'Pranje umazanega perila v javnosti meče slabo luč na zbornico in zdravništvo'

Medtem ko se ekipa Zdenke Čebašek Travnik manjša, saj so zbornico zapustile že štiri osebe, je predsednik skupščine zdravniške zbornice potrdil, da bo pri določanju plače novi predsednici upošteval mnenje članstva. Je pa več znanih zdravnikov opozorilo, da je pranje umazanega perila v javnosti glede plače slabo za ugled zbornice in zdravništva.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Ekipa Zdenke Čebašek Travnik je vse manjša. Miro Denišlič je že drugič odstopil z mesta predsednika razsodišča 2. stopnje zdravniške zbornice. Tako se je pridružil trem njenim ožjim sodelavcem, ki so podali odstop. Odstopili so Irena Manfredo, Bojana Pintar in Zdenko Šalda. Kljub temu Čebašek Travnikova ne namerava odstopiti, saj pravi, da za kaj takšnega ni razloga.

Do pranja umazanega perila v javnosti glede plače nove predsednice zbornice pa je kritičnih več znanih zdravnikov. Kot pravijo, je to slabo za ugled zbornice in zdravništva, poleg tega jih skrbi, kako bo novi predsednici s svojo ekipo uspelo delovati v prihodnje, če se je razkol zgodil že pri takšni temi, kot je plača.

Bitenc: Pri določanju plače bom sledil utripu članstva

Predsednik skupščine zdravniške zbornice Marko Bitenc pa je danes sporočil, da bo pri določanju plače novi predsednici zbornice sledil utripu baze oziroma članstva. Dejal je, da je v zadnjih dneh dobil od članstva sporočila nezadovoljstva, a ne samo glede plače predsednice, ampak da se ruši ugled zbornice in zdravništva.

Zdenka Čebašek Travnik

Čebašek Travnikova je za petek sklicala novinarsko konferenco. (Foto: POP TV)

Skupščina zbornice, na kateri bodo odločali o plači Čebašek Travnikove, bo po Bitenčevih besedah predvidoma v četrtek, 9. marca. pred tem bo predlog plače določal skupščinski svet. Seja tega organa bo v ponedeljek, 6. marca.

Dejal je, da je Čebašek Travnikovo ob prevzemu mandata povprašal, kaj pričakuje glede plače. Odgovorila mu je, da pričakuje plačilo nekje med nekdanjima predsednikoma zbornice Andrejem Možino in Gordano Živčec Kalan. Možina je danes potrdil, da je njegova plača znašala 6400 evrov bruto, 20 odstotkom plače se je odpovedal do določitve novega sistema za nagrajevanje funkcionarjev.

Živčec Kalanova pa je pojasnila, da je njena plača na zbornici ves čas, ko je bila predsednica, znašala 8000 evrov bruto za 80-odstotno zaposlitev. Ob tem je delala za 20-odstotno zaposlitev kot zdravnica. Bitenc je dodal, da je bila sprva njena plača določena na 10.000 evrov bruto, a da so jo nato ob dodatni zaposlitvi znižali.

Na zadnji seji skupščinskega sveta je Bitenc z 12 glasovi za in enim proti dobil mandat, da se s Čebašek Travnikovo pogaja o plači v okviru teh številk. Tisti član sveta, ki je bil proti, je želel, da se ji plača omeji na plačo ministra.

In čeprav je na zadnji seji Bitenc dobil pooblastilo za pogajanja v okviru teh številk, danes priznava, da se položaj na naslednji seji skupščinskega sveta lahko obrne. Predsedniki regijskih odborov namreč dobivajo sporočila iz svojega okolja in tudi Bitenc dobiva sporočila nezadovoljstva, da se s pranjem umazanega perila v javnosti ruši ugled zbornice in zdravništva. Zato je že dobil dve neformalni pobudi, da bi na naslednji seji skupščine razpravljali o tem.

Odhodi tesnih sodelavcev so po mnenju Bitenca "zagotovo veliko breme". "Ne vem, kako bo to Čebašek Travnikova uspela prebaviti oz. obrniti na bolje. A to ni kakšna dobra popotnica," je dejal. Na naslednji seji skupščine zbornice je tako pričakovati, da bodo tudi potrjevali nove tri kandidate za člane izvršilnega odbora.

Možina: Določitev plače je v domeni skupščine in ne predsednika zbornice

Nekdanji predsednik zbornice Možina je opozoril, da je določanje plače predsedniku zbornice "izrazito v domeni predsednika skupščine in skupščinskega sveta, ne pa v domeni predsednika zbornice". Ob tem se ni obregnil v višino plače, kot jo predlaga nova predsednica zbornice, saj poudarja, da je mesto predsednika zbornice zahtevna in odgovorna funkcija, temu primerno mora tudi slediti nagrada. A kaj je primerna nagrada, morajo zavzeti stališče poslanci skupščine zbornice, je dodal. 

Po njegovem mnenju takšen začetek vodenja zbornice, ko so zaradi nestrinjanja z višino plače iz izvršilnega odbora odstopili trije najtesnejši sodelavci Čebašek Travnikove, ni dobra popotnica.

Tudi Sojar kritičen do dogajanja v zbornici

Tudi po oceni kirurga, ki je bil tudi v Možinovi ekipi, Valentina Sojarja, je takšen začetek vodenja zbornice "malo nenavaden" in "ne vliva ravno hudega optimizma v nadaljnje delo". Opozoril je, da je določanje plače predsednika notranja stvar zbornice in bi se tako morala tudi reševati.

Tudi Sojar ne problematizira samega zneska zahtevane plače, saj predsedniška funkcija ni enaka temu, kar dela nekdo, ki je zaposlen. Je pa po njegovem mnenju nenavadno, da se na tem lomijo kopja ekipe nove predsednice. Kot je dejal, to sproža nelagodje med vsemi člani zbornice.

Kristan glede odstopov: 'Očitno je šlo zelo hitro nekaj zelo narobe'

Vodja travmatološke urgence v Ljubljani Anže Kristan opozarja, da je zbornica za zdravnike zelo pomembna stanovska organizacija, so pa mnogi že nekaj mandatov nezadovoljni z delovanjem te organizacije. Čeprav se bo vprašanje plače po njegovem mnenju verjetno uredilo, pa ga bolj skrbi "čistka", ki jo izvaja nova predsednica. V odbore zbornice namreč nova predsednica nastavlja nove ljudi, kar je sicer v njeni pristojnosti, a ti ljudje bodo začeli popolnoma na novo delovati v organih, kar zahteva veliko časa, porušena je kontinuiteta delovanja. Po njegovih navedbah so namreč v času, ko je vodil odbor za specializacije pri zbornici, naredili veliko korakov naprej in so tudi zelo blizu prišli z ministrstvom, da bi se ti ukrepi dejansko uresničili.

Glede odstopov treh ožjih sodelavcev Čebašek Travnikove pa Kristan pravi, da si je predsednica sama izbirala sodelavce, tako da sklepa, da je bilo med njimi zaupanje. "Očitno pa je šlo zelo hitro nekaj zelo narobe. To, da v enem tednu začnejo odstopati sodelavci, je alarm. To vendarle niso naivni in neizkušeni ljudje," je dejal. Po njegovem mnenju niti ne gre toliko za vprašanje višine plače, kot pa način vodenja in delovanja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 429
MsPikapiki 22.02.2017 22:06:13
Njeni predhodniki so imeli 12.000 evrov bruto pa ni bilo hrupa. ZČT zahteva 10.000, torej 2.000 manj od prejšnih predsednikov ZZ in je nastal halo. Ne moti jih plača, strah jih je, da bo nova predsednica prekinila slabe ustaljene prakse zdravniških lobijev in elite. Obljubila je specializacije mladih zdravnikov, kar pomeni, da bodo stari mački ob precej posla v nadurah in pri privatnikih. Spomnimo se, da je prejšnji predsedn ik Možina razveljavil že razpisane specializacije 40 zdravnikom, ker je bila ena mlada zdravnica hčerka tajnice na MF zato, da mu ne bi očitali nepotizma. Se vam zdi ta izgovor Možine dovolj resen. Meni ne. Dejansko je 40 mladih zdravnikov ostalo na cesti zato, da ostane vse po starem. Premalo zdravnikov, čakalne vrste, izsiljevanje Fidesa, ipd.. Bojijo se sprememb, ki jih Čebaškova načrtuje.
Več komentarjev