Otroci

Kako in kakšno ime izbrati za svojega otroka?

Ljubljana, 13. 01. 2017 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
0

"Kaj je v imenu? Kar imenujemo vrtnica, bi pod drugim imenom dehtelo prav tako opojno." Če verjamemo Shakespearu, avtorju tega znanega citata iz Romea in Julije, ime ne vpliva na našo usodo. A vprašajte starše, ki morajo poiskati ime za svojega še nerojenega otroka, in dobili boste nasproten odgovor. Prikimava jim vedno več psihologov.

"Danes si več staršev želi, da bi njihov otrok izstopal, kot da bi se zlil z množico," je dejala psihologinja z Državne univerze v San Diegu Jean Twenge, ki v tem vidi razlago za pojav netradicionalnih imen. To je posledica naraščajočega individualizma, dodaja.

Posameznik lahko spremeni ime, a ponavadi ga izberemo za celo življenje.
Posameznik lahko spremeni ime, a ponavadi ga izberemo za celo življenje. FOTO: Thinkstock
Tudi v Sloveniji starši v zadnjih desetletjih izbirajo takšna, ki jih prej v naboru imen sploh ni bilo. Tako je po podatkih statističnega urada (Surs) 1. januarja 2016 v Sloveniji živelo 952 Tianov. Ime se je prvič pojavilo po letu 1990. Najbolj popularno žensko novo ime pa je Kiara. Na isti dan so tako klicali 321 Slovenk.

Med starši je sicer že nekaj let prva izbira za fantke Luka, medtem ko so leta 2015 največ deklic poimenovali Ema. Pri fantih si nato po vrsti sledijo Filip, Nik, Mark, Žan, Jakob, Jaka, Žiga, David in Anže, pri deklicah pa so se za Emo zvrstile Eva, Zala, Sara, Lara, Nika, Julija, Ana, Lana in Mia

Zanimiv je tudi pogled na lestvico imen, ki so jih starši za svoje leta 2015 rojene malčke redkeje izbirali. Na njej namreč najdemo kar nekaj takih, ki so bila pred leti zelo pogosta. Na primer Jasna, Jerneja, Martina, Tanja, Urša, Polona ali Erika. Pa Damjan, Dušan, Ivo, Matjaž, Grega, Sašo, Primož

Okus se spreminja, trendi prav tako. Ime, ki je pred leti veljalo za inovativno, drugačno, je danes lahko že povsem vsakdanje. In obratno. Čeprav je v Sloveniji še vedno največ Francev, Janezov in Ivanov, bo otrok s takšnim imenom gotovo izstopal, na klic pa se bo najverjetneje odzval on sam in ne še dva ali trije vrstniki. Pomislite tudi, kako presenečeni ste, če se na ime Jože odzove otrok ali če se izkaže, da je Inja dama častitljivih let.

Najpogostejša imena
Najpogostejša imena FOTO: Thinkstock
Vprašanja, vprašanja …

Ime danes pove veliko več o osebi, ki ga je izbrala kot nekoč.
Starši se na prihod otroka večinoma začnejo pripravljati v trenutku, ko partnerja izvesta, da se jima bo čez nekaj mesecev pridružil sad njune ljubezni. Večinoma se priprave začnejo s pripravo otroške sobice ter potrebščin, ki jih bo malček potreboval v prvih mesecih življenja. Vsi (bodoči) starši si prizadevajo svojemu otroku ponuditi udoben in varen dom, zato jih veliko že med načrtovanjem povečanja družine pomisli tudi na malčkovo prihodnost in začne z dolgoročnim varčevanjem, saj lahko že z nekaj evri na mesec do otrokovega odhoda na študij privarčujete dovolj za njegovo dostojno mesečno štipendijo. A bodite previdni! Tudi vam se v tem času lahko kaj zgodi in boste morali biti dalj časa bolniško odsotni z dela, zato zavarujte tudi sebe kot varčevalca.

Ko gresta partnerja enkrat čez seznam osnovnih in njuno potrebnih stvari za otrokov prihod, pride na vrsto tudi izbira imena za potomca. Pri odločanju o imenih imajo starši v glavi vrsto dejavnikov. Bi starinsko ime v družbi, ki spodbuja in nagrajuje inovativnost, za otroka pomenilo oviro? Bi z izbiro redkega, morda celo nove skovanke, poudarili njegovo identiteto ali ga bo moral vse življenje črkovati? Kakšne težave bi mu ime utegnilo prinesti, če bi se preselil v tujino? Slednji pomislek je vse pogostejši, starši pa zato za otroke izbirajo imena, ki enako domače zvenijo doma in v tujini. V takem primeru tista s šumniki najprej izpadejo iz ožjega izbora.

Danes je tudi vse manj nekoč pogostega poimenovanja po starših, babicah ali dedkih, tradicionalna družinska imena, ki so se dedovala iz generacijo v generacijo, izginjajo. Tudi v tem primeru gre za poudarjanje identitete, edinstvenosti novega družinskega člana, pa še ljubosumju tistih, katerih imen nismo izbrali, se izognemo.

Marsikatera mamica in oče ideje iščeta v ves čas priljubljenih knjižicah imen, številni pa se zanašajo tudi na numerologijo.

Dojenček
Dojenček FOTO: Thinkstock

Moderno ali tradicionalno ime? 

Z netradicionalnim imenom, morda celo novo skovanko, bomo poudarili otrokovo identiteto, poskrbeli, da bo izstopal. Morda bo zato njegova samozavest večja, a vedno obstaja tudi možnost, da mu bo zaradi imena nelagodno. Če je preveč nenavadno, ga čaka nenehno črkovanje ...

Tradicionalno ime mu bo to morda prihranilo, ni pa rečeno. Nenazadnje obstajajo v Sloveniji imena, ki se lahko pišejo z i ali brez: na primer Sebastijan in Sebastjan, Kristijan in Kristjan. Potem so tu takšna, ki se jih lahko različno izgovarja, na primer Aleš ali pa Jernej. Marsikatero od naših tradicionalnih imen pa zunaj meja Slovenije postane prava uganka.

Moderna imena imajo še eno lastnost, ki je ne gre spregledati. Zvenijo mladostno, zato z njimi povezujemo lastnosti, ki jih sicer pripisujemo mladosti. Nasprotno pa imena, ki danes morda veljajo za zastarela, lahko vzbudijo napsrotne, a ravno tako pozitivne asociacije.

Izbira imena lahko odseva poglede staršev na vzgojo. Tisti, ki želijo, da bi bil njihov otrok nekaj posebnega in mu zato izberejo posebno ime, ga bodo tako tudi vzgajali, pojasnjuje Twendejeva. "Starši, ki izberejo resnično nenavadno ime, ponavadi otroka vzgajajo drugače od staršev, ki pravijo: Otroku želim dati ime, s katerim se bo vklopil v družbo," je pojasnila.

Moderna, nenavadna imena so danes veliko bolj priljubljena, kot so bila v preteklosti. A raziskava iz leta 2010 je pokazala, da si 20 odstotkov britanskih staršev želi, da bi otroku izbrali ime, ki ga je lažje črkovati, osem odstotkov je nezadovoljnih, ker ljudje nepravilno izgovarjajo otrokovo ime, desetina pa jih meni, da je bilo izbrano ime sicer zanimivo, a se je obrabilo.

Prednosti modernih imen
Prednosti modernih imen FOTO: Thinkstock

Ko ime odseva zgodovino ...

Ime je za celo življenje, pa naj se starši tega zavedajo ali ne. Uradno ga je sicer mogoče spremeniti, a za to se odločijo le redki. In beseda, s katero nas pozivajo, v sebi skriva več, kot je jasno na prvi pogled. Spremembe trendov pri izbiri imen lahko, na primer, odsevajo širše zgodovinske spremembe. V Združenih državah tako pojav netradicionalnih imen v afriško-ameriški skupnosti povezujejo z uspešnim gibanjem za njihove državljanske pravice, v Franciji in Belgiji naj bi bila redkejša izbira svetopisemskih imen posledica sekularizacije.

Usain Bolt (eden od pomenov besede bolt je puščica) mora biti hiter. Gre za pojav, ko se ljudje za življenjsko pot odločajo na podlagi imena. Imenuje se nominativni determinizem.
Usain Bolt (eden od pomenov besede bolt je puščica) mora biti hiter. Gre za pojav, ko se ljudje za življenjsko pot odločajo na podlagi imena. Imenuje se nominativni determinizem. FOTO: AP
Ime lahko bolj, kot si mislimo, določa otrokovo življenjsko pot. Newyorčanka kitajskega rodu Sue Yoo (kar se prebere kot sue you ali v prevodu tožim te) je pravnica. Izbire skoraj ni imela, saj je o tem poslušala že od otroštva. "Ker so starši imigranti s Kitajske, najprej sploh niso razumeli pomena imena, ki so mi ga dali, a odrasla sem med ljudmi, ki so ga ves čas komentirali. Še preden sem vedela, kaj pomeni nekoga tožiti, so mi govorili, da bi morala postati odvetnica," je pojasnila za BBC

Psihologu Brettu Pelhamu, ki dela pri Gallupu, se to zdi povsem razumljivo. Gre za implicitni egoizem – kar je povezano z nami, nas podzavestno privlači. Ne le celotno ime in njegov pomen, lahko zgolj prve črke. "Že delček tvojega imena lahko pritegne tvojo pozornost in ustvari pozitivno asociacijo," je povedal. Zato tudi ljudi, ki jim je ime podobno kot nam samim, ocenjujemo bolj naklonjeno. Na ta način tudi merijo samozavest ljudi. Bolj samozavestni bodo kot svojo najljubšo izbrali prvo črko svojega imena, je pojasnila Twendejeva.

Otrok je človekovo največje bogastvo, zato mu nadenite ime, ki mu bo v ponos. Pomislite, kakšno ime bi radi nosili sami in raziščite, kakšen pomen nosi v izvornem jeziku. Kot je vidno iz navedenih primerov, z izbiro imena lahko močno vplivate na otrokovo prihodnost, zato poskrbite, da mu boste že ob rojstvu dali čim boljšo popotnico. Nato pa je na vas še, da mu pomagate tlakovati pot do uspeha. Leta bodo namreč hitro švignila mimo in kmalu bodo na pragu samostojnosti. Z dolgoročnim varčevanjem lahko poskrbite, da bodo njihovi prvi koraki v samostojno življenje, lažji in brez odvečnih ovir

Prednosti tradicionalnih imen
Prednosti tradicionalnih imen FOTO: Thinkstock



Imena bogatih in revnih 

Clark je raziskoval, kako pogosto se določeno ime pojavlja med študenti na Oxfordu, vpisanih med leti 2008 in 2013, in kako pogosto je sicer med njihovimi vrstniki. Ugotovil je, da je na Oxfordu trikrat toliko deklet z imenom Eleanor, kot bi pričakovali, nekaj podobnega pa velja tudi za Petre, Simone in Anne. Po drugi strani pa je kar 30-krat manj študentk po imenu Jade, kot bi pričakovali glede na pogostost imena v celotni populaciji. Nekaj podobnega, le da je odstotek še manjši, velja za dekleta po imenu Paige in Shannon. Po njegovih izračunih ima Eleanor 100-krat večjo možnost, da bo sprejeta na Oxford, kot Jade. To pa zato, ker v določenih socialnih skupinah določeno ime večkrat izberejo in Eleanor je ponavadi izbira elit.
Zanimivi so tudi izsledki kalifornijske raziskave iz leta 2003. Ugotovili so, da so približno 40 odstotkom temnopoltih deklic dali ime, ki ga ni imela niti ena belopolta vrstnica. To potrjuje  zaključek, do katerega je prišel britanski raziskovalec Gregory Clark, da določene imena povezujemo z določeno socialno skupino. In v skladu s tem tudi osebam, ki jih nosijo, dajemo priložnosti.

Našo identiteto oblikujejo tudi drugi, že dolgo vedo psihologi. Ne zgodi se redko, da ti drugi svoje mnenje o nas zgradijo, ko slišijo naše ime, ter se v skladu s tem do nas tudi obnašajo.

Clark, ki je svoje trditve raziskoval na primeru študentov na Oxfordu (glej okvirček), je prišel do še enega zanimivega zaključka – v preteklosti (v začetku 19. stoletja) te koleracije ni bilo oziroma je bila precej manj izrazita. Imena preprosto niso bila tako pomemben družbeni označevalec, kot so danes, ko se je zgodil premik proti nenavadnim, edinstvenim imenom.

Če ne zvenijo posebno, pa je poseben vsaj zapis, še ugotavlja. Tako v angleško govorečih državah tradicionalen zapis imena Jasmine vse pogosteje nadomeščajo različice, kot so Jazmine, Jazmyne, Jazzmin, Jazzmine, Jasmina, Jazmyn, Jasmin in Jasmyn, ugotavlja Jean Twenge. Pa še primera iz naših krajev: Ana je lahko Anna, Sofija je postala tudi Sofia ali Sophie … Ker ni več dovolj, da vemo sami, da je naš otrok edinstven, to mora vedeti in priznavati ves svet. 

Tudi izgovarjava je pomembna

Ugotovili so, da se dekleta z bolj žensko zvenečimi imeni redkeje odločijo za študij naravoslovja.
Ugotovili so, da se dekleta z bolj žensko zvenečimi imeni redkeje odločijo za študij naravoslovja. FOTO: Thinkstock
Pred letom 1800 je več kot polovica britanskih moških imela eno od štirih najpogostejših imen, leta 2012 pa zgolj sedem odstotkov. V ZDA pa so je leta 1950 le pet odstotkov staršev izbrala ime, ki ni bilo med tisočimi najbolj priljubljenimi. Leta 2012 je ta odstotek narasel na 27.
Pomembno vlogo pri izbiri imena igra njegov zven, ki lahko odseva željo staršev, da bi njihov sin bil močan, pogumen, dominanten, hči pa nežna, ženstvena. A če bodo mladenke z žensko zvenečimi imeni uspešnejše pri nasprotnem spolu, se bodo redkeje odločile za študij na naravoslovnih smereh.

Posebno poglavje je izgovarjava. Ljudje, katerih imena je lažje izgovoriti, imajo več možnosti za uspeh v življenju. To je dokazala skupina raziskovalcev iz Avstralije, Belgije in ZDA, izsledke so objavili s strokovni reviji Journal of Experimental Social Psychology.

Vse to pa ne pomeni, da nas ime vedno, povsod in povsem določa. Več informacij imamo, manjši je njegov vpliv. "Dodaj sliko in učinek imena se zmanjša," je za The Times dejal dr. Ford, razvojni psiholog z Univerze George Mason. "Dodaj podatke o osebnosti, motivaciji in sposobnosti in učinek imena se skrči na minimum," je dodal.

Nenavadno ime – da ali ne?

Študija iz 60. let je pokazala, da so ljudje z neobičajnimi imeni pogosteje pustili šolo in bili kasneje v življenju osamljeni, imeli naj bi tudi hujše psihiatrične težave. Novejša dela pa so osvetlila njihovo svetlo plat. Ameriški psiholog Richard Zweigenhaft trdi, da nenavadno ime ne prinaša omejitev v življenju, celo obratno. Teorijo je potrdil s primerom imenika pomembnih Američanov, v katerem je našel veliko število oseb z nevsakdanjimi imeni.

Sociolog Dalton Conley pravi, da se otroci z nenavadnimi imeni hitreje naučijo obvladovanja, v kar jih prisili draženje vrstnikov in odgovarjanje na vedno ista vprašanja. "Ta izkušnja jim koristi, saj se naučijo nadzorovati svoja čustva in impulze, kar je dobra popotnica na poti do uspeha," je dejal. Bo že vedel. Svoji hčeri je dal ime E, sinu pa Yo Xing Heyno Augustus Eisner Alexander Weiser Knuckles. Pravzaprav je Heyno in Knuckles sin dodal kar sam. "Mislim, da jima s tem nisem naložil bremena. Všeč jima je, da imata unikatni imeni," je dejal.

Unikatno ime je imela tudi Novozelandka Talula Does The Hula in Hawaii. Sramovala se ga je, zato se je predstavljala zgolj kot K. Leta 2008, ko je bila stara devet let, je o primeru odločalo sodišče in se postavilo na njeno stran. Skrbništvo je začasno podelilo državi, ravno toliko, da si je dekle lahko spremenilo ime. "Sodišče je zaskrbljeno zaradi izjemno slabe presoje, ki so jo pri izbiri imena pokazali starši," je odločitev pojasnil sodnik in dodal, da otrok očitno premore precej več zdrave pameti kot mama in oče. Sicer pa je njegova kritika letela na vse starše s podobnimi idejami.

Katera imena so prepovedana?

Pri nas zakon določa, da mora osebno ime državljanu zagotavljati identiteto, varstvo njegove osebnosti in dostojanstva, kar se presoja ob vpisu podatka v matični register ob rojstvu ali ob spremembi imena. Očitno Slovenci vendarle nismo tako zelo drzni pri izbiri svojih imen, saj v praksi na upravni enoti Ljubljana še niso reševali takšne vloge.

Prej omenjena E bi v Sloveniji naletela na težave. Velja namreč, da mora biti ime sestavljeno iz besede, beseda pa po slovenskem pravopisu vsebuje vsaj dve črki, so za 24ur.com pred časom pojasnili na Upravni enoti Ljubljana. Zanimivo pa je, da zakon ne omejuje, da mati ne bi mogla dati vsem otrokom isto ime in isti priimek, bi pa to verjetno družini zadeve precej otežilo. V zakonu tudi ni določeno, da mora imeti moški moško ime, ženska pa žensko ime.

Dojenček
Dojenček FOTO: Thinkstock
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja