Gospodarstvo

Rezultati niso nikogar presenetili, a to še ne pomeni, da je vse v redu

Ljubljana, 27. 10. 2014 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Parlamentarnih strank izid bančnega testa ni presenetil in rezultati, ki sta jih dosegli NLB in NKBM, jih ne skrbijo. Poudarjajo pa, da dela v bankah še ni konec. Na splošno so bili rezultati stresnih testov 130 bank dobri, kar ugodno vpliva na borze.

NLB
NLB FOTO: Reuters

V nedeljo objavljeni rezultati stresnih testov bank območja z evrom, tudi treh slovenskih, za slovenske parlamentarne stranke niso bili presenečenje. "Rezultati stresnih testov so pričakovani, saj so potekali v preteklosti, ko Slovenija še ni imela nove ocene gospodarske rasti," je povedal predsednik SD Dejan Židan. Je pa po njegovem še posebej pomembno, da banke ne bodo potrebovale novega denarja, "kar je ugodno z vidika davkoplačevalcev, pa tudi same države". A delo v bankah s tem še ni končano. Židan izpostavlja, da banke še ne izpolnjujejo svoje naloge sodelovanja z gospodarstvom, s čimer bi pomagale pri gospodarski rasti. Ob odobritvi lanske dokapitalizacije bank pa je bilo tudi nekajkrat omenjeno, da dokapitalizacija bank pomeni tudi prevetritev pri njihovem vodenju, je dodal prvi mož SD. "Ljudje, ki so pripeljali do slabega stanja v slovenskih bankah, nimajo pravice voditi bank naprej. To pa še ni bilo narejeno in to kot SD pričakujemo," je izpostavil.

"Če bi bil predsednik vlade in bi imel to pristojnost, bi bilo po mojem mnenju treba zamenjati vse te uprave, ki so znova pokazale, da ne znajo opravljati svojega dela," se je na nedeljsko objavo stresnih testov odzval prvak DeSUS Karl Erjavec.

Franc Jurša iz DeSUS pravi, da rezultati kažejo, da Evropa nujno potrebuje strukturne reforme in da bančni sektor še vedno ne deluje kot bi moral. Ob tem je nujno zagotoviti, da bo kapitalski primanjkljaj evropskih bank pokrit z zasebnimi sredstvi. Jurša je pozdravil zdrave rezultate SID banke, glede NLB in NKBM pa ga ne skrbi, saj da sta ti dve banki "trenutno celo prekapitalizirani, stresni testi so bili namreč delani s predpostavko nižje gospodarske rasti, kot jo Slovenija beleži v letu 2014". Bolj ga skrbi, da NLB in NKBM kljub izdatni pomoči države še vedno ne opravljata svojega poslanstva in ne servisirata potreb slovenskega gospodarstva v zadostni meri.

Tudi Andrej Šircelj iz SDS je ocenil, da so bili rezultati stresnih testov ob upoštevanju dejstva, da so davkoplačevalci lani v banke dali kar nekaj milijard, pričakovani. "To pa še ne pomeni, da banke poslujejo v smeri zagotavljanja gospodarske rasti, v smeri spodbujanja dobrih projektov in povečevanja konkurenčnosti slovenskega gospodarstva," je opozoril. Predvsem pri državnih bankah bo tako po besedah Širclja treba narediti "še zelo veliko na področju korporativnega upravljanja in nadzora". Poslanec SDS je menil, da bo banke v prihodnje "vsekakor" treba privatizirati, saj je Slovenija glede na delež državnih bank v samem svetovnem vrhu. "Novi lastniki pa bodo določili vodstvo banke," je zaključil.

Vodja poslancev ZL Luka Mesec, ki je rezultate prav tako označil za pričakovane, je komentiral, da imata obe banki "še vedno težave zaradi količine slabih posojil kljub dokapitalizaciji". Je pa dodal, da smo "že drugo leto zapored priča razliki med obsegom danih in odplačanih posojil podjetij, kar dokazuje, da v bankah še vlada kreditni krč". Druga težava pa je po njegovih besedah ta, da so gospodarske napovedi kljub rahli gospodarski rasti v zadnjih dveh četrtletjih vse prej kot rožnate.

NKBM
NKBM FOTO: Reuters

V stranki NSi so medtem nad rezultati testov zaskrbljeni. "Kljub temu, da v Sloveniji natančno vemo, katere ukrepe za stabilnost bančnega sistema moramo realizirati, se to ne dogaja oziroma se dogaja po polžje," so izpostavili. NLB in NKBM danes najbrž ne bi bili na seznamu 25 bank, ki testa niso prestale, če bi že pred leti obe banki privatizirali oziroma jima poiskali odgovorne lastnike ter če bi privatizirali in prestrukturirali državna podjetja, opozarjajo v NSi.

V stranki ZaAB medtem pravijo, da so testi dokazali, da finančnega trga, ki ga je prizadela ena največjih kriz do sedaj, ne bo rešila zgolj sanacija bank. Razdolževanje podjetij je naslednji nujni korak, ki bo pripomogel, da se tako slabi scenariji, kot so bili upoštevani na stresnih testih, ne bi uresničili, navajajo v ZaAB. "Nas pa veseli, da sta obe ključni slovenski banki na poti okrevanja. Pričakovati, da bosta banki čez noč postali tržni voditeljici, bi bilo preveč optimistično. Torej, podatki kažejo napredek, kar dokazuje tudi dejstvo, da tudi v primeru 'črnega scenarija' ne bi bilo potrebno vanju vlagati javnih sredstev," so dodali.

Cerar bo premislil o odgovornosti uprav

Premier Miro Cerar je ob mnenjih tako iz koalicije kot opozicije, da rezultati obremenitvenih testov slovenskih bank terjajo odgovornost uprav, zagotovil, da bo vlada v prihodnjih dneh tudi o tem opravila potreben premislek. Vlada bo te zadeve preučila in ugotovila, kaj je najprimernejše storiti, je Cerar dejal po današnjem koalicijskem vrhu.

Cerar je v izjavi novinarjem po srečanju koalicije na Brdu pri Kranju glede rezultatov obremenitvenih testov, ki jih NLB in NKBM nista prestali, dejal, da se položaja zaveda. Ob tem je opozoril, da je bila metodologija, ki so ji bile podvržene naše banke, zelo zahtevna.

Zagotovo so po njegovih besedah ugodne plati položaja, da ne bo prišlo do dokapitalizacije iz državnega proračuna, čeprav se zavedajo tudi "vsega ostalega".

Cerar je tudi ob vprašanjih morebitnih kadrovskih pretresov v upravah bank napovedal, da bo vlada v prihodnjih dneh in tednih te zadeve preučila in ugotovila, kaj je najprimernejše storiti. Pomemben je temeljit premislek, je dodal.

Ugodni rezultati stresnih testov dvignili borze in evro

Sicer so bili rezultati stresnih testov, ki jih je na 130 velikih evropskih bankah opravila Evropska centralna banka (ECB), relativno ugodni. To vpliva tudi na evropske borze, saj so rezultati zvišali tečaje na najpomembnejših evropskih borzah. Okrepil se je tudi tečaj evra.

Po ocenah analitikov bodo stresni testi okrepili zaupanje v stanje bančnega sistema v Evropi. Še naprej pa se stara celina sooča s krčenjem posojilne aktivnosti bank. "To bo najverjetneje ostala težava," je posvaril prvi analitik britanske borznoposredniške družbe CMC Markets UK, Michael Hewson.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
29. 10. 2014 08.35
+1
TE NEDOTAKLJIVE BANČNIKE, BI BILO TRBA ,MALO ZAMENJAT,DA BI NAČELO BANK PRIŠLI MALO BOLJ POŠTENI IN SPOSOBNI LJUDJE.
kauk
28. 10. 2014 19.41
Zakaj pa me na zavodu za zaposlovanje odslovijo že na vratih, da ni pomoči za mlade Samostojne Podjetnike?
ONniON
28. 10. 2014 11.24
češka ima stabilni bančni sistem
POŠTENO JEBENO
28. 10. 2014 11.20
Kakšen blesav naslov.....se res nemorete malo bolj potruditi???!
askralj
28. 10. 2014 10.59
+3
Zanimivo da se hvali bančnike ki so uničli državo in so nedotakljivi zaradi prijateljskih bančnih kreditov. Kje so službe in investicije?
25letluzerjev
28. 10. 2014 09.13
+4
EDINO KAR SO DOBRO NAREDILI, SO ODLIČNO POIMENOVALI TO NA NOVO USTVARJENO BANČNO TVORBO- SLABA BANKA IN RES JE VEČ KOT SLABA, RAZEN ZA VODSTVO, KI SI POLNI ŽEPE IZ TISTEGA , KI BI MORALO PRITI NAZAJ K DAVKOPLAČEVALCEM. Katastrofa na katastrofo. Vse bi nagnal , naj si kradejo v svoji državi , sem so prišli samo s tem namenom. Najprej so nas okradli naši vrli domači tajkuni, kot da tega ni bilo še dovolj, so prilezli zdaj še tujci. Me zanima kakšno garancijo so dali naši državi da bodo uspešno delali in kaj se bo zgodilo , če bodo ustvarjali izgubo , kot jo. ŠE vedno si vsak mesec neglede na katastrofalno neučinkovito delo napolnijo denarnice z 22000,00€ našega denarja. Bravo mi , res smo totalni idi-oti. Ko spoznajo kakšni be-daki smo, se nam lepo smejijo in nam veselo kradejo naprej....Naprej bi zaprl tistega, ki jim je podpisal tako pogodbo.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
28. 10. 2014 09.01
dokler bo vse drzavno se bodo pasli ko podivjane krave in nastavljani nesposobne kadre...... treba bo strest njih iz banke in to.prodat...... itak ni koristi od NLB.... posoja nic, ce pa ze pa je mutno
lotmerzanec
28. 10. 2014 08.35
+3
Ljubljanska banka je prava sramota!! Medtem,ko jo davkoplačevalci filamo z denarjem ona veselo umika bankomate in zapira poslovalnice!! Ja kdo bi pa delal saj se ve ,če bo manjkalo bo država dala!! Vse zgubaške banke bi bilo potrebno takoj prodati ali zapreti vse uprave od leta 1991 pa zapreti!! Če ne bomo bank zaprli bodo uničile državo,ker preprosto delajo njihove uprave zase in svoje politične pajdaše saj vedo,da se jim nič ne more zgoditi!! O slovenskem pravosodju pa je škoda izgubljati besede saj je to največja SRAMOTA demokratične Evrope!!
NDH
28. 10. 2014 08.33
+3
bravo slovenclji , odlično vam gre, le tako naprej, veliki intelektualci , odlični res...
lotmerzanec
28. 10. 2014 08.36
+3
NDH Samo,da ni desnica na oblasti pa ,če ravno propademo naslednje leto!!
cleener
28. 10. 2014 08.03
+4
Ustanovitev "slabe banke" je bila huda napaka, ali pa namerna lopovščina. Koliko prejme ta glavni slabi bankir šoldov na mesec ? 21000 € ali 23000 €. Tudi to je kraja državi !
nevica
28. 10. 2014 08.19
točno na to sem mislila spodaj - vendar mi na koncu vseeno ni jasen cilj slabe banke, ker se nič drugega kot da tujce plačujemo ne dogaja. dolgove v resnici izbriše le poplačilo dolžnika, vsi drugi odpisi na koncu bremenijo davkoplačevalce. ali pa stečaj, oziroma odpis terjatev - o tem ni slsišati ničesar, torej dolgovi so še naprej, kaj potem, če so na enem naslovu. V naši državi so in mi, revčki, jih imamo še vedno na puklu.
nevica
28. 10. 2014 08.22
Zgornji komentar sem pred pošiljanjem popravila in se ni popravil? Admin, kaj so to zaena jajca?
didiss
28. 10. 2014 07.49
+0
nekateri zmerjajo da so za vse to krivi levi ,nekateri pa da so desni ,pozabljamo da je lopov ,ki krade in isto lopov ki drzi vreco (opozicija,koalicija)
nevica
28. 10. 2014 08.12
+1
Pa vsaj to vsi vemo, le da smo "druge" bolj vajeni pljuvati. Iz nekritičnega občutka pripadnosti. Vendar je desnica veliko bolj primitivna na vseh forumih in stalno provocira pljuvanje, ker poštena kritičnost ni v njihovem interesu - da bi se objektivno in pošteno kazalo na vse probleme enako.
25letluzerjev
28. 10. 2014 08.57
Ti pa po vsem tem kar si napisala pa si res objektivna?????? -ČISTA LEVICA.
nevica
28. 10. 2014 06.04
+3
Mene skrbijo vse banke, Njabolj pa slaba banka. Tam se namreč očitno nič ne popravi, vsaj nikjer nobenih vzpodbudnih novic, najbrž ni bila ustanovljena za ujčkanje nepoplačanih kreditov. Samo upravljavljalce ima neznansko drage, ki gotovo ne bodo poplačevani iz nepoplačanih kreditov ampak iz davkoplačevalskega denarja????
ggzz
28. 10. 2014 00.12
+1
o, če bi bil zdajle Janša na oblasti, ogenj bi bruhali "neodvisni" mediji ... tako pa predejo kot pridne mucke in mirjo Slovenčke, da je vse v redu ... ni kaj, ve se, kdo je njihov gospodar ...
nevica
28. 10. 2014 06.02
+1
Tudi Janša bi to situacijo opisal kot briljantno, saj je že kakšno prej tudi hvalil, pa je kasneje vse kaj drugega ven udarilo.
cleener
28. 10. 2014 08.06
+0
Jajček bi delal kot do sedaj. Uredil bi še slabši nadzor, in pridno pomagal krast. Če pa bi korito bilo veliko, pa bi še kakega svojga pajdaša povabil zravn.
lotmerzanec
28. 10. 2014 08.40
+1
nevica Ven je pa udarilo zato ,ker sta Kresalka in Golobič motala Pahora kakor se jima je zdelo!! Vendar vam čudakom bo tudi za izgube te vlade krigv Janša,ki je v zaporu ste sramota za razvit narod ne priznate napak in valite vedno krivdo na druge!!
NDH
27. 10. 2014 21.22
medvedka555
27. 10. 2014 20.40
+3
Odkar sem sebe ujel na laži,ne verjamem več nobenemu !!
nevica
28. 10. 2014 06.03
-1
bogi. Vsaj zase bi lahko vedel, kdaj si lahko verjameš.
lotmerzanec
28. 10. 2014 08.41
pssssst Pa saj nisi levičar?? Levičari so tatovi in loažnjivci!!
Verbena
27. 10. 2014 20.05
+5
...prinaša pa lohka ta slabši rezultat sresnih testov tudi dobro naložbo za bodočega kupca banke!!...tist naš denar, ki so nam ga vzeli za zafilanje lukn, je tako lepo stran vržen denar, ker bo korist potegnil zopet samo eden ......pa še hvala nam ne bo noben rekel!!!....pa kok smo mi eni be*daki, vsi skup....tisti, ki zagovarjate levake, desnake pa taki, ki kritiziramo vse, od prvega do zadnjega!!!!
botjabotja
27. 10. 2014 20.12
+2
Vidiš,to je eden izmed načinov,ko se vrne domov pokraden državni denar ampak v tuji lasti. Kdo pa lahko trdi,da za temi tujci ne stoji slovenski kapital...
lotmerzanec
28. 10. 2014 08.44
Verbena To sploh ne drži!! Tisti denar sploh ni vstran vržen! Tisti naš denar je oplemenitil mnoge račune v davčnih oazah ljudem,ki so pri koritu!! Saj bi politika banke zaprla vendar takrat nebo več kje krasti!!
mukuzu
27. 10. 2014 19.56
+4
65 mio ni nič pravi. Ti ukradeš malenkost ali utajiš delajo sceno. Naj že propade enkrat da bo mir. Naj se hebejo
botjabotja
27. 10. 2014 19.57
+2
SmradiLeviPokvarjeni
27. 10. 2014 19.54
+2
Admin hvala za strokoven odgovor, pa to ... lol ...
setisfekšn
27. 10. 2014 19.49
-3
Jaz em na nlb že 20 let pa mi je dobra!!!Brez problemov!!vedno!1
setisfekšn
27. 10. 2014 19.50
+1
botjabotja
27. 10. 2014 19.51
+2
Imaš odprt račun na katerem socialnem omrežju? Poleg računa na NLB mislim...
srebrnibreg
27. 10. 2014 19.44
+1
Ti stresni testi so eden veliki lari fari. Samo velika nategancija in bluzenje na pamet s strani evropejcev. Resnico vedo samo oni zakaj to delajo. Pa mimogrede. To isto sem tudi trdil v času Janezove vlade.
BlokiranZaradi24urFašizma
27. 10. 2014 19.47
+3
Najprej ste s svojo neodgovornostjo sesuli Jugo, potem je sledila Slovenija, sedaj bi pa radi še Evropo? Jok bre ..... odpade!
srebrnibreg
27. 10. 2014 19.49
+1
Bilder ti si pa nekaj pomešal. Jaz ne spadam med tiste kateri so ponosno nosili rdečo zvezdo in korakali pod trobojnici potem pa naenkrat začeli pljuvati po vsem tem in celo krasti raznorazne dokumente.
Blaška
27. 10. 2014 19.50
+2
in zakaj potem banke ne kreditirajo gospodarstva, fizičnih oseb, če je vse v redu ? : )) in zakaj bi po primerjavi med DB, SKB in NLB, morala plačevati najvišji mesečni obrok za najem istega kredita za isto dobo let pri NLB ? ; )))
srebrnibreg
27. 10. 2014 19.52
+0
Evropa se bo pa sama sesula, če se ne bo malo drugače k sebi vzela. Angleži kar veselo razmišljajo o odhodu.
Blaška
27. 10. 2014 19.58
+3
sesula se bo zaradi pohlepnosti family Rothschild, Rockefeller, Morgan, katerim se vrh evropolitike vedno vdinja; )))
BlokiranZaradi24urFašizma
27. 10. 2014 20.03
+2
Angleži naj kar gredo saj je namen EU reinkarnacija Velike Krantanije. Naše pvobitne domovine, ki je bila nekoč vse od Baltika do Beograda in Jadrana.
srebrnibreg
27. 10. 2014 20.22
+0
Ne sanjaj. Prej nas bodo EU kapitalisti s pomočjo ameriških uničili. Edino, če se Evropa distancira od Amerov.