Slovenija

Tragedija izbrisanega Dravograjčana

Dravograd/Slovenj Gradec, 11. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drama v Dravogradu se je končala z vdorom policije v stanovanje domačina, ki je grozil z eksplozijo, nato se je s plinom želel zadušiti.

Kriminalisti so 49-letnemu Dravograjčanu Pavau Trkulji zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti odvzeli prostost in ga bodo po bolnišničnem zdravljenju privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu.

Nekaj pred deseto uro zvečer so gasilci zlomili okno na Trkuljinem stanovanju in prostor zalili z vodo, da bi zmanjšali možnost eksplozije plina (Foto: J. D.)
Nekaj pred deseto uro zvečer so gasilci zlomili okno na Trkuljinem stanovanju in prostor zalili z vodo, da bi zmanjšali možnost eksplozije plina (Foto: J. D.) FOTO: J.D.

V reševanje zadeve sta bila vključena pogajalca policije za pogajanja v kriznih situacijah. Vse od prihoda na kraj dogodka sta se pogajala s Trkuljo, vendar se z njim do 21.10 nista uspela dogovoriti, da bi prenehal z grožnjami in prišel iz stanovanja, pojasnjujejo na slovenjegraški policijski upravi. Nato so po policijskih podatkih posredovali pripadniki Specialne enote Generalne policijske uprave.

Počasi je izpuščal plin iz jeklenke

Trkulja je med pogajanji s pogajalcema Generalne policijske uprave izpuščal plin iz jeklenke, zaradi česar so ga pripadniki specialne enote policije po vdoru v stanovanje našli v domnevno nezavestnem stanju. Kot so povedali na slovenjegraški policijski upravi, Trkulja za zdaj ostaja v bolnišnici, vendar je njegovo zdravstveno stanje stabilno in bo najverjetneje kmalu odpuščen iz bolnišnice.

Po gasilski intervenciji so v stanovanje vdrli policijski specialci (Foto: J.D.)
Po gasilski intervenciji so v stanovanje vdrli policijski specialci (Foto: J.D.) FOTO: J.D.

Trkulji je v torek gradbena inšpekcija porušila zgrajeno garažo, ki naj bi bila postavljena na črno, obenem pa so mu Slovenske železnice grozile z odvzemom stanovanja zaradi neplačanih najemnin. Trkulja naj bi imel družino s štirimi otroki, že lani poleti pa naj bi zaradi namer gradbene inšpekcije v zvezi z na črno zgrajeno garažo grozil s samomorom.

Pavao Trkulja ni grozil prvič
Pavao Trkulja ni grozil prvič FOTO: POP TV

Po podatkih policistov naj bi Trkulja v četrtek ob 12.50 klical na interventno številko policije in zagrozil, da bo z eksplozijo plina razstrelil blok, sam pa se bo zažgal. Na kraj dogodka so bili takoj napoteni policisti Policijske postaje Dravograd. Ob prihodu so zaznali plin, ki je prihajal iz Trkuljevega stanovanja.

Na podlagi odločitve vodje policijske intervencije so gasilci po neuspelih pogajanjih ob 21.10 razbili stekla na oknih stanovanja in ga zalili z vodo. V stanovanje pa so nasilno vstopili pripadniki specialne enote policije in Trkuljo prijeli. Zaradi domnevne zastrupitve s plinom je bil Trkulja z reševalnim vozilom odpeljan v slovenjegraško bolnišnico, kjer je ostal na opazovanju.

Matevž Krivic: Ustvarjanje sovražnega odnosa so izbrisanih

Pravni zastopnik Društva izbrisanih: Nekateri mediji so z objavami, da naj bi Trkulja včeraj od države zahteval 250 milijonov tolarjev širili sovraštvo do izbrisanih
Pravni zastopnik Društva izbrisanih: Nekateri mediji so z objavami, da naj bi Trkulja včeraj od države zahteval 250 milijonov tolarjev širili sovraštvo do izbrisanih FOTO: POP TV

"Da je Trkulja včeraj zahteval 250 milijonov tolarjev, je čista laž, ki so jo povzeli nekateri mediji," je za 24ur.com povedal zastopnik Društva izbrisanih Matevž Krivic, ki je včeraj in danes spremljal dogajanje v Dravogradu. Krivic je potrdil, da je Trkulja eden od izbrisanih prebivalcev Slovenije, ki so po administrativnem izbrisu iz registra prebivalstva leta 1992 ostali brez slovenskega državljanstva. "Šlo je za poskus samomora s plinom, saj je Trkulja ob vstopu specialnih policistov ležal na postelji."

Krivic je potrdil, da je Trkulja na podlagi odločbe ustavnega sodišča pred dvema letoma sicer res zahteval podelitev državljanstva in povrnitev 250 milijonov tolarjev odškodnine zaradi izbrisa iz registra stalnega prebivalstva, vendar je od svoje zahteve odstopil že pred dvema letoma. "Z neresničnimi navedbami, da je Trkulja včeraj zahteval odškodnino, se ustvarja načrtna sovražna klima proti izbrisanim," je povedal Krivic in dodal, da so Trkuljo danes iz slovenjgraške bolnišnice odpeljali na pregled v Psihiatrično bolnišnico Maribor.

Policija je zaščitila okolico stanovanjskega bloka, v katerem se je odvijala drama Trakulje, ki so mu slovenske oblasti z administrativnim izbrisom iz registra prebivalstva odvzeli državljanstvo (Foto: J.D.)
Policija je zaščitila okolico stanovanjskega bloka, v katerem se je odvijala drama Trakulje, ki so mu slovenske oblasti z administrativnim izbrisom iz registra prebivalstva odvzeli državljanstvo (Foto: J.D.) FOTO:

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Slovenj Gradec so že opravili ogled kraja dogajanja. Pri tem so ugotovili, da je imel Trkulja v dnevni sobi poleg postelje, na kateri je ležal, postavljeno jeklenko z gospodinjskim plinom. Ventil jeklenke je bil odprt, tako da je plin uhajal. Pri sebi je Trkulja imel tudi vžigalnik, s katerim bi lahko povzročil eksplozijo. V primeru eksplozije bi po policijskih podatkih poleg bloka, v katerem je Trkuljevo stanovanje in v katerem sicer biva skupaj 26 stanovalcev, bili ogroženi še najmanj štirje sosednji stanovanjski objekti in poslovni objekt v Dravogradu.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni