Slovenija
Oglas

'To je najbolj prijeten festival v Vipavski dolini'

Vipava, 07. 05. 2015 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Festival Okusi Vipavske
Komentarji
0

Tako pravi Franc Premrn, eden tistih, ki so Festival Okusi Vipavske v preteklosti zasnovali skupaj z Razvojno agencijo ROD iz Ajdovščine. Letošnja izdaja bo 10. In 11. maja na Zemonu.

Okusi Vipavske - 1
Okusi Vipavske - 1 FOTO:

Vipavska doline je zlasti vinorodna dežela. Pridelovalci vina pa želijo svoj pridelek in izdelke nadgraditi v pravo turistično ponudbo.

Franc Premrn, Pasji rep: "Nujno je, da se nekaj dogaja, v dolini smo vsi skupaj premalo povezani in Festival je prava priložnost. Je pa vendarle le delček v mozaiku tistega, kar želimo doseči.Na letošnjem festivalu bomo predstavili naš modri pinot 2012, rose 2014 in Beli Jebačin 2011 – zvrstno vino iz zelena, malvazije in rebule."

Zato pa se vinarji izjemno potrudijo kar sami. Letos se jih bo na Festivalu Okusi Vipavske predstavilo 37 in ponudilo v okušanje okrog 100 vrst vina.

Okusi Vipavske - 2
Okusi Vipavske - 2 FOTO:

Posebnosti zorijo tudi na Posestvu Burja, kjer snuje Primož Lavrenčič: "Pobuda za Festival Okusi Vipavske je nastala med vinarji, enostavno smo potrebovali takšno možnost predstavitve. Festival je pozitiven, je edini, ki lahko najbolje predstavi vinarski del ponudbe. Vsebinsko je nastal v povezavi s kulinarično ponudbo in pomeni visok nivo predstavitve. Konkretne učinke je sicer težko izmeriti, vendar vinarji opazimo, da nas prepoznavajo, torej nas ta festival postavi na zemljevid pridelovalcev. Seveda je možnosti za nadgradnjo tega dogodka še veliko in zagotovo bomo o tem razmišljali. Posestvo Burja pa bo na letošnjem festivalu predstavilo svoj Zelen, zraven pa bo zvrstno vino Bela Burja iz rizlinga, rebule in malvazije, zanimiva pa je tudi rdečina z imenom Reddo, ki predstavlja projekt redefiniranja rdečega vipavskega zvrstnega vina iz pokalce, refoška in modre frankinje."

Okusi Vipavske - 3
Okusi Vipavske - 3 FOTO:

Festival pa vsako leto pospremijo tudi strokovni dogodki, delavnice, predavanja in redna obiskovalka Festivala in degustatorka je tudi strokovnjakinja Andreja Škvarč iz Selekcijskega trsničarskega središča Vrhpolje: "Ne morem biti čisto nevtralna, težko grem iz svoje kože. Je pa po mojem mnenju festival lepa priložnost, da se na enem mestu predstavi cela Vipavska dolina. Za festival je značilna izjemna pestrost, raznovrstnost vin, sort in tehnologij je zelo velika. Sicer mi nikoli ne uspe poskusiti vsega, poiščem si kakšen ključ in po njem okušam, odločim se, denimo, da bom okušala le bela vina in podobno. Naslednjič pa morda kako drugače, odvisno, kaj vinarji pripravijo. Vsekakor pa je to dobra priložnost, da obiskovalci pridejo v našo Vipavsko dolino."

Še nekaj dni je do festivala, vse je pripravljeno, le vas še čaka slikovito okolje dvorca Zemono, ki ga bodo napolnili prelestni okusi in čudovita priložnost spajanja hrane in vina. Poleg pa še izjemna tržnica in vipavske dobrote na njej.

Seveda bodo tudi tokrat na festivalu sodelovali gostje, prišli bodo iz vinorodne dežele Štajerske in se predstavili s svojimi okusi na vseh nivojih, med vinarji, kulinaričnimi mojstri in ponudniki na tržnici.

Okusi Vipavske - 4
Okusi Vipavske - 4 FOTO:

Za vse, ki si želite prevoz na dogodek, je seveda poskrbljeno. Organizirani bodo izleti iz Benetk, Celovca in iz Ljubljane. Vsi, ki boste prišli s svojimi avtomobili, pa jih boste lahko pustili na parkirišču pri vojašnici v Vipavi, od koder bo do Zemona in nazaj organiziran prevoz.

Vse informacije, ki vodijo do Festivala Okusi Vipavske, najdete na www.okusi-vipavske.si.

Dobrodošli na Zemonu na Festivalu Okusi Vipavske 2015!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3