Slovenija

Himalaja ga je želela zase

Katmandu, 15. 11. 2009 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L./U.Z.
Komentarji
4

Viki Grošelj je prepričan, da bi Tomaž Humar, tako kot ostali alpinisti, želel za vedno ostati v Himalaji. "Poskušajmo si ga zapomniti kot veselega, iskrenega in duhovitega človeka, ki nam je vsem ogromno dal," pravi.

Tomaž Humar
Tomaž Humar FOTO: www.humar.com
Smrt je vedno nepričakovana. Zato se moramo vsi skupaj potruditi in izkoristiti mladost pred starostjo, zdravje pred boleznijo in življenje pred smrtjo. Takšni dogodki so lahko primer vsem nam, ki smo živi, toda trenutek smrti bo vedno ostal neznanka med ljudmi. Zato moramo biti za ta dogodek vselej pripravljeni. Usoda Tomaža Humarja je določila, da za vedno ostane v objemu gora, ki jih od svoje mladosti nosil v srcu in z njimi živel. Z molitvijo v srcu vsem prizadetim stojimo ob strani in z njimi sočustvujemo. Svojcem Tomaža Humarja je globoko sožalje izrekel tudi mufti islamske skupnosti Nedžad Grabus

Posmrtne ostanke slovenskega alpinista Tomaža Humarja so prepeljali na nemško veleposlaništvo v Katmanduju. Ali ga bodo pokopali tam, kjer je umrl, ali doma, še ni znano. Odločitev je v rokah družine, to spoštujem in se vanjo ne želim vmešavati, je za 24ur.com dejal alpinist Viki Grošelj, ki je iz Slovenije koordiniral reševalno akcijo. 

Prepričan pa je, da bi si Tomaž želel ostati v Himalaji. "Mi smo se o tem večkrat pogovarjali. Če se kdaj komu kaj zgodi, bi si vsi želeli ostati tam," je povedal. Razložil je, da so pogovori o smrti med alpinisti nekaj vsakdanjega, saj je grožnja še kako realna. "To se je ves čas dogajalo. Več kot 20 prijateljev je ostalo v Himalaji," je dejal.

Zadnje ime na tragičnem seznamu je Tomaž Humar. "Padel je med vzponom in si zlomil nogo in hrbtenico," je o usodni nesreči povedal Dawa Sherpa, ki je v Nepalu pomagal voditi reševalno akcijo. Kaj točno se je na gori zgodilo, nikoli ne bo povsem jasno. "Dejstvo je, da se je Tomaž poškodoval v ponedeljek – ni še znano, ali pri sestopu z gore ali že pri vzponu. Ta poškodba je bila dovolj huda, da jo je sporočil svojim najbližjim v Ljubljano, potem, pa ugasnil telefon. On je ocenil višino, na kateri se je nahajal in jaz verjamem, da se je njegovo življenje zaključilo na njej. Preživel je še eno noč, naslednje jutro je bil še toliko pri močeh, da se je pogovarjal s šerpami, potem pa je čez dan njegovo življenje ugasnilo. Predvidevamo, da je zaradi viharja, ki je nastal, njegovo truplo padlo 500, 600 metrov nižje,“ je v TV Klubu za oddajo 24UR pojasnil Grošelj.

Tomaž je bil po Grošljevem mnenju zelo karizmatična osebnost, ki je svoj alpinizem in svoje življenje nasploh jemal kot poslanstvo. "Bil je prepričan, da je rojen alpinist, uspevale so mu izjemne stvari, mislim, da nikoli, niti v sanjah, ni pomislil, da bi nehal s temi svojimi ekstremnimi dejanji. Bil je človek, ki je znal biti iskren in duhovit in to bom med drugim pogrešal v svojem nadaljnjem življenju. Skušajmo se ga spomniti kot veselega, iskrivega človeka, ki nam je ogromno dal," je še dodal.

Ko me oblije piš smrti, ko se zavem, da zadostuje le trenutek, da odidem, takrat se počutim tako živega. Živalsko živega. Tomaž Humar

Izrazi sožalja in obžalovanja z vsega sveta

Ne le v Sloveniji, smrt Tomaža Humarja odmeva po vsem svetu. O njem so se razpisali nekateri najbolj ugledni časopisi. Angleški Guardian tako v obširnem članku piše o izrazih spoštovanja do pogumnega človeka, ki prihajajo z vseh koncev in krajev. "Gora Langtang Lirung je zelo zahtevna in vsakdo si ne upa splezati nanjo. Humar je bil pogumen. Žal nam je, da smo izgubili svetovno znanega alpinista, ki je tako globoko ljubil nepalske gore,"časnik navaja predsednika Nepalske planinske zveze Zimbo Zangbuja Sherpo.

Tomaž Humar ob vrnitvi domov po svojem ponovnem rojstvu avgusta 2005 pod Nanga Parbatom. Tokrat ga je Himalaja želela zase.
Tomaž Humar ob vrnitvi domov po svojem ponovnem rojstvu avgusta 2005 pod Nanga Parbatom. Tokrat ga je Himalaja želela zase. FOTO: POP TV
Jaz sem se dal na križ že marsikdaj in sem pokazal vse, kar je bilo. Enkrat je bilo malo lepše, enkrat je bilo malo grše, ampak kar je bilo, ni bilo zlagano. Za ene je bilo preveč, za mene je bilo ravno prav. Tomaž Humar

V članku opišejo tako njegove dosežke kot njegov zadnji boj z mrazom in poškodobami na 7227 metrov visokem Langtang Lirungu, zaključijo pa z besedami Reinholda Messnerja, da je bil Humar najboljši alpinist svoje generacije.

BBC je Humarja opisal kot alpinista, ki si je slavo zagotovil s samostojnimi 'naskoki' na najbolj zahtevne vrhove. Posebno kolumno mu je posvetil ameriški alpinist Stewart Green, ki je zapisal, da si bomo tudi zaradi njegove smrti leto 2009 zapomnili kot eno najbolj črnih v zgodovini alpinizma. "Bil je eden najboljših plezalcev na svetu," je poudaril.

Slovenija v šoku

Izguba še enega velikega človeka je pretresla Slovenijo. Ljudje na različne načine izražajo svojo žalost. Tako je že kmalu po tragični novici na družabni spletni strani Facebook nastala skupina, posvečena spominu na Humarja. Včlanilo se je že več kot 40 tisoč ljudi.

Živ je le še Messner

Reinhold Messner in Tomaž Humar, dva velika alpinista in velika človeka
Reinhold Messner in Tomaž Humar, dva velika alpinista in velika človeka FOTO: www.humar.com
Vsaka gora ima svojo dušo. Če te gora ne sprejme, ti pa vseeno vztrajaš, te bo pogubila. Tomaž Humar

Potem ko se je v 50. letih prejšnjega stoletja uveljavilo osvajanje gora v velikih skupinah, opremljenih z dodatnim kisikom, so se v 80. alpinisti začeli vračati k osnovam. Plezanje v alpskem stilu, brez dodatnega kisika in s čim manj opreme, so si izbrala velika imena alpinizma: Reinhold Messner, poljska legenda Jerzy Kukuczka, Francoza Jean-Christophe Lafaille in Pierre Beghin ter naš Tomaž Humar. Himalaja je vzela vse, razen Messnerja.

Življenje Tomaža Humarja

Spomnimo …

Tomaž Humar se je ponesrečil med solo vzponom na Langtang Lirung. Po več dneh neuspelih poskusov reševanja so njegovo truplo našli na višini 5600 metrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3