Slovenija

Ministrica se otepa odgovornosti, vlada pa ustanavlja nov center za bolnike s srčnimi napakami

Ljubljana, 26. 10. 2017 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Stanje na otroški kardiologiji očitno še zdaleč ni rožnato, a ministrica za zdravje od vodstva UKC Ljubljana zahteva le poročilo. Vodstvo ji je po njenih besedah vseskozi zagotavljalo, da vse poteka po načrtu in da se razmere urejajo. So ji torej lagali? Vlada medtem ustanavlja center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pri vsem kaosu strokovna direktorica odšla na dopust
    03:21
    Iz 24UR: Pri vsem kaosu strokovna direktorica odšla na dopust
  • Iz 24UR: Ali Cerar še zmeraj stoji za svojo ministrico?
    01:38
    Iz 24UR: Ali Cerar še zmeraj stoji za svojo ministrico?
  • Iz SVETA: Ministrica: Za smrt dojenčka smo izvedeli iz medijev
    02:14
    Iz SVETA: Ministrica: Za smrt dojenčka smo izvedeli iz medijev
  • Iz 24UR ZVEČER: Razpad sistema?
    07:52
    Iz 24UR ZVEČER: Razpad sistema?
  • Iz 24UR ZVEČER: Katastrofalno stanje na otroški kardiologiji
    04:17
    Iz 24UR ZVEČER: Katastrofalno stanje na otroški kardiologiji

Odgovorni v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so in še vedno vztrajno ponavljajo, da je na otroški kardiologiji vse pod nadzorom, da je varno, kakovostno in da so odnosi urejeni. Glede na zadnje dogajanje temu očitno ni tako, kar je priznala tudi ministrica Milojka Kolar Celarc, a od vodstva ljubljanskega kliničnega centra zahteva le poročilo.

Medtem pa kardiologa, ki sta po Rajku Kendi – ta je bil takrat ne le šef pediatrije, ampak tudi v. d. oddelka kardiologije – prevzela vodenje službe kardiologije na pediatrični kliniki, tožita UKC zaradi letos poleti razkrite notranje analize, da bi lahko leta 2015 preprečila smrt 37 dni stare deklice. Samo Vesel je v petek z mesta vodje tudi odstopil, še vedno pa je na pediatriji, tako kot kardiolog Tomaž Podnar. Da je mera polna, je poskrbela še nova strokovna direktorica Pediatrične klinike Anamarija Meglič, ki je odstopila, nato pa si je čez nekaj ur premislila.

V UKC Ljubljana že dlje časa vre.
V UKC Ljubljana že dlje časa vre. FOTO: Damjan Žibert

Bo zadevo rešil center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami? 

Vlada pa je medtem danes sprejela sklep o ustanovitvi centra za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, je povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Ministrica do petka pričakuje pojasnila vodstva UKC Ljubljana glede stanja na pediatrični kliniki. Druge pristojnosti ukrepanja pa nima, je zatrdila.

Ministrica je po seji vlade opozorila, da je od vodstva UKC Ljubljana večkrat zahtevala pisna pojasnila in poročila o izvajanju sistemskih in drugih ukrepov za ureditev razmer na pediatrični kliniki in programu otroške kardiologije. Vodstvo ji je vseskozi zagotavljalo, da vse poteka po načrtu in da se razmere urejajo, obravnava otrok pa poteka varno in kakovostno. "A zadnji dogodki in odstop dokazujejo in govorijo o tem, da temu ni tako. Zato sem včeraj ponovno od vodstva zahtevala pisno poročilo, kakšno je stanje na tej kliniki," je dejala.

Ministrica zahteva poročilo.
Ministrica zahteva poročilo. FOTO: POP TV

Strategijo UKC o programu zdravljenja otrok in odraslih s prirojeno srčno napako je obravnaval tudi zdravstveni svet in ugotovil, da UKC ni izpolnil dveh strateških ciljev, in sicer niso vzpostavili partnerske povezave s tujim centrom, prav tako niso ustanovili nacionalnega centra za obravnavo bolnikov. Zato je svet UKC konec julija ustanovil projektni svet, ki ga vodi mednarodno priznani srčni kirurg Igor Gregorič, in bo bdel nad realizacijo strateških ciljev. Prav tako je svet pripravil analizo programa in dokumentacijo o ustanovitvi centra.

"Naša prva skrb je zdravje otrok s srčnimi obolenji, ki so ena najranljivejših skupin. Zato sem vesela, da je vlada potrdila sklep, da se nadaljuje delo in se bo ustanovil ta center," je dejala Kolar Celarčeva.

Bo kdo odgovarjal? 

Glede odgovornosti vodstva UKC Ljubljana za stanje na pediatrični kliniki in v programu otroške kardiologije je ministrica pojasnila, da je strokovni svet soglasno podprl delo vodstva oz. strokovne direktorice UKC Marije Pfeifer. "Če je strokovni svet sestavljen iz predstojnikov klinik in je dal soglasje oz. podporo, da se zadeve urejajo, ne morem imeti razloga, da ne bi v to verjela," je dejala. Ob tem je opozorila, da v skladu z zakonodajo ne more posegati v vodstvo UKC, ker ga imenuje in tudi razrešuje svet zavoda. Ministrica lahko s tem le soglaša ali pa ne.

Je pa Kolar Celarčeva na zdravniško zbornico naslovila zahtevo, naj izvede izredni strokovni nadzor nad primerom smrti 37 dni starega otroka na pediatrični kliniki v začetku oktobra 2015. O tem primeru so na ministrstvu izvedeli iz medijev, še vedno pa od UKC niso prejeli poročila o analizi varnostnega dogodka tega primera, je dejala in dodala, so poročilo prejeli iz drugih virov, skupaj z anonimno ovadbo.

Odgovor glede nedavnih odstopov na pediatrični kliniki ministrica pričakuje v petek do konca delovnega dne. "Pričakujem oz. verjamem, da bo odgovor v smislu vsebine, kaj so naredili in v čem so razlogi za nedavne odstope, saj so mi nedavno zagotovili, da so se tudi na kliniki odnosi izboljšali," je še dodala.

Loredan opozarja na razpad sistema

Danijel Bešič Loredan, specialist ortopedske kirurgije, je prepričan, da razmere na pediatriji še zdaleč niso le notranja stvar kliničnega centra, kot to meni ministrica. ''Ministrica nikakor ne želi prevzeti odgovornosti. Če bi opravila svoje delo ob nastopu mandata in spremenila vodenje in opravila reformo, ki jo je podpirala na začetku mandata, tega zdaj ne bi gledali. To, kar zdaj vidimo, je krik zdravnikov v stiski. Ministrica pa le preloži odgovornost na vodstvo, kriva pa je izključno sama. A tudi ona ima svojega šefa, predsednika vlade, vlado, koalicijo in oni so krivi za takšno stanje,'' je oster Bešič Loredan. 

Za oddajo 24UR ZVEČER je spregovorila tudi mama Marka, ki se je zaradi hude bolezni znašel na pediatriji in na lastni koži sta izkusila po njenih besedah ''katastrofalne'' razmere. Jožica Aberšek Podnarja krivi, da pri njenem sinu ni pravočasno prepoznal težav. Pojasnila je, da ji je omenjeni zdravnik pri ultrazvoku povedal diagnozo za sina, da gre za močno popuščanje aortne zaklopke, nato so sledili konziliji, besede o tem, ali bo operiran v Italiji ali pri nas, potem pa so Marka po Podnarjevih navodilih odpustili iz bolnišnice. ''Razmišljala sem, da pa morda ni tako hudo, če sva šla lahko domov. A izkazalo se je, da je bilo zelo hudo,'' je dejala. 

''Najbolj me je prizadelo, ker se ne moreš pogovoriti s kardiologom. Vseskozi so prelagali datum, nismo vedeli, pri čem smo,'' je poudarila Aberškova, ki meni, da zdravniki na pediatriji niso opravili svojega dela, saj so ga odpustili in je tako prišlo do hudih posledic, da je bil njen sin v umetni komi. 

Aberškova zdaj od pediatrije zahteva vso dokumentacijo, tam pa od nje zahtevajo, da dokaže, da je res Markova mati. ''Moja odvetnica je poslala prošnjo za vso dokumentacijo, saj je zelo razpršena, in so ji odgovorili, da moram dokazati, da sem njegova mati in poslati rojstni list. Žalostno,'' je dejala. 

Jožica Aberšek in Danijel Bešič Loredan
Jožica Aberšek in Danijel Bešič Loredan FOTO: POP TV

''Žalostna zgodba nemočnih pacientov''

''To, kar zdaj gledamo, je žalostna zgodba nemočnih pacientov, ljudi, nenazadnje pa tudi zdravnikov, ki tukaj delamo,'' je komentiral Loredan in dodal, da je odgovornost v rokah ministrice in vlade. ''Koalicija je imela priliko ministrico razrešiti, a vidimo, da je zdravstvo kolateralna škoda drugih interesov vlade, da preživi. Odgovornost nosita ministrica in predsednik vlade.'' 

Če se ne bo nekaj spremenilo v kratkem času, dogajanje vodi v spontani razpad sistema, je prepričan Loredan. ''Zdravniki nismo odgovorni za sistem, tega postavljata vlada in ministrica, ki pa nista izpeljala reform, da bi to preprečila. Če se nekaj ne spremeni, bomo sistem pripeljali do točke, da se bo samorazkrojil in ga bo potem težko sestaviti na to stopnjo varnosti, ki jo imamo danes,'' je opozoril Loredan. 

Erjavec in Židan znova kritična do zdravstvene ministrice

Ob pestrem dogajanju v UKC Ljubljana v teh dneh sta prvaka SD Dejan Židan in DeSUS Karl Erjavec znova kritična do ministrice Milojke Kolar Celarc. Erjavec meni, da za stanje v zavodu ni odgovorno le vodstvo, ampak tudi slabo delo ministrstva. Kot je dejal Židan, poslušajo predvsem razloge, zakaj se kaj ne da, manj pa, kako se bo kaj rešilo.

"Mislim, da bi morala ministrica v okviru svojih pristojnosti začeti urejati razmere v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, to je najpomembnejša bolnišnica, predstavlja 40 odstotkov našega zdravstva in vidimo, da imamo totalen kaos," je ob prihodu na sejo vlade v izjavi za medije ocenil Erjavec.

Glede vodstva zavoda je dejal, da to ni kos izzivom v zavodu in da generalni direktor zavoda Andraž Kopač "ni oseba, ki bi imela primerne izkušnje za vodenje tako zahtevnega in kompleksnega sistema". Toda ministrica za zdravje je njegovo imenovanje predlagala, "treba pa je vedeti, da vlada ponavadi sledi predlogom, ki jih dajejo pristojni ministri", je pojasnil Erjavec.

Ob tem je spomnil, da so v DeSUS že večkrat povedali, da so nezadovoljni z delom ministrice. "Glede na to, da je pa še nekaj mesecev do volitev in da predsednik vlade ves čas stoji za ministrico za zdravje, pač vemo, čigava je odgovornost za stanje v zdravstvu," je dejal. Ni pa želel oceniti, ali je zdravstvena ministrica najslabši člen vlade Mira Cerarja.

"Dejstvo pa je, da je zdravstvo najbolj kritično področje in da bi tu potrebovali res vrhunske strokovnjake in tudi več finančnih sredstev, ker vemo, da je eden od problemov tudi pomanjkanje finančnih sredstev, zlasti ko govorimo o čakalnih vrstah," je dejal Erjavec, ki je prepričan, da bo treba v prihodnje povečati sredstva za zdravstvo.

Tudi Židan meni, da je trenutno največja težava vlade zdravstvo. "Na žalost je stanje slabše, kot je bilo takrat, ko je vlada prevzela vladanje," je ocenil.

"Meni je žal, ker ministrica večine predlogov, ki prihajajo iz stroke znotraj SD, ne upošteva, zato je stanje takšno, kakršno je," je prepričan predsednik SD. Kljub vsemu pa še vedno misli, da je slovensko zdravstvo nadpovprečno dobro. "S tem, ko pa se ne rešujejo ekscesi, pa se meče slabo luč na vse - na vse zdravnike, na vse medicinske sestre, ki pa so v resnici nadpovprečno dobri," je dodal.

Na vprašanje, koliko je za to odgovorna ministrica, je odgovoril, da poslušajo "predvsem razloge, zakaj se kaj ne da, in bistveno manj, kako se bo kaj rešilo".

Glede odgovornosti vodstva UKC Ljubljana je Židan dejal, da je prejšnjega direktorja ministrica "odstavljala javno in tudi drugače, ker je imel v tem zavodu pet milijonov evrov izgube". "Za direktorja, ki ga je sama pripeljala in ki ima 25 milijonov izgube in več, pa nič kaj ne slišim, da bi ga zelo odstavljala," je dejal.

Kolar Celarčeva je kritik deležna tudi od ministrskih kolegov.
Kolar Celarčeva je kritik deležna tudi od ministrskih kolegov. FOTO: Aljoša Kravanja

Razmere v zdravstvu je po seji strankinega izvršilnega odbora, na katerem so v drugem krogu predsedniških volitev podprli Boruta Pahorja, komentiral tudi podpredsednik DeSUS in predsednik odbora DZ za zdravstvo Tomaž Gantar. Skoraj pol milijona čakajočih, razmere v UKC Ljubljana ter na področju financiranja javnih zdravstvenih zavodov po njegovih besedah pričajo o tem, da so bile sprejete napačne poteze ali pa niso bile sprejete nobene rešitve, ter da se je sprejemalo napačne prioritete.

Gantar meni, da izgovori ministrice, da je odgovorno vodstvo UKC Ljubljana, težko zdržijo, glede na to, da je praktično izvedla "kadrovski cunami v vseh svetih zavodov, tudi pri menjavah direktorjev". Nenazadnje je, kot je dodal, ustanovitelj bolnišnic država in jih preko svetov zavodov upravlja ministrstvo.

"Razmere so jasne že nekaj let, odkar je prišlo poročilo o delu, tudi na UKC, in tu tiščati glavo v pesek in ponovno odlagati odgovornost na vodstvo ter zahtevati nova poročila je neodgovorno," je opozoril. Od predsednika vlade še vedno pričakuje, da bo sprejel prave odločitve, saj nadaljnje razmere v tej smeri pomenijo dejansko zlom javnega zdravstvenega sistema.

Čebašek-Travnikova: Na otroški kardiologiji se razmere urejajo

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je dejala, da bi v položaju Sama Vesela, ki je v petek odstopil z mesta vodje ljubljanskega oddelka za kardiologijo, ravnala enako. Sicer pa je ocenila, da se razmere na otroški kardiologiji urejajo, ne ve pa, zakaj se to skriva.

Po mnenju predsednice zbornice razmere v programu otroške kardiologije na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana niso vse slabše. "Narejene so bile analize in izboljšave. Stvari so se začele urejati, a ne vem, zakaj se to skriva," je dejala na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni odzivu na novelo zakona o zdravstveni dejavnosti.

Čebašek travnikova bi na mestu Vesela ravnala enako.
Čebašek travnikova bi na mestu Vesela ravnala enako. FOTO:

Glede nedavnih odstopov na pediatrični kliniki je dejala, da so to osebne odločitve. Če bi bila v položaju Vesela, bi storila enako. "Če vodstvo ni sposobno razrešiti stvari in bi bila na odgovornem mestu, bi odstopila," je dejala.

Razlog za odstop Vesela je v tem, da vodstvo UKC ni razveljavilo varnostne analize smrti 37 dni starega dojenčka oktobra 2015, ki kaže na to, da bi bilo smrt možno preprečiti, očitki v analizi pa so leteli na Vesela in Tomaža Podnarja.

Analiza varnostnega dogodka naj bi bila končana letos, dve leti po dogodku. "Vodstvo UKC bi moralo naredi vse, da se analiza naredi takoj po internih pravilih. Zelo neodgovorno s strani vodstva UKC," je poudarila in dejstvo, da je bila analiza narejena dve leti po dogodku pospremila z besedami: "Sram naj jih bodi." Če bi bila analiza končana že pred dvema letoma, po njenem mnenju ne bi prišlo do zapletov in tudi ovadb na tožilstvo.

Ob tem je Čebašek-Travnikova opozorila, da so od ministrstva za zdravje prejeli prošnjo za izredni strokovni nadzor, ob čemer je bila priložena kopija anonimne ovadbe in zapisnik varnostne analize, a brez podpisa, datuma in navedb oseb, ki so sodelovale pri analizi.

UKC Ljubljana: Postopek VPA še ni zaključen

Glede razkritih dokumentov notranje analize (oziroma tako imenovane vzročno posledične analize - VPA) so se oglasili tudi iz UKC Ljubljana. V sporočilu za javnost so zapisali, da zaradi pritiska javnosti, spoštovanja bolnih otrok, staršev in zaščite zaposlenih, objektivne obveščenosti javnosti ter zaščite ugleda UKC Ljubljana, želijo dodatno pojasniti njihova stališča. Postopek VPA v nasprotju z informacijami, ki so prišle v javnost, še ni zaključen. "S tem ko so informacije o vsebini VPA prišle v javnost, še predno je bil postopek zaključen, je bil zlorabljen sistem zagotavljanja varnosti zdravljenja in postopkov zagotavljanja varnosti pacientov ter  zaposlenih v UKC Ljubljana," so zapisali in dodali, da "vsi, ki so pri takšni objavi na kakršenkoli način sodelovali, so neetično in nemoralno zlorabili stisko staršev bolnih otrok".

Po njihovem se prav tako zbuja vtis, "da nekdo na vsak način želi prikazati delovanje Službe za kardiologijo Pediatrične klinike v slabi luči in tega ne bomo dopustili. UKC Ljubljana deluje transparentno in obravnava vsak sum neustreznega zdravljenja znotraj strokovnih služb ter ustrezno ukrepa po predpisanih postopkih."

Kot še dodajajo, je v vmesnem času Ministrstvo za zdravje RS odredilo izredni zunanji strokovni nadzor pri ZZS. "Če se uvede zunanji postopek obravnave zapletov, se notranji postopek prekine. Tako se je zgodilo tudi v tem primeru, saj tak pristop urejajo interna pravila UKC Ljubljana ob obravnavah opozorilnih nevarnih dogodkov," še sporočajo iz UKC Ljubljana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
27. 10. 2017 15.49
ja za plače imajo, za bolnike ga je zmanjkalo...naskednje kar bom slišala je da zdravniki stavkajo zaradi premalih plač
resslovenka
27. 10. 2017 08.38
+4
Takole razmišljam... gospa je zrela za pokoj. Ne samo ona, ampak veliko drugih tudi, ki pametujejo, se sprenevedajo, odločajo in odločijo o naši prihodnosti. Kajti skrajni čas je že, da krmilo te države prevzamejo mladi. V našo politiko se je zalezla miselnosti, da so nekateri akterji nepogrešljivi in nenadomestljivi. Vsaj sami sebe vidijo tako. Mi , državljani jih pač vidimo drugače. In država smo vsi.
wolfterier
27. 10. 2017 09.53
+1
Vlada ustanavlja nov center.Direktor bo Rajko Kenda !!!
biggbrader
26. 10. 2017 22.47
+0
Ermanove pa ni same za puščati v EU, na sestanke. Ta nam bo zapravila še tisto revščino kar jo komunisti niso pokradli.
srebrnibreg
27. 10. 2017 08.45
+1
wolfterier
27. 10. 2017 09.55
+1
Ja,SD in LDS,to so spreobrnjeni oziroma preoblečeni,a ne...
srebrnibreg
27. 10. 2017 14.09
-2
Spreobrnjeni so edino v SDS sekti in nikjer drugje.
hotchilipoper
26. 10. 2017 22.39
+13
A se ne bi te stare babice poslovile,in odšle v penzijo pazit vnučke
fljfo
26. 10. 2017 21.49
+3
A to je tista, ki namesto, da bi kaj naredila raje razpreda o tem kaj drugi pred njo niso naredili....
Frane Šajn
26. 10. 2017 21.36
+9
Ja hvala bogu ona je pač ministrica in si želi do konca prejemat ministrsko plačo in tudi kaj s strani neobdvčenega vedno prav pride. In to samo zato , ker ste sami tako hoteli.
Podborsky
26. 10. 2017 21.34
+7
Pa se to, bil bi pa tudi zelo dober predsednik vlade, ki bi sigurno na ministrstva znal postavit prave ljudi in konec bi bilo izsiljevanj raznih Erjavcev in ostalih fosilov, ki jih gledamo ze 26 let.
Podborsky
26. 10. 2017 21.30
+6
Moje skromno mnenje pa je, da bi samo Aleksander Ceferin kot minister za zdravje postavil bogove v belem na realna tla. Mislim, da bi jih minilo to izsiljevanje in norcevanje iz ljudi.
srebrnibreg
26. 10. 2017 21.01
+7
Ministrica tisto privatno primorsko koruptivno kliniko moraš zapret.
JApajaDAja
26. 10. 2017 21.35
+2
naj se še sama not zaklene, z njimi vred!
Frane Šajn
26. 10. 2017 21.38
+2
karlo6
26. 10. 2017 21.00
+9
Zdravstvena reforma v najbolj kriminalni državi je unikum ki traja že 25 let in je prva na zemeljski obli in zgodovini sveta.Po vseh teh letih je končno prišla do dna,in zgleda da bomo zdravstvo v naši banana državi morali dokončno ukiniti.
ROSINANT
26. 10. 2017 22.23
+1
ROSINANT
26. 10. 2017 20.56
+5
Ko je reč strgana, lahko šivamo, štrikamo, likamo, vedno se bo poznalo. Najbolje je narediti novo, le pri kadrovanju je potrebno biti izjemno previden. Dosedanji akterji lahko gredo v tujino. Tam jih bodo že naučili ponižnosti.
NajboljsiBoguniverzuma
26. 10. 2017 20.53
+1
Ohoho prekmurček, sem te imel za bolj poštenega, pa si en navaden leevaški sluzavi hinavec!!
Teofil
26. 10. 2017 20.21
+9
Gospo Čeberšek Travnik na travik tja tudi spada
srebrnibreg
26. 10. 2017 20.37
+5
Te funkcije oziroma delovnega mesta ne rabimo plačevati. Naj plačujejo zdravniki iz svojega žepa saj v njihovem interesu dela.
Infraping
26. 10. 2017 20.06
-3
spet sem jedel, potem sem šou pozdravit staro mamo, ki je s hoduljo ravno v celoti njenega bistva že vstopila v wc - zaželel sem ji lahko noč, potem je rekla, če grem zraven noter - - jaz pa sem rekel, da če bi počela kaj tako - potem sva se nasmejala in to je bilo - z njo se lahk "menim", čeprav me je tut izdala parkrat, češ de sn ga skrivaj cuku - ne ve ona, kaka gnoja sta to in je verjetn misnla de je mela tako prou, razložit ji pa tak ne morm, pa tut bolš de ne počnem tega, ker sn dihtik
zek
26. 10. 2017 20.04
+2
Pa saj ne moreš verjeti Zidan in Erjavec pravita da na zdravstvenem ministrstvu in zdravstvu vlada kaos heee kot da smo državljani NORCI pa saj sta prav ona dva s svojimi poslanci že dvakrat ta kaos podprla ob interpelaciji ministrice. No sicer pa je narod očitno zadovoljen ve sklepamo po volilnih
srebrnibreg
26. 10. 2017 20.07
+4
Zakaj vaš Bručan ni naredil zdravstvene reforme in zakaj ni naredil red v UKC?
walter2
26. 10. 2017 19.49
+14
Strokovno slabo podkovani,nevestni in do pacientov večinsko vzvišeni zdravniki a kljub temu odlično plačani zadnjih 20 let in njihov vsemogočni lobi v tej državi bo požrl naš zdravstveni sistem,ki je dolga leta dobro funkcioniral
Verbena
26. 10. 2017 19.41
+2
SREBRNI , s svojim komentarjem pod mojim si pa dokončno dokazal , da si ni če ...zaboga , kakšno vezo ima sedaj to , kdo voli in kdo ne ...za stvari se gre , ki se ne bi smele dogajati niti v sanjah ..a ti jim lepo držiš štango ...zelo glasen si pa vedno takrat , če lahko stresaš gnev čez SDS ...halo , sedaj so na oblasti SMC in kompanjoni ...in ti nič ne uredijo ...dej , poišči pomoč ..po možnosti zunaj , ker doma ni vedno kakovostna ...
Verbena
26. 10. 2017 19.43
+2
..in sedaj , ker ne volim , me ne sme stresati ob vseh teh nepotrebnih smrtih , ki so se zakrivile zaradi malomarnosti , zaradi tega , ker zdravniki nimajo medsebojnih dobrih odnosov ...kje pa si ti ?? ..potem se ti bolj oglasi in kritiziraj ...ker tvoji bi lahko razmere uredili, pa jih ne !!!..še naprej bodi ponosen nanje !!
srebrnibreg
26. 10. 2017 19.47
+2
Sto krat sem ti že napisal. Tisti kateri ne hodite na volitve ne jamrajte kdo so politiki in kakšno je stanje v državi. Nevtralni v času volitev ostanite nevtralni po volitvah.
srebrnibreg
26. 10. 2017 19.49
+2
Niti malo nisem ponosen nanje, ker že celo večnost trdim, da si le tretjina zdravnikov zasluži svojo plačo s poštenim delom.
Verbena
26. 10. 2017 19.49
+1
..lahko še bolj dokažeš , da si eno hinavsko ni če ??? ...ne , ker s temle si samo potrdil da si kar si ... !!!....
Verbena
26. 10. 2017 19.52
+1
...če so razmere katastrofalne , potem je vlada tista , ki mora in je dolžna narediti RED ...kaj ministrica samo bluzi ...nimam zakonske podlage ...ima PM , ki je dr. ustavnega prava , torej je problem karkoli spremeniti ..naj bo pa še en dodaten aneks k zakonom ...vse se da , če je volja !!! ...
srebrnibreg
26. 10. 2017 19.52
+2
Ni če so nevolivci, ker vse vedo kaj in kako bi moralo biti seveda z jezikom, da bi pa v to smer kaj ukrenili pa jim na pamet ne pride. Ne volivci naj se ne nosijo na plečih nas volivcev.
srebrnibreg
26. 10. 2017 19.53
+0
Izvoli si vlado po tvoji meri ali pa sama kandidiraj in naj tvoja vlada ali pa ti uredite zadeve tako kot menite, da je prav.
Verbena
26. 10. 2017 19.55
+1
....ti kot zvesti volivec pa bodi še naprej ponosen na to vlado , ki je ena izmed daleč najslabših vlad !!! ...to , da umirajo ljudje kar tako , te pač ne briga , kajne ...sploh , ker ni to en tebi bližnji ...potem bi mogoče spremenil pogled ali pa tudi ne , ker svoje politike je potrebno vedno hvaliti ...jaz pa svojih žal nimam ...na, pa sem na izgubi !!!
Verbena
26. 10. 2017 19.57
+2
..srebrni , si res lahko povsem ravnodušen ob vseh svinjarijah , ki se dogajajo okrog zdravstva ?? ..kaj te sploh sprašujem ...vidim , da ti je ...te pa kar vidim , kako bi rohnel tule gor , če bi namesto SMC , imeli SDS ....vidiš , ampak meni je vseeno kdo je , kot Slovenka in državljanka Slovenije zahtevam samo RED !!!
srebrnibreg
26. 10. 2017 19.57
+2
Seveda je najslabša za uničevalce Slovenije in škodoželjneže. BDP je vedno višji, zaposlenost raste, izvoz je vedno večji, iz tujine dobivamo vedno višje ocene, v vseh kazalcih smo sedaj na nivoju pred krizo...Res je najslabša, ker eni ne morejo zahtevati predčasnih volitev zaradi tega.
Verbena
26. 10. 2017 19.59
+3
..pa adijo ..midva nimava kaj več debatirati ...s takimi ljudmi se ne pogovarjam , ki so lahko ravnodušni ob katastrofalnih razmerah našega zdravstva ...celo PM je bolj važen en piknik , kot podati odgovor o tem !!! ...in ne pozabi ...vlada ima tudi vzvode , da bi lahko vse to presekala in vpeljala RED!!!
srebrnibreg
26. 10. 2017 19.59
+3
verbena- takrat bi bila glasna, ko se je z vaše desničarske strani vsul plaz napadov na eno potencialno ministrico iz Celja, ker je hotela red narediti. Celo njenim družinskim članom so ali pa ste grozili in je morala po nekaj dneh odstopiti.
srebrnibreg
26. 10. 2017 20.01
+3
In še enkrat. Nevolivce naj vas ne zanima stanje v državi, ker vam je očitno tako dobro kot je zato pa v času volitev samo zraven gledate. S tujimi jajci je pač najlažje po koprivah tolči.
yurife
27. 10. 2017 11.51
srebrni, bolje s tujimi, kot pa jih sploh ne imet...
Uporabnik113089
26. 10. 2017 19.35
+11
Za 10.000 eur. netto na mesec, Čebaškova naredi blazno malo.....
Kollerik
26. 10. 2017 20.31
-2
Skunk Works
26. 10. 2017 19.18
-2
Jaz pa pravim, glavno, da je narod, volilci, zadovoljen s stanjem v državi, plačami, pokojninami, nenazadnje z zdravstvom, zaposlovanjem mladih itd...to je najbolj važno, zadovoljstvo naroda......Da je temu tako potrjujejo tudi rezultati zadnjih voliltev in referendumov.....narod je zadovoljen s tem, kar ima, hoće status quo, in si ne želi sprememb.......kar tako pogumno naprej.......
srebrnibreg
26. 10. 2017 19.24
+4
To si že milijon krat ponovil in, če se le da daj še toliko krat. Pa mimogrede se pozanimaj katera politična opcija je izpraznila pokojninsko blagajno.
srebrnibreg
26. 10. 2017 19.26
+1
Fajn ste jo dobili po prazni piksni. Magna, drugi tir, volitve za predsednika države...
Skunk Works
26. 10. 2017 19.27
-5
Srebrni, zvesto bereš moje komentarje, kar tako naprej
srebrnibreg
26. 10. 2017 19.31
+4
Po prvih dveh besedah mi je že vse jasno. Lajnanje...lajnanje....eno in isto. Povej na Trstenjakovi naj ti nekaj novega pošljejo, da boš lepil.
Kollerik
26. 10. 2017 20.32
+0
nekateri pač ne vidijo dlje, kot do orbijeve zadnjice... :))
yurife
27. 10. 2017 11.49
ko se zgrabita dva politična opranca brez možganov, kdo podpira manjšega lopova:)
omega _v6
26. 10. 2017 19.17
+1
Glavno,da imajo ministri velike plače!! Nič jim ni za otroke!! Cerar in njegova vlada se NORČUJE iz slovenskih državljanov! Toraj sploh ni čudno,da je kandidatka za predsednico države dobila tolikšno podporo celo 1,72%!! Sramota SMC-ja samo za svoje riti gledajo in to so vaši "NOVI obrazi"! IN NAROD SI JE PISAL SODBO SAM!!