Tovornjaki s smetmi bodo zasedli ceste

Cilj sobotne akcije: zbrati več kot 20.000 ton smeti

Med sobotno vseslovensko čistilno akcijo bodo ceste zasedli tovornjaki, s katerimi bodo odvažali smeti. Voznike zato opozarjajo: bodite pozorni na razmere v prometu in vozite strpno.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Med sobotno vseslovensko čistilno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu bo na cestah več tovornih vozil kot po navadi, zato na Direkciji RS za ceste vse voznike pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje v prometu in naj vozijo strpno.

Direkcija za ceste bo skrbela za organizacijo odvoza odpadkov z začasnih odlagališč na deponije, zaposleni pa se bodo akcije udeležili tudi neposredno; čistili bodo odlagališče Lemendol ob cesti pri Črnem Kalu, je povedala predstavnica direkcije Sandra Kržan.

Na direkciji za ceste, ki upravlja s približno 6000 kilometri glavnih in regionalnih cest ter 516 počivališči, so sicer že začeli z organiziranim čiščenjem najbolj zasmetenih obcestnih odsekov. Na počivališčih in parkiriščih se namreč pogosto znajdejo večje količine odpadkov, ki jih pustijo bodisi vozniki tovornih vozil bodisi turisti, je dodala Ljiljana Herga z direkcije.

Čistilna akcija nabrLjubljanskem barju-16

Ceste bodo v soboto zasedli tovornjaki, s katerimi bodo odvažali smeti. (Foto: Dare Čekeliš)

Dodatna skladišča po Sloveniji

Direkcija je k sodelovanju v sobotni akciji povabila tudi svoje pogodbene partnerje. Podjetje Dinos, ki skrbi za zbiranje in predelavo kovinskih in nekovinskih odpadkov, bo v okviru akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu odprlo 20 skladišč po vsej Sloveniji, kjer bodo od 9. do 20. ure zbirali kovinske odpadke ter odpadno embalažo in elektronsko opremo, je pojasnil predstavnik Dinosa Kristijan Mlinar.

V sobotni akciji bosta sodelovali tudi družbi Slopak in Zeos. Slopak bo v 135 zbirnih centrih prevzemal zbrano odpadno embalažo in gume, nato pa jo sortiral in recikliral, medtem ko bo družba Zeos prevzemala, obdelala in reciklirala vso zbrano odpadno električno in elektronsko opremo ter baterije in akumulatorje.

Predstavnica Slopaka Barbara Tišler je ob tem opozorila, da sobotna akcija ni običajna čistilna akcija, saj bodo prostovoljci odpadke tokrat zbirali ločeno, kar je po njeni oceni velik doprinos k varovanju okolja in ozaveščanju ljudi.

Smetišče

Prostovoljci bodo smeti zbirali ločeno. (Foto: Reuters)

Organizacija poteka dobro

Organizacija sobotne akcije po besedah Aleša Pevca iz društva Ekologi brez meja poteka dobro. Logistične priprave so v sklepni fazi, k sodelovanju pa se je že prijavilo več kot 120.000 prostovoljcev. V društvu predvidevajo, da se jih bo na dan akcije zbralo še veliko več, zato so prepričani, da jim bo uspelo uresničiti zadani cilj – v akciji združiti 200.000 prostovoljcev.

Društvo je pripravilo digitalni register divjih odlagališč – doslej so jih našteli 10.400. V soboto jih bodo poskušali čim več, po možnosti pa vse, očistiti. Cilj je zbrati več kot 20.000 ton odpadkov. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 16
janez_hlod 17.04.2010 17:01:57
17.4. bi moral postati državni praznik, ko bi vsi pucali svinjarijo.

bolje da enkrat na leto ornk opravmo kot pa nikol...
Več komentarjev