Zimski športi

VIDEO in FOTO: Tina: Nisem si mislila, da bom kdaj stala po taki karieri tukaj, in to po osemnajstih letih

Maribor, 07. 01. 2017 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.Š./B.G./T.Š./STA
Komentarji
1027

Tina Maze je na veleslalomu v Mariboru tudi uradno sklenila bogato smučarsko pot. V cilj so jo pospremili glasni vzkliki navijačev, ki so v Maribor prišli v ogromnem številu, da bi se poklonili naši najboljši alpski smučarki vseh časov. Črnjanka je priznala, da je bilo slovo zelo čustveno.

Več videovsebin
  • Izjava Tine Maze ob koncu kariere
    00:34
    Izjava Tine Maze ob koncu kariere
  • Iz 24UR: Smučarsko slovo od Tine Maze
    01:02
    Iz 24UR: Smučarsko slovo od Tine Maze
  • Iz 24UR: 53. Zlata lisica
    02:49
    Iz 24UR: 53. Zlata lisica
  • Iz 24UR: Najzvestejši Tinini navijači
    02:28
    Iz 24UR: Najzvestejši Tinini navijači
  • Iz 24UR: Rajanje v Mariboru
    01:38
    Iz 24UR: Rajanje v Mariboru
  • Iz 24UR: Njena pot, njena odločitev
    02:00
    Iz 24UR: Njena pot, njena odločitev
  • Iz 24UR: Dosežki Tine Maze
    02:48
    Iz 24UR: Dosežki Tine Maze
  • Iz 24UR: O Tini v presežkih
    02:00
    Iz 24UR: O Tini v presežkih

Tina Maze je s predčasnim koncem prve vožnje na veleslalomu na Zlati lisici v Mariboru končala tekmovalno športno pot. Na tekmi za svetovni pokal je ob progi nato skočila v objem partnerju in vodji njene ekipe Team to aMaze Andrei Massiju, tik pred ciljem pa se je ustavila, odpela smuči in peš prešla ciljno črto.

Mazejeva, ki je nastopila s startno številko 34, se je na dobro utrjeni smučini odločno pognala v boj za zadnje točke svetovnega pokala in za najboljše izhodišče v finalni vožnji. Merjenje časa po prvem vmesnem času je pokazalo, da njen zaostanek znaša 69 stotink sekunde za vodilno Američanko Mihaelo Shiffrin.

A svoje zadnje tekme v svetovnem pokalu ni končala. Dan pred tekmo še sama ni vedela, na kakšen način bo končala svojo pot. Imela je na izbiro, da bi z vso resnostjo tekmovala, a se je na koncu odločila, da bo odstopila, kar pomeni, da bo v njeni statistiki kot zadnja tekma zapisan DNF. Kljub temu je požela veličasten prizor navdušenja na polnem Snežnem stadionu na Mariborskem Pohorju.

Z avtobusi iz Postojne, Celja, Murske Sobote, Slovenj Gradca so prišli slovensko smučarsko kraljico pozdravit njeni podporniki in navijači. Z avtobusom iz njene rojstne Črne na Koroškem so prišli tudi člani njene navijaške skupine, ki so jo v večjem ali manjšem številu spremljali povsod po svetu.

Na mariborski Snežni stadion so prišli tudi predstavniki slovenskega političnega vrha, med njimi je bilo na tribunah opaziti predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika vlade Mira Cerarja.

Predsednik republike je za naše smučarke navijal z zastavo slavnih. Korošico je označil kot velik navdih. "Mislim, da je to odhod šampionke, ki je pustila veliko dolgo slavno sled, ne samo v slovenskem smučanju in športu, in navdahnila tako veliko mladih, ne samo za šport, ampak zato, da je treba vlagati v svoje delo, v svoje znanje, v svoj talent. Pustila je tako močan navdih, da ji moramo biti od srca hvaležni," je sklenil Pahor.

Slovo Tine Maze na mariborski Zlati lisici.
Slovo Tine Maze na mariborski Zlati lisici. FOTO: Damjan Žibert

Čustveno slovo

"Bilo je zahtevno, kar se čustev tiče. Vsi smo bili čustveno razpoloženi. Seveda, to je velik dan in velika zgodba je za nami. Veliko ljudi me je prišlo pozdravit, in to mi res ogromno pomeni. Veliko je bilo lepih in tudi težkih trenutkov v smučanju in sem za vse doživeto zelo hvaležna. Za menoj je krasna zgodba in upam, da bo šla ta tradicija še naprej," je po slovesu dejala Mazejeva

Tina Maze je na prvi tekmi v svetovnem pokalu nastopila prav v Mariboru. "Spomnim se tega prvega superveleslaloma tukaj, nisem imela niti točk Fis, ker se je v tistem času ravno menjal sistem. Bila sem vsa mala, a željna uspehov. Nisem si mislila, da bom kdaj stala po taki karieri tukaj, in to po osemnajstih letih. To pa res ne."

Črnjanka pred tekmo ni povedala, na kakšen način se bo poslovila, bo šla povsem tekmovalno na start ali pa bo končala predčasno, kot je, ko se je na koncu tudi ustavila tik pred ciljem, odpela smuči in šla peš čez ciljno črto. "To je bil kar načrt A. Andrea Massi je imel načrt B, za dirkati povsem zares. Nimam energije, preveč je čustev, preveč drugih aktivnosti in premalo treninga, da bi se podala v boj za vrh. Že pred časom se je tako odločila, praktično takoj po tem, ko sem dala izjavo, da bom zadnjič tekmovala v Mariboru," je pojasnila svojo odločitev, za katero je del njene ekipe izvedel večer pred tekmo.

Mazejeva se je ob koncu kariere uradno zahvalila tudi svoji ekipi, vodji Andrei Massiju, fizioterapevtki Nežki Poljanšek in zadnjemu trenerju Valeriu Ghirardiju.

In kaj jo čaka v nedeljo, ko ji ne bo treba na slalomski start na Pohorju? "Jutri bo bolj prazen dan kot danes. Danes je dan nabit s čustvi, ljudmi, mikrofoni in kamerami. Jutri tega ne bo. Take trenutke sicer cenim, nočem pa, da me prevzamejo, ker to ni več moj vsakdan, kot je bilo nekoč. To je za mano, hvala vsem, ki so bili ob meni na tej poti. Hvaležna sem za vse, kar smo naredili."

Po koncu sezone 2014/15 si je predlani vzela tekmovalni premor. Med umikom iz tekmovalnega športa je dokončala študij na Pedagoški Fakulteti v Mariboru ter si pridobila naziv profesorice razrednega pouka, a se v poklicu še ni preizkusila, kot se je v glasbenih vodah in tudi s komentiranjem smučarskih tekmovanj.

"Mislim, da imam veliko odprtih vrat za druge poti po koncu športne. Nekaj časa pa še ostajam v športu, to je gotovo. Ta stvar mi je najbolj blizu in imam tudi največ izkušenj v športu. Počasi, počasi pa bom šla tudi kam drugam," dodaja Črnjanka.

Tako kot ni natančno povedala, kam jo bodo zanesli naslednji življenjski koraki, tudi ne more opredeliti tekme ali tekmovanja, ki ji je najbližje. "Vsak ima svoje oči, svoj pogled. Ogromno je bilo tekem in neprijetno mi je, če moram izpostaviti kakšno izmed njih. Sem pač taka, da živim v trenutku. Zame je ta trenutek lep, najlepši dan. Uživam v njem in v proslavi moje športne poti."

Tako so ocenili tudi slovenski ljubitelji športa, ki so se v velikem številu zbrali pod Pohorjem. "Nikjer drugje na svetu nimam take podpore kot v Mariboru, zato sem se odločila za konec tukaj. Bil je tudi športni motiv zato, da sem se bolje pripravila in da sem šla trenirat. Rabim tak motiv, obenem sem poskrbela za zdravje in za vas, da imate kaj napisati," je navihano po svoji zadnji tekmi pogovor v mešani coni v cilju arene pod Pohorjem sklenila Mazejeva.

Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov je na 53. Zlati lisici ob prihodu v ciljno areno pozdravila več kot 15-tisočglavo množico navijačev in ljubiteljev smučanja. Med drugim je imela na dresu oblečen nedrček s slovitim napisom Not your business (Ni vaša stvar), s katerim je pred petimi leti odgovorila na protest švicarske reprezentance, češ da je slovenska tekmovalka na tekmi nosila nedrček s spornim materialom.

Črnjanka je predstavila svojo biografijo z naslovom Jaz. Tina., ki bo izšla februarja in jo je v knjižno obliko na osnovi njenih dnevniških rokopisov, redkosti v elektronski dobi, postavil športni novinar Dela Vito Divac. "To je zelo osebna stvar, dnevnik sem pisala med kariero in potem vse zaupala Vitu, ki je vse skupaj strnil v berljivo branje. Pisala sem na roko. List papirja te vedno posluša, včasih sem pogrešala ljudi, ki bi me poslušali. To je bila neke vrste terapija, moj pot, saj sem svoje misli, razmišljanja in čustva zlila na papir, ki me je vedno poslušal. To bo moč prebrati v knjigi," je povedala Mazejeva.

Tina Maze Zlata lisica Maribor slovo
Tina Maze Zlata lisica Maribor slovo FOTO: Damjan Žibert
53 let Zlate lisice

Zlata lisica je v 53 letih rasla iz manjše mednarodne tekme do pomembne tekme svetovnega pokala, ob tem pa je bila ves čas pomemben razvojni dejavnik smučanja in turizma na Pohorju in v njegovi okolici, je pred letošnjo izvedbo povedal generalni sekretar tekme alpskih smučark za svetovni pokal v Mariboru Srečko Vilar.

Kot je dejal, je mariborska tekma doslej prišla do razmeroma visokega ugleda, nenazadnje je postala članica uglednega mednarodnega Kluba 5, ki združuje vse najboljše organizatorje tekem svetovnega pokala.

Ob tem je postala tudi pomemben del skupine organizatorjev, ki že desetletje sodelujejo z marketinško hišo Infront. Ta jim ureja zadeve okoli pokroviteljev in televizijskega prenosa, tudi po tej zaslugi je medijska odmevnost tekme zadnja leta odlična, pohorska prireditev pa predstavlja pomemben del smučarskega cirkusa.

Zlata lisica ima termine za izvedbo svetovnega pokala zagotovljene do leta 2022, vse povedano pa po besedah Vilarja govori v prid temu, da tekma v Mariboru ne more kar čez noč izginiti s koledarja Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Proračun mariborskih organizatorjev se zadnja leta vrti okoli milijona evrov, kar je precej manj kot na nekaterih drugih tekmah. Samo v Zagrebu so letos porabili kar trikrat več. Vendar Vilar pri tem poudarja, da so v Mariboru že od nekdaj gledali na racionalno trošenje, z dobro organizacijo pa jim uspe stroške znižati in, ko jim gre vse po načrtih, celo ustvariti nekaj presežka. Prisluženi denar, ki ostane po izvedbi tekme, namenijo za delovanje Branika oziroma za razvoj mladih smučarjev.

Generalni sekretar priznava, da je z iskanjem sponzorjev vsako leto težje, zlasti ker iz drugih delov Slovenije ni veliko posluha, a na njihovo srečo imajo že od začetka stalne pokrovitelje, ki so jim zvesti že dolga leta in se zavedajo svoje družbene odgovornosti.

Letos si pod Pohorjem obetajo rekordne številke tako glede števila obiskovalcev, želijo si preseči številko 30.000, kot tudi glede televizijskih gledalcev, saj bo neposredni prenos šel v 12 držav. V prid prvi želji gredo tokrat številni dejavniki, od slovesa Tine Maze in uspešnega začetka sezone domačinke Ilke Štuhec, pa nenazadnje tudi do najboljše slovenske veleslalomistke Ane Drev, ki je že lani smučarske navdušence razveselila z drugim mestom v veleslalomu.

Zlata lisica pa je izjemnega pomena tudi za Alpski smučarski klub Branik, ki je naslednik poleti bankrotiranega Smučarskega kluba Branik. Kot pravi predsednik tako prejšnjega kot sedanjega kluba Boštjan Tancer, je zgodovinsko gledano tekma vedno pomenila gonilo razvoja kluba.

"Po vseh težavah, ki smo jih preživeli v zadnjih letih, je za uspešno nadaljevanje vzgoje prihodnjih rodov vrhunskih smučarjev nujno, da nam uspeva brezhibno izpeljati tudi tekme svetovnega pokala," je dejal Tancer, ki dodaja, da je tudi s pomočjo ugleda tekme lažje priti do pokroviteljev.

Nekoč najpomembnejši smučarski klub se je že pred leti znašel v likvidnostnih težavah, zaradi česar so ga najprej skušali rešiti s poenostavljeno prisilno poravnavo, letos poleti pa je zaradi večmilijonskih dolgov, ki so predvsem posledica prepletanja s pred tem že propadlim Športnim centrom Pohorje, pristal v stečaju.

Dokončno je upanje na rešitev odplavil še lanski odpadli slalom na Zlati lisici. Odpovedi ali selitev tekem na druga prizorišča je bilo sicer v preteklosti kar nekaj, a so takrat tudi za Branik bili boljši časi.

"Za organizatorje odpoved tekme pomeni veliko izgubo prihodkov iz mednarodnih pravic, ki so priznane le, če je tekma izpeljana do konca. Iz tega stališča je to, kar se je zgodilo lani, ko smo morali odpovedati slalom, najslabša možna varianta, saj je bilo vse organizirano in pripravljeno, stroški so nastali, nato pa tekme ni bilo mogoče izvesti," je dejal Tancer in dodal, da takšna odpoved stane okoli 30 do 35 odstotkov celotnega proračuna, kar pomeni vsaj 350.000 evrov.

Tina Maze poslovilna tekma - 3
Tina Maze poslovilna tekma - 3 FOTO: Damjan Žibert

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1027)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NESDSU
09. 01. 2017 19.32
+1
Slovenci ne maramo janšistov, komunistov in fašistov.
kure bedne
09. 01. 2017 16.15
+0
Na koncu pa morta vedno vse zasrat Pahor in Cmerar. Kdo jih je sploh klical v MB.
c00kies
08. 01. 2017 20.10
+14
Smučati jo je bilo vedno užitek gledati in jaz jo bom ohranil v lepih spominih. Šport je pač takšen kot je in ona je dokazala, da si v karieri v nekem momentu lahko dober povsod, če si to zares želiš in vztrajno za to garaš. Osvojila je kar se je osvojiti dalo in to je za našo malo deželico izjemen ponos. Ne glede na njen karakter sem prepričan, da bi marsikdo na tem forumu lahko pokazal vsaj malo več spoštovanja do nje in njenih dosežkov. Tudi drug drugega bi lahko malo bolje spoštovali.
Karantanija
08. 01. 2017 21.50
+11
felix58
09. 01. 2017 21.58
+1
samo jaz ne, ker to kar je naredila sploh ni športno
felix58
09. 01. 2017 21.58
+1
tako je bilo pač naočilo tovariša Janeza
gulmor
08. 01. 2017 15.57
+2
Če bi bil namesto Tine, bi vsaj prvo vožnjo na polno odpeljal, potem pa če bi bla možnost za zmago tudi drugo vožnjo...
mackon08
08. 01. 2017 19.40
+8
Tina je dobro vedela da nima nikakršne šanse za dobro uvrstitev, kaj šele za zmago.
JosipBrozDrugi
09. 01. 2017 15.28
+3
zdrej
09. 01. 2017 16.39
Jaz bi se tudi, če bi me posiljevali s članarino in nošenjem dresa s sponzorji SZS. Pa tako je, če zahtevaš 90k, boš mogoče dobil 30k, če rata.
Orlaya
08. 01. 2017 15.11
+5
Tina, vsaka ti čast!
felix58
09. 01. 2017 21.59
vsa ti čast, da te nemo več gledal po tv
pogan
08. 01. 2017 14.46
+1
spokaj nekam....
Mungos2
08. 01. 2017 14.40
-5
Hvala Bogu, da je ta prepotentna Tina nehala tekmovati !! Sedaj pa na policijo in plačilo članarine SDSu. Potem pa brž v Italijo razbijat !
šmajser1
08. 01. 2017 15.15
+14
Super bi blo, ce tudi tvojih butastih komentarjev ne bi zasledili...
Mungos2
08. 01. 2017 19.00
-6
esmi
08. 01. 2017 14.39
+15
Tina še enkrat hvala za lepe trenutke, ki si nam jih prikazala na tekmah. Želim ti veliko uspehov v nadaljni življenski poti.
-zvitisir-
08. 01. 2017 18.07
+0
bus303
08. 01. 2017 14.24
+7
JAZ. JAZ. JAZ.
felix58
09. 01. 2017 21.59
Mich Diam
08. 01. 2017 14.20
+15
Nisem si mislil, da je tudi Tina takšen bluzator! Toliko nerešenih Čejev, potem pa edina in enostavna rešitev!
Frigo
08. 01. 2017 11.07
-2
hvala bogu samo pojdi v miru mi smo ti hvalezni da si odsla
Heretik1
08. 01. 2017 10.13
+1
Glede na to, da ne zna nič delati in nima nič v glavi, pričakujem od Mazejeve, da bo kandidirala za poslanko v stranki SDS! Me pa veseli, da se je smučarski cirkus znebil najbolj zoprne ženske!
weber1
08. 01. 2017 10.49
+3
Točno tako... Hvala bogu, da smo se je znebili... Še lepše bo, ko bodo tudi ti na 24 ur prenehali pisati o tej prepotentni in pohlepni Korošici...
iggypipi
08. 01. 2017 13.17
-2
profill si ti iz kukovičjega gnezda oz. mama ti je kukuca....samo vprašanje?
iggypipi
08. 01. 2017 13.18
+6
Mungos2
08. 01. 2017 14.37
-1
Profill, bravo, vsaj en direkten komentar.
:goodidea idea
08. 01. 2017 09.02
+4
felix58
09. 01. 2017 22.01
:goodidea idea
08. 01. 2017 09.00
+2
careizavogala
08. 01. 2017 08.42
+32
Bila je odlična športnica in za to iskrene čestitke, kar se pa njenega karakterja tiče...je pa živ obup. Ego ji zapira pogled in postala je prevzetna in arogantna. Karakter pokaže osebo in žal njen karakter zelo odbija. Hvala Bogu je te oslarije konec.
Widmayer ´65
08. 01. 2017 08.06
+22
Končno je šla,sicer hvala,ker smo velikokrat poslušali našo himno,ampak bil je čas,da odide!
vatikan
07. 01. 2017 22.49
-64
Tina Maze + Dr. Milan Zver > komunisti, vogrinec, szs. Tina Maze je slovenska junakinja, Domobranka,.. je človek na katerega se lahko zaneseš, saj na prvo mesto postavlja domoljubje, ljubezen do naroda in vero v Boga. Odprimo srčna vrata naši kraljici slovenskih src, veselimo se njenih uspehov, ohranimo jo kot simbol borbe za SLOvenijo!
natolcevanjenapolno
08. 01. 2017 08.21
+28
Domobranci ste nesnaga. Kolaboranti in izdajalci svojega naroda. Kaj tebi ni jasno?
JosipBrozDrugi
09. 01. 2017 15.31
+0
Ka pa mislis
07. 01. 2017 22.22
+2
Tina hvala za vse
zombie_killer
07. 01. 2017 21.52
+53
Kljub Ilki in ostalim našim tekmovalkam, ki jim želim najboljše in jih z veseljem gledam, ter spodbujam preko Tv zaslonov, vem, da takšnega talenta, kot je Tina še dolgo ne bo. Da tekmuješ v vseh disciplinah in si na samem vrhu uspe le redkim... Življenje gre naprej, ampak spomini so večni! Hvala
univac
08. 01. 2017 09.39
+12
SKRIPT
07. 01. 2017 21.50
+8
Vsak lahko ima svoje lastno mnenje,ne more pa imeti lastnih dejstev,te pa so,da je Tina sampionka prvega razreda in da samo Primoz Peterka ji lahko konkurira,ne Kosir,ne Pretnar ne Prevc
SKRIPT
07. 01. 2017 21.51
+6
In da ni last Pahorja,populista prve vrste i