Slovenija

Test poštnih storitev: '12 od 100 pošiljk ni doseglo cilja'. Na Pošti Slovenije so presenečeni

Ljubljana, 28. 05. 2015 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uporabnik je v testu 100 različnim naslovnikom po vsem svetu poslal 100 pisemskih pošiljk in glede dostave dobil precej slabe rezultate. S prstom je pokazal na Pošto Slovenije, tam pa se branijo, da na dogajanje v tujini nimajo vpliva.

Poštni nabiralnik
Poštni nabiralnik FOTO: Mia Media

Na Facebooku se je širil zapis uporabnika storitev Pošte Slovenije. Ker ima uporabnik kar precej opravka s pošto, je testiral njihove storitve in rezultati še zdaleč niso dobri. Za komentarje smo se obrnili tudi na Pošto Slovenije.

Na pošti so presenečeni

Uporabnik je v testu 100 različnim naslovnikom po vsem svetu poslal 100 pisemskih pošiljk. Po dveh mesecih so bili njegovi rezultati sledeči:
''12 od 100 pošiljk ni doseglo cilja.
10 od 100 pošiljk je prispelo poškodovanih.
65 od 100 pošiljk je prispelo izven podanega roka dostave, od tega je kar 75 odstotkov pošiljk potrebovalo dvakrat več časa za dostavo, kot obljublja pošta.
3 od 100 pošiljk je prejemnik prejel z dodatnim stroškom (čeprav ni bilo carinske vrednosti, saj je bila vsebina vredna zgolj pičlih pet evrov),''
je navedel uporabnik storitev.

Kot najbolj drastične primere je navedel, da je pošiljka v Kalifornijo potovala kar 45 dni, v Nemčijo 21 dni, pošiljka pa je v Veliko Britanijo po njegovih trditvah potrebovala kar 25 dni, ob tem da je prepotovala ''pol sveta'' - na njej so bili poštni žigi iz Rusije, Indije, Francije, Egipta in Hrvaške.

Nad ugotovitvami uporabnika so na Pošti Slovenije, kot je zatrdila Jasmina Roškar, direktorica Službe korporativnega komuniciranja, zelo presenečeni. Poudarila je, da Pošta Slovenije skrbi za prenos pošiljk v Sloveniji in da nima vpliva na roke prenosa v tuji državi. Dodala je, da znotraj Slovenije dosegajo izredne rezultate, in sicer da so lani pravočasno dostavili kar 96,3 odstotka pošiljk, zunaj meja pa so v veliki meri odvisni od kakovosti storitev letalskih prevoznikov in tujih poštnih operaterjev.

Poštne znamke
Poštne znamke FOTO: Thinkstock

''Uporabnik ob svojih ugotovitvah ni zapisal nobenih številk pošiljk, ki jih je testiral. Običajno namreč je, da so v pritožbi navedeni konkretni podatki, ki jih lahko tudi mi preverimo in ugotavljamo morebitne nepravilnosti ob prenosu pošiljke. Predvidevamo, da je šlo za navadne pisemske pošiljke, prenosa teh pošiljk pa ne moremo konkretno preveriti. Lahko pa komentiramo podatke o datumu oddaje in vročitve pošiljk, vsebino pošiljk, ustreznost izbire storitve in podobno. Poudarjamo, da Pošta Slovenije lahko vpliva na prenos pošiljk v Sloveniji, na sam letalski transport do tuje države in prenos v naslovni državi pa ne,'' je pojasnila Roškarjeva.

Zakaj tako dolgo do Kalifornije in Velike Britanije?

Nadaljevala je, da so načeloma uporabniki, ki pošto naslavljajo v ZDA z dostavljenimi roki zadovoljni, a da je imela ameriška pošta ''od lanskega decembra in v začetnih letošnjih mesecih velike težave na letališču v New Yorku (kamor Pošta Slovenije odpravlja vse vrste poštnih pošiljk za to državo), kjer je prihajalo do velikih zastojev in zamud. Na to nismo imeli vpliva, prav tako niso imele vpliva na to ostale pošte sveta''.

Poštni paket
Poštni paket FOTO: Thinkstock

Na Pošti Slovenije dvomijo v rezultat pri pošiljki v Veliko Britanijo. Roškarjeva je razložila, da seveda lahko pride do nepravilne usmeritve pošiljke, ''da bi pa se pri eni pošiljki zgodilo toliko napak pri tolikšnem številu navedenih pošt, pravzaprav ni mogoče''.

Ali povrnejo denar?

Na Pošti Slovenije so še zagotovili, da povrnejo denar, če uporabnik ni zadovoljen s storitvijo. Za pošiljke, ki so bile prenesene v roku, ki bistveno presega objavljen informativni rok, uporabniku vrnejo plačano poštnino, za poškodovane pošiljke v skladu z veljavnimi predpisi izplačajo ustrezno odškodnino. ''Če bi bile pošiljke pri prenosu po Sloveniji poškodovane, bi bil narejen zapisnik o poškodovani pošiljki oz. bi bila pošiljka vrnjena pošiljatelju ter nato izplačana ustrezna odškodnina v skladu z veljavnimi predpisi. Glede na to, da so naslovniki pošiljke prejeli, so bile torej pošiljke poškodovane po tem, ko so zapustile Slovenijo,'' je Roškarjeva zapisala glede konkretnega primera uporabnika, ki je naredil test, rezultate pa objavil na Facebooku.

Na Pošti Slovenije so še zaključili, da je bilo lani iz Slovenije v tujino odpravljenih ter iz tujine prejetih skupaj približno 17,5 milijonov kosov pisemskih pošiljk. Zahtevkov za odškodnine pa je bilo za vse vrste pošiljk (prispetje in odprava) 633.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
29. 05. 2015 17.36
To se je tako lahko na druge izgovarjat,Cent meni kdo iz republike pise in mu potem pripovedujem, da je posta rabila deset ali vec dni menijo tudi, da je to kriva nemska posta.Ravno vceraj sem dobil nekaj uradnega iz Ljubljane,je romalo devet dni. . . . ..
santamaura
29. 05. 2015 11.00
+2
Na Pošti Slovenije so presenečeni, naš Runo se pa hinavsko smeji, saj vsak dan z svojimi pasjimi kolegi iz ulice aktivno sodeluje v akciji: NPNP Noben poštar nas ne sme presenetiti
abigail
29. 05. 2015 09.19
+2
Joj, joj, ravno včeraj sem poslala paket na Češko v Prago, zdaj me pa resno skrbi. Obljubili so mi, da pride v enem tednu, če bi hotela prednostno, bi morala poleg plačanih 22 eur in nekaj centov plačati še dodatnih 10 eur. Za zavarovanje paketa so hoteli še 26 eur glede na ocenjeno vrednost 40-50 eur. Zdi se mi res bedasto, da zahtevajo še toliko dodatnega plačila za nekaj, kar bi morali tako ali tako dosledno izvajati, če hočejo biti resno in zanesljivo podjetje. Ker zavarovalnine nisem vplačala, se torej lahko kar pod nosom obrišem, če se paket izgubi? To je resnično nefer in lopovsko početje s strani neke "resne" institucije...
Nikola_86
29. 05. 2015 08.27
+0
to me ne čudi :( saj več krat moje pošiljke izginile (če prav sem imel priporočano, oz. paket s št. sledljivost) in to nič ne pomaga. paket v vrednosti 240€ je bil namenjen v LJ je izginil, ko pa sem preveril št. sledljivosti sem opazil da paket bil v LJ potem pa v MB in ni več sled, tako da kar izginil!!! potem mi rečejo to se zgodi, in zakaj nisem zavaroval paketa?? jaz pa nazaj, da sploh niso to povedali da potrebno in da pri taki visoki poštnini bi moral biti zavarovano (če se ne motim okoli 8€ - teža 3,5kg - paket s odkupnino). tako da komaj sem dobil nazaj odškodnino da pokrilo. tako da zdaj pošiljam samo pri GLS-u ker cenovno so ugodneje, hitreje, bolj zanesljivi in paketi so zavarovani, brez dodatne stroške ob prevzem paketa (pri PS pa treba še plačati 1-2€ pri odkupnini). Žal PS ne zaupam več :(
nevera
29. 05. 2015 08.05
+1
Zal,nagibam se- verjeti testu, lastne izkusnje podobne..Pred dnevi, pismo na Irsko ("a je tu v EU, gospod ??). Da ne vedo, kaj pomeni UK, ali USA, da ne govorimo... Lista, izobesena pred nekaj leti (3-4 nazaj) na angleskih postah, ki doloca znesek najvisje odskodnine za izgubo posiljke (na osnovi rizicnosti seveda), naso posto uvrsca na slabse mesto, kot makedonsko, srbsko in hrvasko, samo mesto pred bosansko.. (da ne bo pomote-slovasko rangira za nekaj mest boljse kot naso)... Pa se nekaj, faks poslan s poste iz Amerike in isti (nekaj podatkov vec v tabeli "ameriskega faksa"), vrnjen nazaj v USA., razlika za storitev 24x. Edino, postarje kapa dol... Bravo fantje (in dekline, ce je kaksna zraven)..
F12
29. 05. 2015 08.03
+11
LAŽ! Pošta Slovenije ne vrača denarja če naredi napako. Ker je v pošiljateljevih pravicah zapisan totalen paradoks. Ti lahko zahtevaš povračilo za vrednost pošiljke samo kot pošiljatelj, kot kupec pa ne. Primer: nakup preko Amazona. Tam opraviš plačilo s kartico. Potem pa čakaš paket. Pošta Slovenije malo zafrčka (sledljivost je pokazala, da je paket 35 dni ležal na pošti Slovenije), paket gre nazaj k pošiljatelju, ki paketa ne želi sprejeti. Ostal si brez denarja, ker te je prodajalec bremenil, ostal si brez paketa, ki je šel na poštno deponijo v nemčijo. Zahtevaš povračilo denarja. Odgovor pošte: odškodnino lahko zahteva samo POŠILJATELJ POŠILKE. Se opravičujem, samo meni to ni logično, glede na to, da ti kot kupec plačaš izdelek in poštnino. Bojda je poštar podal pisno izjavo, da je poskušal pošiljko vročiti, pa je nismo želeli prevzeti. Zato je z njihove strani vse i.o. V glavnem, na naši pošti se kar precej krat zgodi, da ne dobiš položnice, da ne dobiš obvestila o priporočeni pošiljki, ... Se mi je že zgodilo, da je poštar pripeljal pošto (en kup reklam, reklame vedno najdejo neljubo stranko), potem pa je vmes bil listek o prevzemu pošte. Doma smo bili štirje, poštarju se ni dalo niti pozvonit. Niti poskušal ni prevzet pošiljke. Tak je to na pošti Slovenije. Zato temu testu ZELO verjamem.
kominterna
29. 05. 2015 08.01
+7
tudi sam službeno pošiljam veliko pošte v sloveniji, pa so tudi primeri ko naročnik ni dobil željene kuverte.
MaršNapolje
29. 05. 2015 07.43
+12
Pošta spet muti da oni niso odgovorni bla bla bla kaj pa ko nekaj naročim iz tujine in na trackingu 2+ tedna piše da je že v sloveniji preden pošilko dejansko dobim?? Pa v ameriko 45dni ni nič nenavadnega imam podobne izkušnje tako da naj bučke komu drugemu prodajajo
kapetan09
29. 05. 2015 07.42
+12
sem plačal poštnino iz MB-KP 7 eur , iz Nemčije pošiljko pa 5 eur. Ne samo da je pošta izredno draga , včasih poštar sploh ne pocinglja na zvonec in vrže priporočeno pošiljko v nabiralnik. Da ne govorim o hitrosti pošiljke - iz KP 3 dni iz Nemčije 2 dni.
sosa2
29. 05. 2015 07.58
-4
in koliko časa je iz nemčije potovala pošiljka? 2 dni? tega ne verjamem, ker z njihovo pošto je to praktično nemogoče, Razen če si kakšno dostavo posebej plačal, ali pa mogoče če si kak paket pošiljal. Navadno pismo potuje po nemčijo celo večnost.
CtrlDelete
29. 05. 2015 07.02
+14
Nesite pošto na pošto v Celovec...veste, tam je vse drugače, pošta pride naslovniku še preden ste jo oddali!
sosa2
29. 05. 2015 07.59
pa ja de, kolikokrat si pa to naredil? pojma nmaš
yokerxdinterfan
29. 05. 2015 06.39
+10
trenutno same dobre iskušnje ampka kaj vse pa računajo pa ne moreš vrjeti, končna cena neke stvari me pride 20 evrov ker si pošta vzame 3 evre za poštnino ter še 1 evro za neko plačilo
Xit
29. 05. 2015 06.18
+8
Temu facebookovcu predlagam da ponovi test. Tokrat naj razposle 50 posiljk s sledljivostjo in iz tujine naroci 50 posilk s sledljivostjo. Nato naj objavi za vse podsiljke info o premikih in agregiran pogled. Pol se naj pa spravi na vse ki delajo slabo javno.
Xit
29. 05. 2015 06.11
+2
Skor ne cerjamem temu facebukovcu. A je bil to uporabnik Majer iz postojne? Bla bla, po moje...
Mc Mcmarco
29. 05. 2015 06.10
+15
So mi pred približno desetimi leti izgubili priporočeno poslano prometno dovoljenje skupaj z overjeno kupoprodajno pogodbo. Cela štala. Ne ne zaupam v pošto. Raje prodajajo sveče ter maltretirajo svoje zaposlene, kot pa, da bi kaj storili za kvaliteto storitev.
111111112
29. 05. 2015 05.28
+7
Če daš nekomu ogledalo predse se začne branit oziroma mijavkat, he..pa srečno
komunjara 1
29. 05. 2015 04.24
+37
edino v cem posta ne zamuja je dostava poloznic .......
Maja Demšar 1
29. 05. 2015 07.40
+6
ne boš verjel, tudi teh ne dostavijo vedno
F12
29. 05. 2015 08.28
+1
večkrat na leto kakšna položnica ne pride. brez skrbi.
NOBODY12345
29. 05. 2015 02.17
+6
ste pa res smešni, kako lahko primerjate našo malo slovenijo z 2mio prebivalci z 5x ali več poseljeno in večjo državo..normalno da pri nas vse hitro funkcionira,če pa rabiš dobre 2 urce da se zapelješ čez celo slovenijo....
MaršNapolje
29. 05. 2015 07.46
+3
Ja smešno je pa to da drugi ponudniki razni ups itd hitreje dostavijo pošto oz paket iz amerike v slovenijo kot pošta iz npr MB v LJ...
NSjezek
29. 05. 2015 01.56
+63
Delal na pošti v PLC Ljubljana cca 2 leti...če bi vi vedeli kako nagravžno se dela z robo...kako nagravžno se premetava občutljivo elektroniko....TELEVIZORJI,pralni stroji,mikrovalovke itd.....bi se malo zamilslili...tudi jaz sem se....LED TV vreden vsaj 800€+...na embalaži označeno kako mora pošiljka stati in se transportirati...popolna ignoranca...premalo prlačani študentje, premalo osebja...z jezo in utrujenostjo to premetava...lcd tv leti tudi po 2 do 3m po zraku in pade na tla ali tekoči trak... bedarija...kontrolorji cel dan na internetu,kavicah in cigaretih....če se kaj pritožiš dobiš nazaj kajlo v smilsu - tko pač je deli ali pa pojdi domov....in ne ne govorim v tri krasne....imam mnogo fotografskih dokazov...slikan z HD xperia kamero....vse se vidi, vse lahko dokažem....Z robo (občutljivo ali pa ne) se delo kot s krompirjem....kaj pa hočeš? 60kg študentka dobi za dvignit žakelj robe težek tudi 20kg nad njeno težo? in to da dvigne iz voza, ki ji je do 50cm nad njeno višino? kako že? Jaz kot močnejši moški, sem se na trenutke moral potruditi, da sem zadevo NEPOŠKODOVANO premaknil....bedarija od pošte slovenije...pripravljen sem predložiti moje pričanje in predložiti vse dokaze...ZAKAJ? Ker se mi res nagravžno zdi,kaj se dogaja s stvarmi, ki jih drago plačamo in še mnogo dražje plačamo POŠTNINO! Groza res.
Montekristo
29. 05. 2015 01.47
+24
Ko jaz dobim obvestilo od DHL, da je pošiljka prispela v Slovenijo, traja še najmanj en teden, da pride do mene, čeprav je iz Nemčije do Slovenije prispela v 2 dneh!!!!
pingvinislo5
29. 05. 2015 01.27
+3
vse pošiljke so zmeraj prispele. nimam niti ene slabe izkušnje do sedaj!!
Montekristo
29. 05. 2015 01.43
+0