Slovenija

Kdo, če sploh, 'tožilcem lomi hrbtenico'?

Ljubljana, 08. 01. 2010 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzor pravosodnega ministra je razkril hujše nepravilnosti pri ''podajanju'' spisa avtorja oddaje 'Resnica o Patrii' Magnusa Berglunda. Na tožilstvu trdijo, da gre za napačno interpretacijo.

Bojim se, da se poskuša lomiti hrbtenico tožilcem od nekje drugje. Barbara Brezigar

Po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja je nadzor je potrdil domnevo, da je šlo za hujše nepravilnosti v štirih sklopih zadev: ko tožilec predlaga izločitev, pri dodeljevanju in predodeljevanju zadev tožilcem v delo, pri sopodpisu tožilčeve odločitve s strani pristojne vodje in pri prevzemu zadeve oziroma evokaciji s strani nadrejenega tožilca.

''Največje nepravilnosti smo ugotovili pri institutu sopodpisa. Po zakonu ima vodja tožilstva možnost, da v primeru sopodpisa odločitev tožilca zavrne oziroma odkloni svoj podpis, če se ne strinja. V tem primeru bi moral vodja pisno pojasniti razloge, a praksa na ljubljanskem okrožnem tožilstvu je drugačna: če se vodja ne strinja s tožilcem, ga povabi na pogovor in ga skuša prepričati. Nato ima tožilec dve možnosti: ali odločitev spremeni ali vztraja. V zdanjem primeru pa mora to dodatno opravičevati. Vodje tako prenašajo svojo odgovornost na tožilca in mu lomijo hrbtenico.''

Pravosodni minister Aleš Zalar
Pravosodni minister Aleš Zalar FOTO: Blaž Garbajs
Rezultati nadzora so očitno predvsem stvar posameznih interpretacij. S tožilstva so namreč že sporočili, da je nadzor ugotovil le manjše pomanjkljivosti, medtem ko na ministrstvu zatrjujejo, da temu ni tako in da so bile ugotovljene hujše nepravilnosti.

Po ministrovih besedah se tovrstna praksa ne zdi sporna ne generalni tožilki Barbari Brezigar ne vodji ljubljanskih tožilcev Tamari Gregorčič. Opravičujeta jo s strokovnim svetovanjem, kar pa "ni pravilna praksa", opozarja. Na vprašanje, ali se na tožilstvo obeta kakšna razrešitev, je Zalar odgovoril, da gre za sistemsko težavo, pri kateri "kirurški poseg z rezanjem ni pravo zdravilo". Za odpravo nepravilnosti nameravajo izdati navodilo za izvajanje državnotožilskega reda. "Predpis, po katerem bodo morali vrhovni tožilci in vodje tožilstev v 30 dneh urediti stvari in poročati, kako so zagotovili zakonito prakso."

Na ministrstvu so pregledali 9000 zadev in pri nekaterih opazili nepravilnosti, tudi pri primeru Berglund. Po njihovih ugotovitvah je vodja Gregorčičeva brez pravne podlage opravila razgovor s pristojno tožilko po sprejeti odločitvi tožilke, s katero se vodja ni strinjala, da bi dosegla spremembo odločitve. Praviloma bi morala po odklonitvi sopodpisa izvesti evokacijo z obrazloženo odredbo o dodelitvi zadeve drugemu tožilcu. Zadevo je nato dodelila sebi.

Tožilstvo zanika hujše nepravilnosti

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar ocenjuje, da gre za pritisk na delo tožilcev.
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar ocenjuje, da gre za pritisk na delo tožilcev. FOTO: Blaž Garbajs
Tožilka bi lahko vztrajala pri svoji odločitvi, a je, potem ko je vodja sopodpisu nasprotovala, tudi sama ugotovila, da je delala narobe. Če bi vztrajala na zadevi, bi sledil prevzem, a do tega sploh ni prišlo, ampak je z delom nadaljevala. Pozneje je zaradi možnosti, da je v sorodu z eno izmed prič, sama prosila za predodelitev. Nismo ji odvzeli zadeve. Tamara Gregorčič

Na ministrove navedbe so se odzvali na Vrhovnem državnem tožilstvu. Po trditvah Brezigarjeve je vodja delovala v skladu z zakonom in z državnotožilskim redom. Zavrnila je trditve ministrstva, da mora vodja tožilstva, ko odkloni sopodpis k odločitvi tožilca, takšno zavrnitev pisno pojasniti. "Tega predpis ne predvideva."

Na to trditev Brezigarjeve pa se je na svoji spletni strani odzvalo pravosodno ministrstvo. Opozarjajo, da gre za povsem napačno razlago, pri čemer se sklicujejo na Zakon o državnem tožilstvu. ''V primeru, ko vodja državnega tožilstva odkloni sopodpis, mora namreč ravnati v skladu z 66. členom Zakona o državnem tožilstvu. Ta člen določa: 'Nadrejeni državni tožilec ali državni tožilec z višjim položajem sme prevzeti posamezno zadevo ali opravilo iz pristojnosti nižjega državnega tožilca. Odredba o prevzemu določene zadeve ali opravila mora biti v pisni obliki in obrazložena. Izvod odredbe se pošlje generalnemu državnemu tožilcu.
Nadrejeni državni tožilec ali državni tožilec z višjim položajem lahko zadevo ali opravilo sam prevzame v reševanje ali dodeli drugemu državnemu tožilcu. Izvod odredbe o dodelitvi zadeve ali opravila drugemu državnemu tožilcu se pošlje generalnemu državnemu tožilcu',''
so zapisali na spletni strani.

Gregorčičeva je opozorila, da je bilo pregledanih 37 konkretnih zadev in ne 9000 spisov. ''Kakšne so sistematične težave, nam ni jasno. Pri primeru Berglund ni šlo za odvzem zadeve, pač pa za dodelitev primera drugemu tožilcu. Tožilka je sama predlagala, ker naj bi bila v sorodu z eno izmed prič.'' Brezigarjeva je dodala, da ni šlo za poseg v delo tožilstva. ''Zadeva je bila transparentna in vodja je bila dolžna reagirati.''

Zahtevo ministrstva o poročilih bodo preučili, opozorili pa so, da zveze "hujša nepravilnost" v poročilu ni, temveč gre za interpretacijo ministra. Vsaka tri leta na tožilstvu sami pregledajo zavržene ovadbe in včasih dodajo označbo, da je zadeva prenagljena, torej še ni dokončna, kar dajo tudi v zapisnik. O tem obvestijo tudi ministrstvo. Brezigarjeva je še zatrdila, da bo vedno skrbela za samostojnost tožilcev.  

Spomnimo ...

Pravosodni nadzor na ljubljanskem državnem tožilstvu je septembra uvedel pravosodni minister. Povod zanj so bile odločitve tožilstva, da po uradni dolžnosti sproži kazenski postopek zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, in nekatere informacije, ki so kmalu zatem pojavile v javnosti. V medije je namreč prišel podatek, da je tožilstvo zadevo Berglund, potem ko je ena izmed tožilk že določila, da se kazenska ovadba zoper Berglunda zavrže, dodelilo drugi tožilki, ki je nato odločila, da je pregon dopusten.

Glede na to je ministrstvo v nadzoru, ki je potekal od septembra do konec decembra, poskušalo predvsem ugotoviti, kako so tožilci v obdobju od 1. januarja 2008 do 2. septembra 2009 uporabljali institut izločitve, dodelitve in predodelitve zadev ter sopodpisa in evokacije. Interni nadzor na okrožnem tožilstvu je sicer opravilo tudi vrhovno tožilstvo, ki pa je po po besedah vrhovnega državnega tožilca Mirka Vrtačnika pokazal, da pri predodelitvi spisa ni bilo nepravilnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamica55***
12. 01. 2010 11.15
kdo, če sploh, tožilcem lomi hrbtenico . . . zgleda, da kar pravosodni minister !
Buena Vita
09. 01. 2010 20.34
BRAVO TIONČEK KR UMAKNI SE
nefretete
09. 01. 2010 20.00
M-teorija 09.01.2010, 15:19 Od prvoomenjene ti sicer največkrat oglušijo oči od njenega kričanja. Super opisano. Vredno objave. Čestitam. Veš, definitivno je manj strupena, kot kričanje tukaj. To vem iz prve roke.
M-teorija
09. 01. 2010 19.22
Korel trdi, da je notarka kriva, Branisljeva, pravi, da ne, Zalar eno oceno o sistemu, BB čisto drugačno. Če je tako, kaj sploh še rabimo pravnike. Bolje, da uporabljamo Danijeve karte, pri njegovih izjavah vsaj vemo, kaj lahko pričakujemo.
zahod.west
09. 01. 2010 18.56
ve se , katero organizacijo predstavlja zalar......
M-teorija
09. 01. 2010 18.47
Pravo res ni matematika. Pa vseeno, da sta si lahko mnenji med ministrom in državno tožilko tako diametralno nasprotni, res ne moremo govoriiti, da je vse v redu.
Tonček Balonček
09. 01. 2010 18.19
Vidim, da tu veliko ljudi sploh ne loči med sodstvom in tožilstvom! Kaj bi potem sploh izgubljali čas s komentarji?!
SherlockH
09. 01. 2010 17.53
Naefretete Kot vedno, se tudi tokrat motiš. Čas bo pokazal svoje...več drugič, ko bo čas. Želim ti res lep večer.
coprnjak
09. 01. 2010 16.35
s temi sodniki je en sam križ, prvo plače potem plače in nazadnje še njihove zdrahe nato pa nagrade za rekordne zaostanke
M-teorija
09. 01. 2010 15.19
nefretete 09.01.2010, 14:44 Kar se tiče obeh omenjenih (pravzaprav najmanj treh), je pač tako, da sodelujemo v debatah, če so gor, pa če so sploh možne. Od prvoomenjene ti sicer največkrat oglušijo oči od njenega kričanja. Pri drugoomenjenem je vsaj to dobro, če njemu odgovoriš, odgovoriš množici, najmanj dvema. V vsakem primeru, če ju (jih ) ne bi bilo, bi pač konfrontirali z drugimi. Kar se pa tiče "Monty Pythona" teh komentarjev 24 ur, če ne bi bilo njegovih komentarjev, sploh ne vem, če bi jih bral. Saj ta zadnja razlaga pravzaprav leti na Blanko, pa kaj vem, če ne bo spet vpitje pri hiši, če se direktno obračam na njeno sikaštvo. Ko smo pa že pri razlikah med omenjenima je očitno, da je čustvena in tako tudi piše, drugi pa je ravno njeno nasprotje. Idealno bi bilo če bi ju lahko skrižali, da bi dobili celoto.
ekskluziv.scena
09. 01. 2010 15.16
Upam, da je mladina kaj boljša...
nefretete
09. 01. 2010 14.44
SherlockH 09.01.2010, 12:47 -1 Bravo Blanka! Veš, kdor je pisal odkrito s svojim priimkom vred so ga hitro ustrahovali (in še veliko več), poglej primer Shamana na Financah. Zapisl je vedno resnico, ki se je glasila; levica je pač komunistična fašistična tvorba in prav nič drugega. Je pa, z vsem dožnim spoštovanjem do obeh, razlika med tabo in Blanko. Ona piše iz sebe in svojega prepričanja in njeno mnenje vzamem smrtno resno, ti pa Shamana kopiraš in plonkaš. To pa je razlika. Lahko si čisto fejst dečva/dečko - Blanki ne sežeš v pogumu do gležnjev. Pa brez zamere. Lp
strogoff
09. 01. 2010 14.22
"naše" pravosodje _ _ _ _ _ _
mac4_m
09. 01. 2010 14.07
seveda je potrebno zaščititi svoje interese. Resnica prihaja stvari do dna. Vsi, ki so zlorabljali svoje funkcije, da so ustvarili afero patria so sedaj na videlu. Kradljivcem sistemske tehnike se še kako kolca zaradi prvega legalnega orožarskega posla v sloveniji. Toda z obsodbo novinarja, ki je obljavljal laži bi na planu hitro prišli tudi tisti, ki so ga zavedli in izrabili za skupno politično - tajkunsko korist = zmago na zadnjih volitvah. Predsednik korupcijske komisije, ki je na finsko nosil sezname, razni poslanci, ki so se šli preiskovalne komisije po naročilu krpanarjev, zdaj pa se lovke korupcije vidijo še dlje, do pravosodnega 'nadzora' tožilcev. Tu se lepo vidijo povezave med tajkunskimi kradljivci in politično opcijo, ki si uzurpira vse vzvode oblasti in nadzora...Resnica se pozna, ma največja nevarnost preži v tem, da bojo resnico spoznale tudi nevedne ljudske množice. In gospodje hitijo peglat, zakrivat. Ma bolj ko peglajo in zakrivajo, bolj se zapletajo in razkrivajo... Ma naj storili karkoli bo ušlo na plano in prej ko slej pričakujemo tudi pregon in obsodbo zločincev in funkcionarjev, ki zlorabljajo svoje položaje za namen ščitenja tajkunskih kriminalcev..
laufer
09. 01. 2010 12.49
V sodstvu ni učinkov ker sodniki ne vedo, kaj je delo. (=sila *pot). Sile ni, poti pa tudi ne!! Le kdo si lahko misli, da brezigarjeva janševka, delala v korist neo komunistov. Neo domobranci so nekaterim bližje. Ker je tožilstvo tako brez pravega vodenja,(to opravlja vodeča politika), se tudi primeri kraje države pometejo pod preprogo, če je potrebno (divja lastninjenja niso videla sodišč od 1992 dalje!!). Bravo, politika je zares kurba!
SherlockH
09. 01. 2010 12.49
Tonček Gospa Blanka se zaveda, da pamet ni v domeni t.i. levice, če želi svoj tekst približati tej "večini", mora pač pisati v njim razumljivem jeziku.
SherlockH
09. 01. 2010 12.47
Bravo Blanka! Veš, kdor je pisal odkrito s svojim priimkom vred so ga hitro ustrahovali (in še veliko več), poglej primer Shamana na Financah. Zapisl je vedno resnico, ki se je glasila; levica je pač komunistična fašistična tvorba in prav nič drugega.
Tonček Balonček
09. 01. 2010 12.46
Kaj če bi ti malo dvignila kulturo in raven pisanja in vse skupaj otrebila primitivizma in zmerjanja, nekako ni evropsko, po Balkanu in komunajzarjih zaudarja ter smrdi. Bi šlo?
Buena Vita
09. 01. 2010 12.37
Buena Vita
09. 01. 2010 12.36
HE,HE,HE--TONČEK PISKAŠ KOT CVILEČI MAČEK,,, TVOJA CERARCA JE TUD SVETA,,KR K RODETU JO PELJI,S PIRIHOM SVA BILA 15 LET SOSEDA,TAKO DA NITI NE LOČIM KAJ JE,ZAME JE STARČEK IN SOSED ,PA NIČ VEČ ČE SE KDO SMEŠI,SE SMEŠITE RDEČI,,,,,VČASIH SEM TE CELO ZAGOVARJALA TONČEK.,,,,KAKO JE TREBA TVOJE PISANJE DVAKRAT PREBRAT IN RAZUMET,, PA NIČ VEČ,,,SAMA PRIZNAM ODKRITO DA SPUŠČAM KAJLE,,,TI PA ZA NEBULOZAMI SKRIVAŠ SVINJARIJE IN NA VSAK NAČIN SPREVRAČAŠ RESNICO,,,,LE KOMU NA ČAST,HA JAH,,LE DA SE S NIKOMER NE POISTOVETIM,VSE IMAM PREVERJENO IN PRED SABO ,OKOLI SEBE VSA DOKAZILA,KAR NAPIŠEM JE DOKAZANO IN ŽE NAPISANO,TOVARIŠ POD LOGOM SKRIT,,,PIŠEM V IMENU IN PRIIMKU SVOJE MALENKOSTI,SE NE SKRIVAM POD KIKLAMI