Slovenija

Zares: Obtožbe so absurdne

Ljubljana, 17. 07. 2009 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalna tožilka je Zaresovo vprašanje o razlogih za preiskavo finskega novinarja Berglunda označila za demontažo tožilstva, Zares pa opozarja na pristranskost in še vedno čaka na odgovor.

Zadeva Patria: Kot je znano, je bila zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda 1. junija vložena zahteva za preiskavo zaradi dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve po 2. in 1. odstavku 171. člena kazenskega zakonika, storjenih na škodo bivšega predsednika vlade Janeza Janše.

Magnus Berglund
Magnus Berglund FOTO: POP TV

Na spletni strani finske televizije YLE so tedaj zapisali, da Berglund ni presenečen zaradi tožb, se pa namerava v bližnji prihodnosti izogibati potovanjem v Slovenijo. "Verjetno bi me prijeli takoj, ko bi stopil v državo. Na srečo me Finska ne namerava poslati tja na zaslišanje."

Pravosodni minister Aleš Zalar je pojasnil, da je tožilstvo pri presoji, koga bo preganjalo in zakaj, neodvisno, ter poudaril, da je sedaj treba počakati na njihovo odločitev. O odzivu novinarja, da ne namerava priti na postopek v Ljubljano, pa je dejal, da je "to, kako se bo branil, če bo do postopka po odločitvi sodišča prišlo, njegova prosta odločitev".

'To je poskus demontaže tožilstva!'

Nato je poslanska skupina (PS) Zares na vrhovno državno tožilstvo naslovila javno vprašanje, kaj je tožilstvo vodilo k temu, da je na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper finskega novinarja. Menijo namreč, da si primer ne zasluži pregona po uradni dolžnosti.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Blaž Garbajs

Po besedah generalne državne tožilke Barbare Brezigar politiki v pravni državi tožilcev ne kličejo na odgovornost, če uvedejo nek postopek. "O tem so pristojna odločati le sodišča, ne politika," je dejala in dodala, da takšno ravnanje kaže "na namen demontaže tožilstva, proti kateri se bomo vsi tožilci vedno borili".

Po njenem je vprašanje naslovljeno tudi na napačen naslov, saj "vrhovno državno tožilstvo RS v tej zadevi nima nobene vloge. Gre za odločitev tožilca na okrožnem državnem tožilstvu, ki jo je sprejel na podlagi svojih pristojnosti in zakonodaje," je dejala Brezigarjeva in dodala, da se ne namerava "zagovarjati za vsak akt, ki ga vloži 174 državnih tožilcev".

Samo pismo po njenem predstavlja "kup nesmislov. Je nestrokovno, z vidika stroke pa povsem nekonsistentno in je nanj praktično nemogoče odgovoriti", je dejala, a dodala, da bo to kljub temu storila, saj skuša odgovoriti na vsako pismo, ki ga prejme.

Zares: Zakaj demontaža?

"Vaše obtožbe se nam zdijo absurdne, saj smo vas le želeli opozoriti na pristranskost pri ravnanju v celi vrsti podobnih primerov v času, ko vodite državno tožilstvo, na primer: žaljive obdolžitve varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, predsednika republike, itd., ki nikoli niso doživele epiloga. Tožilstvo bi moralo navedene primere obravnavati enako nepristransko, glede na imena posameznikov," so zapisali v Zares.

"Obžalujemo, da ste se namesto odgovora zatekli v grobo politično diskvalifikacijo in nam pripisujete nekaj, kar nikoli ni bil naš namen. Če bi želeli politično vplivati na vaše delo in delo tožilstva, bi tako, kot je bilo storjeno v prejšnjem mandatu, ustanovili preiskovalno komisijo. Odgovor na zastavljeno vprašanje še vedno pričakujemo," so zaključili.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jansa-arms
17. 07. 2009 22.56
pajtla? a letos ne greš nič na križarjenje? mogoče te pa letos bodo tisti somalski prirati porajtali !
Buena Vita
17. 07. 2009 22.44
IN ZA VSE KRIVIJO JANŠO zakaj ga ni pahor povabu v dubrovnik na jahto
Buena Vita
17. 07. 2009 22.42
KATJUŠKA SEVEDA --KER IMAJO PREKALJENE KADRE V GOLJUFANJU IN LAGANJU-- KO PA JIH GLEDAŠ PRI KAKŠNIH ODLOČITVAH--PA GLEDAŠ CIRKUŠKO ARENO POLNO KLOVNOV,NEVEŠ KATERI KLOVN JE BOLJ SMOTAN
Marijareški
17. 07. 2009 20.57
Jabber Jackova predstavnica Brezigarjeva je slišala popolno resnico. In ta resnica boli, a ne? O pristranskosti pa raje ne bi..., saj je je o tem veliko povedanega... Pred svetom pa so nas že itak osmešili...
puntova
17. 07. 2009 20.00
Nimam dobrega mišlenja o tožilcih in nasploh sodstvo je anarhija, a ti zaresovci , grda Oražmovka so pa prestopil vse meje. Po eni strani se pa ne čudim, saj so v prejšnem režimu in v času vladanja Drnovška kot danes usmirjali tožilstvo koga in kdaj je potrebno ali nepotrebno preganjat. Kar se Gregorček nauči to zna - Grda račka pa izvaja.
Katarina_K
17. 07. 2009 18.53
pajtlerblanka 17.07.2009, 18:02 Ta vlada je bi bila lahko še tako zanič pa bo boljša od prejšne.
Sarja Murhaaja
17. 07. 2009 18.16
Jo brez skrbi znam, brez tega ne prideš do magisterija... Kako bi bilo tebi všeč, če bi ti rekel, da si Pajtlerčić?ž aja, pa ko kaj napišeš, bi bilo (v dobro debate) zelo v redu, če napišeš kaj konkretnega, ne le, da je vlada poden, oz. o neki poštevanki, ki nima z vsem skupaj nič...
Buena Vita
17. 07. 2009 18.04
MUZIKALAC LE POŠTEVANKO SE NAUČ NI TREBA DA TE UČI TEH OSNOV MATEMATIKE PAHOR
Buena Vita
17. 07. 2009 18.02
TA VLADA JE PODEN
Sarja Murhaaja
17. 07. 2009 17.59
Nihče ni rekel, da ne bo nobene! Nauči se brat! Rekli, so, da ne bodo ponovil tega kar je Janša delal, menjal samo zaradi barve, rekli pa so, da bodo zamenjali slabe, kar je prav. Kar so slabi naredili v mandatu Janše, se vidi (Hit, intereuropa, istrabenz,...), bolje druge, kot da se celo slovensko gospodarstvo zruši...
neo1
17. 07. 2009 17.56
muzikalc - ta vlada je boljša, ker ni vseh takoj zamenjala??? Kaj si mislil s "takoj" prvi dan po prevzemu oblasti? No, ker v nekaj tednih in mesecih po prevzemu je številka vse političnih zamenjav že 123! Pa so pred volitvami obljubljali, da ne bo nobene!!! politične zamenjave! banda lažnjiva!
neo1
17. 07. 2009 17.53
V ozadju vseh vojn proti JJ je GG. dr. Slavoj Žižek o predsedniku Zares, ministru in Ultramilijonarju Gregorju Golobiču pred časom povedal: »On je moj najboljši prijatelj! Ljubim ga! On je bodoči slovenski Stalin. To je mož oblasti. Kadar sem v njegovi pisarni in mu telefonira kak minister, mu reče: “F…. off” nimam časa zate!” Pomislite, kako korajžno nastopi celo, ko želi z njim govoriti kak minister!« (The Newyorker, 5. maj 2003) Stanislav Kovač, ekonomist in kolumnist časnika Finance, slednji je edini plačljivi dnevnik, ki ni v lasti tajkunov, pa o Žižku pravi, da je Žižek samooklicani radikalni marksist in komunist, občudovalec avtoritarnih režimov in odkrit zagovornik tajkunizacije Slovenije.
Sarja Murhaaja
17. 07. 2009 17.53
Ta vlada je od prejšnje drugačna tudi po tem, da ni takoj zamenjala vseh ljudi, nastavljenih od Janše, tukaj se to res lepo vidi... Se pa vidi tud, kolk je tožilki in njenim kompanjinom vaseeno za ugled Slovenije, zunaj se nam smejejo zarad tega... Kdo pa obtož tujega novinarja? ajajaj, kot v vrtcu... JJ: "Teta vzgojiteljica, Belglund je pa leku, da sm gld" Vzgojiteljica:" Ti ti Berglund, takoj zobe umit, k take packarije govoriš, pa v kot sedet!"
neo1
17. 07. 2009 17.46
V Zares so največji lažnivci in kradljivci. Škoda da nam taki vladajo!
neo1
17. 07. 2009 17.44
Tonček Balonček... tudi če so kateri bili komunisti prej, so vendarle takrat ko so lahko prestopili na pravo stran in se borili proti komunajzarskemu režimu. Pač je v času diktature vsak kdor je hotel solidno živeti moral biti komunist, ki je kimal in bil tiho. Če ne pa je šel na Goli otok. Mimogrede, komunajzarji so na Goli otok zaprli tudi okoli 20.000 borcev NOB... pa ne da so bili vsi ti borci strašni sovražniki Jugoslavije?!? In komunajzarija še danes poskuša obračunati z vsemi nasprotniki. In to jim v naši ljubi Sloveniji vedno bolj uspeva... če npr. celo uspejo vplivati, da ena privatna televizija ukine najbolj gledano oddajo, kot so to Trenja npr... potem se ve do kam sežejo rdeče lovke!
Tonček Balonček
17. 07. 2009 17.01
Leandra, ampak večina teritorialcev in tričetrt Bavčarjevih miličlnikov so bili člani bivše Zveze komunistov, nekateri so izstopili sami,. Janpša je bil pa pač kljub pritožbi izključen. Ta kriterije ne vzdrži in je popolnoma deplasiran! Če bi opravili lustracijo, razen Bajuka in Čebelarja nihče več ne bi smel biti v politiki! vsi so bivši komunisti, Cukjati je bil takrat pač še fajmošter, ampak on itak ni bil operativec!
miha040
17. 07. 2009 15.34
na žalost so brezigarjevi šteti dnevi.. kva pa neki glumite kam spada brezigarjeva a ne vidite da hoče ta golubič vse zamenjat kam pa spada sodstvo, korupcijska komisija,, ker ta vlada hoče postaviti na vsak korak svoje ljudi da lahko gospodje v miru sklepajo posle kjer imajo kapital...
svetaKrava
17. 07. 2009 15.32
najboljše da celotno sodstvo dajo pod (goloba) ministrstvo za visokošolstvo, tako kot so telekom in pošto, pravosodno ministrstvo pa ukinejo. golob bo najbolje poskrbel za pravico v SLO, in da bo v SLO strokovno in neodvisno tožilstvo, ki bo lovilo razne fotokopirne stoje, patrie, .... kar nekaj kar bo cvikl rekel da ima dokaze
Leandra
17. 07. 2009 15.22
Če bi bilo danes leto 91. in bi imeli Teritorijalci orožje kot takrat sem globoko prepričana, da več kot 80 % delavcev pardon sodnikov ali celote garjavega skorumpiranega pravosodnega sistema ne bi dočakalo neslednjega dne o politikih teh pa zjutraj sploh ne bi bilo več.. Za stavo zastavim vse svoje premoženje..
Jethro
17. 07. 2009 15.19
rjene: Skrij se? Pred čim pa? Komunisti? Belogardisti? Ne enih ne drugih ni več imamo pa neoprašiče, tako na levi, kot na desni! V Pahorju vidim nekaj upanja, v Janp pa pogubo! Poglej malo njegova dejanja, izjave in sploh, tajkune ki jih omenjate, so vsi bili rojeni v njegovem mandatu, večina, ne vsi. Večina jih je celo iz jjegove bande....in ti misliš dalje branit take ljudi? Izvoli, za Golobiča me ne briga nič, sam si je kriv če je lagal, Janša je tudi večkrat javno zavajal z lažmi, pa ni nikoli bilo takega medijskega in političnega linča! Ne podpiram nobene stranke, za razliko do tebe, ki daješ določenm ljudem pravico do kršitve zakonov! Drugače pa, fajn bodi ;)