Slovenija

'Totalitarizem še čaka na obsodbo'

Ljubljana, 21. 08. 2009 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija za pravičnost javnost poziva, naj se pridruži dnevu spomina na žrtve totalitarizma. V zadnjem času poskušajo nekateri celo rehabilitirati komunistično preteklost, meni komisija.

Andrej Saje: v Sloveniji v zadnjem času poskušajo nekateri celo rehabilitirati komunistično preteklost.
Andrej Saje: v Sloveniji v zadnjem času poskušajo nekateri celo rehabilitirati komunistično preteklost. FOTO: POP TV

Komisija za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) javnost poziva, naj se 23. avgusta pridruži vseevropskemu dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Kot poudarja komisija, so Slovenci eden izmed tistih evropskih narodov, ki so fašistični, nacistični in komunistični teror posebej kruto doživeli.

Kot je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik SŠK Andrej Saje, je omenjena komisija v svoji izjavi poudarila, da "medtem ko sta v našem javnem mnenju nacizem in fašizem primerno ovrednotena in zavržena, komunistični totalitarni režim na tako nedvoumno obsodbo še čaka".

Po mnenju komisije so razlogi za to različni. "Eden je tudi v tem, da je komunizem pri nas ostal dolgo časa na oblasti in da je prikrival svojo resnično podobo," trdi komisija in dodaja, da na to meri tudi Evropski parlament, ko pravi, da "noben politični organ ali politična stranka nima izključne pravice do razlage zgodovine" in da "ti organi in stranke ne morejo trditi, da so objektivni".

Evropski parlament je 2. aprila letos pozval k razglasitvi 23. avgusta za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Kot poudarja komisija, v Sloveniji v zadnjem času poskušajo nekateri celo rehabilitirati komunistično preteklost in njene nosilce, "s čimer omalovažujejo krivice, ki so jih nosilci režima zakrivili". Ob tem zatrjuje, da je poimenovanje ceste po Titu v glavnem mestu in ohranjanje poimenovanj ulic in trgov po nosilcih komunističnega režima v popolnem nasprotju s črko in duhom omenjene resolucije Evropskega parlamenta kakor tudi z resolucijo Parlamentarne skupščine Sveta Evrope o potrebi po mednarodni obsodbi zločinov totalitarnih komunističnih režimov.

Dejanja te vrste so v posmeh vsem žrtvam komunističnega totalitarizma. 

Miran Potrč
Miran Potrč FOTO: Tomaž Ungar

Kritično, ne samo pohvalno

Poslanec SD Miran Potrč pa je glede dneva spomina na žrtve totalitarizma v sporočilu za javnost ocenil, da je bilo v zvezi z resolucijami Evropskega parlamenta in parlamentarne skupščine Sveta Evrope v zadnjih mesecih že veliko povedanega in zapisanega. "Tudi kritičnega, ne samo pohvalnega," je poudaril in dodal, da sam najbolj soglaša s tistimi, ki opozarjajo pred kakršnimi koli poenostavitvami in predlagajo "pošteno zgodovinsko analizo".

V Slovenski enciklopediji, je nadaljeval poslanec SD, je pod geslom totalitarizem prebral, da je papež Pij XI. v svoji polemiki o fašizmu septembra 1930 zatrdil, da "če že obstoja totalitarni režim – totalitarizem v praksi in teoriji – je to režim Cerkve, saj Cerkvi človek pripada na totalen način".

Po Potrčevih besedah bi morali vsi, tudi Cerkev, prispevati k temu, da se zgodovinska dejstva prikazujejo celovito in objektivno tudi v svoji medsebojni soodvisnosti in razvoju, ne pa da se pojavljajo poenostavljanja in enostranske ocene kateregakoli obdobja, ravnanja ali ideologije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
21. 10. 2009 07.25
ker noben politični organ ali politična stranka nima izključne pravice do razlage zgodovine in ker ti organi in stranke ne morejo trditi, da so objektivni, C. ker se uradnih političnih razlag zgodovinskih dejstev ne bi smelo vsiljevati z večinskimi odločitvami v parlamentih; ker parlament ne more sprejemati zakonodaje za preteklost, D. ker je osrednji cilj procesa evropskega združevanja zagotoviti, da se spoštujejo temeljne pravice in načela pravne države, in ker so bili s členoma 6 in 7 Pogodbe o Evropski uniji zagotovljeni primerni mehanizmi za uresničitev tega cilja, E. ker lahko napačne razlage zgodovine spodbujajo politike izključevanja in tako napeljujejo k sovraštvu in rasizmu, GLEDE NA DELE IZ RESOLUCIJE , BI BILO BOLJ SMISELNO, DA SE RESOLUCIJO SPREJME, ŠELE POTEM , KO ZGODOVINARJI OPRAVIJO "OBDUKCIJO"DOGAJANJ", RESOLUCIJO, KATERO NI OBVEZNO SPREJETI. OSNOVNI NAMEN RESOLUCIJE JE, DA NE RAZDVAJA NE NARODE, NE DRŽAVE, NE LJUDI, PREDVSEM PA DA SE ZGODOVINA NE PONOVI. GLEDE NA DOGODKE V PARLAMENTU PA SE DOGAJA RAVNO NASPROTNO.
Backy
08. 09. 2009 18.36
+1
POVOJNI POBOJI SO BILI IN ŽAL MI JE, DA ZANJE NISO NAPRAVILI OBELEŽJA Z IMENI DOMAČIH IZDAJALECEV. TUDI CERKEV JE POBIJALA NA SKRIVAJ, PA JE ŠE NIHČE NI JAVNO OBSODIL, NITI SE SAMA NI OPRAVIČILA ZA VSE ZLO, KI GA JE POČELA. KAJ PA ŠE TISTO, KI GA ŠE NADALJUJE?
zahod.west
23. 08. 2009 11.51
tony_abcde, vsi delamo napake....tudi RKC....nekateri pa so zares pretiravali...NACIONAL-SOCIALISTI, FAŠISTI in KOMUNISTI....
Spegu
22. 08. 2009 21.08
Komunisti jih niso in ne morejo toliko pobiti kot cerkev! Zmanjak jim nekaj stoletij. Nacisti pa so res imeli dobre učitelje in so v nekaj letih probali RKC ujeti, pa ni šlo. Tako da naj bodo kar tiho in naj se z ovčicami ukvarjajo, ostalo pa naj pustijo pri miru. Že tako so priviligirani napram vsem nam in se vedno zvlečejo neglede na režim. Tudi komunistom so "nastavljali riri", zato so pa še ostali in jih danes ne iščejo po luknjah kočevskega Roga, raznih rovih in rudnikih.
tony_abcde@yahoo.com
22. 08. 2009 18.12
popravljam Pavla IV
tony_abcde@yahoo.com
22. 08. 2009 18.09
Ali so sežigali vse knjige, ki niso bile odobrene s strani RKC? Tudi v tem je zgolj podobnost z nacisti, ki so sežigali knjige v slovenskem jeziku. Ali je Pomponio Algerio bil skuhan v kotlu ker se ni hotel spreobrniti iz protestanta v katolika? Ali so preganjali protestante in jih pobijali? Ali je bil od papeža Pabla IV izdan Index liborum prohibitorum? Ali je RKC nasilno pokristjanevala indijance? Ali jih je potem dala obglaviti, ker ko so postali krsitjani je njihovo telo tako ali tako postalo last RKC. Kdaj se je papež Pij IX umaknil in se odpovedal posvetni oblasti? Kdaj je RKC priznala Italijo kot republiko? Ali je Mussolini ukinil davke RKC v Italiji v zameno za sodelovanje? Še več vprašanj bi ti lahko postavil vendar bi moralo za vsakega, ki zna s svojo glavo razmišljati biti to več kot dovolj, da zna ločiti totalitarni sistem od netotalitarnega. Ko boš poiskal odgovore na vsa ta vprašanja boš takrat dojel, da je šlo tudi pri RKC za totalitarnost. Sicer ne v 20 stoletju ampak od 13 do 20 stoletja.
tony_abcde@yahoo.com
22. 08. 2009 18.08
Ali je Pavel IV odprl lov na Jude? Ali je za njih zahteval da so oblečeni tako da se ločijo od kristjanov? Nekaj takega so počeli tudi nacisti, ko so jim pripeli zvezdo. To je zgolj podobnost osebno sem mnenja, da so se nacisiti učili od RKC Ali so ustanovili geta za Jude, ki niso smeli ven iz geta brez dovoljenja papeža (po zakonu svete inkvizicije) Nacisti so naredili taborišča, ke rso imeli drugačno rešitev. Ali so smeli Judje posedovati zemljo? Ali so se Judje smeli družiti s kristjani?
tony_abcde@yahoo.com
22. 08. 2009 18.07
zahod.west22.08.2009, 16:03Svoj glas ste že oddali0 tony_abcde, pomeni, da si citiral politično delo in ne zgodovinsko....glede politike pa ostaneva vsak na svojem........če pa ne ločuješ enega od drugega ni moj problem....te pa razumem. Nisi mi odgovoril na moje vprašanje. Morda boš lažje odgovoril na naslednja vprašanja: Ali je bil ustanovljen nov meniški red katerega namen je bil napasti sovražnike (nasprotno misleče tako imenovane heretike) se pravi tiste, ki nasprotujejo strogim naukom RKC? Ali je Pietro Carafa ustanovil cerkveno inkvzicijo in jo inštitucioniziral v ta namen, da obračuna z drugače mislečimi?
zahod.west
22. 08. 2009 16.57
Tonček Balonček, ajde, saj vsi vemo, da nacizem ni moral slaviti, prav tako kot komunizem......vprašanje je bilo le koliko let bo uničeval in moril......vse ostalo je sprenevedanje.....pa še to...titek ali ne titek...hitler in mussolini bi zgubila....vse. Samo rdeči pacienti lahko verjamejo, da je tito brez mornarice, topov, tankov, letal sam premagal hitlerja......
Tonček Balonček
22. 08. 2009 16.39
Če bi nacizem slavil zmago, bi bili danes Slovenci vsi skupaj, pod nemškim škornjem bi bili skupaj z argenstinskimi in drugimi Slovenci, lepo bi s eimeli, gojili narodno pesem, folkloro in jedli klopase, pekli potice, vse bi nam bilo dovoljeno...
zahod.west
22. 08. 2009 16.08
Potrč sramota demokratične Evrope! Taki nazadnjaki in nestrpneži lahko uspevajo le še v LJ in Aziji......
zahod.west
22. 08. 2009 16.05
jaz opažam samo, da se RKC zelo jasno distancira od fašizma in nacizma....kar je zelo dobro, medtem ko se naši rdečuhi še vedno hinavsko skrivajo in odobravajo KOMUNIZEM...to je to.
8JASMIN
22. 08. 2009 16.05
TI KOMUNISTI NAČELU Z TOV. POTRČEM ,ŠE VEDNO NISO KONČALI DRUGO SVETOVNO VOJNO ,ŽE 65 LET SE GONIJO PO NEKIH HOSTAH IN ŽREJO IN SE OPIVAJO NA RAČUN SLOV.DAVKO PLAVČEVALCEV .... DRUGAČE MISLEČI PA NA RDEČI KRIŽ.....
zahod.west
22. 08. 2009 16.03
tony_abcde, pomeni, da si citiral politično delo in ne zgodovinsko....glede politike pa ostaneva vsak na svojem........če pa ne ločuješ enega od drugega ni moj problem....te pa razumem.
Abacus
22. 08. 2009 15.00
Prvo Borec 22.08.2009, 07:45 2 crni_jezek_teka poglej si potem ZDA in njihovo demokarcijo proti črncem. Poglej si Irsko !! Poglej si diktaturo kapitalizma v VB !! Poglej si diktaturo pod imenom demokracije !! ------------- Pa saj vse to je že priznano in vsi od črncev dalje se spominjajo "črnih" časov ,kakšno Irsko kdaj je pa irska koga terorizirala?? No mene zanima kdaj bodo grehi komunizma priznani s strani držav ,ki se nikakor nočejo temu posvetiti ,predvsem o med in povojnih dogodkih v Vzhodni Evropi ,sam dobro veš da je bilo veliko krivičnosti ,ne govorim proti fašistom in nacistom ampak proti narodom državam ,ki niso imele nič z nacizmom!!!
tony_abcde@yahoo.com
22. 08. 2009 13.36
zahod.west22.08.2009, 13:02-1 tony_abcde, dva osnovna podatka Marco Aurelio Rivelli ni zgodovinar, to prizna tudi sam....on je anti-klerikalec, kar je nekaj drugega, ki je na stara leta odločil, da ideološko udari po cerkvi....tako, da tvoja dejstva ne držijo..... Se pravi po tvojem nič od tega ne drži? Se pravi Katari niso obstajali, RKC jih ni preganjala oz. na silo spreobračala? Jih izgnala in zasegla premoženje? Tudi jaz sem anti klerikalec... Pa ne zanikam povojnih pobojev kot npr.Teharje itd. Če gledamo zgodovino potem jo je treba gledati tudi do 2000 let nazaj in ne samo 50-60 let.
zahod.west
22. 08. 2009 13.06
rojen leta 1935 - diplomiral pa se leta 1981....precej kasneje
zahod.west
22. 08. 2009 13.02
tony_abcde, dva osnovna podatka Marco Aurelio Rivelli ni zgodovinar, to prizna tudi sam....on je anti-klerikalec, kar je nekaj drugega, ki je na stara leta odločil, da ideološko udari po cerkvi....tako, da tvoja dejstva ne držijo.....
tony_abcde@yahoo.com
22. 08. 2009 12.54
"V dogajanju, ki se je v zgodovino zapisalo kot balkanski holokavst, je imela eno od odločilnih vlog rimskokatoliška cerkev. Zagrebški nadškof Alojzij Stepinac je kot osvoboditelja pozdravljal Mussolinija in Hitlerja ter aktivno sodeloval z vodstvom ustaškega gibanja. Del hrvaškega katoliškega klera je osebno, včasih tudi na poveljniških položajih ustaških enot, sodeloval v krvavih pokolih, katoliška cerkvev pa je neposredno vodila politiko nasilnega 'spreobračanja'.« Povzeto po Marco Aurelio Rivelli - Nadškof genocida, Alojzij Stepinac
tony_abcde@yahoo.com
22. 08. 2009 12.53
pajtlerblanka22.08.2009, 11:361 JUH,PA SEJ JE KOMUNIZEM PRINESEL NAPREDEK JUGI,SAMO SOVRAŠTVO,KI GA LJUDJE NE BODO POZABILI STOLETJA ZLAHKA SO POZABILI TURKE IN OGRE,SVOJIH LASTNIH MUČITELJEV PA NE BODO NIKOLI Sovraštvo v Jugi je samo tlelo v obdobju komunizma. Kje so vzroki za taka sovraštva? Odgovor je tudi v idejah o veliki Srbiji, o veliki Hrvaški. »Primer ideje o veliki Hrvaški kjer je pokole spremljalo prisilno spreobračanje pravoslavcev v katoliško vero, toda žrtvam ustaškega divjanja pogosto tudi to ni rešilo življenja. Etnično in versko čiščenje hrvaškega ozemlja je potekalo s katoliško gorečnostjo, kakršne Evropa ni doživela vse od križarskega pokola heretičnih Katarov z juga Francije na začetku trinajstega stoletja. Krvava morija je presenetila celo vsega hudega vajene esesovce. Že avgusta 1941 je urad predstavnika nemške vojske v Zagrebu, generala Edmunda Glaisa von Horstenaua, poročal v Berlin, da je "kot žrtev živalskega nagona, ki ga podžigajo vodje hrvaških ustašev, padlo 200.000 Srbov." Povzeto po Marco Aurelio Rivelli - Nadškof genocida, Alojzij Stepinac