Slovenija

Tomo Križnar v primežu upornikov

Ljubljana, 08. 03. 2006 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
T.B./Š.Z.
Komentarji
0

Slovenskega popotnika so zajeli darfurski uporniki. V Sudan se je odpravil kot odposlanec predsednika Drnovška.

Toma Križnarja so zadrževali oboroženi uporniki.
Toma Križnarja so zadrževali oboroženi uporniki. FOTO: POP TV

Popotnik Tomo Križnar se je kot posebni odposlanec slovenskega predsednika Janeza Drnovška odpravil v Darfur. Ko je predvčerajšnjim prečkal mejo iz Čada v Sudan, so ga zajeli uporniki skupine Justice Equality Moment (JEM), ki jih vodi Meni Minavi. Bilo je zoprno, ''grabili so me za telesne dele, ki so moškemu najbolj pomembni'', je povedal Tomo Križnar. Dodal je, da so mu oboroženi uporniki vzeli kamere in ga zadržali.

Situacija je bila nekaj časa precej napeta, saj slovenski mirovnik ni vedel, kaj lahko pričakuje od upornikov. Kasneje so privrženci JEMa preko medijev spoznali, da je Tomo Križnar tujec, ki deluje po nalogu slovenskega predsednika. Uporniki so namreč seznanjeni z Drnovškovo mirovno pobudo za rešitev krize v Darfurju. Pri osvoboditvi Križnarja je posredoval tudi nekakšen koordinator med uporniškimi skupinami, Sulejman Jamous.

JEM vodi Meni Minavi, Sudan Liberation Army (SLA) pa Abdelvahid Mohamed Al Nour. Voditelja naj bi v Sarafiju dosegla mirovni dogovor, pri katerem bo sodeloval tudi Tomo Križnar.

Ko so se sporazumeli, so uporniki slovenskega popotnika pospremili do Sarafija, kjer vladajo džandžavidi. To so arabske razbojniške milice, ki so iz pokrajine pred leti pregnale vse prebivalce. In prav na območju ''brezvladja'' naj bi se srečala poveljnika darfurskih uporniških skupin, ki naj bi sprejela mirovni dogovor. Tomo Križnar je optimističen – v telefonskem pogovoru je zaupal, da ima občutek, da se bo ''danes zgodilo nekaj zgodovinskega''.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.