Slovenija

'Pranje umazanega perila v javnosti meče slabo luč na zbornico in zdravništvo'

Ljubljana, 22. 02. 2017 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko se ekipa Zdenke Čebašek Travnik manjša, saj so zbornico zapustile že štiri osebe, je predsednik skupščine zdravniške zbornice potrdil, da bo pri določanju plače novi predsednici upošteval mnenje članstva. Je pa več znanih zdravnikov opozorilo, da je pranje umazanega perila v javnosti glede plače slabo za ugled zbornice in zdravništva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zdenka Čebašek Travnik ne namerava odstopiti
    10:24
    Iz 24UR ZVEČER: Zdenka Čebašek Travnik ne namerava odstopiti
  • Iz 24UR ZVEČER: Čebašek Travnikova ostaja brez ekipe
    03:16
    Iz 24UR ZVEČER: Čebašek Travnikova ostaja brez ekipe

Ekipa Zdenke Čebašek Travnik je vse manjša. Miro Denišlič je že drugič odstopil z mesta predsednika razsodišča 2. stopnje zdravniške zbornice. Tako se je pridružil trem njenim ožjim sodelavcem, ki so podali odstop. Odstopili so Irena Manfredo, Bojana Pintar in Zdenko Šalda. Kljub temu Čebašek Travnikova ne namerava odstopiti, saj pravi, da za kaj takšnega ni razloga.

Do pranja umazanega perila v javnosti glede plače nove predsednice zbornice pa je kritičnih več znanih zdravnikov. Kot pravijo, je to slabo za ugled zbornice in zdravništva, poleg tega jih skrbi, kako bo novi predsednici s svojo ekipo uspelo delovati v prihodnje, če se je razkol zgodil že pri takšni temi, kot je plača.

Bitenc: Pri določanju plače bom sledil utripu članstva

Predsednik skupščine zdravniške zbornice Marko Bitenc pa je danes sporočil, da bo pri določanju plače novi predsednici zbornice sledil utripu baze oziroma članstva. Dejal je, da je v zadnjih dneh dobil od članstva sporočila nezadovoljstva, a ne samo glede plače predsednice, ampak da se ruši ugled zbornice in zdravništva.

Čebašek Travnikova je za petek sklicala novinarsko konferenco.
Čebašek Travnikova je za petek sklicala novinarsko konferenco. FOTO: POP TV

Skupščina zbornice, na kateri bodo odločali o plači Čebašek Travnikove, bo po Bitenčevih besedah predvidoma v četrtek, 9. marca. pred tem bo predlog plače določal skupščinski svet. Seja tega organa bo v ponedeljek, 6. marca.

Dejal je, da je Čebašek Travnikovo ob prevzemu mandata povprašal, kaj pričakuje glede plače. Odgovorila mu je, da pričakuje plačilo nekje med nekdanjima predsednikoma zbornice Andrejem Možino in Gordano Živčec Kalan. Možina je danes potrdil, da je njegova plača znašala 6400 evrov bruto, 20 odstotkom plače se je odpovedal do določitve novega sistema za nagrajevanje funkcionarjev.

Živčec Kalanova pa je pojasnila, da je njena plača na zbornici ves čas, ko je bila predsednica, znašala 8000 evrov bruto za 80-odstotno zaposlitev. Ob tem je delala za 20-odstotno zaposlitev kot zdravnica. Bitenc je dodal, da je bila sprva njena plača določena na 10.000 evrov bruto, a da so jo nato ob dodatni zaposlitvi znižali.

Na zadnji seji skupščinskega sveta je Bitenc z 12 glasovi za in enim proti dobil mandat, da se s Čebašek Travnikovo pogaja o plači v okviru teh številk. Tisti član sveta, ki je bil proti, je želel, da se ji plača omeji na plačo ministra.

In čeprav je na zadnji seji Bitenc dobil pooblastilo za pogajanja v okviru teh številk, danes priznava, da se položaj na naslednji seji skupščinskega sveta lahko obrne. Predsedniki regijskih odborov namreč dobivajo sporočila iz svojega okolja in tudi Bitenc dobiva sporočila nezadovoljstva, da se s pranjem umazanega perila v javnosti ruši ugled zbornice in zdravništva. Zato je že dobil dve neformalni pobudi, da bi na naslednji seji skupščine razpravljali o tem.

Odhodi tesnih sodelavcev so po mnenju Bitenca "zagotovo veliko breme". "Ne vem, kako bo to Čebašek Travnikova uspela prebaviti oz. obrniti na bolje. A to ni kakšna dobra popotnica," je dejal. Na naslednji seji skupščine zbornice je tako pričakovati, da bodo tudi potrjevali nove tri kandidate za člane izvršilnega odbora.

Možina: Določitev plače je v domeni skupščine in ne predsednika zbornice

Nekdanji predsednik zbornice Možina je opozoril, da je določanje plače predsedniku zbornice "izrazito v domeni predsednika skupščine in skupščinskega sveta, ne pa v domeni predsednika zbornice". Ob tem se ni obregnil v višino plače, kot jo predlaga nova predsednica zbornice, saj poudarja, da je mesto predsednika zbornice zahtevna in odgovorna funkcija, temu primerno mora tudi slediti nagrada. A kaj je primerna nagrada, morajo zavzeti stališče poslanci skupščine zbornice, je dodal. 

Po njegovem mnenju takšen začetek vodenja zbornice, ko so zaradi nestrinjanja z višino plače iz izvršilnega odbora odstopili trije najtesnejši sodelavci Čebašek Travnikove, ni dobra popotnica.

Tudi Sojar kritičen do dogajanja v zbornici

Tudi po oceni kirurga, ki je bil tudi v Možinovi ekipi, Valentina Sojarja, je takšen začetek vodenja zbornice "malo nenavaden" in "ne vliva ravno hudega optimizma v nadaljnje delo". Opozoril je, da je določanje plače predsednika notranja stvar zbornice in bi se tako morala tudi reševati.

Tudi Sojar ne problematizira samega zneska zahtevane plače, saj predsedniška funkcija ni enaka temu, kar dela nekdo, ki je zaposlen. Je pa po njegovem mnenju nenavadno, da se na tem lomijo kopja ekipe nove predsednice. Kot je dejal, to sproža nelagodje med vsemi člani zbornice.

Kristan glede odstopov: 'Očitno je šlo zelo hitro nekaj zelo narobe'

Vodja travmatološke urgence v Ljubljani Anže Kristan opozarja, da je zbornica za zdravnike zelo pomembna stanovska organizacija, so pa mnogi že nekaj mandatov nezadovoljni z delovanjem te organizacije. Čeprav se bo vprašanje plače po njegovem mnenju verjetno uredilo, pa ga bolj skrbi "čistka", ki jo izvaja nova predsednica. V odbore zbornice namreč nova predsednica nastavlja nove ljudi, kar je sicer v njeni pristojnosti, a ti ljudje bodo začeli popolnoma na novo delovati v organih, kar zahteva veliko časa, porušena je kontinuiteta delovanja. Po njegovih navedbah so namreč v času, ko je vodil odbor za specializacije pri zbornici, naredili veliko korakov naprej in so tudi zelo blizu prišli z ministrstvom, da bi se ti ukrepi dejansko uresničili.

Glede odstopov treh ožjih sodelavcev Čebašek Travnikove pa Kristan pravi, da si je predsednica sama izbirala sodelavce, tako da sklepa, da je bilo med njimi zaupanje. "Očitno pa je šlo zelo hitro nekaj zelo narobe. To, da v enem tednu začnejo odstopati sodelavci, je alarm. To vendarle niso naivni in neizkušeni ljudje," je dejal. Po njegovem mnenju niti ne gre toliko za vprašanje višine plače, kot pa način vodenja in delovanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MsPikapiki
22. 02. 2017 22.06
-4
Njeni predhodniki so imeli 12.000 evrov bruto pa ni bilo hrupa. ZČT zahteva 10.000, torej 2.000 manj od prejšnih predsednikov ZZ in je nastal halo. Ne moti jih plača, strah jih je, da bo nova predsednica prekinila slabe ustaljene prakse zdravniških lobijev in elite. Obljubila je specializacije mladih zdravnikov, kar pomeni, da bodo stari mački ob precej posla v nadurah in pri privatnikih. Spomnimo se, da je prejšnji predsedn ik Možina razveljavil že razpisane specializacije 40 zdravnikom, ker je bila ena mlada zdravnica hčerka tajnice na MF zato, da mu ne bi očitali nepotizma. Se vam zdi ta izgovor Možine dovolj resen. Meni ne. Dejansko je 40 mladih zdravnikov ostalo na cesti zato, da ostane vse po starem. Premalo zdravnikov, čakalne vrste, izsiljevanje Fidesa, ipd.. Bojijo se sprememb, ki jih Čebaškova načrtuje.
Kollerik
22. 02. 2017 21.07
-1
Zdenka je erotična na nek svoj nerazložljiv način.....
El Koronito
22. 02. 2017 20.59
-1
Bravo Slak. Dobr jo je coprnco staro ...
FesterAdams
22. 02. 2017 20.58
+0
Največjo sranje so naredili tisti, ki so zagrešili izvirni greh - USTOLIČENJE Travnikove. Nikak mi ni jasno, da niso opazili njenega nedela dosedaj. In prav ti so po kratkem postopku iz izbora kandidatov hipoma izločili častnega človeka, g. MIRA LASBAHERJA, zdravnika iz Juršinc pri Ptuju. Sedaj, ko so lastnosti in nagnjenja Travnikove jasne že v drugo pa še kar nobenih znakov, da bi jo zamenjali. Pa kdo so klovni, ki so jo izvolili? Dajte TO OBELODANITI ŽE ENKRAT!!!
dr.psiho
22. 02. 2017 20.22
-2
vsi so oni isti..nebo reda do vojaškega udara!! gostimo morilce,kadejo,lažejo,ubijajo,nepravično sodijo..Zadj pa vprašanje...Ali misli ta EU udariti po mizi??
sac81
23. 02. 2017 08.19
Kahuna
22. 02. 2017 20.07
+0
A veste kaj je pa mene malo zaskrbelo? Da je ONA bila varuhinja človekovih pravic!!! In tudi dobro se je spomnim, kot varuhinjo... Tako medlo je delovala... Ne kot Hanžek in Vlasta, ki sta si upala vsaj kdaj pa kdaj reči bobu bob in tudi s prstom pokazat na našo oblast kje dela narobe in kaj... Ona je bila pa tako neki iz ozadja ponavadi bolj tiho in plašno... In ob tem razmišljanju me je prešinila misel kaj pa če je ONA že takrat na temu položaju denarce basala v žepe in je bila zato toliko tiha in medla, da ne bi kdo s prstom pokazal nanjo... Aha bi bilo treba iti za nazaj malo pogledat njeno delo na tistem položaju... Smrdi, smrdi, kako smrdi :)
dr.psiho
22. 02. 2017 20.23
-1
sej mi nimamo pravic..ona je naredila kaj so lobiji zahtevali!! Zato so jo tudi toliko plačali.
mallonge
22. 02. 2017 19.47
+0
ona je s svojimi zahtevami sramota in roganje številnim odličnim zdravnikom, ki s težkimi posegi dnevno in nočno rešujejo življenja.
mallonge
22. 02. 2017 19.51
+0
Svoje travme zdravi s psihiatrijo in grebatorstvom a neuspešno..
mallonge
22. 02. 2017 19.43
-1
Odločilo bo članstvo,ki permanentno stavka za višje plače. Nimajo pa problema z visoko članarino za zbornico. Mar ni ves ta denar v osnovi davkoplačevalski?
mallonge
22. 02. 2017 19.43
-2
Ni težko plačat veliko članarino zbornici, če si vse nadoknadiš z eno stavko od naroda.
slovenc59
22. 02. 2017 19.09
+9
Ga.Čebašek, če še ne veste, zdravniška zbornica že dolgo ni institucija, ki bi bila pri Slovencih ne vem kako dobro zapisana, to pa zato, ker je soodgovorna za porazno stanje v zdravstvu ! Pa me vaša plača niti pod razno ne zanima. Upravičiti jo tako ali tako ne boste imeli s čim !!
staridida
22. 02. 2017 18.36
+1
Grda baba-bejž v penzijo.....
akmt
22. 02. 2017 18.32
+4
Zdenka, si malo pozabila, kje si? Saj ne odlocas o placi sebe kot direktorice svoje privatne firme, ki si sama sluzi denar s fizicnim delom?!? V takem primeru bi komot si.Ker bi si denar prigarala z lastnimi rokami.Tukaj pa zelis za svoji placo izpuliti TUJI DENAR.DENAR IN ZULJE DAVKOPLACEVALCEV??
akmt
22. 02. 2017 18.28
+2
Zakaj baba ne gre v penzijo? Poznam zdravnika, ki so ga upokojili dobesedno cez noc! Vodenje pomeni odlocanje? In pol si baba upa sama sebi dolocat placo?????
akmt
22. 02. 2017 18.26
-1
BRAVO, UROS SLAK!!!
Kollerik
22. 02. 2017 21.07
+3
akmt
22. 02. 2017 18.25
+1
3 ure so.se pogovarjali o placi??? Se pravi, da se je zacela na samem zacetku dela NAJPREJ GREBSTI ZA PLACO? Oz je postavila ultimat? ? Saj imamo razrede.Pade v ta in ta razred in konec
akmt
22. 02. 2017 18.17
+3
Kdaj gremo na ceste?
proletarec1
22. 02. 2017 18.14
+8
400000UPOKOJENCEV ŽIVI NA ROBU OBUPA , NAŠI NA VRHU SI PA DELIJO BAJNE PLAČE.TO VSE DELAJO Z DAVKOPLAČEVALSKIM DENARJEM.ALI NI ŽE ČAS, DA SE TUDI PRI NAS, ZGODI ROMUNIJA?
felix58
22. 02. 2017 20.14
+1
reve smo...mogoče pa bo res enkrat...ko bo kaplja čez rob
dr.psiho
22. 02. 2017 20.24
+0
predlagam ,da na vsakih volitvah izbiramo največjega bedaka...mogoče pa bedak nebo pustil tako delati!
NA LEVO ni OK
22. 02. 2017 17.39
+0
Prvo denar in še več denarja, potem pa dolgo nič in na koncu pacijenti. Pohlep ne pozna meja. Če bi imela Travnikova 15.000€ bi jo srbeli prsti še za kakšnih 5000€ dodatnih, ker je pač naporna služba. Sposobnost pa le ko gre za grebenje za plačo. O napakah in korupciji v zdravstvu so pa vsi nesposobni to preprečit in prekinit.
Nightyfly
22. 02. 2017 17.46
+3
O miliardah ,ki so v 25 letih izginile vas ne briga ,,,zato je treb uniciti tudi strokovnjake ? Zakaj pa ne bi pisali raje v tej smeri ,da naj imajo vsaj deset tiso € place , pri cistem zdravstvu te drzave. Niso krivi ljudje ,ki studirajo prakticno celo zivljenje ,,,da bodo mogoce en dabn resili prav vase zivljenje.....
mallonge
22. 02. 2017 17.51
+0
Ona ni strokovnjak ona je politični priviligiranec in intrigant najslabše vrste-
Nightyfly
22. 02. 2017 17.54
+7
Malong.....pisem sui generis ,,,porca miseria ,
mallonge
22. 02. 2017 19.40
-3
NA LEVO ni OK
22. 02. 2017 17.33
+3
Bravo Slak. Jaz mu iz srca čestitam. Travnikova pa naj si na trgu zasluži tistih 10.000 ali pa tudi 20.000€ če je sposobna. Tako barantat in zahtevat po mojem mnenju preveliko plačo od tistih , ki imajo manj in ki jo financirajo je podlo. Koliko bo imela plačo naj se izjasnijo zdravniki , ki to ustanovo financirajo , ne pa Travnikova, ki tu samo pobira.
Nightyfly
22. 02. 2017 17.28
+3
No ,,,ga ne bi klofnu ,,bi mu pa dal lekcijo pred njegovo kamero, da se ne bi nikoli vec prikazal ne spredaj ,ne zadaj. Ta hisa dovoljuje tako obnasanje ?
Nightyfly
22. 02. 2017 17.26
+4
Prvo kot prvo ,bi tega novinarja klofnu....pa brez zamere ... oz. se bolje , pustil bi ga samega,. Kako si le upa tako obnasati ? ....kot drugo , ta gospa legitimno zagovarja svoje mnenje in pravice,torej ima popolnoma prav da ceni sebe oz.svojo strokovnost. Ko se bo tako zacelo delati povsod ,se bo situacija izkristalizirala na vseh ravneh in uredila medsebojne porusene odnose . Zal pa vidim ,,da populizem zmaguje ,namesto racionalizma in meritokracije ,ki je temeljni kamen za strokovnost in odgovornost v drzavi. Skoda ,,,da so nekateri politiki zasejali toliko sovrastva med ljudi, ki nocejo in nocejo spregledati.
mallonge
22. 02. 2017 17.29
-3
MOč pozicije in pozicija moči ji gresta v prilog. Znanje, delo, nastopanje pa ne.