Slovenija

Togo delovanje institucij

Ljubljana, 02. 08. 2006 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik države Janez Drnovšek meni, da je bilo zrušenje Male šole na Metelkovi nesprejemljivo.

Na represijo države, ki prek inšpekcijskih služb, policije, gradbenih podjetij itd. uničuje kreativni avtonomni prostor, bomo vsakič znova odgovarjali z domišljijo, ustvarjalnostjo in iznajdljivostjo.

Drnovšek je v izjavi za javnost zapisal, da so uradne institucije delovale togo in birokratsko ter niso skušale najti rešitve za objekt alternativnega kulturnega centra. Poudaril je, da je treba upoštevati poseben status Metelkove kot posebnega kulturnega zbirališča in vzporedne kulturne dejavnosti.

Predsednik države je pohvalil miren odziv prebivalcev Metelkove, s čimer so po njegovem mnenju potrdili, da se ne bodo pustili odvrniti od svojega nadaljnjega delovanja.

Namesto Male šole naj bi na Metelkovi zrasla t. i. Osnovna šola.
Namesto Male šole naj bi na Metelkovi zrasla t. i. Osnovna šola. FOTO: Dare Čekeliš

Na rušenje Male šole na Metelkovi se je odzval tudi ljubljanski podžupan, ki akcijo vidi kot odklonilen odnos države do kulture. Ljubljanski podžupan Miloš Pavlica je poudaril, da je bilo rušenje s strani Inšepktorata za okolje in prostor sicer pričakovano, vendar ni pričakoval, da bodo tako vztrajni. Dejanje po njegovem mnenju izraža izrazito odklonilen odnos države do kulture, saj AKC Metelkova mesto za prestolnico predstavlja dragocen prostor, na katerem se izvajajo številni mednarodni kulturni programi.

Za 24ur.com je dodaj tudi, da objekt, v katerem se vsako leto zvrstijo mednarodne kulturne in umetniške prireditve, ni bil nevaren za okolje in prebivalce. Rušenje Male šole po mnenju Pavlice kaže na demonstracijo moči države.Pavlica je še povedal, da se bo MOL trudil poiskati rešitev, ki bo delovanje Metelkove in podobnih območij umestila v zakonske okvire. Delovanje Metelkove so zato že vključili v projekte, ki jih z državo želijo rešiti v okviru uresničevanja zakona o glavnem mestu.

Proti rušenju Male šole se je že aprila izrekel izrazil tudi predsednik države Janez Drnovšek in ostali mednarodno priznani umetniki ter intelektualci, vendar kot kaže tudi to ni zaleglo, je poudaril Pavlica.

Študentska organizacija Slovenije poudarja, da gre pri rušenju objekta Mala šola za še enega od poskusov oblasti, da bi uničila enega najbolj živahnih kulturnih in intelektualnih središč v prestolnici.

Po rušenju nova akcija

Medtem prebivalci in obiskovalci AKC Metelkova mesta ne obupujejo, pač pa pripravljajo načrte za prihodnost. Predstavniki AKC Metelkova mesto so tako po današnjem rušenju Male šole sporočili, da bodo "na represijo države, ki prek inšpekcijskih služb, policije, gradbenih podjetij itd. uničuje kreativni avtonomni prostor, vsakič znova odgovarjali z domišljijo, ustvarjalnostjo in iznajdljivostjo".

Napovedali so, da bodo zgradili "Osnovno šolo" in že začeli zbirati zidake zanjo, ter, če bo porušena tudi "Osnovna šola", "Fakulteto za Metelkovske vede"."Ker smo Malo šolo zaključili z odličnim uspehom, bomo zgradili Osnovno šolo," so zapisali v sporočilu in dodali poziv vsem, ki bi želeli pri tem sodelovati, naj prispevajo zidak iz siporeksa v velikosti 60 x 25 centimetrov. Zidake zbirajo v klubu Gromka in v Jalli Jalli, za celotno šolo pa jih potrebujejo 300.

Konec nekega obdobja

Predstavnice AKC Metelkova mesto so povedale, da davišnje porušenje objekta Mala šola predstavlja le konec nekega poglavja, po katerem bo vedno znova vzniknilo nekaj novega. V objektu porušene Male šole je bila tudi poslikava, likovno delo, ki je bila z rušenjem delno uničena. Zato je predstavnica AKC Tina Drčar tudi kot soavtorica dela zjutraj poklicala policijo in opravila prijavo o poškodovanju likovnega dela. Poleg Male šole pa je stalo umetniško delo, urbana skulptura, ki je med rušenjem prav tako utrpela škodo.

Delavci so porušili tudi umetniško sliko - diplomsko delo slikarjev Tine Drčar in Bineta Skrta
Delavci so porušili tudi umetniško sliko - diplomsko delo slikarjev Tine Drčar in Bineta Skrta FOTO: Dare Čekeliš

Po besedah predstavnikov AKC Metelkova mesto, jim ni uspelo preprečiti rušenja, saj so jim to onemogočili policisti. Očividci rušenja na Metelkovi so poudarili, da je policija že ob petih zjutraj zaprla celotno področje, nikomur pa niso pokazali ustreznega naloga za rušenje objekta Mala šole.

Kot je današnje dogodke pojasnila predstavnica AKC Metelkova mesto Jasna Babič, je davi ob 4.55 na območje AKC Metelkova mesto v spremstvu policije prispela gradbena inšpekcija s podjetjem za rušenje. Policija je obenem s treh strani zaprla dostop do območja AKC.

Z rušenjem so uničili tudi umetniško sliko - diplomsko delo slikarjev Tine Drčar in Bineta Skrta. Soavtorica dela je poklicala policijo in opravila prijavo o poškodovanju likovnega dela
Z rušenjem so uničili tudi umetniško sliko - diplomsko delo slikarjev Tine Drčar in Bineta Skrta. Soavtorica dela je poklicala policijo in opravila prijavo o poškodovanju likovnega dela FOTO: Dare Čekeliš

V tem času sta bila v klubu Gromka dva človeka, ki sta takoj poklicala ostale podpornike, a že pet minut po prihodu inšpekcije dostop na območje ni bil več mogoč, kmalu pa se je začelo tudi rušenje Male šole, ki je po trditvah inšpektorata za okolje in prostor nelegalno zgrajen objekt. Na kraju dogodka naj bi bilo med 25 in 30 policistov s konji in psi, pa tudi posebne enote.

Rušenje na Metelkovi je obsodila tudi Liberalna akademija, ki meni, da je to brutalni akt sedanje oblasti, ki je s tem prestopila še eno ločnico med demokracijo in avtoritarno vladavino.
Predstavnica AKC Metelkova mesto je danes spomnila, da je objekt Male šole, urbano likovne skulpture, ki je bil v uporabi dve leti, nastal kot mednarodni likovni projekt s pomočjo združenja mladih nemških obrtnikov. Finančno so jo podprli nemško veleposlaništvo in Mestna občina Ljubljana. V sami izvedbi je sodelovala tudi Fakulteta za arhitekturo, podprla pa jo je še Visoka šola za risanje in slikanje.

Zavod Teater Gromki si je po besedah predstavnic AKC Metelkova mesto dalj časa prizadeval postati stranka v postopku, da bi rešili vprašanje Male šole, a s pristojnega inšpektorata nikoli ni bilo odgovora. Zatem je omenjeni zavod pozval tudi ljubljansko županjo Danico Simšič, da bi ta objekt razglasila za spomenik lokalnega kulturnega pomena, na kar pa županja nikoli ni odgovorila. Upravljalec in lastnik AKC Metelkova mesto je sicer MOL.
Na nedotakljivo svobodno ozemlje Metelkove so vdrli državni teroristi. Ljubljanski mestni svetnik frakcije LDS Peter Božič

Odgovor Inšpektorata RS za okolje

Na Inšpektoratu RS za okolje in prostor so v izjavi za javnost zapisali, da je izvršba inšpekcijske odločbe urbanistične inšpekcije bila že večkrat nasilno preprečena. Prisilna odstranitev objekta je bila pričeta že v letu 2005, ker zavezanec v inšpekcijskem postopku objekta ni odstranil, kot mu je bilo to že leta 2002 naloženo z odločbo, prav tako pa objekta tudi ni legaliziral.

Poudarili so še: ”Zavedati se moramo, da je šlo za objekt, namenjen javni rabi, za katerega pa niso bila izdana ustrezna dovoljenja, prav tako pa ni bilo nikakršnih dokazil za varnost objekta”.

Glede odstranitve umetniške skulpture so poudarili, da je inšpektor odstranil le manjšo kovinsko konstrukcijo, postavljeno v zadnjih tednih, prav na mestu, kjer je edini dostop do objekta Male šole. Kovinska konstrukcija je odstranjena nepoškodovana in na način, da je možna ponovna postavitev.

Rušenje Male šole legitimna odločitev?

AKC Metelkova mesto je kot celoten kompleks vpisan v register nepremične kulturne dediščine, noben od njenih objektov pa nima statusa kulturnega spomenika, je pojasnil vodja ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Boris Vičič. Po njegovi oceni je današnje porušenje Male šole "ad acta". Sicer pa uradno niso bili seznanjeni z odločbami ministrstva za okolje in prostor o rušitvi, je še dejal.

Policisti niso pokazali naloga za rušenje
Policisti niso pokazali naloga za rušenje FOTO: Dare Čekeliš

AKC Metelkova mesto je bilo kot celotno območje vpisano v register nepremične kulturne dediščine na predlog ljubljanske enote zavoda. To je najbolj blag režim varovanja, medtem ko je kulturni spomenik razglašen z odlokom in ima tudi finančne posledice, če se ga uniči. To je povsem nekaj drugega, je pojasnil Vičič. Tudi Mala šola je bila v sklopu tega območja, vendar je bila zgrajena na črno. Na zavodu so sicer skušali naknadno določiti nekatere pogoje za objekt, a je ministrstvo za kulturo presodilo, da postopki niso bili pravilno izpeljani, je povedal.

Kot je še pojasnil, so v kompleksu, ki je vpisan v register, lahko posamezni objekti razglašeni tudi za kulturni spomenik, ali pa veljajo neka splošna določila, recimo v urbanističnem smislu varovanja. "V primeru Metelkove posamezno noben objekt ni bil vpisan v register."

Rušenje Male šole po mnenju Pavlice kaže na demonstracijo moči države, gre za odklonilen odnos države do kulture nasploh
Rušenje Male šole po mnenju Pavlice kaže na demonstracijo moči države, gre za odklonilen odnos države do kulture nasploh FOTO: Dare Čekeliš

Vičič ocenjuje, da na zavodu nobenega od objektov Metelkove niti ne bi prepoznali kot objekt kulturne dediščine. "Gre za strokovno odločitev o tem, ali nek objekt lahko dobi status ali ne. Doslej v kompleksu Metelkove tega nismo prepoznali."

Že sredi junija so v AKC Metelkova mesto delavci začeli odstranjevati inventar Male šole, kasneje pa so, ko so se pred Malo šolo zbrali zagovorniki ohranitve avtonomne cone, območje Metelkove zapustili, ne da bi karkoli zrušili.

Prikaz moči države, ki krči prostor javnega izražanja
Prikaz moči države, ki krči prostor javnega izražanja FOTO: Dare Čekeliš

Predstavniki AKC Metelkove mesto so javnost že v začetku aprila obvestili, da namerava Inšpektorat za okolje in prostor porušiti Malo šolo, nato pa še objekt Jalla Jalla ter nadstreške južnega dela AKC Metelkova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blblblblb@siol.net
03. 08. 2006 17.29
Izgleda je nekdo izpustil osnovno šolo. Res je, velja ustava, vendar pa je katoliška vera v slovenskem prostoru najbolj razširjena in financirana s strani države, kar cerkve še zdaleč ne ločuje od države. Dejstvo je, da umetniki, kar se tiče ustave in zakonov, vidijo samo svoje pravice, ne pa tudi svojih dolžnosti. Spodaj berem nekaj o neproduktivnih normalnih umetnikih. Kdo pa je bil Ivan Tavčar???? Govori se samo o t.i. drugačnih umetnikih, ki se izražajo s kršenjem zakonov. Ravno tako bi se lahko satanisti umetniško izražali s pokolom nekaj ljudi, vendar pa tega nihče ne počne, ker je neetično in strogo kaznovano (se opravičujem za krutost-le kot primerjava)
pomi@auspuh.com
03. 08. 2006 15.42
Opsa blblblblb!!! Kakšne neumnosti pa pišeš. Uradne vere v RS ni, niti ni to katoliška. Če še velja ustava je cerkev ločena od države.
pomi@auspuh.com
03. 08. 2006 15.29
"Normalnih umetnikov" ni oziroma so kot taki neproduktivni. Najboljši primer je naš Prešeren. Normalni ljudje delajo v tovarnah, pisarnah, kmetijah, tako kot ti sandra. Niti jaz nisem izjema.
SG11111
03. 08. 2006 14.35
Tam so se zbirali večinoma narkomani, ki po Ljubljani delajo največ škode z raznimi kaznivimi dejanji! Umetnikov, ki so bili "normalni" ( nezadeti in nepijani) skoraj ni bilo(so pa izjeme)! Spet sse ponavlja (skoraj ista) zgodba Kurilniške in društva Molotov!
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
03. 08. 2006 08.21
jaz sem prinesel zidake včeraj!
blblblblb@siol.net
03. 08. 2006 06.51
eva8m je dobila popolnoma napačno razlago mojega komentarja, kar jasno kaže na to, da ljudje, ki vse to podpirajo v bistvu nimajo pojma, kaj hočejo. Da še enkrat razložim na kratko: Podpiram vse vrste kulture, vendar pa ne moreš s silo zahtevati, da to tvojo kulturo sprejme tudi okolica. Ravno tako kot so geji in lezbijke ljudje, so ljudje tudi tisti stari ati in mame, ki jih spodaj žaljivo omenjate in mislim, da si za svoja dolga leta življenja zaslužijo počitek, ne pa vsakodnevno glasno pustno rajanje. Zakaj se morajo ti mladi sproščati pod vplivom droge in s svojim rajanjem razgrajajo po tuji lastnini? Že tako prostor kjer stoji vse tisto, ne pripada njim. Kateri stari ata ali mama pride v mesto in začne razbijati njihove slike??? Glede omenjanja kapelic in cerkva: Da metelkova mesto sploh še obstaja, se lahko zahvalijo državi. Skrajno žaljivo pa se mi zdi tisto spodaj s kapelicami in križi. Kdor piše take stvari, je resnično gadni. Te stvari pač spadajo pod uradno krščansko vero republike slovenije in se ob to ne bi smel nihče spotikati. Nisem veren ampak se mi le- to zdi skrajno grdo.
caroll
02. 08. 2006 23.58
predlagam,da bi porušili celo gnezdo na Metelkovi in zgradili nekaj,podobno Cankarjevemu domu,sam tko bl za mlade...potem pa nič mamil,pa alkohola notri...
gadni@email.si
02. 08. 2006 23.45
Koliko raznih cerkva in kapelic in križev je bilo postavljeno na črno, pa se ob to nihče ne spotika. Jakličeva hiša še kar stoji! Tu gre predvsem za demonstracijo moči desnice, ki vidi le profit in provizijo pri samem zemljišču. To je bilo pač zbirališče mladih zdaj bodo pa postavili kakšen Hi butik le za izbrane goste z develimi denarnicami. Bizarno ! Ne bi pa komentiral kaj se je tam dogajalo kakor nekateri pametnjakoviči, ker tam žal nism bil.
Frfola
02. 08. 2006 21.01
Končno se je naredilo, kar je bilo treba. Za Metelkovo pač ne morejo veljati posebni zakoni- če so bile stvabe zgrajene na črno, jih je treba podreti. Tako enostavno in pika. Pa če se vam zdi vonj po travci, ko prideš v bližino Metelkove znak umetnikov, ki pač mora biti, se malo zamislite. Ali si želimo, da je Metelkova še naprej Amsterdam v malem, kot mu nekateri popularno rečejo? Dajte, fok no, vsaj vsi se zresnite, če se že ti t.i. alternativni umetniki ne morejo.
Marla Vine
02. 08. 2006 19.31
Hmmmm....kaj je tukaj samoumevnega??? Oprostite, ampak ravno z umetniškega vidika so stavbe na metelkovi zaradi pisanosti, kreativnosti in zanimivosti poživitev enoličnih, hladnih blokov in garažnih hiš v bližini. Mogoče za ozkogledne puste ljudi s predsodki vse skupaj (zaradi ???) izgleda kot ''ciganija'' (ali pa tam sploh še niso bili in so to slišali od starejšega gospoda iz sosednje ulice), vendar še zdaleč ni tako. Kot ljubiteljica in poznavalka umetnosti se mi večina grafitov, fasad,mozaikov zdi zelo kvalitetnih, pri okrasitvi in izgradnji objektov pa so sodelovali študentje arhitekture, likovne akademije pa tudi umetniki iz slo in tujine. Metelkova pa ni samo prostor za javno ustvarjanje, ki bi bil lahko kjerkoli, v prvi vrsti je zbirališče mladih, ki so odprti, drugačni in sproščeni in jim ni pomembno samo kako so oblečeni, kako izgledajo in koliko imajo v žepu etc. -tudi oni imajo pravico do zabave in prostora ki jim ustreza!!! Ker pa je metelkova za razliko od raznih fensišmensi globalov, backusov in nevemkaj skoraj edini alternativni prostor za zbiranje takšnih mladih ne more biti oddaljen in nekje ven iz mesta! Mislim, da je glavni problem ljudi, ki so proti metelkovi tipična slovenska OZKOGLEDNOST, NEODPRTOST DO DRUGAČNOSTI in RAZNI PREDSODKIi ...kar je najbolj razvidno že iz negativnega prizvoka, ki spremlja omenjanje lezbik in gejev v nekaterih komentarjih (seveda jih je na metelkovi največ, ko pa jih sprejemamo in za njimi ne kažemo s prstom! ) skratka....slovenci so očitno navadne ovce (kot bi rekel Nietzsche), ki se bojijo drugačnosti!!!
blblblblb@siol.net
02. 08. 2006 17.37
Če pogledamo stvar z realne plati: Umetnikom bi bilo lahko samoumevno, da ta njihova kultura in svoboda že z umetniškega vidika nikakor ne sodi na ta kraj kjer je. Poglejte že sam izgled tamkajšnjih okoliških stavb v primerjavi s stavbami v metelkova mestu. Z arhitekturnega vidika, ki pa je tudi svojstvena umetnost bi jim lahko bilo jasno, da v tisti okoliš, ki vedno bolj postaja umirjen del centra ljubljane, metelkova mesto pač ne sodi. Ravno tako tja ne sodi obnašanje določenih posameznikov, saj grafitirajo nove stavbe okoli mesta in ne samo obstoječih stavb v mestu, kar pa za moje pojme ni nikakršna umetnost ampak navaden vandalizem. Vsak izmed umetnikov - vandalov bi moral dati intervju in pokazati hišo svojih staršev. Če na fasadah njihovih hiš ne bi bilo grafitov, pomeni, da so ti ljudje totalno samovšečni in niso nič drugega, kakor navadni sebični škododelci, ki jim je mar le za njihovo lastnino in se požvižgajo na posledice svojih dejanj. Dejstvo je, da je na metelkovi največje nahajališče gejev in lezbijk, prisotnih pa je tudi veliko drog in uživanja alkohola. Dejstvo je, da tudi te stvari v okoliš, kjer zaradi velikega števila novih stanovanj živi veliko malih otrok, ne pašejo. Drugo dejstvo pa je, da bi morala mestna občina ljubljana itit v korak s kulturniki, ki delujejo na metelkovi. Morali bi jim dati več površin za njihova umetniška ustvarjanja. Grafiti na garažah v Trnovem dajejo naselju svojevrsten čar, saj tamkajšnje turobno naselje s tistim grafiti naredijo bolj zanimivo. Ravno tako lepo izgleda grafitiran vlak, katerga vidimo na peronih ljubljanske železnice. Morali bi jih tudi postaviti pred dejstvo, da je njihova infrastruktura na metelkovi pač v napoto in daje ljubljani slab izgled ter moti tamkajšnje stanovalce. V ljubljani je veliko podobnih stavb npr. veliko število javnih skladišč v Ljubljanskem nakupovalnem centru BTC, ki samevajo že vrsto let. Tam kulturniki s svojim ustvarjanjem in vedenjem okolice ne bi nič zastrahovali in njihovo delo ne bi bilo nikomur v napoto, saj je dejstvo, da je v primerjavi z metelkovo v tistem koncu Lljubljane prebivalcev veliko manj. Postaviti bi se morala tud določena merila glede izgleda stavb. Naprimer, da morajo stavbe sovpadati z okolico, ne pa da metelkova mesto glede na okolico izgleda kakor cigansko naselje, in ne središče kultunega dogajanja v Ljubljani. Bil sem že na nekaj kulturnih prireditev tam in zdi se mi, da so vsebine dokaj zanimive, žal pa zaradi v članku imenovanih sebičnih skrajnežev mesto izgublja svoje ime in tako postaja nahajališče huliganov in škododeljcev. Spodaj sem bral tudi nek komentar, da je mesto zbirališče 'đankijev' samo zaradi deljenja metadona v bližini, kar pa niti približno ni res. Približno poznam situacijo tam in mi je jasno, da po metadon hodijo takrat, ko vsega drugega zmanjka. Drugače pa so tamkajšnji uživalci drog lahko samo srečni, da jih policija in mestna občina ljubljana pustijo pri miru, saj bi mesto z obsežnejšemi akcijami in racijami zbrisali z zemljevida v zelo kratkem času, saj se tam nahaja toliko drogerašev in s tem tudi droge, da si marsigdo ne more niti predstavljati. Ni mi jasno zakaj za spodbudo priustvarjanju človek potrebuje drogo. Če si nadarjen pomoje da ta žilica z uživanjem drog le še vse bolj peša. Žalostno ampak resnično.
balon200
02. 08. 2006 16.12
Ne gre toliko za to, ali je tisti prizidek črna gradnja ali ne,...gre zato, da se za tem verjetno skriva scenarij uničenja celega Metelkove mesta in že kar avtohtone Ljubljanske scene in kulture. Z rušenjem bodo uničili življenskost, elementarnost in pristnega kreativnega duha, ki tam živi.
balon200
02. 08. 2006 15.56
V bistvu gre za rušenje črne gradnje na Metelkovi to je treba priznat. Je pa štos v tem, da je takšnih gradenj po Ljubljani veliko in se jih noben ne dotakne. Moti pa jih ravno ta na notranjem dvorišču Metelkove in ravno to je treba rušit, smešno. To današnje rušenje je enostaven test kakšna bo reakcija. To je taktična poteza z bednim izgovorom 'črna gradnja', ki pač funkcionira. Če bo reakcija na rušenje medla, imajo verjetno v planu porušit itak komplet Metelkovo. Apetiti po tem zemljišču so veliki, saj so tiste bloke ob Masarykovi pozidali čisto že do metelkove. Sedaj jo je pač treba rušit, da bodo lahko ob cesti nadaljevali špuro blokov. Ravno ti bloki pa bodo itak kot koncentrat mnogo ljudi na majhnem prostoru leglo band in džankijev.
Pygmalion
02. 08. 2006 15.17
mrbeanmladen: jaz nisem naspronik metelkove, sem pa nasprotnik crnih gradenj. Imam diplomo in obsojam unicenje slike.
Pygmalion
02. 08. 2006 15.15
Nihce ni nad zakonom, niti kultura. Vse crne gradnje v Sloveniji je treba cimprej podreti (tudi tiste od politikov), malo solo pa naj zgradijo na novo, z vsemi potrebnimi papirji. Ko bodo imeli papirje, bom sam prispeval 5 zidakov.
mjemjaw@yahoo.co.uk
02. 08. 2006 15.03
obry: Človek božji, pa kaj naj vendar podžupan po tvojem stori?Gre kot zasebnik na Mačkovo urejat papirje namesto "kulturnikov"? MOL je prispeval sredstva za ravnokar porušeno Malo šolo, poleg tega je vseskozi vsaj malenkostno ščitil in podpiral Metelkovo. Edino, kar bi bilo potrebno narediti je urediti papirje. In če se gospodje kulturniki raje zakajajo in zapijajo ter v nedogled debatirajo in uživajo v kulturnem programu, namesto, da bi zmigali svojo leno rit in uredili papirje, so si za situacijo krivi sami. In nihče drug. Ne moreš imeti le pravic brez izpolnjevanja minimalnih dolžnosti. Se pa strinjam, da verjetno marsikomu v sedanji vladi taka alter kritična scena ne leži in jo je zato pač sklenil popucat.
hot-shot69
02. 08. 2006 14.55
mrbeanmladen, važn da si se pohvalu da maš diplomo zj pa mislš da si pomemben pa v resnici nisi, verjetn niti službe nimaš...
obry@email.si
02. 08. 2006 14.32
Podžupan Mestne občina Ljubljana Miloš Pavlica : "Rušenje Male šole kaže na demonstracijo moči države, gre za odklonilen odnos države do kulture." Miloš Pavlica = član stranke ki je bila v vladni koaliciji 8 let in je v mestni koaliciji od leta 1994, če se ne motim. In v vseh teh letih ni storil nič za metelkovo, razen lepobesedičil in mlatil prazno slamo.
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
02. 08. 2006 14.16
Z Malo šolo so uničili tudi diplomsko delo; me zanima, koliko nasprotnikov Metelkove na tem forumu je do diplome sploh prišlo? Jaz jo imam, hvala
Enigma.
02. 08. 2006 14.14
pa ja niste resni? osebno metelkove sicer ne preferiram, ampak kar se dogaja je pa kriza! metelkova je bila cele dneve prostor kulturnega udejstvovanja, tako z raznimi delavnicami čez dan kot z ogromno izbiro koncertov zvečer, zbirališče mladih in ne več tako mladih, kjer ni bilo nobenih pravil kaj je prav in kaj ne, pa zato nikoli ni prišlo do nobenih večjih izgredov (razen takrat ko so prišli na "obisk" taki in drugačni nestrpneži, ki vsekakor ne spadajo v alternativo, ki se je na metelkovi zbirala). če je problem v tem, da dokumenti niso urejeni, naj se jih uredi. če je pa problem v tem, da se zavrteži le želijo znebiti alternative, ki jim s svojimi svobodnimi prepričanji hodi v nos, potem me zanima, kaj mislijo, kam se bo vsa ta alternativa potem preselila,vselila,razselila, ko jim bodo vzeli metelkovo? kako bodo reševali ta problem? glede na "strpnost" države, bo najbrž sledil odstrel.