Slovenija

Furlan ostaja v vojski

Ljubljana, 22. 09. 2009 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič ni razrešila namestnika generalmajorja Branimirja Furlana, ki je v pismu med drugim opozoril, da Slovenska vojska zaostaja za hrvaško ali makedonsko.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič ni sprejela zahteve po razrešitvi, ki jo je v pismu izrazil namestnik načelnika generalštaba Branimir Furlan. "Želje namestnika načelnika generalštaba, da bi bil razrešen, ne mislim upoštevati, čaka ga še veliko dela in sproti bomo preverjali, ali in koliko je pri tem delu vreden zaupanja."

Jelušičeva Furlanove želje po razrešitvi ne bo upoštevala.
Jelušičeva Furlanove želje po razrešitvi ne bo upoštevala. FOTO: Damjan Žibert

Jelušičeva je povedala, da pismo ni novost, da pa je "zgodba o odkritosti, zgodba o strokovnosti, zgodba o vojaški profesionalnosti". Poudarila je, da pismo jemlje zelo resno, in pojasnila, da se s Furlanom o temah v pismu že dlje časa pogovarjata in se še bosta. S to potezo je Furlan po njenem mnenju odprl pomembno strokovno dilemo. "Ko se izvajajo projekti opremljanja, se postavi vprašanje, kdo v teh projektih je pravzaprav dolžan izbirati, odločati," je poudarila.

Pojasnila je še, da je upoštevala nasvet Furlana, da ga v jesenskem roku ne uvrsti na seznam tistih, ki bi napredovali. Tako ga letos ne bo predlagala za napredovanje v čin generalmajorja, ni pa rečeno, da ga za ta naziv ne bo predlagala v prihodnje. Kot je poudarila, razume osebne zadržke in dvome brigadirja, zato tudi "spoštujem njegovo željo, da ga v trenutku, ko ga poskušamo in poskušate medijsko linčati, ne postavljamo za zgled, ampak da sčistimo vse, kar je v zvezi z njegovim sodelovanjem v projektu osemkolesnikov".

Prav tako bo Jelušičeva upoštevala nekatere njegove nasvete v zvezi s sestavo pogajalskih skupin in projektnih skupin, ki se bodo ukvarjale z reprogramiranje projekta nakupa oklepnikov 8X8. Civilni uradniki bodo po njenih besedah v prihodnje prevzeli bistvo pogajalskega procesa.

Furlan zavrača očitke

Vem, da vojaki nikoli ne bomo imeli na razpolago toliko denarja, kot bi si želeli. Najpomembneje je, da imamo sredstva, s katerimi lahko uresničujemo poslanstvo. Branimir Furlan

V pismu, naslovljenem na ministrico, je Furlan zapisal, da se da iz informacij v javnosti razbrati, ''da sem eden od krivcev za nestrokoven, nepregleden, nepošten, škodljiv in nepotreben nakup ter za zavajanje javnosti. To se da razbrati tudi iz vaših izjav, saj sami poudarjate, da s tem nakupom ne bomo dosegli ciljev v zavezništvu in nacionalnih ciljev.'' Sumi, da se Jelušičeva strinja z obtožbami zoper njega, ''ker jih ne komentira. Tudi sicer izkazujete nezaupanje v vojaško stroko in vodstveno strukturo v Slovenski vojski.'' Ministrico poziva k vzpostavitvi ekipe sodelavcev, ''ki jim lahko zaupate, ki niso kontaminirani in so za vas vojaški profesionalci''. Opominja jo, da ima trenutno ''na vodstvenih položajih v Slovenski vojski tiste, ki so odgovorni za 'sumljiv' nakup vojaške tehnike'', pri čemer omenja tudi načelnika generalštaba Alojza Šteinerja.

Izsek iz pisma, poslanega tudi predsedniku Danilu Türku kot vrhovnemu poveljniku obrambnih sil, generalmajorju Alojzu Šteinerju in predsedniku obrambnega odbora Jožefu Jerovšku.
Izsek iz pisma, poslanega tudi predsedniku Danilu Türku kot vrhovnemu poveljniku obrambnih sil, generalmajorju Alojzu Šteinerju in predsedniku obrambnega odbora Jožefu Jerovšku. FOTO: 24ur

Navaja, da je kot vodja vojaškega dela strokovne komisije za nakup oklepnikov poskrbel za ''načrtno, organizirano, strokovno oceno ponudb in preizkusa vozil. Iz pisne ocene, ki sem jo podpisal, je razvidno, da sta v vseh kategorijah obe ponudbi (oklepnike je želela vojski prodati tudi ravenska Sistemska tehnika, op. a.) izpolnili kriterije. V poročilu ni bilo nasveta, da se je treba pogajati le z enim ponudnikom.'' Spomni, da "domnevne nepravilnosti v primeru vojaške ocene ponudb do danes niso bile dokazane, prav tako ni bilo dokazano, da je bila nasprotna ponudba boljša in predvsem cenejša".

Poudarja, da v neposrednih pogajanjih pri nakupu ni nikoli sodeloval. ''Bil sem seznanjen s potekom in sem prispeval vojaški nasvet ministru (takrat Karlu Erjavcu, op. a.), ki je dajal usmeritve in omejitve za pogajanje. Pri tem sem se trudil, da bi bila v pogodbi določena konfiguracija in da bi lastnosti vozil predstavljale najboljšo od slabih rešitev, ki so jo narekovali omejeni finančni viri.'' Opisuje, da je bilo že na začetku jasno, da s tem denarjem ne morejo dobiti tolikšno število oklepnikov s potrebno opremo. Že takrat je razmišljal o odstopu, vendar se zanj ni odločil, ''ker zanj opcija, da Slovenska vojska ne dobi novega vozila, ni bila sprejemljiva''.

Opozarja na slabo opremljenost Slovenske vojske, ki ''zaostaja že za nekaterimi manjšimi članicami Nata, pa tudi za Hrvaško in Makedonijo''. V pismu celo uporabi besede ''kratkoročna vojaška ogroženost Republike Slovenije''. Spomni na vojake v operacijah, na primer v Afganistanu, ki jim je treba zagotoviti večjo zaščito, sposobnost preživetja in večjo avtonomnost delovanja. Ministrico prosi, naj jim omogoči ''profesionalno delo, da bomo znali in zmogli razumeti nacionalne interese in politiko, ki jo podpiramo in za katero vsakodnevno mnogi pripadniki Slovenske vojske tvegajo svoja življenja. Pomagajte nam v naporih, da bomo lahko verjeli, da nas politika ne bo pustila na cedilu.''

Prosi jo, naj ga do zaključka kazenskega postopka razreši sedanjih nalog ''in mi zaupate le tiste, kjer ne bom imel pristojnosti za odločanje in ne bom mogel povzročiti nobene škode. Pri tem naj ne bosta ovira dolžnost in plačilni razred.'' Poziva jo, naj ga izbriše s seznama povišanj in obljubi, da se ne bo pritožil, ''ker se res ne bi spodobilo, da dobi Slovenija generala, ki je v kazenskem postopku''. Pismo končuje z ugotovitvijo, da danes ne pozna jasnega sporočila. "Če je sporočilo, da moramo oslabiti Slovensko vojsko, potem ga ne mislim izvajati. Tokrat je ta vojska moja."

Jerovšek: Furlan storil častniško dejanje

Eden izmed naslovnikov Furlanovega pisma je tudi predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Jožef Jerovšek (SDS). Prejel ga je pred približno 14 dnevi. ''Pismo jemljem kot velik altruizem gospoda Furlana. Priča o njegovem odnosu do obrambnega resorja. Ponuja svojo razrešitev, da bi se razčistile obtožbe, ki jih je bil deležen v javnosti. Mislim, da je to častno, častniško ravnanje.'' Jerovšek ne ve, kaj se je vmes zgodilo in zakaj so Furlana poskušali diskreditirati. Pred dajanjem domnev želi z njim opraviti razgovor.

Branimir Furlan
Branimir Furlan FOTO: POP TV
Ocenjuje (Furlan v pismu, op. a.), da gre za poskus diskreditiranja in za razgradnjo Slovenske vojske. Vse to so možne predpostavke. Jožef Jerovšek

Pisma ni želel poslati, vendar je povedal, da Furlan želi opraviti svojo čast, ''ker se očitno – tako sledi iz pisma – ne čuti odgovornega oziroma meni, da ni storil napak. Ampak so se interpretacije, ki so se pojavljale v javnosti, zgodile zaradi poskusa njegovega diskreditiranja in tudi na nek način demontaže Slovenske vojske. Ker se je to dogajalo v času, ko so hoteli še bolj znižati vojaški proračun, menim, da je komu ustrezalo na tak način boriti se proti Slovenski vojski.'' Pojasnil je še, da je pismo ''zahteva za opredelitev o razrešitvi. Od ministrice zahteva opredelitev, ali mu zaupa ali ne. Oziroma naj pove, ali so obtožbe pravične ali ne.''

Velike razsežnosti afere Patria

Furlan se je za pismo odločil zaradi nejasnosti glede nakupa osemkolesnikov patria. V zvezi s slovenskim nakupom oklepnikov so na Finskem sprožili preiskavo zaradi domnevnega podkupovanja, zaradi česar je za zapahi pristal tudi nekdanji direktor Patrie Jorma Wiitakorpi.

Afera se je v Sloveniji razplamtela po predvajanju oddaje finske televizije YLE Resnica o Patrii. V njej je novinar Magnus Berglund trdil, da je bila pri poslu odločilna oseba J. Črka naj bi predstavljala takratnega slovenskega premierja Janeza Janšo, ki naj bi pri poslu z oklepniki prejel podkupnino. Obtožba do danes ni bila dokazana, Janša pa je tedaj glede navedb v oddaji poudaril, da so čista laž in konstrukt, pri čemer vztraja še danes.

V afero pa naj bi bili vpleteni še nekateri drugi, tudi z ministrstva za obrambo. V javnosti pa se pojavljajo še nekatera imena, med drugim tudi slikar Jure Cekuta in poslovnež slovenskih korenin Walter Wolf, ki naj bi bila posrednika pri poslu, za svojo vlogo pa naj bi dobila tudi primerno denarno nakazilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mfam93
23. 09. 2009 16.09
Furlan ni Generalmajor... On naj bi bil dan na seznam morebitnih povišanj, ampak je prosil ministrico naj ga na le-ta seznam ne da... Za sedaj je še Brigadir, 1 čin je v vojski veliko ;) ;)
Northwest
23. 09. 2009 11.10
Cisto enostavno!Vrhovni poveljnik oborozenih sil RS naj sprozi alarem splosne mobilizacije stalne sestave SV,in potem bomo videli kje smo.Zelo mocno dvomim da ima SV 50% vozil izpravnih in tehnicno brezhibnih.Zelo dobro mi je znano kaksne so razmete tam notri.
Tonček Balonček
23. 09. 2009 11.04
hyndai, o tem, kakšno orožje in za koliko denarja bo nabavila Slovenija, odločajo Walter Wolf, Riedl in Cekuta. Toliko v pojasnilo! orda se morajo o ceni pogajati znekaj osebami iz slovenske politiki, ampak ne pertirano.
DKopše
23. 09. 2009 08.51
No, pa smo tam. Zdaj so že na najvišjih položajih v Slovenski vojski nezadovoljni. Upam, da smo s tem dosegli dno in da se bo kdo premaknil in vzpostavil noramalno stanje. Na nižjih nivojih je nezadovoljstvo očitno že nekaj časa, pa se ni zgodilo nič. Zgodil se je proces, ki je trajal in zdaj končno, nas dolgoletno zanemarjanje krize kadrovske funkcije in krize vodenja, pripeljalo do sem. Gospod Furlan je na predzadnji stopnički spoznal kako je, če se ti godi "krivica". Tudi sam je že kakšno povzročil, pa zato pokončni častniki niso pisali ministrom in javnosti. Tudi od visokih častnikov pričakujemo pokončno držo. Če je vojna, je treba v njej preživeti. V jugi je veljalo načelo, da si moral biti za domovino pripravljen tudi umreti. Čas je, da bomo začeli biti pripravljeni preživeti. Zato dragi general, glavo pokonci in preživi, da boš lahko delal na pravičnosti. Toliko tega je bilo zamujenega, da je hvala bogu prišlo do tebe. Reši se in reši "SVOJO" vojsko!!!
DKopše
23. 09. 2009 08.42
No, pa smo tam. Zdaj so že na najvišjih položajih v Slovenski vojski nezadovoljni. Upam, da smo s tem dosegli dno in da se bo kdo premaknil in vzpostavil noramalno stanje. Na nižjih nivojih je nezadovoljstvo očitno že nekaj časa, pa se ni zgodilo nič. Zgodil se je proces, ki je trajal in zdaj končno, nas dolgoletno zanemarjanje krize kadrovske funkcije in krize vodenja, pripeljalo do sem. Gospod Furlan je na predzadnji stopnički spoznal kako je, če se ti godi "krivica". Tudi sam je že kakšno povzročil, pa zato pokončni častniki niso pisali ministrom in javnosti. Tudi od visokih častnikov pričakujemo pokončno držo. Če je vojna, je treba v njej preživeti. V jugi je veljalo načelo, da si moral biti za domovino pripravljen tudi umreti. Čas je, da bomo začeli biti pripravljeni preživeti. Zato dragi general, glavo pokonci in preživi, da boš lahko delal na pravičnosti. Toliko tega je bilo zamujenega, da je hvala bogu prišlo do tebe. Reši se in reši "SVOJO" vojsko!!!
hyndai
22. 09. 2009 20.39
+1
Admin ne briši besedila. Razen, če ne dobiš za to kaj v žep.
mn12321
22. 09. 2009 20.37
bravo. Admin. "ni človeka, ni problema" ali " ni mnenja, ni problema". A vam je to znano iz zgodovine.
hyndai
22. 09. 2009 20.34
O tem kdo odloča pri izbiri kakšno orožje kupiti ni nobene dileme. Odloča vojaška stroka. O tem kdo odloča koliko denarja dati za orožje ravno tako ni nobene dileme. Odloča politika. Torej, naj vsak pošteno opravlja svoj del posla brez kalkulacij o postranskem zaslužku.
mn12321
22. 09. 2009 20.31
zakaj imam občutek, da vojska ali imenovani izvajajo cenzuro na tej strani
mn12321
22. 09. 2009 20.29
pajtlerblanka, tudi tebe briše. Ne razume, da določenega stanja duha pri "poštenjakih, odkritih in profesionalnih" vojakov ne moreš drugače opisati z besadami, ki ne odgovarjajo adminu ali vesoljni Sloveniji.
mn12321
22. 09. 2009 20.24
admin. vidim, da črtaš tudi druge. in vi ste profesionalna TV. Več vas ne bom gledal in bral. Fuj............. naj te ne skrbi tudi oglašal se ne bom
mn12321
22. 09. 2009 20.21
nekaj sem napisal, a je admin črtal. ah, demokracija in cenzura. a smo se za to borili. Admin. ti si kot Furlan, okrit, pošten in profesionalen
Buena Vita
22. 09. 2009 20.17
u,skrito,neprimerne besede zakaj se jih najde v vseh svetovnih knjigah,tudi takih ki so dobile visoke nagrade od nas pa zahktevajo lepe besede
domremy
22. 09. 2009 20.15
Furlan se vede kot človek, ki sedaj nima več kaj izgubiti. Verjetno mu ni več potrebno ščititi sebe ali druge, pa se lahko brez skrbi izpostavlja. Ali pa skuša v javnosti prikockati več ugleda z diskreditacijo Steinerja in ministrice. Da gospodje na generalštabu neracionalno razporejajo sredstva, ve že vsak vrabec na strehi. Težko je tu reči, kdo je za kaj kriv. Najbrž imajo vsi pomalem precej masla na glavi, najbolj pa tisti, ki se medijsko ne izpostavljajo, a imajo že leta in leta glavno besedo pri orožarskih poslih.Že res, da pripadniki SV ne smejo biti člani parlamentarnih strank, ampak to je pesek v oči javnosti, ker se vodilne kadre vedno izbira glede na politično barvo posameznikov. Ko politika ne bo več šahirala z vojsko, se bodo stvari morda spremenile. Prej zagotovo ne.
hyndai
22. 09. 2009 20.13
+1
Bravo Furlan. Ti si še edini, ki je ostal od vojakov v timu ministrice. Okrožena je z mirovniško-pacifističnim in obramboslovno-ameriškimi navdušenci katerim se še sanja ne kaj je to vojska. Ni čudno, da demolirajo celotni obrambni sistem. Preimenovali so ga v resor, v perspektivi bo direktorat, potem pa mogoče sektor ali oddelek, ki ne bo rabil oborožitve. Zadostovala bodo le vozila, ne nujno oklepna, za parade in pasje procesije. Pa še vzdrževali ga bomo z 1
alterego
22. 09. 2009 19.58
do konca sojenja na finskem lahko ostane
skydrol7
22. 09. 2009 19.35
resnica je boleca , zvisanje vojaskega proracuna ter profesionalno treniranje vojske je nujnost .
mn12321
22. 09. 2009 18.42
ponosenslovenec Ma daj, to je zate resnica. Sranje. Zakaj je do sedaj čakal. ZAkaj to ni povedal v parlamentu, ko je bil zaslišan. Ma daj. navadan p..., a ne vojak. Vojak takoj pove kakšno je stanje in ne čaka 4 leta. Če bi povedal pravočasno ali imel jajca takrat ko je bilo treba, ne bi sedaj brali in pisali te neumonosti. E moja vojsko, dobre primere imate med generali in brigadirji.
odbogaposlan
22. 09. 2009 18.38
sej ta vojska ni za nikamor, kakor za sekrete pucat pa ceste pometat, pa še na dobičku bomo glede na njihovo porabo!
odbogaposlan
22. 09. 2009 18.37
naj gre sekrete pucat!