Slovenija

Temperaturni obrat ali ko je v nižinah za deset stopinj Celzija hladneje kot v višinah

Ljubljana, 01. 12. 2016 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V petek bo nastal izrazit temperaturni obrat, značilen za zimski del leta. Zjutraj bo po nižinah za okoli 10 stopinj Celzija hladneje kot v višjih legah, je prek Twiterja sporočil Arso. Kaj to v resnici pomeni?

Obeta se nam izrazito hladno jutro, ko bodo temperature v nižinah nižje kot v višjih legah.
Obeta se nam izrazito hladno jutro, ko bodo temperature v nižinah nižje kot v višjih legah. FOTO: Reuters

Jutri se nam obeta zanimiv vremenski pojav, ko bodo temperature v nižinah za okoli deset stopinj Celzija nižje kot v višinah, je mogoče prebrati na Twiterju Agencije RS za okolje (Arso).

"To je zelo pogost pojav v jesenskih, sploh pa v zimskih dneh," pojasnjuje naš hišni prognostik Blaž Šter. Inverzijo ali temperaturni obrat običajno spremlja tudi megla, ki pa bo v tem primeru prisotna morda le v na območju Ljubljane in na Koroškem, pojasnjuje Šter.

Mrzel zrak je gostejši

Nad nami je namreč anticiklon, ki je povzročil, da smo imeli nekaj precej jasnih noči, zrak pa se je bolj ohladil pri tleh kot v višinah. Mrzel zrak je namreč težji, gostejši, zato se nekako uleže, dodaja Šter.

Tovrsten pojav lahko traja nekaj dni, lahko pa tudi nekaj tednov. "V primeru, da traja dalj časa, se lahko poslabša kakovost zraka. A kaže, da je nekatere nižine veter že dovolj prepihal," je prepričan Šter, ki dodaja, da bo jutri sicer vreme malo toplejše, a se nam že v soboto obeta hladnejše vreme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sprva jasno, konec tedna hladnje

Arso sicer napoveduje, da bo jutri na Primorskem sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo zjasnilo. Zvečer bo zapihala šibka burja. Drugod bo precej jasno, popoldne na vzhodu zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v Prekmurju in deloma na Štajerskem bo pihal severozahodni veter, ki bo zvečer ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -1, ob morju okoli tri stopninje, topleje bo tudi ponekod v višjih legah. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 11, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

V soboto se bo od jugozahoda pooblačilo, najmanj oblačno bo na severu in severovzhodu države. Omembe vrednih padavin ne bo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Malo hladneje bo. V nedeljo bo v severni in vzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno.

S severozahodnimi vetrovi prihaja toplejši zrak

Nad zahodno in srednjo Evropo ter Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. Vremenske motnje se ob višinskem severozahodniku pomikajo čez srednjo Evropo proti Črnemu morju in na vreme pri nas občasno vplivajo z nekaj oblačnosti. Nad naše kraje priteka s severozahodnimi vetrovi še nekoliko toplejši zrak.

V krajih vzhodno od nas ter v notranjosti Hrvaške bo zmerno, občasno pretežno oblačno, drugod pa povečini sončno. Jutri bo ob severnem Jadranu sprva nekaj oblačnosti, ki se bo čez dan posušila. Drugod bo sončno, popoldne se bo v krajih vzhodno od nas prehodno nekoliko pooblačilo. Zvečer bo v Kvarnerju zapihala šibka burja.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
02. 12. 2016 18.49
yaks
01. 12. 2016 16.33
+10
24 ur, to se otroci učijo že v osnovni šoli... Vi se pa zdaj tu nekaj pametne delate.
Mr.Somebody
01. 12. 2016 17.16
+1
To se oni na FDVju učijo pol pa tuki širjo znanje
felix59 drugič
01. 12. 2016 16.26
+5
Saj bo kmal pomlad.