratovanje pogojuje z izjemno natačnimi varnostnimi in protipožarnimi ukrepi. Predvideva javljalnike hlapov, senzorje za plamene in nenehni nadzor prostorov. “Če bi bil kdo zares tam, bi še pred izbruhom požara moral ugotoviti, da je nekaj narobe,” meni.

Tomaž Ogrin, ugledni kemik
Tomaž Ogrin, ugledni kemik FOTO: POP TV

Preučil sestavo več kot 750 nevarnih odpadkov

Ogrin je preučil sestavo več kot 750 nevarnih odpadkov, ki jih je Kemis smel zbirati in ugotovil je, da večina vsebuje snovi, ki v stiku z ognjem postanejo zdravju izjemno škodljive, kot na primer dioksin. Med odpadki, ki jih Kemis lahko zbira, so različna topila, katrani, nafta. Še najhuje pa je, če je zagorela katera od nekaj sto snovi, ki vsebujejo klor, meni raziskovalec z Instituta Jožefa Stefana. “Požar plus klor rodita izjemno škodljive snovi, ki se jim reče dioksini. Ti se nalagajo v telesu, povzročijo pa lahko odpoved notranjih organov ali pa raka.”

Oblasti bi morale pritožbe o glavobolih in težavah s sluznico jemati resno

Kot pravi Ogrin, bi morale oblasti pritožbe Vrhničanov o glavobolih in težavah s sluznico jemati zelo resno. Lahko so namreč posledica gorenja žvepla, ko dobimo jedki spojini žveplovodik in dioksid.

Meritve naj opravi neodvisna institucija, po možnosti iz tujine, poleg Vrhničanov zahtevajo tudi okoljevarstveniki iz Alpe Adria Green. Izučili so jih primeri, kot sta Lafarge in celjska cinkarna. Tedaj sta namreč dve isntituciji dobili drugačne rezultate z enakimi meritvami na istih mestih.

V študiji ocene tveganja med pravnimi subjekti, ki se s tem ukvarjajo, ni Kemisa

Proti Kemisu se sicer dviga vse več glasov, ki zahtevajo njegovo izselitev, ker da ne sodi v bližino hiš in območja Nature 2000. S tem se strinja celo ministrica za okolje Irena Majcen. “Ob danes znanih pogojih je veliko vprašanje, ali bi ta objekt lahko bil umeščen v ta prostor.” Na dejstvo, da v dobro leto stari državni študiji ocene tveganja za nesreče z nevarnimi snovmi med pravnimi subjekti, ki se ukvarjajo s takšnimi snovmi, ni Kemisa ter Vrhnike med potencialno ogroženimi občinami, odgovarja, da je skrajni čas, da vse dokumente ponovno preverijo.

Površina potoka Tojnica očiščena, a sanacija bo dolgotrajna

Pristojnim službam je sicer po enem tednu od požara v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis uspelo očistiti površino potoka Tojnica, v katerega se je med gašenjem požara stekala voda, pomešana s skladiščenimi kemikalijami, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Ob tem so opozorili, da bo sanacija onesnaženih brežin potoka dolgotrajnejša.

Oljna gošča, ki se je med gašenjem stekala v Tojnico, je onesnažila okoli 100-metrski pas potoka ob tovarni v nasprotni smeri od toka vode. Okoli 30 delavcev podjetja VGP Drava, strokovnjakov službe za varovanje obalnega morja in družbe VGP Hidrotehnik, ki so priskočili na pomoč, je do danes zaključilo s čiščenjem vodne površine Tojnice. Odstranili so obsežne količine oljne gošče, ki se je zadržala za pregradami ob objektu in v meandrih potoka.

Zaradi okoljskih posledic požara v Kemisu so zaskrbljeni tudi Vrhničani, ki so se v soboto zbrali na mirnem protestu v središču kraja.
Zaradi okoljskih posledic požara v Kemisu so zaskrbljeni tudi Vrhničani, ki so se v soboto zbrali na mirnem protestu v središču kraja. FOTO: Damjan Žibert

Zaradi zahtevnosti in obsežnosti primera na Policijski upravi Ljubljana težko napovedo, kdaj bo zaključen.
Nevarne snovi so se oprijele obrežne vegetacije

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, se je na celotnem odseku usedlina oprijela brežine in obrežne vegetacije. Gre za nevarni odpadek, ki je zajel 100-metrski pas ob tovarni v nasprotni smeri vodnega toka, so zapisali. Načrpali so okoli 80 kubičnih metrov zaoljenih vod. Oljna gošča je odstranjena, trenutno poteka grobo čiščenje zaoljenih brežin s pomočjo črpalk s šobami ter z namenskimi pršilniki z uporabo sredstev za nevtralizacijo. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, bo sanacija onesnaženih brežin dolgotrajnejša. Ko bodo pridobili rezultate podrobnejše analize snovi, ki so se zajedle v brežino, bodo izdelali sanacijski program.

Kar se tiče pitne vode v vodovodu, ni nobenih težav, pravi Razdrh. Kot je spomnil, so strokovnjaki zatrdili, da se voda zajema devet kilometrov stran od nesreče, oblak nesnage pa je šel v drugo smer. Kljub temu so šli vzorci na analizo in tudi v prihodnjih dneh bo tako, saj da morajo to pristojni sedaj periodično spremljati. Ko bodo znani rezultati, bodo tudi glede tega pristojni objavili nova priporočila prebivalstvu, pojasnjuje.

V petek ogled opravili okoljski inšpektorji

Inšpekcija za okolje in naravo je v petek opravila izredni inšpekcijski pregled nesreče, a ugotovitveni postopek še poteka. Tako ugotovitev ne morejo komentirati, so pojasnili.

Kemis gradil na črno?

Kemisu se pa morda obeta tudi obisk gradbenih inšpektorjev. Gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije je namreč na svoji spletni strani objavilo informacijo, da je bilo podaljšek nadstrešnice gradbeno dovoljenje izdano 21. aprila, torej približno tri tedne pred nesrečo. Satelitski posnetek pa da dokazuje, da je ta dodatna nadstrešnica tam že najmanj od leta 2013, ko je nastal pričujoči posnetek. To bi pomenilo, da je Kemis v bistvu legaliziral črno gradnjo.

Na pristojnem ministrstvu so pojasnili, da gradbena inšpekcija ne vodi inšpekcijskega postopka, zato ne morejo dati kakšnih informacij glede legalnosti teh objektov. Bodo pa poizvedovanje obravnavali kot informacijo oz. indic za morebitno uvedbo postopka.

Kakšna so bila zadnja priporočila in informacije?

Uživanje vrtnin 

"Svetujemo previdnost pri uporabi vrtnin in stiku z zemljino. S hrano lahko zaužijemo tudi delce onesnaženosti, ki se posedajo na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali. Prebivalcem zato priporočamo, da s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, raje zavržejo. Obstaja namreč tveganje, da so saje mastne in jih ni mogoče učinkovito odstraniti. Če območje rasti vrtnin ni bilo neposredno izpostavljeno oblaku dima, je manj verjetnosti, da so vrtnine onesnažene," so zapisali na NIJZ.

Aktivnosti na prostem 

Glede aktivnosti na prostem na NIJZ svetujejo previdnost pri dotikanju predmetov ali zemlje/peska, ki bi lahko bila onesnažena. "Igral z vidnimi nečistočami ne uporabljamo, svetujemo čiščenje z detergentom. Prav tako odsvetujemo igro v peskovniku. Na območjih, kjer ni vidne onesnaženosti, ostalih zunanjih aktivnosti ni potrebno omejevati, kljub temu pa svetujemo previdnost pri zgoraj omenjenem ravnanju."

Poslanec SDS Danijel Krivec je prepričan, da bi morali po požaru v vrhniškem Kemisu zaradi njegovih okoljskih posledic opraviti razpravo na pristojnem parlamentarnem odboru in kasneje seji DZ. Pomembno je, da se odbor in DZ seznanita z vsemi dejstvi in na podlagi tega sprejmeta rešitve, ki bi onemogočile, da bi se kaj podobnega še dogajalo, meni.

Aktivnosti na Ljubljanici 

Iz preventivnih razlogov, zaradi morebitnega nadaljnjega izlivanja in spiranja onesnažil iz potoka Tojnica na Vrhniki in do popolnega zaključka analiz vode, na NIJZ odsvetujeo potapljaške aktivnosti v Ljubljanici. "V primeru nenamernih padcev v Ljubljanico, na primer pri veslanju, SUPanju in podobno, je treba kožo in lasišče sprati z veliko čiste tekoče vode in umiti z milom, oblačila in brisače pa oprati". (več informacij na spletni strani Mestne občine Ljubljana

Voda iz pipe 

Na NIJZ pravijo, da je voda iz vodovoda povsem primerna za uživanje, po zadnjih meritvah tudi v zraku ni zaznati povišanih koncentracij onesnaževal.

Vsa nadaljnja priporočila s področja varovanja zdravja bodo objavljena na spletni strani NIJZ.

Več informacij glede ukrepanja v primeru požara najdete na naslednji povezavi.

Več informacij glede okoljskih posledic najdete na spletni strani Agencije RS za okolje.

Civilna zaščita občine Vrhnika redno obvešča o aktualnih informacijah na spletni strani vrhnika.si.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
23. 05. 2017 11.57
+3
Ta Sinja Gorica je prav zanimiva lokacija za mešetarje z strupi in odpadki. Tam je kar nekaj firm ala Kem ali Chem, ki so jih nagnali iz Ljubljane. Super lokacija - blizu avtoceste in daleč od oči inšpektorjev. Če pa že pridejo na obisk, jih strupeni lastniki peljejo na kosili v Cankarjev hram, da spoznajo še gostoljubnega župana
resort
23. 05. 2017 11.33
+1
Žal so tudi komentarji podobni snovem, ki so skladiščene v Kemisu.
esteller
23. 05. 2017 09.49
+11
Predelujemo odpadke in imamo vso papirologijo tip-top, ustrezno zaščiteno in back up, ki ne more "zgoreti".Inšpektorji so na obisku na TEDENSKI ravni. Tako da je nekdo iz Kemisa imel fajn veze in poznanstva, da si je upal delovati tako malomarno.
ooResnicA
23. 05. 2017 10.28
+1
MaVra55
23. 05. 2017 10.38
+0
Poglejte, kdo je lastnik (GORENJE), pa vam bo vse jasno.
NiVzdevka76
23. 05. 2017 09.46
+5
indal
23. 05. 2017 09.32
+13
Baje jim je zgorel tudi strežnik z arhivom kaj vse je bilo na lokaciji Kemisa. Zažgali so ga sami!
Tara29
23. 05. 2017 10.12
+11
Citat :Teden dni po požaru še ni znano, kaj je v njem v resnici zgorelo. Kmalu po dogodku je direktor Kemisa Emil Nanut poudarjal, da je seznam skladiščenih materialov skupaj z računalnikom zgorel in da zato seznama ne more posredovati. Kot so nam povedali na Arsu, se takšno popolno uničenje seznamov ne more zgoditi. Za vsak nakup ali prodajo snovi v tujino obstaja listina, ki roma na Arso in tudi na ministrstvo za okolje in prostor. Na Arsu zatrjujejo, da zbirajo dokumentacijo in da bodo lahko sestavili seznam škodljivih snovi.
ggzz
23. 05. 2017 09.24
+1
klasičen primer levosučnih koruptivnih mahinacij... kdaj boste odprli oči?
Principat
23. 05. 2017 08.37
-2
napaka ,, ma kakšni ugledni ,, v demokraciji uglednost ne obstaja ,, toliko !!
hotchilipoper
23. 05. 2017 08.33
+6
Pa lahko ta “ugledni“ kemik izračuna koliko so ljudje in narava zastrupljeni,koliko so njihove nepremičnine zdaj manj vredne,in kdaj bodo spet lahko jedli zelenjavo iz lastnih vrtov
Aijn Prenn
23. 05. 2017 08.24
+7
Končno je nekdo rekel bobu bob.
wolfterier
23. 05. 2017 09.11
+0
Velika svinjarija,pa še ni kaznivo dejanje,bi rekla Mirkova mama !!!
mallonge
23. 05. 2017 09.23
+0
In zato Mirko dela samo velike svinjarije.
ggzz
23. 05. 2017 09.25
-3
in vprašaj se, kdo mu pomaga v ozadju. ej ej teli strički iz KPS, nikol se jih ne bomo znebili
Adolph
23. 05. 2017 08.19
+4
Sem vceraj cisto vljudno vprasal pri tem clanku,kam lahko posljem racun za skodo,ki mi jo je ta svnjarija povzrocila.
ggzz
23. 05. 2017 09.26
-6
Murgle... al pa na sedež komunistične partije Slovenije. tam se zbira vsa ta zalega. "veliki" mediji pa tako pridno tiho
Adolph
23. 05. 2017 15.57
In drugo polovico so spet zbrisal,namrec,kateri slaboumnez je to zenziral. . . .
Diškor
22. 05. 2017 22.59
+29
Tko, kot sem povedal že zadnjič, zaostriti odgovornost, direktor mora orgelce špilat, ker je on najbolj odgovoren, da se ni držalo predpisov
srebrnibreg
23. 05. 2017 11.42
HAHAHA........spet tvoja klasika. Nekaj sekund pred zaklenitvijo portala za komentiranje si napišeš post na katerega si potem ponarejaš pluse češ kako si nekaj pametnega napisal Revček ubogi kaj bi ti brez laži, manipulacij in ponarejanja resnice sebi v prid.
Madeni
22. 05. 2017 22.58
+12
Vse to bo v Ljubljani za pol leta kako bodo letali...kako jih bo še bolela glava..sedaj pa nč..on nč..DRŽAVA ( LEVICA ) čist zanč..
genius2013
22. 05. 2017 22.53
+8
župan Škofje Loke in podjetje "Ekologija" nam bosta pa še naprej nakladala kako je predelava nevarnih odpadkov ne-nevarna..
Antropozofija
22. 05. 2017 22.22
+29
Dve katastrofalni stvari so se zgodili v mesecu maju, Požar v Kemisu in nastop Slovenije na Evroviziji.
wolfterier
23. 05. 2017 09.13
+3
laganosportski
22. 05. 2017 22.08
-17
- ugledni kemik in strokovnjak razlaga o malomarnosti, obenem pa ima na delovnem pultu v laboratoriju postavljeno plastenko coca-cole (zero), tudi precejšnja malomarnost glede vnosa hrane in pijače v laboratorij, same nevarne (odpadne) kemikalije pa je verjetno inštitut tudi sam predajal v Kemis?? ali pa kar v WC školjko?? oziroma kar v izrabljeno plastenko pijače in potem v smeti?? - tile vrtičakarji na posnetku ga pa tudi pihnejo, vrtičkajo že ne vem koliko let tik ob avtocesti in pričakujejo da je njihova hrana pa najbolj BIO, ja res je promet nikakor ne onesnažuje okolja, gospod pa se redno sprehaja mimo podjetja Kemis na svežem zraku obenem pa govori da ga skrbi za zdravje, verjetno je v bližini tudi kakšna druga sprehajalna pot ki vodi stran od podjetja?? - in nekatere tako skrbi za zdravje in veliko je govorjenja o težavah z dihali, pa če bi jaz imel težave bi šel k zdravniku, v tem primeru pa še nisem zasledil kakšne izjave zdravnika iz ZD Vrhnika ali pa iz UKC Ljubljana da se je kdorkoli zglasil na pregled zaradi požara in iskal kakršnokoli pomoč in strokovno mnenje
Principat
23. 05. 2017 08.39
-3
+++ / interesi , če bi to bilo kje drugje v slo , bi se stvar zakjučla ,, nihče pa ne omenja , da tudi gasilci so neustrezno gasili , kar je dodatno povzročilo to kar sedaj je nastalo ,,
eggnog
22. 05. 2017 21.48
+38
Spoštovani gospod direktor/zastopnik, da je "računalnik s podatki zgorel" ni izgovor, varnostne kopije ? Zrcaljenje sistema ? zagotovo ste imeli to urejeno ? Podatki so - na drugi lokaciji, ali na najetih strežnikih (v oblaku). Upam le, da bodo IT tehniki krim policije imeli toliko zdrave pameti, da bodo tudi to prevohali....... podatki ne "zgorijo". Če pa krim policija nima dovolj usposobljenih tehnikov pa naj najamejo podizvajalce, domače ali tuje. Podatki zagotovo obstajajo.
eggnog
22. 05. 2017 21.55
+14
nimam podatka, pri kateri temperaturi se skuri HDD, sem pa prepričan, da se vaši niso, kljub temu da so bili zaliti. Forenzično bi se torej rešilo vsaj 70% informacij na "uničenih" računalnikih, le volja pristojnih manjka.....
esteller
23. 05. 2017 09.51
+2
Dragi informatik1. Delala sem v eni IT firmi, ko smo dobili kriminaliste, zapečateno pisarno in preiskovalce zaradi suma korupcije in ne vem še česa. Zasegli so nam vse računalnike, nato pa klicale naše ITjevce, da jim pomagajo odpirati mape.. noro. :D
slovenc59
22. 05. 2017 21.48
+21
Bi kar rekel, da ima g.Ogrin prav ! Po mojem, pa tole smrdi na kriminal, ne samo na malomarnost. Pa xše zaslužili bodo s požarom. Pravzaprav pa človek sploh ne ve, kaj sploh pocenjajo v teh firmah s temi strupenimi materiali ??? Ali kdo ve, kaj se dogaja "med požari" ??? Na prvem intervjuju na Rtv, mi ni deloval direktor Kemisa prav nič pretresen, se mi zdi, da je bil prav srečen, da je zagorelo....!!!!!
upk
22. 05. 2017 22.09
+15
Tudi župan dajal vtis kot da je vse skupaj nek dogovorjen dogodek.
LuckyBastardo
22. 05. 2017 21.44
+20
Vsi inšpektorji in minister za okolje in prostor, vsi so vedeli da kemis ne izpolnjuje pogojev za skladiščenje nevarnih odpadkov. Kar je pa še huje je takih tovarn in skladišč ki vsebujejo nevarne snovi kar nekaj. Ker pa denar kupi vse se na koncu zgodi to da prebivalci nasrkajo, direktor pa dobi odškodnino.
LuckyBastardo
22. 05. 2017 21.50
+9
pa to je problem v Sloveniji, župani kar vabijo take. Naprimer v Beli Krajini je postavljena Bioplinarna v katero vozijo bioodpadke ki pa so dostikrat pod vprašajem. Od kar je ta bioplinarna pred črnomljem smrdi za znorit, potem še ta odpad na koncu posipajo po poljih da je to 5 dni tak smrad za umret
LuckyBastardo
22. 05. 2017 21.54
+8
Seveda pozabil sem povedat da je župan odibril vse skupaj, čeprav od tega narod nima koristi. So pa zato nekateri med drugim tudi bivši župan verjetno dobro pokasirali. Prebivalcem pa je ostal lep spomin na župana saj jih vsako jutro prebudi neznosen smrad ki se kar zadržuje včasih tudi cel dan.
wolfterier
23. 05. 2017 09.16
+4
Za vikend grem na morje,ali moram imeti gas masko mimo Vrhnike...
mertseger
22. 05. 2017 21.18
+19
Mogoče bi bilo pametno preveriti tudi druga podobna skladišča da ne bo potem velikih presenečenj ko bodo ugotovili da se nihče ne drži ustrezne zakonodaje. Tokrat so jo v večini dobro odnesli naj bo to šola za naslednjič ko mogoče ne bo take sreče.
LuckyBastardo
22. 05. 2017 21.49
+2
Ja pa to je problem v Sloveniji, župani kar vabijo take. Naprimer v Beli Krajini je postavljena Bioplinarna v katero vozijo bioodpadke ki pa so dostikrat pod vprašajem. Od kar je ta bioplinarna pred črnomljem smrdi za znorit, potem še ta odpad na koncu posipajo po poljih da je to 5 dni tak smrad za umret
nnnnnnnnnnn
22. 05. 2017 21.14
+19
Haha, vsi podatki so zginli. Kera klobasa.