Slovenija

Tihotapljenje nafte v BiH

Koper, 15. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sarajevski časnik <em>Avaz</em> se je v zadnjih dneh znova razpisal o domnevnem tihotapljenju naftnih derivatov iz pristanišč v Kopru, Ploćah in Krku ter siške rafinerije v Bosno in Hercegovino.

OMV Istrabez
OMV Istrabez FOTO: POP TV

Tihotapilo naj bi mostarsko podjetje Crohers v navezi s slovensko-avstrijsko družbo OMV Istrabenz. Bosanski zvezni tožilec Marinko Juričević naj bi državni tožilstvi Slovenije in Hrvaške že zaprosil za dodatne dokaze o morebitni tihotapski mreži.

Dnevnik Avaz namiguje, da bi državni tožilstvi morali poznati podjetji Crohers, ki je prek dobro organizirane tihotapske verige, v katero naj bi bili vključeni tudi Slovenci in Hrvati v Bosno prepeljalo nekaj cistern različnih goriv, se izognilo plačilu carinskih dajatev in še z drugimi malverzacijami oškodovalo državo za skoraj 30 milijonov mark. V holdingu OMV Istrabenz ne zanikajo, da so poslovali z omenjenim podjetjem, vendar trdijo, da je bilo to povsem legalno.

Gojko Koprivec
Gojko Koprivec FOTO: POP TV

"Mi smo temu podjetju prodajali naftne produkte v Kopru in ustrezne podatke smo tudi posredovali bosansko hercegovski carini. Papirji so popolnoma v redu. Kaj se je potem s tem blagom dogajalo znotraj BiH, pa je seveda drugo vprašanje," je povedal predsednik uprave holdinga OMV Istrabenz Gojko Koprivec.

Podjetje je medtem skrahiralo in prišlo pod prisilno državno upravo, ki je začela s preiskavo. Od takrat – tega bo zdaj dve leti – jim Koprčani ne prodajajo nič. V holdingu OMV Istrabenz ocenjujejo, da gre za predvolilno potezo in morda še kaj več, ki jo je sarajevski bulevarski tisk potegnil na dan potem, ko mu je to najbolj ustrezalo.

V času pred oktobrskimi volitvami se v BiH odkritja raznih malverzacij in goljufij kar vrstijo, zato so, ko jim je zmanjkalo streliva, uporabili kar dve leti staro, skoraj že razčiščeno zgodbo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou