Slovenija

Tišina v lokalih: na nasprotnih bregovih

Ljubljana, 13. 05. 2008 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
16

Gostinci in frizerji hočejo, da bi se višina tarif Sazasu določala po velikosti lokala, Sazas pa si želi 1,2 odstotka od njihovega dobička.

Obrtniki in Sazas ne morejo najti skupnega jezika. Ali bo v lokalih radio samo še za okras?
Obrtniki in Sazas ne morejo najti skupnega jezika. Ali bo v lokalih radio samo še za okras? FOTO: POP TV

Predsednik Upravnega odbora Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) Matjaž Zupan ''v javnosti zatrjuje, da vztrajajo pri tarifah, ki so primerljive s sosednjimi državami in zavaja javnost'', so prepričani v Obrtni zbornici Slovenije (OZS). ''Zupan je namreč na pogajanjih ves čas obljubljal, da bo izdelal natančno študijo primerjave tarif z Avstrijo in mogoče tudi z drugimi državami Evropske unije (EU), pa obljubljenih primerjav ni nikoli predložil. OZS je pripravila kar nekaj študij o primerljivosti tarif, eno je izdelal tudi Pravni inštitut Ekonomske fakultete, pa očitno Sazasu niso bile po godu, saj jih ni hotel upoštevati,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

OZS trdi, da si je prizadevala, da bi se tarife določile na podlagi prispevkov istovrstnih kolektivnih organizacij, ki zastopajo enake pravice kot Sazas, in sicer iz petih držav EU: Italije, Avstrije, Nemčije, Velike Britanije in Češke. ''V omenjenih državah tarife določajo z usklajevanjem bruto domačega proizvoda na prebivalca v enoti kupne moči in hkrati se za določene tarife upošteva dejstvo, da vsebujejo tudi del tarif, ki se nanašajo na uporabo z naslova sorodnih pravic. Za gostilne in restavracije velike do 100 kvadratnih metrov velja, da v Sloveniji plačujejo dobrih 33 evrov na mesec, v Italiji dobrih šest evrov, v Avstriji 19,50 evra, v Veliki Britaniji dobrih 22 evrov in v Nemčiji 11,50 evra. Frizerski salon v Sloveniji plača 11 evrov mesečno, v Italiji in Avstriji nekaj manj kot dva evra, v Veliki Britaniji in Nemčiji pa pet evrov.'' So to potem primerljive tarife, se sprašujejo v OZS, kjer ''vztrajajo pri merilu, da se za določitev tarif upošteva obseg površine poslovnega lokala podjetnika, le kot sekundarni, podrejeni kriterij se lahko uporabijo merila glede prihodka, obiskanosti lokala ali lokacije''.

Sazas je po trditvah OZS najprej vztrajal, da je poglavitno merilo za določitev tarif obiskanost poslovnega prostora, ''nato pa ob koncu iztekajočega se obdobja pogajanj spremenil stališče, da naj bo edino merilo le prihodek podjetja''. Najprej naj bi kot kriterij ponudili 0,7 odstotka od prihodka, po koncu roka pogajanj pa naj bi ga dvignili na 1,2 odstotka. OZS poudarja, ''da se s tem ne more in ne bo nikoli strinjala''.

Matjaž Zupan: "V Sloveniji na prebivalca odpadejo trije evri za avtorske pravice, v Avstriji 12, v Nemčiji pa deset."
Matjaž Zupan: "V Sloveniji na prebivalca odpadejo trije evri za avtorske pravice, v Avstriji 12, v Nemčiji pa deset." FOTO: E plus

Zupan je 6. maja za 24ur.com povedal, da si prizadevajo, da bi dosegli evropski nivo tarife. ''V Sloveniji za avtorske pravice na prebivalca odpadejo trije evri, v Avstriji 12, v Nemčiji pa 10,'' je pojasnil. ''Sazas je obrtnikom predlagal, da bi se dajatev določala glede na število gostov v lokalu, vendar na to niso pristali,'' je pojasnil Zupan. ''Tako zdaj na primer lokal v Škofji Loki, ki ima goste zgolj med vikendom, plačuje toliko kot lokal v Ljubljani, ki je poln zjutraj, opoldne in zvečer. To ni pravično,'' je prepričan Zupan.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

de-lay
14. 05. 2008 13.51
To je enostavno uzakonjena kraja. Ne ve se kaj se počne s tem denarjem, kdo in pod kakšnimi pogoji ga prejema. Največja cvetka je pa to, da jaz kot avtor ne morem SAZAS-u odvzeti pooblastila, da pobira sredstva v mojem imenu. Skratka lahko jih proti moji volji...
dgorfb
14. 05. 2008 11.20
mafija, samo svoje žepe polnijo!!! Od njih pa imata samo kaki Avsenik in Lendero, vsi mali umetniki, pa lahko na njih kar pozabijo
robinud@volja.net
14. 05. 2008 11.12
Na prebivalca v Sloveniji "odpade" tudi trikrat manjša plača, kot v Avstriji, Nemčiji, pa je vse prav...
brado
14. 05. 2008 10.14
de-lay hvala ! a to je to.
de-lay
14. 05. 2008 10.02
Naročnino za radijo plačaš RTV. SAZAS-u p amorajo plačati avtorske pravice tisti, ki posredno služijo z javnim predvajanjem glasbe. Lokali, trgovski centri, razni saloni...
brado
14. 05. 2008 08.26
Tele zadeve ne razumem najbolje!?To zadevo bi moral plačevati RTV,saj se njim plačuje naročnina !? Morda se motim,ne vem,sem premalo seznanjen!
de-lay
13. 05. 2008 20.35
ninjaRus Tudi od tega je treba plačat če bo frajtoniral javno avtorska dela.... Podlo so zlobirali zakon brez da so plačnike sploh vprašali za mnenje, ocenili ralnost tarif... Ljudje, ki delajo na tematiki urada za intelektualno lastnino, ministrstvo za gospodarstvo se pa veselo rotirajo in sami sebi pomagajo take debilne zakone uresničit...
de-lay
13. 05. 2008 20.33
Prvo Borec živ. Tudi za to je že poskrbljeno. Plačaš za mobitel in dodatno spominsko kartico. Tako da je zadeva mnogo širša kot tole, pa že tole je cel hudich.
tovarišinajuriš
13. 05. 2008 19.39
Nehajte špilat,pa naj se vrnejo ljudski godci!Frajtonarco v vsako gostilno!!!
honda600
13. 05. 2008 19.04
slovenski jodlari bljak.
mojcico
13. 05. 2008 18.34
Sem slišal, da Zupan pri Janši kandidira za mesto izterjevalca dodatnih davkov, s pravico uporabljate vse nelegalne metode. Če že pet ni znal, bo pa dobra politična baraba.
googca
13. 05. 2008 18.26
mah. naj vrtijo samo tujo glasbo, sej slovenske muske v trgovinah res ne bi pogresala.
Prvo Borec
13. 05. 2008 17.19
Počakajte, da se ne spomnil na Mobije in boste za mobi, ki predvaja mp3, plačevali njemu
GTR
13. 05. 2008 16.44
SAZAS navadni kradljivci!!!
muvimen
13. 05. 2008 16.34
Za take natege kot je sazas ipd ... bi res potrebovali eno protikorupcijsko organizacijo, da se res vidi kam gre denar. Mislm FAAK a res ni več nobenga poštenga človeka v tej naši je-be-ni domovini, ki bi znal red narest in ta požrešna goveda na zid prbit, tko da jim nikdar več na pamet ne bi padl kej podobnga.
baltbaltazar@email.si
13. 05. 2008 15.36
Zakaj pa Sazas ne zahteva 1,2 odstotka dobička od trgovskih centrov? Saj se tam tudi vrti glasba.