Slovenija

Toplo morje ne privablja le kopalcev, ampak tudi nove vrste

Ljubljana, 23. 06. 2019 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./N.P.
Komentarji
9

Vroči in sončni dnevi ne godijo samo nam, pošteno se je segrelo tudi naše morje. Toplo morje pa ne privablja le kopalcev, ki iščejo ohladitev v vročih in soparnih dneh, ampak tudi nove morske vrste. Tudi v Jadransko morje jih vsakič znova priplava kar nekaj, a jih večina sodi med nič kaj nevarne vrste.

Temperatura slovenskega morja je že dosegla 27 stopinj Celzija, medtem ko je morje v Dalmaciji nekoliko hladnejše (namerili so okoli 22 stopinj). A topli prihajajoči dnevi bodo zagotovo poskrbeli, da se bo morje še segrelo. Prav toplo morje, po nekaterih podatkih naj bi se v zadnjih desetih letih temperatura zvišala povprečno za 1,2 stopinje Celzija, pa v Jadran privablja nove vrste živali.

O pojavljanju termofilnih vrst v slovenskem morju so raziskovalci poročali že konec devetdesetih let, ko so potrdili pojavljanje prašičevke, delfinke in balestre, novembra 2012 pa so v bližini Pirana ujeli ribo napihovalko. To je bil prvi primer pojavljanja te vrste v slovenskem morju in Tržaškem zalivu.

V Jadranskem morju je namreč opaziti vse več živalskih vrst, ki niso značilne za naše podnebje. Toploljubne ribe se namreč zaradi segrevanja morja selijo proti severu. Kot pojasnjujejo strokovnjaki iz Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo, ne gre za vrste, ki bi prihajale iz drugih biogeografskih provinc, ampak za vrste, ki živijo v južnejših, toplejših delih Sredozemlja. Gre za bolj mobilne vrste morskih živali, predvsem ribe.

V naše morje tako občasno zaidejo delfini in črnuhi (Centrolophus pompilio) ter nekatere mezopelaške ribe, kot sta kosica (Trachipterus trachypterus) in srebrni mečak (Lepidopus caudatus). Znani so tudi primeri, ko se v slovenskem morju pojavi veliki morski mesec (Mola mola), vedno bolj pogoste pa so tudi skakavke, ki delajo škodo ribičem. Večina termofilnih rib se je pojavila le v enem primeru, nekaj pa je postalo rednih prebivalk slovenskega morja – med njimi so knez, vijoličasti morski bič, balestra in velika sardela. Slednja se običajno pojavlja v poletnem času, znani pa so bili tudi primeri, ko so velike jate te vrste zašle v naše morje pozimi, kot se je to zgodilo februarja 2009. Tedaj so bili opaženi tudi primeri množičnega pogina zaradi temperaturnega stresa.

Zaradi segrevanja morja se proti severu selijo bolj mobilne vrste morskih živali, predvsem ribe.
Zaradi segrevanja morja se proti severu selijo bolj mobilne vrste morskih živali, predvsem ribe. FOTO: Shutterstock

Iz Rdečega morja v Mediteran in potem v Jadranski zaliv sicer nenehno prihajajo nove vrste, in sicer ne gre le za ribe, prihajajo tudi korale in glavonožci. Zviševanje temperature morja pa vpliva tudi na življenjske navade morskih psov, saj število morskih psov povsod po svetu upada. Poznamo približno 500 vrst morskih psov, od tega jih 28 prebiva tudi v Jadranskem morju.

Pri naših južnih sosedih so se v preteklih letih pojavile vrste, kot so ostrozobi morski kuščar, afriški kostorog, bodeča marmorna riba in afriška poletuša. V Jadranskem morju se je že znašla tudi srebrnoproga napihovalka, ki sicer živi v Indijskem in Tihem oceanu. 

Morski psi spadajo med predatorje, za njih pa so značilni dolgo življenje, pozna zrelost in malo število mladičev. Prav zato so lahko hitro ogroženi in se ne morejo 'upreti' lovu. Segrevanje morja posredno vpliva tudi na njih, saj zapuščajo nekatera območja, kjer je bila včasih temperatura stalna, zdaj pa raste, in začnejo iskati temperature, ki jim odgovarjajo. Včasih so morski psi vedeli, kje bodo zagotovo dobili hrano, zdaj pa morajo na lov drugam.

Morski psi, korale, ribe in ostale morske vrste v Jadran prihajajo tudi zaradi širjenja Sueškega prekopa, kar omogoča večji pretok vode v Mediteran. Nekatere vrste, ki so prišle na tak način, so se razširile v srednjem in južnem Jadranu.

V Jadranu so že opazili tudi velikega belega morskega psa, ki je navajen širokega razpona temperatur. V Jadranu je vezan izključno na jato tun – kakor se giblje ta jata, tako se giblje tudi morski pes. Sicer pa je beli morski pes le občasni obiskovalec najsevernejšega in še vedno najhladnejšega dela Mediterana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alex Trefalt
23. 06. 2019 11.35
+9
great white shark je skozi prisoten v Jadr.morju,imam knjigo nemškega avtorja iz leta 1974,navaja tudi Jadr.morje
lumpimonster
23. 06. 2019 10.22
-7
24ur....v toplem morju se ne mores ohladiti.....BTW
Cene Urban?i?
23. 06. 2019 09.03
+29
Le kaj delajo ti prišleki v naravnem habitatu napihljivih unicornov in flamingov?
fairplayy
23. 06. 2019 08.40
+15
Vedno vec tujih vrst in s tem bolezni ki jih tu se nismo poznali npr bolezen zahodnega nila
pogan
23. 06. 2019 08.40
+59
Nove vrste iz Afrike, Afganistana, Iraka, Bosne,....
RUGIEVIT
23. 06. 2019 13.00
+2
Pogan, te bodo postale problem moderne družbe!
mentorhercul
23. 06. 2019 08.35
+14
Slovensko morje postaja premajhno za vse te tujerodne vrste.....
bozovar
23. 06. 2019 08.22
+5
Čudno ,da je južni Jadran bolj mrzel kot severni !!!