Slovenija

Razkrili skrivnostno revizijo TEŠ 6: HSE in TEŠ sta se šla kreativno matematiko

Ljubljana, 16. 09. 2015 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Računsko sodišče je objavilo poročilo o reviziji obvladovanja denarnih tokov pri investiciji blok 6 Termoelektrarne Šoštanj med letoma 2012 in 2014. Revizija je pokazala, da HSE ni bil učinkovit pri obvladovanju investicije. Njena predračunska vrednost se je namreč nenehno povečevala, investitorji pa niso upoštevali vseh tveganj. Od začetka investicije so se številke tako kar šestkrat spremenile.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Revizija razkrita
    02:14
    Iz SVETA: Revizija razkrita
  • Iz 24UR: Teševa polomija razkrita
    03:08
    Iz 24UR: Teševa polomija razkrita
TEŠ 6
TEŠ 6 FOTO: Damjan Žibert

Računsko sodišče je objavilo poročilo o reviziji poslovanja družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE), Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije (AUKN) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) oziroma družbe Slovenski državni holding (SDH) pri obvladovanju denarnih tokov HSE zaradi investicije v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj. Z revizijo so želeli ugotoviti, kako so institucije ravnale z denarjem pri tej investiciji med letoma 2012 in 2014.

Družba HSE pri nadzoru izvedbe investicije v blok 6 ni zagotovila, da bi bilo poslovanje družbe Termoelektrarna Šoštanj po začetku obratovanja bloka 6 pozitivno, to pa bo negativno vplivalo na zmožnost doseganja načrtovanih finančnih učinkov investicije v blok 6 in zagotavljanja zadostnega denarnega toka celotne skupine HSE, ugotavlja Računsko sodišče.

Zadnja revizija Računskega poročila je ugotovila so, da se je predračunska vrednost investicije v blok 6 v tem času povečala za 125 milijonov evrov in znaša 1,43 milijard evrov, s tem pa presegla 1,3 milijard evrov, ki je določena v Zakonu o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti iz dolgoročnega posojila v vrednosti 440 milijonov evrov, ki ga je najela Termoelektrarna Šoštanj pri Evropski investicijski banki za financiranje projekta. "To pomeni, da družba HSE z ukrepi v okviru aktivnega nadzora investicije kljub izvedenim aktivnostim za znižanje vrednosti glavne tehnološke opreme in stroškov njene montaže ni zagotovila izpolnitve pogoja glede vrednosti investicije, ki je bil določen ob izdaji državnega poroštva za izvedbo investicije v blok 6," so zapisali na Računskem sodišču.

Tabela Računskega sodišča o Teš6
Tabela Računskega sodišča o Teš6 FOTO: Računsko sodišče RS

Prvi investicijski program je predvideval, da bo investicija stala 1,07 milijard evrov, ob tem, da so upoštevali, da bo cena premoga 2,25 eur/GJ, prodajna cena elektrike 70 evrov/MWh in 39,6 eur/MWh lastna cena elektrike. Revizorji so med drugim ugotovili, da HSE kot večinska lastnica Premogovnika Velenje z nadzorom njenega poslovanja ni poskrbela, da bi dosegli predvideno stroškovno ceno premoga (2,25 eur/GJ) , ki so jo upoštevali pri izračunu finančnih učinkov obratovanja bloka 6. S tem pa tudi ni izpolnila pogoja glede cene premoga, ki so ga določili ob izdaji državnega poroštva.

Predračunska vrednost investicije je bila leta 2014 za 737.080 tisoč evrov višja, kot je bila načrtovana v prvotnem programu iz aprila 2006. To pomeni kar 107-odstotno podražitev projekta v 8 letih.

Do leta 2014 so se te številke kar petkrat spremenile. Takrat je vrednost investicije znašala že 1,428 milijard evrov, prodajna cena elektrike je zrastla na 96,8 eur/MWh, cena lastne elektrike pa na 66,9 eur/MWh, premog pa po ceni 2,45 eur/GJ.

Čeprav je cena premoga za izračun ekonomike v programih ostajala enaka, pa je Teš premog kupoval po drugačni ceni – npr. leta 2012 po ceni 2,667 evra za GJ, leta 2013 po 2,528 evra za GJ, leta 2014 pa se je večkrat spremenila, nazadnje je bila 2,95 evra za GJ.

Prav tako se je pokazalo, da finančni učinki obratovanja bloka 6 ne bodo uresničeni, saj so napovedi cen električne energije v prihodnje zelo različne in gre za neobvladljivo tveganje. "Prav tako obstaja tveganje, da dodatni predvideni prihodki od zakupa moči za zagotavljanje sistemskih storitev v elektroenergetskem sistemu v obdobju obratovanja bloka 6 ne bodo realizirani v načrtovanem obsegu," so še zapisali.

Napovedi prodajne cene električne energije in nabavne cene premoga niso uresničljive, torej tudi načrtovan poslovni izid družbe TEŠ ni uresničljiv, meni Računsko sodišče. To pa pomeni, da družba TEŠ ne bo mogla "zagotoviti lastnih sredstev za poplačilo obveznosti in bosta morali manjkajoča finančna sredstva zagotoviti družba in skupina HSE".

V stroške investicije pa niso vključili stroške razgradnje elektrarne po koncu obratovanja, kar bi po mednarodnih računovodskih standardih moralo, so še ugotovili revizorji. Ti stroški pa bodo znašali še dodatnih 3-5 odstotka vrednosti, kar pomeni med 40 in 70 milijonov evrov.

Kako naprej?

Računsko sodišče od HSE in SDH zahteva, da pripravita odzivni poročili in v njih predstavita popravljalne ukrepe. Med drugim pričakuje tudi finančno in poslovno prestrukturiranje Premogovnika Velenje in družbe Teš, učinkovitejšo koordinacijo med obvladujočo in odvisnimi družbami skupine HSE ter preverjanje odgovornosti organov upravljanja in nadzora družb HSE in TEŠ. Računsko sodišče je podalo tudi priporočila za ureditev poslovanja HSE, da bo ta v prihodnje zagotavljala pozitiven denarni tok.

Nekateri podatki še vedno zatemnjeni

Računsko sodišče je revizijsko poročilo objavilo že ob predstavitvi revizije v avgustu, a je bil takrat večji del poročila zasenčen, saj so v HSE ocenili, da gre za poslovno skrivnost. HSE je zdaj umaknil oznako tajnosti.

Nekateri deli so še vedno zakriti, ti se večinoma nanašajo na podatke o sklenjenih kreditnih pogodbah, kjer bi njihovo razkritje pomenilo kršitev pogodbe.

Ravno tako ostajajo zakriti podatki, ki se nanašajo na poslovne načrte družbe HSE in njenih hčerinskih družb v prihodnje, kjer bi razkritje nekaterih podatkov (npr. predvidevanj o proizvodni ceni električne energije in predvidevanj o gibanju cen energentov, kuponov CO2 ...) lahko oslabilo konkurenčni položaj družbe HSE.

"V procesu tehtanja je računsko sodišče tako presodilo, da je javni interes po razkritju tako močan, da je velika večina revizijskega poročila lahko javno dostopna, da pa se družbi HSE dovoli pravico do poslovne skrivnosti v nekaterih posameznih primerih, ki se nanašajo na veljavne kreditne pogodbe oz. na načrte za prihodnost," so zapisali revizorji.

SDH: Izvajamo vse aktivnosti odgovornega in obveščenega upravljavca naložbe HSE

"SDH mnenje RS spoštuje in se strinja glede priporočil SDH in popravljalnega ukrepa SDH, ne more pa se strinjati glede nekaterih očitkov glede upravljanja HSE s strani AUKN/SOD/SDH," so zapisali v svojem odzivu v Slovenskem državnem holdingu. Kot pravijo, so pripravili ugovor zoper določena revizijska razkritja, ki ga je v določeni meri Računsko sodišče tudi upoštevalo.

V SDH poudarjajo, da ne oni, ne AUKN, ne SOD niso sprejemali ključnih odločitev in podpisovali pogodb v zvezi z naložbo blok 6 v letih 2008 in 2009, so pa morali prevzeti "aktivno vlogo pri saniranju oz. omilitvi posledic teh odločitev". "Začetki veljavnosti pogodb z Alstomom, podpisanih v letih 2008 in 2009, in starševska garancija HSE za obveznosti TEŠ iz teh pogodb, so odločilno determinirali nadaljnji potek investicije in z njo povezanih težav, vključujoč povečevanje investicijske vrednosti projekta blok 6," so še zapisali. Kot dodajajo, je AUKN s kapitalskimi naložbami začela upravljati šele 20. 10. 2010, "zato AUKN/SOD/SDH na predhodne dogodke niso mogli vplivati."

Pojasnili so tudi, da je SOD "zaradi informacij o povišanju investicijske vrednosti bloka 6 v TEŠ, velikih težavah v poslovanju Premogovnika Velenje in o negativnem vplivu spremenjenih razmer na likvidnost, poslovanje in poslovne rezultate HSE dne 21. 1. 2014 kot obveščen, skrben, dejaven in strokoven upravljavec sprejel pomembne sklepe ustanovitelja HSE."

Revizija računskega sodišča o Teš 6

KOMENTARJI (624)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DržavniSekretar
17. 09. 2015 17.12
+1
SD vam bo postavil še veliko TEŠ ov, le volte ga še, Čehi, Slovaki, Poljaki in Mađari so se bivšim komunistom odpovedali, zato so nas vsi prehiteli.
Mejduš
17. 09. 2015 15.29
+2
TEŠ je pa vtakšim v roke prišel ki samo sebe vidijo če bi to bilo AVSTRIJI ni mogoče da bi se jim takšne sanje uresničile in če bi bi bili že zdavno zapahi.
Jerry321
17. 09. 2015 13.31
+5
Tale novica nič novega... je pa to poročilo trden dokaz, ki bo upam pripomogel k dolgim zapornim kaznim
ginger 1
17. 09. 2015 11.07
-3
Povsod ampak prav povsod,kjer operirajo levaki z javni denarjem tudi pri spominskih obelezjih se grejo kreativno matematiko...tako,da NIC NOVEGA...delavstvo pa brezkoncno placuje...
silberblack
17. 09. 2015 09.59
+2
Če veliki lahko tako kradejo,da tega ne morejo dokazat policaji, tožilci, potem tu nekaj ne štima v tej državi. Novinar lahko, policaj pa ne*** ?? Zakaj? ker so od zgoraj tako dogovorjeni, v vladi, sodstvu. Zdaj pa delajo plan B; če nas odkrijejo, damo enega v zapor za tri leta, napiše knjigo, naredi magisterij, ko pride ven je pa bog in ima na zemlji še nekaj mio na banki.
NA LEVO ni OK
17. 09. 2015 09.51
+0
Miljoni manjkajo , to se ve, ne vemo pa še imen akterjev ali pogrebcev tega projekta- vsaj uradno ne .
Bojan-F
17. 09. 2015 09.34
+4
Ker je TES projekt nacionalnega pomena (jeseni 2006 je bil uvrscen med vladne strateske projekte), ga je zagotovo spremljala tudi SOVA ...
Bojan-F
17. 09. 2015 09.37
+3
... guglanje "Alstom+corruption" na danasnji dan mi da 365.000 zadetkov ... guglanje "Siemens+corruption" pa 476.000 zadetkov ...
Bojan-F
17. 09. 2015 09.44
+3
... kaj le je pisalo v porocilih predsedniku Vlade?
Bojan-F
17. 09. 2015 09.11
+6
Ponovno ... le-zakaj Desni sektor vpletate v zavozeni projekt TES6 kulturni boj?
Bojan-F
17. 09. 2015 09.13
+2
Kakor koli obracate se zaletite v linijo odlocanja - Rotnik Uros (SLS) - Zagozen pok. Joze (SDS) - Vizjak Andrej (SDS) - "na neki nacin svoj" Jansa Janez (SDS) ... a sem koga izpustil?
Bojan-F
17. 09. 2015 09.15
+6
Nas tovaris Bliskoviti Luke...ec je vceraj zapisal, da je bilo gradbeno dovoljenje izdano sele leta 2011 ... in?
Bojan-F
17. 09. 2015 09.22
+6
Pogodba z Alstomom je bila podpisana 26.6.2008 - s tem je bila dosezene tocka nepovratka. Kakrsne koli dileme so bile v letu 2011 ovrednotene na 400.000.000 EUR skode. Od vsega zacetka pisem, da je gonilo projekta "izvrseno dejstvo". Razzveplevalna naprava, ceprav je bila pogodba sklenjena sele 2009, je iz istega paketa kreativnega "cost managementa" iz let 2006-2008 med istimi pajdasi ...
Bojan-F
17. 09. 2015 09.28
+5
... ce pogledate gornjo tabelo vidite, da je ocena za gradbena dela bila odlicno predvidena ... tehnoloska oprema pa se je "kao" podrazila za skoraj 2,5-krat (v letih 2006-2007) ... kar bi v normalnih razmerah pomenilo, da imajo v TES in HSE slabe tehnologe ... mogoce pa tehnologi le niso krivi ... toda, kako je mogel dobavitelj opreme kljub ze podpisani pogodbi imeti moznost povecati ceno varilske norma ure za faktor 1,6, kar naj bi povecalo ceno projekta za vec kot 100.000.000 EUR?
NoviceResnice
17. 09. 2015 09.34
-1
Šaleški lobi, meh, pahor poroštvo bla bla....ko je € je vsa politika enotna v kraji ker le z enotnostjo je možno delat premike....SLOVENIJA PA GA NAREDI LE KO JE INTERES KRAJA...
Bojan-F
17. 09. 2015 09.43
+3
Povprasaj Bliskoviterga Luke...eca ... ko sta se HSE in TES arogantno obnasala do zunanjih ciniteljev sem zapisal, da bodo morali prej ali slej potrkati na vrata Vlade ... potrkali so sele, ko bi odpoved projekta povzrocila za 400.000.000 EUR skode (zacementirano 26.6.2008!).
LažiVRde?em
18. 09. 2015 17.43
Hehe, kakšen trud z lažmi. A ti res misliš, da to tvoje blebetanje kdo resno jemlje ? No, tvoji trije že :)
NoviceResnice
17. 09. 2015 07.38
+0
Če bi žena kupila avto ki stane 10.000€ za 22.000 bi se mi utrgal..v efektu bi kej prletel.....tukaj pa noben kriv, vsi akterji skriti, izgovori na vse strani, predvsem pa kje je klofuta....pr naših politikih in kvazigospodarstvenikih koruptivne državne lastnine ...katere smo vsi davkoplačevalci lastniki... Vedno nayebemo slednji.....in še pooblastilo jim dajemo na volitvah da nas nategujejo
Kapitol
17. 09. 2015 07.46
+0
Jaz tele, ki so že 70let pri krmilu ne volim, nisem ljubitelj revščine.
prašekk
17. 09. 2015 07.55
-2
Jaz pa bom volil te , ki so zdaj na oblasti, edino njim zaupam !
Kapitol
17. 09. 2015 08.09
+0
Kdo ti brani? Samo tudi za JS že počasi zmanjkuje. Je ni države na svetu, ki je lewi ne bi oz. niso prej ali slej spravili na kant
NoviceResnice
17. 09. 2015 08.18
+1
Ja visokoetični in moralni ki delajo isto...izničl so Telekomovo vrednost za celo milijardo in drugi tir že mutijo....te pa znajo ja....večjih butalcev nesposobnih pa še ne......
prašekk
17. 09. 2015 08.19
+2
Dve vprašanji : 2004-08 so bili levi na oblasti ? Ko se je uničevalo , poklanjalo prijateljem naše gospodarstvo, najboljše firme ! In kaj imam jaz osebno z JS ????????
Skunk Works
17. 09. 2015 08.46
-1
flum
17. 09. 2015 07.03
+3
kaj mi pomenjo številke. KJE SO IMENA ?
zulj001
17. 09. 2015 08.05
+1
Ni potrebno bit posebno odprte glave,da ugotoviš kaj to pomeni,saj veš v kateri rog trobita Meh in Kontič.....
sinhron
17. 09. 2015 08.39
+1
Pa Janša , pa Vizjak , pa Lahovnik , pa ..........!
prašekk
17. 09. 2015 06.13
+2
Za Teš 6 se že dolgo ve, da je to ena vreča brez dna, ve pa se tudi kdo je podpisal pogodbo in komu bi bilo treba vse zaplenit. Celotno premoženje zablokirat, dokler policija vsega ne razišče !!!!!!!
prašekk
17. 09. 2015 06.19
+4
Radičeva in Golobič sta opozarjala, pa .................
RedRats
17. 09. 2015 08.13
-2
Podpisala pogodbo :) Ups, podražilo za 80% pa se je od leta 2009 naprej :)
stoik12
17. 09. 2015 08.30
+1
Od leta 2009 naprej so začele prihajati na dan realne vrednosti investicije . . . Prej je bilo vse zlagano . . .
stoik12
17. 09. 2015 08.35
+1
Ali je tudi sedanja vlada kriva, da so za časa njenega mandata ugotovili, da sploh ni dovolj premoga, da bi TEŠ 6 deloval s polno močjo ?
prašekk
17. 09. 2015 06.10
+0
Dobro jutro in še lepši dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
Kapitol
17. 09. 2015 06.54
+0
RedRats
17. 09. 2015 08.13
+1
askralj
17. 09. 2015 05.55
-3
Mimo so časi debelih krav in treba še bo soočit z realnostjo v katero so nas potisnili rdeči. Zdaj so nas že Čehi prehiteli ko smo se jim norca delali pa Hrvati so nas pokupli pod ukazom Kučana sedaj pa bo treba delat...
Frane Šajn
16. 09. 2015 22.20
+0
Roko na srce ali poznate državo ali pokrajino ali kaj jaz vem kaj še in družbo ali združbo , ki bi dovolila začeti postavljati kaj takega ki že v zaletu izračunano bo proizvajala najdražjo kilovatno uro na svetu? Bog mi je priča da ne! Drugi tir iz Luke je na to vižo samo zgodovinska pomota. Ti lopovski apetiti ne poznajo meja. In to samo zato ker jim jo tisti, ki so zadolženi zanjo ne postavijo, ker se jim "splača!" Na vam Slovenčki še eno finančno luknjo!
Kapitol
17. 09. 2015 07.40
To jih vrtajo tvoji ta lewi, desne so od vseh teh centrov financ in moči s silo pregnali že po WW2. Tako ,da na njih se obrni.
Jožajoža
16. 09. 2015 21.41
+2
in epilog. nič. so se že zmenili. , sedaj lepo služijo revizorji, državni advokati ,tožilci,sodniki policaji....,.pa saj to ni res. vsi v verigi samo kradejo.
rde?kar
16. 09. 2015 21.14
+1
Kapitol
16. 09. 2015 21.11
+1
"Dobro jutro revščina" je v novo jutro pozdravila za časa JJ vlade delova novinarka lada zei. Predlagam malo modificiran jutranju pozdrav, ki bi bil glede na to, kar so si navolili Slovenci zadnja leta, bolj primeren: "dobro jutro ljubitelji revščine"
Anti SdS
16. 09. 2015 21.13
+11
Napiši še kaj je Ljerka Bizilj povedala tvojemu idolu v obraz pred kamerami.
piljan
16. 09. 2015 21.17
+4
Cube,tako ti je hudo,pa še vedno v SLO,te drugje ne marajo?
Kapitol
16. 09. 2015 21.23
+1
Bolj povedno je to, da nas ne marajo niti tile, ki prihajajo iz razrušenega dela sveta. To kaže na naš ugled in status v svetu, ter kaže tudi na našo prihodnost, slovencev, ljubiteljev revščine.
Kapitol
16. 09. 2015 21.25
+1
O kradljivcih dela plačila električne energije pa ne mislim izgubljati besed.
Kapitol
16. 09. 2015 21.27
+1
piljan
16. 09. 2015 21.44
+1
In zato si se vdal v usodo.Enostavno,ker ste vse jokice tu gor"uspešne" v tujini,čeprav samo v sanjah.
RedRats
17. 09. 2015 05.39
-3
Dokler živite na tuj račun, ste lahko glasni. Pljuc
Kapitol
17. 09. 2015 06.57
+0
Še nisem imam pa že zagotovljen zasilni izhod. Tule delam toliko, da mi nič ne manjka, in ne preveč, ker nočem podpirati parazitov. Nisem pa ljubitelj revščine, kot večina volilcev.
Kapitol
17. 09. 2015 06.59
+1
Čez migrante pa nisem nič govoril, samo omenil mnenje enega. Ki je zelo povedno.
SDS_je_poden
17. 09. 2015 08.24
+1
RedRats: Jaz živim na svoj račun, tako da se lahko kar nehaš repenčit.
RedRats
16. 09. 2015 20.46
+0
In zdaj leva ZL vodi preiskavo :))))
piljan
16. 09. 2015 20.50
+4
Kdo pa naj,saj edini niso bili vmešani.Saj nisi kriv,slama pač ne deluje.
staridida
16. 09. 2015 20.52
-1
piljan
16. 09. 2015 20.53
+3
Jaz se bom tudi streznil,vsaj zjutraj,ti pa pameten ne boš nikoli.
staridida
16. 09. 2015 20.54
-2
piljan
16. 09. 2015 20.59
+3
Vidim,da glede tega za mene nisi prepričan,jaz pa za tebe sem.
Anti SdS
16. 09. 2015 21.04
+4
Kdo jo pa naj vodi? Tisti kateri je sklepal pogodbe in anekse ter nabavljal opremo v Franciji, da še tisto skrije kar se vidi?
Verbena
16. 09. 2015 21.15
+4
..mene pa sam zanima, zakaj se stranke ukvarjajo z vsemi preiskavami vseh nečednih poslov .....kaj je doslej prineslo k večji razjasnitvi to parlamentarno zasliševanje ??..sam lepo vprašam....bolj stroške, kot koristi....poslanci se naj raje držijo svojega dela, zaradi katerega so od ljudi dobili to funkcijo...immo pa tudi kriminaliste, policijo, tožilstvo...specializirano v vseh smereh !!!
RedRats
17. 09. 2015 05.40
-1
ZL določena da skrije svinjarijo leve mafije.
rde?kar
16. 09. 2015 20.41
+4
Zanimivo a so tile lopovi brez priimka imajo pa davčno številko.
staridida
16. 09. 2015 20.38
+0
NI KEŠA BREZ TEŠA!!!!!
staridida
16. 09. 2015 20.40
+0
piljan
16. 09. 2015 20.52
+0
Če prefarbance iz sdeeska šteješ za levake ,imaš celo prav.
Anti SdS
16. 09. 2015 21.02
+5
Hilda, Igor, Boško, Časar, svečkarjev idol, zvonovi...sami levaki.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.