Slovenija

Tina Maze: Ni mi vseeno, kaj si ljudje mislijo o meni. Gre za zavajanje ljudi, meni pa se dela krivica

Ljubljana, 14. 12. 2016 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.J./T.Š./STA
Komentarji
73

Tina Maze se želi od aktivnega smučanja posloviti na Zlati lisici v Mariboru in glede na sporočilo SZS nastop pogojuje s plačilom 90.000 evrov. Odvetnik Tine Maze Terpin je zanikal te navedbe in dejal, da je šlo za predlog poslovnega sodelovanja in za nobeno izsiljevanje. Predsednik SZS Smrekar pravi, da zavajajo v ekipi Tine Maze.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Tinina zahteva
    02:25
    Iz SVETA: Tinina zahteva
  • Iz 24UR: Tina Maze : Smučarska zveza Slovenije
    03:22
    Iz 24UR: Tina Maze : Smučarska zveza Slovenije
  • Iz 24UR: Odzivi s Pohorja
    02:28
    Iz 24UR: Odzivi s Pohorja
  • Iz 24UR: Odziv Enza Smrekarja
    01:00
    Iz 24UR: Odziv Enza Smrekarja
  • Iz 24UR: Tina Maze proti Smučarski zvezi Slovenije
    02:14
    Iz 24UR: Tina Maze proti Smučarski zvezi Slovenije
  • Izjava Damijana Terpina na novinarski konferenci
    17:56
    Izjava Damijana Terpina na novinarski konferenci
  • Iz 24UR ZVEČER: Novi spor SZS s Tino Maze
    14:53
    Iz 24UR ZVEČER: Novi spor SZS s Tino Maze

Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije se je na dopisni seji seznanil s sklepi, ki so bili soglasno sprejeti v panogi za alpsko smučanje v zvezi z nastopom naše najboljše smučarke vseh časov Tine Maze na veleslalomu za Zlato lisico. V izčrpnem sporočilu za javnost SZS med drugim piše, "da je bil sprejet sklep, da IO SZS soglaša z usmeritvijo panoge, vezane na nastop športnikov in športnic za slovensko reprezentanco v alpskem smučanju. SZS je prejela poziv Tine Maze v katerem obvešča vodstvo panoge za alpsko smučanje, da bo nastopila na tekmi FIS svetovnega pokala v veleslalomu za Zlato Lisico, ki bo 7. 1. 2017 v Mariboru. V reprezentančnem dresu bo nastopila, v kolikor bo vsak izmed zlatih sponzorjev prispeval določena finančna sredstva in bi na tak način pridobila 90.000 evrov".

Da bi lahko nastopila za reprezentanco, mora Tina Maze izpolniti pogoje, ki veljajo za vse člane reprezentance. Imeti mora urejeno članstvo v matičnem klubu ter podpisano pogodbo s SZS, kjer je tudi jasno opredeljeno, da tekmovalec lahko nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji.

V sporočilu za javnost še piše, da 33-letna Črnjanka v nasprotnem primeru namerava nastopiti v svojih oblačilih in dresu, na katerem so njeni sponzorji. Odbor panoge se je s pozivom seznanil na svoji seji 12. decembra in soglasno sprejel nekatere sklepe. Da bi Tina Maze lahko nastopila za reprezentanco, mora izpolniti določeni pogoji, ki veljajo za vse tekmovalke in tekmovalce, člane reprezentance, in sicer "urejeno članstvo v matičnem klubu/društvu (Modra kartica sezona 2016/2017) ter status aktivne tekmovalke (FIS koda) - podpisana pogodba s SZS, v kateri so opredeljene medsebojne obveznosti in dolžnosti, kjer je tudi jasno opredeljeno, da tekmovalec lahko nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji."

"Gre za zavajanje ljudi, meni pa se dela krivica. Še vedno se soočam z njo, saj mi ni vseeno, kaj si mislijo ljudje o meni. Absolutno je to velika škoda, predvsem pa mi je žal ljudi, ki morajo vse to gledati in poslušati. Znova se pojavljajo stvari, za katere smo mislili, da so se končale," je za RTV Slovenija dejala Tina Maze.

Tina Maze
Tina Maze FOTO: Damjan Žibert
Na izjave se je na novinarski konferenci v Gorici odzval odvetnik Damijan Terpin: "Sporočilo SZS navaja vrsto neresnic, ki so očrnile ugled Tine Maze in uničile praznik, ki smo ga vsi pripravljali največje športnice 7. januarja v Mariboru. Zakaj se je SZS odločila za tak korak, je meni nerazumno, neumno in nedostojno. Zapisali so vrsto neresnic, s katerimi se ne strinjamo in jih želimo demantirati. Mazejeva je ogorčena in razočarana, ker jo boli, da športniki delajo in garajo, potem pa doživijo napade. Želimo le opravičilo za okrnjen ugled, toda glede na vse bo potrebna tožba, saj je Tina Maze svetovni fenomen, ne le zgolj slovenski. Stvar je zaokrožila svet, Mazejeva je predstavljena kot požrešna oseba, ki hoče le denar, kar so jih na SZS skušali ves čas naprtiti. Moralne škode ni mogoče več popraviti, materialne pa je za več 100.000 evrov. Mi ne nameravamo biti več tarča majhnih ljudi, ki so v ozadju tovrstnih napadov," je med drugim pojasnil Terpin.

"Andrea Massi je predlagal, da bo Tina oblekla dres Slovenije in bi dobila neke vrsto nagrado. Pred tem ni dobila nobene nagrade vse od Lovšeta dalje. Predlagal je, da bi glavni sponzorji reprezentance Tini namenili nagrado in jo ovrednotil na 15 tisoč evrov, nikoli ni bilo govora o 90 tisoč evrih. Šlo je za iskanje nekega dogovora, šlo je za predlog poslovnega sodelovanje in nobenega izsiljevanja, pogojevanje ali poziv ali kaj podobnega," je še dejal Terpin in dodal: "Po pogovoru, ki sem jih imel, se Tina Maze ta čas ne čuti sposobna, da bi na Zlati lisici mahala ljudem po vsem, kar se je zgodilo, ko morajo dva tedna pred tekmo poslušati takšne neresnične zadeve o njej."

Zastopnik Mazejeve je v kronologiji dogodkov, ki so pripeljali do današnjega vrelišča, izpostavil pismo življenjskega sopotnika in vodje nekdanje ekipe Mazejeve Andree Massija direktorju SZS Jošku Križanu iz 30. novembra zvečer. V njem po Terpinovih navedbah ni bilo nobenega poziva, da Mazejeva ne namerava obleči dresa slovenske reprezentance, če ne dobi odškodnine. "Tega ne bi nikoli naredili, ker je neumno. Nikoli ni zahtevala 90.000 evrov za odškodnino ... zapisano je, da naj bi, če obleče dres s SZS, dobila 15.000 evrov odškodnine, od sponzorjev zveze, izvzeti so tisti, ki so že sponzorji Mazejeve ... Ni bilo izsiljevanj ali pogojevanj," je pismo strnil Terpin.

Po navedbah Mazejevega odvetnika je Joško Križan odgovoril šele 9. decembra, deset dni pozneje, "ko je že tekla voda v grlo. "Napisal je najprej, da se zahvaljuje za poslan predlog. Med 9. decembrom in današnjim dnevom je prišlo do manipulacij s strani določenih ljudi na SZS, kot že pred kakšnimi osmimi leti. Zato je tudi potrebovala odvetnika, zaradi SZS in ne zaradi napadov od zunaj. Križan je napisal, da se zahvaljuje za predlog in da bo o znesku treba razmisliti, ker so programi zveze že zaokroženi in zaključeni. Predlog SZS je bil, da obleče reprezentančni dres in za to ne dobi nič," je povedal Terpin.

Dodal je, da Mazejeva od časov, ko je bil predsednik SZS Tomaž Lovše naprej, od SZS ni dobila nobene nagrade, le nadomestila na treninge in tekmovanja. "SZS v dveh letih, odkar Mazejeva ne tekmuje, ni nikoli vprašala, kaj dela, ali je dobro, če kaj potrebuje. Popolna ignoranca. Mazejeva je predlagala Mednarodni smučarski zvezi (Fis), da oktobra odobri bolniški status zaradi težave, ki je bila opravljena z majhnim kirurškim posegom. Status ni bil odobren, s SZS, ki je bila stranka po postopku, nismo dobili konkretne pomoči na organih Fis, le nekdanji direktor Jurij Žurej je pomagal. Smo pa na to zavrnitev Fis vložili pritožbo na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS)," je še izpostavil Terpin in dodal, da bi bilo treba SZS postaviti na novo, "na začetek, saj tako gre zgolj v propad".

Predsednik SZS Enzo Smrekar se je odzval na Trpinove trditve in trdi, da zavajajo v ekipi Tine Maze. Res je, da so za nastop v dresu reprezentance zahtevali 15 tisoč evrov, a to od vsakega zlatega sponzorja, ki jih je šest, kar skupaj znese 90 tisoč evrov. Smrekar je tudi dejal, da so bili zlati sponzorji deležni klicev ali bodo prispevali ta znesek.

Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS je med drugim v izjavi za 24UR dejal: "Pomembno je, da imamo do vseh tekmovalcev enak odnos in da ga uredimo, da bo nastopila v Mariboru. Seveda moramo odnos pogodbeno urediti, tako kot z ostalimi tekmovalci, ker potem bi lahko kdorkoli nastopil brez pogodbe ali urejenih odnosov."

Legendarni Tone Vogrinec pa pravi: "Tina mi je polepšala smučarsko življenje. Ti zapleti ob koncu kariere niso v redu. Če je res to, da njena ekipa zahteva relativno visoka finančna sredstva za nastop na Zlati lisici, pod pogojem da nastopa v reprezentančenm dresu, kar je seveda normalno, je seveda škoda za njen imidž, ki si ga bo na ta način pokvarila."

Tina Maze in Andrea Massi
Tina Maze in Andrea Massi FOTO: Damjan Žibert

"Panoga za alpsko smučanje v tej sezoni pospešeno dela v smeri finančne sanacije in uspešno pridobiva nove sponzorje. Tako članom reprezentance, ki dosegajo kriterije, ni več treba plačevati samoprispevka. Izjemni rezultati tekmovalk in tekmovalcev v alpskem smučanju so dokaz, da gresta energija in delo v pravo smer. Uporaba drugih sponzorjev na tekmovalnem dresu bi pomenila neposredno kršitev obveznosti do sponzorjev in bi lahko resno ogrozila sodelovanje in posledično delovanje panoge. V kolikor bi ustregli tovrstnim zahtevam, bi ogrozili finančno stabilnost panoge, predvsem pa prihajajočim generacijam poslali napačno sporočilo. Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo prijavljena na to tekmovanje s strani SZS. V nasprotnem primeru je SZS ne bo prijavila," so s Smučarske zveze Slovenije sporočili v izjavi za javnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
17. 12. 2016 20.44
+3
Tudi meni ne bi bilo vseeno za 90 tisoč evrov....
zaenotnost
17. 12. 2016 20.12
+0
Škoda! Sovražno zmerjanje, med Tino in SZS ne prinaša nič dobrega edino zaslužek odvetnika Trpina v vsakem primeru zgubil ali dobil.
slovenc59
17. 12. 2016 20.01
+2
Njej se ja tako ali tako vso športno pot delal krivica.
TovarišiKradejoMarNe
17. 12. 2016 14.58
-1
Mimogrede. Tile paraziti na SZS, mesečno v žepe pospravijo preko 150.000 eur. Našega denarja. In potem bi oni po nekom pljuvali. Marsh.
TovarišiKradejoMarNe
17. 12. 2016 14.55
-1
Anonimni psički, ki jim je življenjski dosežek bevskanje na anonimnih forumih, bi želeli svojo slino zlivati na Tino :) Ja tovariši, ste veliko prenizko.
genius2013
17. 12. 2016 15.30
+2
Tina ni nič kaj visoko kar se tiče karakternega značaja, ki je porazen in tudi ni angelček pri požrešnosti na denar..športni dosežki so eno, obnašanje in skromnost pa drugo..
TovarišiKradejoMarNe
17. 12. 2016 17.52
-2
In spet nek anonimni osebek piše o nekom, ki ga sploh ne pozna.Eh
U4
17. 12. 2016 14.01
+1
Tebi zadosca le 90.000 opravicil. Imela bi svoj zur in bi potem delala kar bi hotela. Kaj se je treba repenciti in dokazovati?
Timy15
17. 12. 2016 12.50
+9
Žal so zastopniki Tine v zmoti,saj ne gre več za nobeno poslovno sodelovanje,Tina se je namreč od tega že poslovila.
Transformerji
17. 12. 2016 13.51
+0
in to je bistvo - kako lepo slovo bi bilo, brez pogoltnega Massija, o tem sem pa že svoje napisal....
01xxy
17. 12. 2016 11.24
+6
Za Andrea Massija je še 90.000 evrov zelo malo, da bi se Tina Maze kazala ( po njemu) pred to primitivno mariborsko rajo!
gobo
17. 12. 2016 11.44
+1
RedRocket
17. 12. 2016 11.08
+9
Že v preteklosti je izsiljevala denar od zveze. Oba sta ista. Zavedata se, da bosta že čez par let čiste nule in bi radi čim več denarja pobrali.
Nightyfly
17. 12. 2016 11.03
+4
Tina , odvetnik trpentin pravi, da je bila storjena skoda ...... Naj se raje z massijem in tabo vprasa kako bo ta tojka ,predvsem pa ti izsla iz te afere z denarjem . Zivljenje je se dolgo . Res je , da je sluzba v policiji zagotovljena , toda meni bi bilo vseeno v kaksniluci bi za-pustil svoje navijace .
TovarišiKradejoMarNe
17. 12. 2016 14.56
-3
Pridi preveri pod Pohorje. Tam bomo navijači. Vi slinavci stari, pa boste še naprej svoje proteze slinili pred monitorji doma. Eh.
mallonge
17. 12. 2016 09.13
-4
Kdor torej nekaj hoče naj plača. Lahko bi že zdavnaj na SZ rekli, da jih nastop Tine ne zanima . Pa niso, ker so računali zastonj paradirati in se slikati. Sedaj pa z objavo v medijih to isto izsiljujejo.
01xxy
17. 12. 2016 11.32
+7
Naj plača vsak ljubitelj Tine Maze in ANDREA MASSi-ja po 100 evrov dodatno za vstopnico, pa bo volk sit in koza cela. To je kapitalizem. Plačaj in glej! Zakaj bi morali plačati davkoplačevalci. Siromaki torej!
zaenotnost
17. 12. 2016 08.57
+4
Vsake zgodbe je enkrat konec. Najtežje je tistim, ki so bili šampioni in jih potem premagajo mlajši, težko je to preboleti, da se umakneš pravi čas z dvignjeno glavo je velika stvar. Da imaš pripravljen scenarij kako boš nadaljeval svoje življenje ko ne boš več tekmoval, so primeri ko nekaterim ne uspe. Tina je bila najboljša naša smučarka - šampionka tu ni dileme. Vsa čast njej in Masiju skupaj sta ustvarila to. Zdaj je športne poti konec in potrebno je živeti naprej. Ta zaplet s tem denarjem ni lep, še posebno ne za Tino izgubila je veliko privržencev. Laži so bile izrečene in ne samo z ene strani to smo lahko brali vsi. Velik krivec pri tem je odvetnik Terpin on služi denar z prerekanjem, kako obrača besede in v to sta padla Masi in Tina. Škoda! Da popravita vse to bi morala nastopiti "brezplačno" in pokazati, da sta velika.
puntova
17. 12. 2016 08.54
+4
Ma kakšna krivica neki! Mani, mani, mani, mai. Pa še italjan, se ve maf. in je popolna slika.
gobo
17. 12. 2016 08.48
+2
komaj zdaj ste ugotovili da je tudi ona izmed tistih kuz.. katera misli samo na interes vi pa ste skakali za njo kot bi bila kleopatra ,luzarji
gobo
17. 12. 2016 08.50
+6
ljudje božji ali ne kaj ne vidite da ta šport je samo ena pralnica denarja
Ledo44
16. 12. 2016 21.43
+12
Massi je pokvarjenc prve klase....odkar se Tina druži z njim pa je tudi ona pokvarjena in požrešna...da pa želiš s poslovilno tekmo zaslužiti 90.000 je pa res pokvarjeno do amena...
Frane Šajn
16. 12. 2016 21.37
+8
Takole bi tole povzel kjer je ogenj je tudi dim kot tudi obratno!
Frigo
16. 12. 2016 20.31
+11
Tina do sedaj smo te imeli v lepi luci sedaj se bos počasa nam zasrala
puspan
17. 12. 2016 14.07
+3
slovenskidelavec
16. 12. 2016 20.26
+8
Če pričakuje E se ji naj zahvalijo za sodelovanje in basta. Pa naj se pelje v narodni noši, kot so se druge.
periot22
16. 12. 2016 20.07
-8
Tina predlagam ti ,da jih zdaj tožiš za 90.000 eu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
brabusednet
15. 12. 2016 15.22
-9
Tina pošlji jih v tri krasne in adijo.Napako si naredila,da nisi smučala za tujo državo.
wolfterier
15. 12. 2016 16.01
-4
Če bi bil jaz na njenem mestu,ne bi več stopil na smuči v tej korumpirani Sloveniji !
Frigo
16. 12. 2016 20.33
-4
To ti dam prav bravo kaj se pregovarja stem našim banditom
mikumi
17. 12. 2016 09.57
-2
wolfterier
17. 12. 2016 09.57
+3