Preiskovalna sodnica Tovšakovi izrekla 48-urno sodno pridržanje

Preiskovalna sodnica je zaslišala Hildo Tovšak in zanjo izrekla 48-urno sodno pridržanje. V sodnem pridržanju ostajajo tudi drugi trije osumljenci, ki so si, tako kot Tovšakova, želeli pridobiti nedovoljeno nagrado z zaposlovanjem tujih varilcev, njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Hilda Tovšak

(Foto: Kanal A)

Na zaslišanje pred preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu so danes popoldne pripeljali osumljene osebe, ki so jih pridržali v okviru četrtkovih kriminalističnih preiskav. Med drugim so pred sodnico privedli Hildo Tovšak, ki je bila minulo noč pridržana v Mariboru. Preiskovalna sodnica je zanjo odredila sodno pridržanje, zaslišana bo spet v soboto ob 9. uri, je povedal odvetnik Tovšakove Boris Kanduti.

Kot je še povedal Kanduti, je osumljena dajanja daril v zvezi z gospodarskim poslovanjem konec lanskega leta in v začetku letošnjega leta. Okoli 90 strani dolga ovadba bo, kot je dejal odvetnik, zanj "domače branje do jutri zjutraj".

Tudi za druge tri osumljene, ki so jih poleg Tovšakove ločeno pripeljali na slovenjgraško sodišče, je preiskovalna sodnica odredila sodno pridržanje, ki lahko traja največ 48 ur, v tem času pa se bo sodnica odločila o morebitni uvedbi pripora. Po poročanju 24UR gre za Aleša Pangerca, Uroša Plankarja in Poljaka Mareka Anderzeja Konfisza.

Poljak naj bi bil poleg Tovšakove eden glavnih akterjev. A ta se na zaslišanju ni zagovarjal, saj ne govori nobenega drugega jezika razen poljščine, preiskovalci pa niso imeli tolmača. Uspel je pojasniti le, da prvič sliši za Hildo Tovšak, saj je bilo med njima, kot kaže, več posrednikov, so še poročali v 24UR.

Hilda Tovšak

Hildo Tovšak so pripeljali pred preiskovalnega sodnika. (Foto: Kanal A)

'Boljše plačane delavce so želeli zamenjati s slabše plačanimi'

Vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Bruno Blažina je pojasnil, da so osumljenci za potrebe podizvajalcev na gradbiščih iz tujine pridobivali delavce. Zadržali so si del stroškov, ki bi jih podizvajalec imel z delovno silo. "Boljše plačane delavce so namenili zamenjati s slabše plačanimi, da bi bil njihov zaslužek pri tem še večji," je dejal Blažina. Delavcev, ki so jih uspeli zamenjati, je bilo okoli 20, v Slovenijo pa so želeli pripeljati več 100 delavcev.

Po poročanju 24UR naj bi Tovšakova poljskemu podjetju REMAK SA preko posrednika obljubila nedovoljeno nagrado pri poslu s srbskimi delavci za varilska dela na objektu TEŠ. Tako naj bi poljska družba s podizvajalcem, ki naj bi ga priskrbela prav Tovšakova, sklenila dogovor. Zato da ji odstopi posle, naj bi Poljaku ponudila nagrado najmanj dva evra za varilca na uro. S tem pa bi poljsko podjetje na mesec prejelo 6900 evrov, v 8 mesecih pa kar 55.000 evrov.

Osumljenci so si po besedah Furlana želeli pridobiti nedovoljeno nagrado z zaposlovanjem tujih varilcev, njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo. To pa kaže na njihovo brezkompromisno željo po zaslužku, je dodal Furlan.

Blažina je dejal, da materialno škodo še ugotavljajo, bistveno pa je, da so preprečili izvršitev kaznivega dejanja, saj so bili vpleteni ljudje. "Po naši oceni bi bila končna protipravna premoženjska korist več kot 100.000 evrov," je dejal Blažina.  Večini je bila korist obljubljena, vendar pa izplačila niso bila v celoti izvedena, saj so pristojni stvar prekinili.

NPU bo ovadil 14 oseb – 13 oseb zaradi suma nedovoljenega dajanja daril, eno osebo, tujca, pa zaradi sprejemanja daril.

Vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan je ocenil, da je zbranih dovolj dokazov za vložitev zahteve za preiskavo zoper 14 fizičnih in zoper tri pravne osebe.

Medtem ko Evropska investicijska banka (EIB) še ni sprostila posojila za Teš 6, do konca februarja pa je zapadlo tudi 166,9 milijona evrov obveznosti Termoelektrarne Šoštanj do Alstoma, so v Tešu zagotovili, da projekt "teče naprej in tudi Alstom izvaja dela na gradbišču".

Poleg storitve kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja oziroma sprejemanja daril bodo po Furlanovih besedah pri posameznih osumljencih dokazovali, da njihova ravnanja ogrožajo varnost ljudi. Furlan je izkoriščanje ljudi opisal kot zavržno obliko ekonomskega izkoriščanja. Šlo je namreč za tuje delavce v gradbeništvu, ki po večini prihajajo iz držav z nižjim ekonomskim standardom, v Slovenijo pa prihajajo, da bi zaslužili za preživetje. "Na koncu pa velikokrat lahko ostanejo brez vsega," je povedal Furlan.

Vsi, ki so v pridržanju, so zdravi

Glede poročil, da so Tovšakovo včeraj morali peljati v psihiatrično bolnišnico v Vojniku, ker je dobila napad tesnobe, je Blažina pojasnil, da so vse osebe, ki so v pridržanju, sposobne za pridržanje. "Kar je v enem primeru ugotovil tudi zdravnik," je povedal Blažina.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 799
25letluzerjev 02.03.2013 10:50:15
Škoda denarja še za sodnike. Hitri postopek je treba speljati. Na Kitajsko jo je treba dati tam naj plača za svoje grehe. Tam bi jo naučili kako se krade .Drugega si ne zasluži.
Tatjana Žagar 04.03.2013 13:30:42
Jaz bi jo za kazen dala čistit samske domove kjer živijo tisti delavci, ki jih je okradla, kajti zapor ni zanjo, bi delala za javno dobro in to zastonj. Zakaj pa zapor če gre to iz našega žepa?
Več komentarjev