Slovenija

Težave slovenske helikopterske nujne pomoči

Ljubljana, 08. 01. 2019 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
47

Vsakoletno povečanje potreb po helikopterskem reševanju nakazuje, da Sloveniji primanjkuje časa, da najde pametno in dogloročno rešitev. Tako vojska kot policija delujeta v okviru svojih strategij, medresorske skupine so do zdaj bile neuspešne, politika pa obljublja rešitve, tudi z nakupom novih helikopterjev, saj so številni starejši od samostojne Slovenije.

Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) je trenutno površno urejena in brez dolgoročne ureditve, zato je bila na ministrstvu za zdravje ustanovljena medresorska skupina, ki naj bi pripravila dolgoročno ureditev HNMP. A tu se zapleta, saj je levji delež prevozov prevzela vojska, policija bi rada videla, da to za zdaj prevzame vojska, obe pa imata določene helikopterje stare blizu ali čez 30 let.

Kot je Slovenska vojska zapisala v poročilu zaključnega proračuna za leto 2017, se "flota Slovenske vojske stara in s tem porast okvar v tehničnem področju z leti narašča … Zaznan je povečan trend tehničnih okvar na zrakoplovih, zato je potrebno izboljšati sistem kakovosti letalskega vzdrževanja in modernizirati floto, saj je najstarejši helikopter star 30 let." Ravno okvare in remonti so prizemljili policijske helikopterje. Policija za potrebe HNMP nima osem helikopterjev Bell-412 in štiri Cougar AS-532, kot jih ima vojska, ampak zgolj šest. Od tega za potrebe HNMP uporabljajo tudi helikopter Bell AB-212, ki je bil narejen aprila 1980 (generalno obnovljen leta 2005). Če pogledamo kapacitete policijskih helikopterjev, vidimo, da lahko uporabljajo zgolj štiri helikopterje za HNMP, ki pa so, z izjemo enega, stari krepko čez 30 let. 

V letu 2018 je vojska posredovala 654 - krat.
V letu 2018 je vojska posredovala 654 - krat. FOTO: Miro Majcen

Helikopterska flota se stara

Kot je zdaj že jasno, se predvsem flota helikopterjev Bell stara in postaja nočna mora za vzdrževalce, ki, razen s certifikatom brezhibno, helikopterjev v zrak ne bodo spustili. Policija je tako lansko leto objavila razpis za nov helikopter, ki bi bil prva pridobitev za policijo po letu 2007, ko so v floto dobili devet milijonov evrov vreden eurocopter EC135, ki je bil nabavljen za potrebe nadzorovanja meje.

Policija ima tudi težavo v številnih tipih helikopterjev (vojska ima samo dva), zato ima tudi višje stroške, saj morajo imeti izurjene tako posadke kot mehanike za vsak posamezen tip helikopterja. Z javnim naročilom, ki so ga objavili leta 2018, se lahko zgodi, da dobijo še dodaten tip helikopterja, ki bo vzdrževanje in urjenje posadk dodatno obremenil. Vojska bi se temu poskušala izogniti tako, da bi želela kupiti tip helikopterja Bell 412 ali pa Cougar A-532. Če bi se odločili za javni razpis, bi zmagal najcenejši ponudnik, tako pa razmišljajo o prodaji "vlada–vladi", s čimer bi se temu izognili. Podobno je storila Črna gora, ko je od Američanov kupila tri nove helikopterje Bell 412 EPI (dva sta že prispela). Po zadnjih informacijah bi se deležniki, predvsem koalicijski partnerji, v letu 2019 uskladili in odobrili 27 milijonov evrov, potrebnih za nakup 3 helikopterjev. Če bi šlo vse po načrtih, bi prvi helikopter lahko priletel leta 2020, seveda odvisno od dobavnih rokov.

Vojska si najbolj želi helikopter Bell-412.
Vojska si najbolj želi helikopter Bell-412. FOTO: Kanal A

Pa tudi nakup treh helikopterjev za vojsko ni dejstvo, saj je bila včerajšnja namera ministra Karla Erjavca bolj spomin na koalicijske obljube, kjer je zapisano, da se bodo kupili trije helikopterji za potrebe HNMP. V vojski še ni odločeno, kakšne helikopterje bi radi imeli, večina je za dokup treh novih helikopterjev Bell 412, na podoben način, kot je to storila Črna gora, saj s tem ne bi imeli potrebe po dodatnih posadkah vzdrževalcev in urjenju pilotov. A kakor je slišati, tudi v vojski niso enotni, saj nekateri bolj želijo nakup dodatnega Cougarja, ki je bolj primeren za potrebe vojske, sploh za namene sestavljanja NATO-ve bojne skupine. V kolikor je helikopter vojaški, nad uporabo in leti ni pristojna nobena civilna agencija, ampak vojaški ekvivalent, kar pomeni, da vojska sama sebe nadzoruje glede skladnosti, varnosti in plovnosti helikopterjev. Številni sogovorniki so, glede na to, da vojaški helikopterji za potrebe HNMP prevažajo civiliste, nejevoljni, da ne obstaja civilni nadzor nad izdajo certifikatov varnosti in skladnosti.

Cougar A-532 je večji in bolj prostoren, a tudi veliko dražji.
Cougar A-532 je večji in bolj prostoren, a tudi veliko dražji. FOTO: Miro Majcen

Številne želje, ki se poskušajo uskladiti

Tako ministrstvo za obrambo, policija kot ministrstvo za zdravje in gorska reševalna služba imajo različne potrebe in želje glede helikopterjev. Če je evropska direktiva pred časom zahtevala višje in enotne standarde glede helikopterjev za potrebe medicinske pomoči in je celo grozilo, da bo pomoč potekala zgolj v okrnjeni obliki, je minister Karl Erjavec zagotovil, da vojska te standarde in evropsko direktivo zdaj izpolnjuje. Trenutno zaradi pomanjkanja helikopterjev in drage stalne pripravljenosti posadk, ki so na Brniku, v Mariboru in pogojno tudi v Cerkljah ob Krki, za uporabo helikopterjev velja načelo modularnosti. Helikopter je v pripravljenosti "prazen" in se nato glede na potrebe posamezne službe pripravi. Gorska reševalna služba v helikopter naloži svojo opremo in ljudi, ko se reševanje zaključi, se helikopter izprazni in čaka na naslednjo posadko.

Med najbolj zapletenimi je medbolnišnični prevoz pacientov, ki zahteva dodatno medicinsko opremo, ki pa je, kot je primer na Brniku, zgolj v UKC Ljubljana. Tako mora helikopter najprej odleteti v Ljubljano, pobrati ekipo in opremo, nato pa odleti po pacienta. In ravno Bell 412 je tudi problem za medbolnišnične prevoze, saj ni prilagojen za številno opremo, kot so respiratorji, ki jo ekipe iz UKC potrebujejo. Lahko bi uporabili helikopter Cougar A-532, a je ta na voljo, če se ga potrebuje, vsaj dve uri kasneje, saj mora prileteti iz Cerkelj, pa še masa Cougarja je prevelika, da bi recimo lahko pristal na bolnišnici v Slovenj Gradcu. V številnih primerih, ko je življenje pacienta ogroženo, je ta čas predolg in se morajo zadovoljiti s helikopterjem Bell-412, ki je na Brniku v 15-minutni pripravljenosti. Pacienti, ki potrebujejo številne aparature, ki jih ohranjajo pri življenju, imajo težavo, saj poleg zdravnika in drugega osebja velikokrat ni prostora za vso opremo, zato jo odlagajo povsod, kjer lahko, in uporabljajo vse možne kotičke helikopterja.

Številni vojaški helikopterji pristajajo na UKC Ljubljana, kar jim omogoča večja pristajalna ploščad.
Številni vojaški helikopterji pristajajo na UKC Ljubljana, kar jim omogoča večja pristajalna ploščad. FOTO: UKC Ljubljana

Iskanje rešitve, ki bi zadovoljila vse

Število reševanj in potrebe po helikopterskih prevozih strmo naraščajo, v zadnjih desetih letih tako beležijo skoraj 600-odstotni porast. Urejanje HNMP se še vedno ureja s sklepi vlade in ne s krovnim zakonom, ki bi omogočal jasno in predvidljivo financiranje. Vojski tako vsako leto s posebno proračunsko postavko za potrebe reševanj obljubijo 500.000 evrov. A pozor, lansko leto so za te namene porabili 1.890.380 evrov, kar je država s posebno proračunsko korekcijo v večini tudi pokrila, kajti drugače bi ta služba prenehala obstajati.

Za nakup treh novih Bell-412 naj bi bilo dovolj 27 milijonov evrov.
Za nakup treh novih Bell-412 naj bi bilo dovolj 27 milijonov evrov. FOTO: Miro Majcen

Policija s svojim razpisom išče helikopter v vrednosti 15 milijonov evrov, ki bi bil zmogljivejši in večji, v katerem pa policijska oprema ni predvidena. Helikopter bi imel celotno opremo za reševanje in medicinsko opremo. Vojska razmišlja o nakupu treh modularnih Bell-412, ki bi bili primerni za vse vrste uporabe, tudi vojaške, v vrednosti 27 milijonov evrov. Medresorska delovna skupina za pripravo predloga dolgoročne ureditve HNMP, s številnimi deležniki, pa od leta 2017 še ni podala konkretnih predlogov, kako rešiti težave s HNMP, zato vsako ministrstvo rešuje težave po svoje.

Če je bilo prvotno mišljeno, da bo ta medresorska skupina pripravila strategijo in načrt nakupa helikopterjev, je tako policija v letu 2018, kot tudi zdaj razmišlja vojska, očitno pripravila lastno strategijo, kaj potrebuje. Tudi informacije, ki smo jih slišali glede dela medresorske skupine, kažejo na to, da bo trajalo še nekaj časa, preden se vsi deležniki uskladijo glede skupnih in posameznih potreb.

Številne vojaške posadke to v pripravljenosti, ker je potrebno zagotoviti odzivni čas 15 min.
Številne vojaške posadke to v pripravljenosti, ker je potrebno zagotoviti odzivni čas 15 min. FOTO: Miro Majcen

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antropozofija
08. 01. 2019 17.00
-4
Recept za to jamranje je sila preprost.. Uvesti po vzoru sosednjih držav plačljive helikopterske prevoze in problem je rešen..
SkokecPokec
08. 01. 2019 16.40
+5
Čre so pred leti našli milijarde za banke, naj pa zdaj reskirajo še neka mio za reševanje ljudi. Za helikopterje.
Infraping
08. 01. 2019 15.01
+4
vi nič ne razumete. jaz sem pilot in vem.
oriša
08. 01. 2019 14.37
+4
nesposobno vodstvo
glava2
08. 01. 2019 14.09
+19
glavni problem vsega v Sloveniji je nesposobna in skorumpirana politika in ljudje še vedno volijo ene in iste, ki so iz 2. Švice naredili 2. Albanijo!!!
oježeš
08. 01. 2019 13.40
+14
Ko bi lahko pred leti dobili skoraj zastonj reševalni helikopter z vso potrebno medicinsko opremo, so pa odgovorni sklenili, da ga ne potrebujemo. Res lahko en človek odloča o tem in ogroža poškodovane ljudi? Seveda, takrat ne bi nikomur nič kapnilo v žep.
murinar
08. 01. 2019 12.50
+12
Koliko je Pahor šenkal Grkom ? Koliko ste šenkali hrvatom ?
murinar
08. 01. 2019 12.46
+36
Ukiniti vse razne brezvezne agencije nevladne službe in držvni svet in je 10 helikopterjev takoj tu !
murinar
08. 01. 2019 12.44
+15
Kje je Erjavec tam so težave !
Kliko7
08. 01. 2019 12.42
-5
Kaj bi se radi? Da bi vam kupli Sikorske Night Hawk al kaj?
xyxyxyxyxyxyxy
08. 01. 2019 12.35
+17
Enostavno, namesto 4 in 8 kolenikov za NATO, kupimo helikopterje za reševanje pri nas.
srecnii
08. 01. 2019 12.31
+25
300 milijonov za višje plače javnih uslužbencev, ki dosedaj že tako ni nobenga učinka, napredka iz njihove strani. Pa veste kolk helikopterjev bi dobil za 300 milijonov.
blazter
08. 01. 2019 12.28
+10
Torej, kupimo dva za reševanje in enega medicinskega, saj ga rabimo, v gorah je ogromno težav tako da to rabimo. Pa naj letalo prodajo ali menjajo za en bolj potreben helikopter.
olimpija35
08. 01. 2019 12.26
+9
kupi se naj bell uh-1y venom ne pa to različico...imamo morje in imamo gore...torej je smoterno izbrati močnejšo različico...pa če boste dobr po kolenih plazli za donaldom bi blo dobro vzet še eno 6x ah 1w super cobra
zmago56
08. 01. 2019 12.05
+7
Helikopterje reševalcem, za vojsko pa drone in višje plače.
Skunk Works
08. 01. 2019 12.05
+20
Slovenija je pač država, ki počasi a vstrajno in nezadržno propada,...ker se ljudje niso spametovali, ker si ljudje pustijo prati glave, pač gremo po jugoslovanski recepturi po poti neizogibnega bankrota, tako v ekonomskem, gospodarskem, moralnem in človeškem smislu....Vsi sistemi v državi so zastareli in se ne posodabljajo, glavno da je vedno denar za prevelik JS, kjer jih na desettisoče sploh ne ve kaj točno, naj bi delali...Tisto malega kapitalističnega gospodarstva, srednji in mali kapitalizem in družinska podjetja, ki poleg tujih kreditov drži ta splav še nad vodo, se pa tako obravnava kot nekakšen državni sovražnik in nebodigatreba,...Zato je to država brez prihodnosti....zato mlada kri naroda nezadržno odteka v tujino.....Zato se je pravzaprav tudi brezveze sekirati za tole tukaj,...Človek se mora osredotočiti na svoj mikrosvet, in pač dopustiti, da odmre, kar je neozdravljivo bolano,...No na srečo, svet je velik in ni vsepovsod tako bolan, kot tukaj,...pa lep pozdrav....
sodelujem
08. 01. 2019 12.31
+4
desirous
08. 01. 2019 14.05
+10
area51 - Odlično napisano!!!! Ampak če pogledaš koliko je minus ocen, na žalost ugotoviš da ima polovica že oprane možgane. Slovenija je brez globalne strategije in ciljev, ukvarjajo se le s tem kako drug drugemu metati polena pod noge. Z znanjem in svetovnimi referencami (ELAN, Iskra, Litostroj, IMP, Tomos,...) smo imeli na široko odprta vrata v svet. Vendar ne, naši vodilni so s pomočjo pametnih ekonomistov raje poskrbeli, da iz vseh teh podjetij pokradejo kar se da. Uspešni odvetniki in pisci zakonov so jim pripravili luknje, ki so jim omogočile da ostanejo brezmadežni. Tistim nekaj ki to ni uspelo pa so šli za nekaj mesecev v brezplačen ogrevan hotel (beri Dob).......... Naši politiki se ne znajo poenotiti, raje se ukvarjajo s hujskanjem na račun zgodovine in se držijo strategije "skregaj ljudi med sabo in vladaj".......... Ne ukvarjajo se s poročili agencije Sove, ker takih stvari očitno ne razumejo.......... Država vlaga v šolanje strokovnjakov, ki jih potem z veseljem zaposlijo tuje države. Nimamo nobene dolgoročne strategije, kakšne kadre sploh potrebujemo v prihodnosti.......... Ob 2 miljonih prebivalcev imamo več kot 200 občin. Če bi imelo mesto Dunaj z 1,8 mio. prebivalcev 180 županov, 180 podžupanov, svetnikov, nadzornih odborov,....potem bi bil tak kaos kot pri nas.......... Dobrodelne akcije omogočajo preživetje ljudi, za katere država ni sposobna poskrbeti. Namesto da bi država razvijala strategijo kako povečati dodano vrednost in zvišati vrednost dela, sprejemajo ukrepe ki ljudi odvrača od dela.......... Dejansko lahko posameznik preživi le, če se osredotoči na svoj mikrosvet. Apatija posameznikov pa je na žalost voda na mlin nesposobnim politikom.
TOX6
08. 01. 2019 11.51
+14
tu se pogovarjajo o treh helikopterjih bell 46, že po oznaki se vidi kdaj so jih Američani začeli uporabljati, v australiji jih ima vsak kmet za usmerjanej goveda iz zraka in škropljenje poljščin- razlika je da Avstralci niso imeli titeka za zgled??
sagesse
08. 01. 2019 11.47
+30
Ta članek se navezuje na tistega včerajšnjega, ko Erjavec kupuje nove helikopterje. V bitu je to marketinški članek, da ne bi ljudje popiz...., ker spet kupujejo kar nekaj, važno, da pade podkupnina. Erjavec je bil podpisnik pogodbe tudi za partije, no na koncu je bil za ta njegov podpis kriv nekdo drug, toda folk je preneumen, da bi dojel bistvo.. Pa sorry. Če potrebujemo reševalne helikopterje, se kupi pač takšne, ne pa da bomo kupili bojne helikopterje, s katerimi pa je kakor možno tudi reševanje. V bitu bodo kupili ferarije, s katerimi pa je možno tudi prevoz peska, če mu namontiraš prikolico... Vse skupaj bo spet nateg D. O. O..... Posamezniki, pa se bodo omastili z našim denarjem....
kanader
08. 01. 2019 12.11
+4
Pa kdo pravi, da bomo kupili bojne? SV nima in ne bo imela takih helikopterjev. Trenutno ima samo večnamenske, ki se uporabljajo tako za vojaške namene, kakor tudi reševanje. Posamezni model helikopterja (npr. cougar, Bell412, AW169....) ni izključno reševalni, vojaški itd. Pač pa je glede na opremo/konfiguracijo namenjen za posamezne naloge. Je večnamenski. Slovenija nima denarja, da bi uporabljala svoje helikopterje izključno za eno nalogo.
TOX6
08. 01. 2019 11.47
+19
v austriji nimajo teh težav, se je kdo od politikov prašal zakaj??? v komunizmu vse propada, skoraj ves denar se nameni za korupcijo,volilni aparat- vzdržavanje režima, režimskih trobil, plačevanje kreditov in obresti, tko da lakho izračunate koliko je minusa že v štartu???????
hoco
08. 01. 2019 12.04
+8
V Avstriji imajo za to namenjenega precej vec denarja in zato tudi bogatejso floto. Za resevanje uporabljajo tudi privat helikopterje katerih leti so precej drazji od policije in vojske. Ce nimas primernega zavarovanja in moras resevanje skesirati se pa kar pozna v denarnici. Se dolgo po tem ko si ze resen.
TOX6
08. 01. 2019 12.10
+10
pravilno ni socializma da se rešuje vsakega čeha v japonkah pod Kredarico??????
oježeš
08. 01. 2019 13.48
+2
Naj se ga rešuje, saj je koncu koncev le človek potreben pomoči. Vendar naj se tako reševanje plača v celoti. Če ne zavarovalnica pa sam rešeni človek. Bo saj prišel k pameti, da se ne more in se ne splača kar tja v tri dni sprehajati neprimerno opremljen in oblečen.
Frigo
08. 01. 2019 11.39
+18
Prinas je vse zjebano spolitiko in kar imamo in tisti k to državo vodijo takle imamo