Timmermans bo pomagal pri izvajanju arbitražne odločbe, o zapletih z arbitražo tudi Janša in Plenković

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je zadolžen, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, upa, da bosta državi spor rešili v konstruktivnem dialogu. O zapletih z arbitražo pa sta govorila tudi hrvaški premier Andrej Plenković in Janez Janša, ki ga je obiskal v Zagrebu.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans upa, da bosta Slovenija in Hrvaška spor o meji rešili brez odlašanja v konstruktivnem dialogu, sam pa je pripravljen pri tem pomagati. Poudaril je, da je v stiku z obema vladama, ki ju bo vprašal, kako vidita njegovo vlogo. Ali oziroma kdaj bo državi obiskal, ni jasno.

"Najprej naj bom zelo jasen: to je spor o meji med dvema članicama EU in Evropska komisija upa, da je lahko to vprašanje rešeno brez odlašanja v konstruktivnem dialogu med dvema članicama," je poudaril Timmermans v odgovoru na vprašanje, kdaj bo obiskal Ljubljano in Zagreb ter kakšne so njegove ideje za pomoč pri implementaciji arbitražne odločbe.

Frans Timmermans

Timmermans ne ve, kdaj bo obiskal Slovenijo in Hrvaško. (Foto: AP)

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je namreč Timmermansa konec novembra zadolžil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tedaj so v komisiji tudi napovedali, da bo prvi Timmermansov korak obisk v obeh državah do konca tega leta.

Timmermans je sicer danes poleg že omenjenega dejal le še to, da bo pomagal, kolikor je v njegovi moči, in da je v stiku z obema vladama. "Kar koli jaz lahko storim, da pomagam pri tem, bom storil. Sem v stiku z obema vladama. Te stike bom nadaljeval in obe strani vprašal, kako vidita mojo vlogo, tako da bi bila ta čim koristnejša," je dejal.

"V prihodnjih dneh in tednih bom nadaljeval s tem. Če to na neki točki pripelje do obiska v Zagrebu in Ljubljani, boste vi prvi izvedeli. A za zdaj sem v stiku z vladama in poskušam pomagati, kolikor je mogoče," je še dejal Timmermans na novinarski konferenci v Bruslju, ki je bila sicer posvečena migracijskim vprašanjem.

O arbitraži v Zagrebu tudi Janša in Plenković

O zapletih z arbitražo o meji pa sta se med drugim v sredo v Zagrebu pogovarjala tudi predsednik opozicijske SDS Janez Janša in hrvaški premier Andrej Plenković.

Janša se je v Zagrebu sestal tudi s predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem in predsednikom Evropske ljudske stranke (EPP) Josephom Daulom.

Poleg arbitraže, sta govorila predvsem o odnosih med Slovenijo in Hrvaško, pa tudi razmerah v regiji in Evropski uniji. Tema pogovora je bilo tudi sodelovanje med SDS in HDZ, ki jo vodi Plenković in ki je tako kot SDS članica EPP. Pri tem je SDS podprla kandidaturo HDZ za organizacijo kongresa EPP leta 2019 na Hrvaškem.

Kot je na Twiterju zapisal Janša, je "pogovor vedno potreben, saj le tako odprta vprašanja lahko dobijo odgovore". Plenkoviću se je tudi zahvalil za gostoljubje.

Kaj konkretno se je Janša pogovarjal s Plenkovićem, v SDS ne razkrivajo. Znano pa je nasprotovanje stranke arbitraži in tudi temu, da bi morala Slovenija implementirati arbitražno razsodbo, če je Hrvaška ne namerava.

Hrvaška pod vodstvom Plenkovića pa vztraja, da je arbitražna razsodba zanjo mrtva črka na papirju, ker da je zaradi 'kompromitacije' postopka z nedovoljenimi pogovori med slovenskima agentko in arbitrom izstopila iz arbitraže in da zanjo torej ne velja več. Pa čeprav je sodišče samo odločilo nasprotno.

Plenković zdaj slovenski strani ponuja "dialog o vseh odprtih vprašanjih", tudi o meji, vendar ne na podlagi arbitražne razsodbe. Slovenski premier Miro Cerar pa vztraja, da se s Hrvaško lahko pogovarja samo o načinih implementacije razsodbe.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 49
komentiraj200 05.01.2018 14:23:03
JAO
komentiraj200 05.01.2018 14:23:10
jao
Več komentarjev