Slovenija

'Na opustošenem planetu ne moremo živeti'

Ljubljana/Maribor, 15. 03. 2019 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Val podnebnih štrajkov je preplavil slovenska in svetovna mesta. Mladi so se v več kot 1650 svetovnih mestih pridružili okoljskim protestom in vzklikali 'ni planeta B' . V Ljubljani se jih je po ocenah organizatorjev zbralo med sedem do devet tisoč. Svoje zahteve so predali tudi premierju Marjanu Šarcu, ki pravi, da jih jemlje z vso resnostjo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podnebni štrajk
    02:52
    Iz 24UR: Podnebni štrajk
  • Iz SVETA: Podnebni štrajk
    02:58
    Iz SVETA: Podnebni štrajk
  • Podnebni štrajk v Ljubljani
    03:46
    Podnebni štrajk v Ljubljani
  • Šarec sprejel gibanje Mladi za podnebno pravičnost
    02:28
    Šarec sprejel gibanje Mladi za podnebno pravičnost
  • Mladi o tem, zakaj so protestirali
    04:02
    Mladi o tem, zakaj so protestirali

Po podatkih gibanja Mladih za podnebno pravičnost se je v Ljubljani zbralo 9000 ljudi, v Mariboru in Kamniku po 1000, v Kopru 600, v Novem mestu 400, Slovenskih Konjicah 200, v Ormožu pa 150. Mladi so poskrbeli za vso organizacijo, svoj protest so prijavili, angažirali so redarje, sodelujejo s policijo, za sabo bodo tudi počistili, je obljubil Tim Gregorčič iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Vse udeležence so že pred shodom pozivali, naj se odpovejo drogam, alkoholu in nasilju. "Naš glavni cilj je, da pokažemo resen, odrasel pristop," je za STA povedal Gregorčič.

Kot so sporočili s PU Ljubljana, policisti med podnebnim shodom niso zaznali nobenih kršitev. Shod je tako potekal v skladu s prijavo, so še zapisali. 
 

Mladi so tudi zavrnili očitke, da so 'zlorabljeni v politične namene': "Mladi smo se zbrali, ker nam je mar za okolje in prihodnost, ne sodelujemo z nobenimi političnimi strankami," je zatrdil Primož Turnšek iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

'Starejšim ne moremo več zaupati'

Po vsem svetu, tudi v Ljubljani, se je zbralo na tisoče ljudi, je v imenu organizatorja, gibanja Mladi za podnebno pravičnost, poudaril Atila Urbančič. "Tisoče ljudi, ki razumejo, da tako ne gre naprej. Tisoče ljudi, ki razumejo, da na opustošenem planetu pač ne moremo živeti. "

Reja Debevc, ki se ta teden na temo podnebnih sprememb govorila tudi s poslanci Evropskega parlamenta v Strasbourgu v okviru srečanja z mladimi podnebnimi aktivisti. Kot je povedala, so jo politiki razočarali in da se na starejše ne moremo več zanesti: "Dovolj imamo. Dovolj onesnaženja, dovolj pasivnosti in dovolj praznih obljub. Ko nam rečete, naj gremo nazaj v šolo, to pomeni, da se nas bojite. Ko nam rečete, da sprememba ni možna, to pomeni, da se je bojite, ker je svet, v katerem živite, edini, ki ga poznate. A to še ne pomeni, da boljši svet ne obstaja."

Mladi so tudi zavrnili očitke, da so 'zlorabljeni v politične namene': "Mladi smo se zbrali, ker nam je mar za okolje in prihodnost, ne sodelujemo z nobenimi političnimi strankami," je zatrdil Primož Turnšek iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

'Nič krivi bomo nosili posledice sistematičnega uničevanja okolja'

"S tem, da sodelujem na protestu, hočem sporočiti, da politiki premalo naredijo za našo državo in svet, da bi rešili okoljsko krizo. Preveč obljubljajo in premalo naredijo.
"S tem, da sodelujem na protestu, hočem sporočiti, da politiki premalo naredijo za našo državo in svet, da bi rešili okoljsko krizo. Preveč obljubljajo in premalo naredijo. FOTO: Iniciativa Mladi za podnebno pravičnost

"Ko govorimo o podnebni pravičnosti, govorimo o socialno-ekonomskem sistemu, v katerem lahko vsak živi dostojno in kakovostno življenje. Naše gibanje ne naslavlja le direktnih podnebnih ukrepov, kot so zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, zaustavitev višanja globalne temperature in ohranjanje biodiverzitete, temveč zahteva spremembe v sistemu, ki nas je zaradi interesov peščice privedel do okoljske krize. Borimo se za dostojno življenje delavcev, kmetov, revnih in drugih ranljivih skupin, ki prvi in najbolj občutijo posledice podnebnih sprememb, in seveda za prihodnost mladih in generacij, ki prihajajo za nami. Nič krivi bomo nosili posledice preteklega in današnjega sistematičnega uničevanja okolja," pravijo v gibanju Mladi za podnebno pravičnost, ki je organizator protestov v Sloveniji.

'Če politiki ne opravljate svojega dela, mi ne moremo hoditi v šolo, ker se moramo boriti za svojo prihodnost'

"S tem, da sodelujem na protestu, hočem sporočiti, da politiki premalo naredijo za našo državo in svet, da bi rešili okoljsko krizo. Preveč obljubljajo in premalo naredijo. Zelo grdo se mi zdi, da se politiki tako obnašajo in da mora namesto njih nekaj narediti mlajša generacija. A če ne bodo nič naredili odločevalci, moramo nekaj narediti sami. Nesmiselno se mi zdi, da politiki odstopajo. Res je, lahko odstopiš, ampak vseeno moramo nekaj storiti, ne glede na to, kdo je na oblasti," razmišlja sedmošolec Voranc Bricelj iz Osnovne šole Danile Kumar.

Danes je v svojem govoru dejal:  "Če politiki ne opravljate svojega dela, mi ne moremo hoditi v šolo, ker se moramo boriti za svojo prihodnost. Očitno smo otroci tisti, ki se najbolj zavedamo resnosti okoljske krize. "

Mladi borci za okolje so oblikovali konkretne zahteve, ki so jih  predali predsedniku vlade Marjanu Šarcu in Simonu Zajcu z okoljskega ministra, ki si jih lahko ogledate tudi v pripetem dokumentu.
Mladi borci za okolje so oblikovali konkretne zahteve, ki so jih  predali predsedniku vlade Marjanu Šarcu in Simonu Zajcu z okoljskega ministra, ki si jih lahko ogledate tudi v pripetem dokumentu. FOTO: 24ur.com

Med drugim je mlade pozval h konkretnim spremembam v vsakdanjem življenju - več vožnje z avtobusom, kolesom, skirojem, manj zaužitega mesa, odpoved uporabi plastiki za enkratno uporabo:  "Ko bodo videli, da mislimo resno, bodo tudi oni sledili nam - starši, učitelji in drugi odrasli. Lahko bomo imeli več dobrih stvari, ki se jih ne da nadomestiti z denarjem." 

Sklenil je, da zahtevajo, da se več denarja nameni za reševanje planeta, da bodo mladi lahko v miru hodili v šolo.

Člani gibanja Mladi za podnebno pravičnost
Člani gibanja Mladi za podnebno pravičnost FOTO: Iniciativa Mladi za podnebno pravičnost

Vladi so predali konkretne zahteve 

Mladi borci za okolje so oblikovali konkretne zahteve, ki so jih  predali predsedniku vlade Marjanu Šarcu in Simonu Zajcu z okoljskega ministra, ki si jih lahko ogledate tudi v pripetem dokumentu: "Konkretne zahteve, ki smo jih oblikovali, so zahteva po takojšnjem razogljičenju Slovenije v skladu z omejitvijo rasti povprečne globalne temperature na največ 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo, ukrepi za zmanjševanje porabe energije, zagotovitev pravičnega in konkretnega plana za delavce in skupnosti, odvisne od fosilnih goriv, na nizkoogljične vire ter spodbujanje kvalitetnih in dostojnih zelenih delovnih mest. Zahtevamo sprejemanje ukrepov za spodbujanje javnega prometa, kolesarjenja in pešačenja ter polnovredno, pretežno rastlinsko in lokalno prehrano. Ob tem zahtevamo ukrepe, ki spodbujajo človeku in okolju prijazno proizvodnjo in potrošnjo. Gospodarstvo Slovenije mora preiti na pravično krožno gospodarstvo, ki je trajnostno naravnano in ne temelji zgolj na zasledovanju rasti bruto domačega proizvoda, temveč se ravna tudi po alternativnih merilih resničnega razvoja družbe (okoljski odtis, delež prebivalstva pod pragom revščine ipd.)."  Šarec je dejal, da ga njihovo delovanje veseli in da njihove zahteve jemlje z vso resnostjo. 

V Sloveniji so podnebni štrajki potekali v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku. Po podatkih gibanja Mladih za podnebno pravičnost se je v Ljubljani zbralo 9000 ljudi, v Mariboru in Kamniku po 1000, v Kopru 600, v Novem mestu 400, Slovenskih Konjicah 200, v Ormožu pa 150. "Z različnimi aktivnostmi so se nam pridružili tudi mladi v Brežicah, Novi Gorici in ostalih krajih," so zapisali v objavi na spletnem družbenem omrežju Facebook.

'Tega ne delamo zaradi špricanja pouka, ampak za našo prihodnost'

Pred protestom so se v gibanju Mladi za podnebne spremembe soočali tudi z očitki, da mladi štrajkajo predvsem za to, da zamudijo pouk: "Glede na to, kakšen odziv tako mladih kot javnosti smo imeli v treh tednih od ustanovitve, ko smo uspeli doseči več kot 200 ljudi, ki so aktivni in se samoorganizirajo. Naša aktivacija kaže, da tega ne delamo zaradi špricanja pouka, ampak za našo prihodnost. Zavedamo se, da en protest ne naredi ničesar. Je pa dober začetek, da odločevalcem pokažemo, da je nekomu mar," poudarja Gala Alica Ostan iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

'Odrasli so več kot dobrodošli, da se nam pridružijo'

Dogodki so potekali  v več kot 1650 mestih v 105 državah, je sporočila pobudnica globalnega gibanja Greta Thunberg. Medtem so norveške opozicijske stranke Thunbergovo nominirale za Nobelovo nagrado za mir. "1659 krajev v 105 državah. In število še kar narašča. Gremo na šolske stavke za našo prihodnost. In s tem bomo nadaljevali, kakor dolgo bo treba. Odrasli so več kot dobrodošli, da se nam pridružijo. Združimo se in podprimo znanost," je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisala 16-letna švedska aktivistka. Protesti se bodo odvili pred mestnimi hišami in nacionalnimi parlamenti držav po vsem svetu. 209 so jih napovedali v Franciji, 195 v Nemčiji, 178 v Italiji, 158 v ZDA, 123 na Švedskem ter 107 v Veliki Britaniji.

Konkretne zahteve mladih za podnebno pravičnost
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (466)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
16. 03. 2019 12.45
+3
Pa še to: Koliko teh "protestnikov" bo na akciji Očistimo Slovenijo?
Important notice
16. 03. 2019 12.41
+3
Če si želijo sprememb, naj bodo sami ta sprememba (o tem je govoril že Ghandi). Zanima me pa, zakaj je bilo treba po ekološkem shodu pospravljati smeti?
Infraping
16. 03. 2019 11.48
-5
Želim, a ne morem.
Diebaumaister
16. 03. 2019 11.29
-5
Mladina naj protestira pred parlamentom za njihovo prihodnost, ne o nekih podnebnih razmerah katere SLovenija nima niti mikro vpliva, če 2 miljona SLovencev prdi 24/7 v atmosfero se zaradi tega za promil nebo poznalo pri onesnaževanju, levaki vam pa usak dan oziroma 24/7 kradejo pred nosom, tisto naj vas skrbi, ker od podnebnih razmer se ne boste najedli kruha, LP
juhej77
16. 03. 2019 11.09
+3
Poglejte raj kako sranke in smeti so ti planetasi pustili za seboj..
Piko Kralj
16. 03. 2019 09.31
-3
Delavci ne smejo protestirat,zadeta mularija pa lahko.
Cesar Millan - Vodja krdela
16. 03. 2019 09.50
-3
Ko malo prebiram komentarje se prav zares zahvaljujem 24 u ,ki tako lepo dobre komentarje briše !!! A všečne vam pa pustite hvala !! Ne bom naprej ste pa m..........
wolfterier
16. 03. 2019 11.01
+7
Dragi mladinci,nehajte kaditi,ugasnite gretje,pojdite peš domov in ugasnite luči,pa zgodaj spat! Prec bo bolje !
Important notice
16. 03. 2019 13.23
+4
In absolutno brez interneta snapchata, instagrama, Facebooka.....
Suckulent
16. 03. 2019 22.38
+1
Vsak ima možnost protestirat, le prav je treba organizirat. Ne vidim ovir da delavci ne bi mogli protestirat, dokler ne pride do nasilja....
Suckulent
16. 03. 2019 22.41
Če ne bi psihično pritiskali na nas veliko ljudi ne bi potrebovalo cigareta
sodelujem
16. 03. 2019 09.25
+3
Ja, in kje bodo potem živeli,delali???? Od česa? Spet bo kup nevladnih organizacij ,ki jih bomo financirali da bodo enkrat letno raju napumpali da bodo tulili v prazno....
vectra c
16. 03. 2019 08.59
-1
A tem ni treba nič v šolo
Huraaa
16. 03. 2019 08.39
+5
Preden objokujemo neko stanje planeta, iščemo novega, iščemo krivce, ... ; Bo najproduktivneje, da se najprej prilagodimo danim razmeram. Ko smo prilagojeni, lahko bolj trezno vidimo, da ni vse tako črno, kot nam skušajo to prikazati in nas zaposliti s črnimi mislimi... Še ena izmed niza kosti za glodanje, medtem ko jih glodamo ne moremo videti požrtije za našimi hrbti... To je bistvo takih "razprav".
Manandi
16. 03. 2019 08.32
+10
Po protestu te nahujskane mladine bi lohka odšli v Šaleško dolino in jim pokazali BLOK 6 katerega so na silo z posiljevanjem izgradili Slovenski Komunisti, naplahtali celo državo, nahujskali celo dolino in pokradli 600 milijonov to je Komunistični prispevek k ohranjanju narave to da zastrupljajo Velenjčane ki živijo v smradu, odpadkih radioaktivnosti pa sodi v knjigo skrb za narod in naravo saj ni res, pa je ?? Poleg pa velika tabla za zaščito narave z jezikom in gofljo smo, v praksi pa Blok 6 in tako.
wolfterier
16. 03. 2019 11.03
+2
Če ugasnemo TEŠ 6,lahko ugasnemo tudi luči,kot v Venezueli,na žalost.
Suckulent
16. 03. 2019 22.43
-1
Tako se zmanjša svetlobno onesnaževanje, tako bomo bolj naspani, več ozvezdij bo videti. Ne vidim težav
hotchilipoper
16. 03. 2019 07.15
+16
Če tej mulariji pobereš mobitele,grejo vsi na drevo
fairplayy
16. 03. 2019 08.20
-8
hotchilipoper
16. 03. 2019 07.14
+15
Raje bi jih peljali v naravo,da poberejo smeti,namesto da tam bulijo v zrak
Enmajstr
16. 03. 2019 07.13
+20
Čudno da nihče ni bil v lesenih ročno izdelanih coklih, doma zaštrikanih volnenih nogavicah,... Sicer jih podpiram ampak ne samo prelagat odgovornost, pač pa pokazat kako začet.
fairplayy
16. 03. 2019 08.19
-4
Tako kot smo odrasli do sedaj pokazali ce tak vzgajas svoje otroke ejej
Enmajstr
16. 03. 2019 08.40
+1
Cisto na hitro
16. 03. 2019 07.00
+6
Kaj pa kokain v odpadnih vodah jih pa nič ne moti?
Diškor
15. 03. 2019 22.37
+13
Tale na Odmevih pa ni prav gladka.
Diškor
15. 03. 2019 22.32
+8
Agroruše v stečaju in njihovi svetovalci zastrupili 3/4 Slovenije.
fairplayy
15. 03. 2019 22.22
+0
Eko ekonomija je prihodnost
Diebaumaister
15. 03. 2019 22.45
+6
Recenzor
15. 03. 2019 22.22
+10
Sami taki ki jim delo smrdi - potomstvo ta rdečih in trenerkarjev
Suckulent
16. 03. 2019 22.45
-1
Želim se učiti, delati, žal mi to ni še omogočeno
baubax
15. 03. 2019 22.21
+0
Amm js sm preveč low IQ, da bi sploh kar koli od tega razumel. Grem nazaj v svojo votlino ^^
Belibog
15. 03. 2019 22.19
+13
Tko raje proti lewakom protestirajte, ki so vam prihodnost uničili.
Diškor
15. 03. 2019 22.31
+3
Diebaumaister
15. 03. 2019 22.43
+1