To, da sodnik živi v črni gradnji, je v nasprotju s sodniškim kodeksom

To, da sodnik živi v nezakonito zgrajenem objektu, je po mnenju komisije za etiko pri Sodnem svetu v nasprotju s kodeksom sodniške etike. S tem načelnim mnenjem se je komisija dotaknila primera piranske sodnice, ki živi v črni gradnji.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Komisija za etiko pri Sodnem svetu je ob obravnavi primera sodnice piranskega okrajnega sodišča Tine Benčič, ki naj bi živela v na črno zgrajeni hiši, sprejela načelno mnenje. To pravi, da je ravnanje sodnika, ki biva v nezakonito zgrajenem objektu, v nasprotju s kodeksom sodniške etike. Podrobnejša obrazložitev bo pripravljena v prihodnjih dneh.

Vila sodnice Tine Benčič

Vila sodnice Benčičeve je črna gradnja. (Foto: Kanal A)

Po poročanju medijev sta namreč sodnica Benčičeva in njen soprog svojo hišo zgradila na zemljišču, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, hkrati pa sta jo zgradila na črno. Zadeva je toliko bolj sporna, ker sodnica na sodišču odloča o zadevah, povezanih z izvršbami in zemljiško knjigo.

O primeru je sredi septembra odločal Sodni svet in sklenil, naj primer obravnava njegova komisija za etiko, ki presoja kršitve sodniškega kodeksa. Disciplinskemu tožilcu na vrhovnem sodišču so člani Sodnega sveta sklenili tudi predlagati, naj zoper sodnico uvede disciplinski postopek, kar je sicer predlagala tudi predsednica koprskega okrožnega sodišča. Disciplinski tožilec je predlogu sledil in zoper Benčičevo začel disciplinski postopek.

Po zakonu lahko predsednik vrhovnega sodišča glede na značaj in težo očitane kršitve za sodnika, ki se znajde v disciplinskem postopku, odredi suspenz in ga s tem začasno odstrani iz službe. V tem primeru se predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič za to ni odločil. Kot so namreč pojasnili na Okrajnem sodišču v Piranu, Benčičevi tak ukrep ni bil izrečen, zato še naprej opravlja svoje sodniške dolžnosti.

Komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu sicer glede ravnanj sodnikov prejema le načelna mnenja, ki jih nato v anonimizirani obliki objavi na spletni strani Sodnega sveta.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 129
glava2 08.12.2017 17:17:55
hahahahahahahahahahaha
Več komentarjev