Slovenija

'Titov denar tudi slovenski'

Ljubljana, 25. 05. 2009 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanec Jerovšek je na slovenske ministre naslovil vprašanje glede domnevnih 2,5 milijarde dolarjev nekdanjega jugoslovanskega voditelja Tita. Denar je po njegovem mnenju tudi slovenski.

Del denarja naj bi dobila tudi Titova vdova Jovanka Broz, ki je po dolgih letih molka spregovorila o svojem življenju.
Del denarja naj bi dobila tudi Titova vdova Jovanka Broz, ki je po dolgih letih molka spregovorila o svojem življenju. FOTO: Reuters

Potem ko je pred dnevi na dan prišla novica, da se je Republika Srbija pogodila z Jovanko Broz, vdovo nekdanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, o dostopu do dveh in pol milijarde dolarjev, je poslanec SDS Jožef Jerovšek na ministre slovenske vlade o tem naslovil poslansko vprašanje. Ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja, ministra za finance Francija Križaniča in ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal tako sprašuje, ali so sprožili vse potrebne postopke za dostop Republike Slovenije do 16,39 odstotka tega denarja, ki naj bi nam pripadal na podlagi sukcesijskega delitvenega sporazuma.

Omenjena poltretja milijarda dolarjev naj bi zaenkrat še počivala na švicarskih bankah na ime nekdanjega dosmrtnega predsednika SFRJ, kamor naj bi ga naložile jugoslovanske finančne institucije. "Očitno gre za sredstva, ki bi morala biti po vseh kriterijih del sukcesije,“ še piše Jerovšek.

"Sredstva so se očitno na švicarske račune nalagala direktno iz proračuna bivše skupne države, saj nam je propagandni stroj takratnega režima pogosto sporočal, da predsednik Tito zaradi svoje skromnosti ne prejema nobene plače. Uradno je bil edini funkcionar brez plače, zato tudi ne more iti za sredstva iz naslova prihrankov,“ je prepričan poslanec SDS. "Očitno gre za sporazum, ki omogoča Republiki Srbiji dostop do finančnih virov bivše zvezne države Jugoslavije. Pri tem bo za logistično pomoč in lažji dostop do sredstev nagrajena tudi Titova vdova Jovanka Broz.“

Ob tem Jerovška še zanima, ali je bilo "prikrivanje tega denarja in barantanje z njim vzrok za oviranje in onemogočanje dostopa do jugoslovanskih arhivov v letih po sukcesijskem sporazumu s strani takratne slovenske vlade, na kar je novembra 2003 opozoril tedanji direktor Arhiva Republike Slovenije dr. (Vladimir) Žumer“. Sprašuje se še, ali je bila Žumerjeva hitra razrešitev po navedenem intervjuju, v katerem je razkril omenjene nepravilnosti, "kakor koli povezana z vprašanjem prikritih finančnih sredstev, ki bi se tudi morala deliti“.

Jerovšek ob tem povzema nekatere medije, ki so pisali, da se je za prenos tega denarja v Srbijo poskušal dogovoriti že nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević, tožilka Carla del Ponte pa je pred leti izjavila, da haaško sodišče preiskuje finančne transakcije Miloševićevega režima preko Slovenije. "Sprašujem, ali je šlo pri teh skrivnostnih formulacijah za fantomski denar? Ali se je tedaj zanimala za povezane osebe v Sloveniji?“ zanima Jerovška, ki še piše, da naj bo njegovo poslansko vprašanje hkrati tudi pobuda, da Slovenija povzame vse korake za vračilo teh sredstev v integralni proračun.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zakretene
26. 05. 2009 12.52
Sem razmišljal o tem, da bi psu dal ime Tito, ampak konec koncev gre za prijaznega in dobrosrčnega psa. Imam pa predlog - kmetavzi iz SAO Lubijanković-Ćobanovo bi lahko po Titu poimenovali kompletno kanalizacijsko omrežje, hehehehe
Pošten Zvezdaš
26. 05. 2009 11.55
@olaff,hvala bogo.če si čistilec saj take v vojnah rabijo,če nimajo toletni papir,Še kako bi bil zahvaljen.
12345s
26. 05. 2009 10.33
Ježek, če je to moja prva slovnična napaka,ki si jo zasledil, si pa res "slovenac".
izbruh@gmail.com
26. 05. 2009 08.51
Zelo vmesno vprašanje, ne glede na to, s katere politične strani je postavljeno!
Bolivar
26. 05. 2009 01.58
Saj ne piše ,da je ta denar samo od Slovenije ,ampak je od vseh bivših republik SFRJ,torej si ga bodo verjetno razdelile glede na pripadajoče deleže!
rdecimak
26. 05. 2009 00.59
No,menda,da bosta v Ljubljani zdaj celo dve Titovi cesti. Po eni bodo hodili tardeči in peli druže Tito ,mi ti se kunemo,po drugi pa tabeli pojoč Tito, naša svetla bojna slava, Tito, naša dika in naš vzor, koder vodi tvoja nas zastava, za teboj pojoč gremo navzgor! :) Mater,kaj denar naredi,aaa!!!!
Abacus
26. 05. 2009 00.25
12345s 25.05.2009, 22:37 Svoj glas ste že oddali 1 Ježek bom začela misliti da si tudi ti Slovenec,gdorkoli si drugače. Hahaha...se ti vidi ,da nisi Slovenka ,kaj si napisala "gdorkoli"....hahaha napiše se "kdorkoli" ,raj mal nazaj v šolo zavij!
.eu.
26. 05. 2009 00.23
TITO IMA USRANO RITO SO REKL . JAH SE SRINJAM S TEM OKRADEL JE SLOVENSKI NAROD VZEL ISTRO. PA KAJ BOM GOVORIL ENI SPLOH TEGA NE RAZUMETE K BI VAŠA BABICA ŠE ZMER PLOSKALA KOBI SI HRVATI VZEL PREDMESTJE LJUBLJANE
.eu.
25. 05. 2009 23.44
TITO ME NE ZANIMA PAHOR TURK AL PA JANŠA SO ZAME LJUDJE ŽIVIM V EU IN NE NA BALKANU PONOSEN DA SEM SLOVENEC
jovankabroz
25. 05. 2009 23.37
komunizem pa socializem moraa pri nazaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pa bomo spet vsi imeli saj neka.sedaj tako nic nimamo ker vse sproti pokradejo pa taksne jame kot je v laskem bi lahhko z lahkoto napolnili s tem gnojem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tito vrati se!!!!!!!!!!!!!!!!
sempas
25. 05. 2009 23.20
Dajte slovenci kaj je blo lepega v socializmu,edino mladi smo bli če nisi bil komunist si imel vsa vrata zaprta,poglejte severno korejo,pa tak je bil tito
Roxy79
25. 05. 2009 23.19
Hmm.. zakaj bi bil denar naložen v Švici tudi Slovenski???? Država Slovenije, se še spomnite,kako je bilo z vračanjem rezidenc ,gozdov itd. družini Karađorđević? Kaj ste jim odgovorili. SLOVENSKO JE in VAM ne damo,ste kričali v en glas. Sedaj pa boste moledovali čš... denar v Švici je tudi Slovenski. Potemtakem je vse Slovensko. Prav tako tudi Devižne knjižice Hrvatov,Bosancev,kateri so imeli denar maložen v NLB. Pa dobro... a je res VSE naše???? Ne morem verjet da država kot je Slovenija ki ima 2 mio prebivalcev,da potroši enako količino denarja kot Nemčija,da imamo enako število uradnikov kot nemčija... pa čeprav nas je samo 2 mio. Neverjetno. KAM GRE DENAR.
manco-capac
25. 05. 2009 23.13
A ne, g. Jerovšek, denar ne smrdi.
Samo debelo bolan človek lahko verjame v takšne burleske. Je pa res da v času TITA smo mogli švercati kavo ,banane in kavbojke iz Italije ,ker to se pri nas ni dalo kar tako dobit.Ampak ,v titivem času smo imeli kruh ,meso ,stanovanja .....POCENI in vse se je dalo dobit.
12345s
25. 05. 2009 22.37
Ježek bom začela misliti da si tudi ti Slovenec,gdorkoli si drugače.
Abacus
25. 05. 2009 22.31
12345s 25.05.2009, 17:22 Svoj glas ste že oddali -3 Slovenci se nebi smeli grepsti za tisti zločinskii denar. Zakaj ,da bi ostalo več za vas "pač kdorkoli ste"
Abacus
25. 05. 2009 22.20
kamasutra1 Zakaj pa ne,saj je od vseh! Po mojem mnenju bi ga morala največ dobiti Bih ,ki je največ pretrpela sledile bi Makedonija,Slovenija in ČG! Srbija in Hrvaška pa ne ,ker bi morali svoj delež odstopiti za povračilo škode ,ki sta ju napravili med vojnami na Balkanu!
Uporabnik215111
25. 05. 2009 22.04
No zdaj ko se bo pa denar delil, če se bo, bo pa Tito spet oh in sploh a ne slovenčki??? Jaz vam ga ne bi niti cent dal!!!!
Tonček Balonček
25. 05. 2009 21.42
A dolg Ljubljanske banke se bo konpenzitral z novinarsko ravo? Pa kej je ta denar, razen v nebesedah? Kaj en poznate Balkan? Morda gre za podobne laži, kot so tiste o Janševih in Bavčarjevih stotinah milionih od prodaje orožja in aferi Patria. V čem je razlika, vse so same laži, kje so dokazi, dokumenti? Zakaj takšna razlika pri sprejemanju? Vsi vemo, d av komuniszmu n ihe ni nič delal,ljudje so pa dobro živeli, gradili hiše in še marsikaj, komunsiti so uživali na veliki nogi, od kod torej še 2 miliardi dolarjev, če se ni ustvarjalo in so ljudje imeli noč in dan setanke, namesto dela? Tu nekaj ne štima? Razen če jih Broz ni stiskal in od tod inflacija ter pomankanje banan, kave in praškov?!
SPICELJ
25. 05. 2009 21.23
v Ljubljani so danes na Titov rojstni dan že točo dobili..