Slovenija
Oglas

Trajno učinkovita izolacija v zemlji

Ljubljana, 16. 09. 2014 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fibranov Energijski ščit zagotavlja visoko kakovost bivanja, saj trajno obvaruje stavbo pred pregrevanjem in ohlajevanjem, hkrati pa Fibran s strokovnimi nasveti in tehnično podporo ohranja osebni investitorjev »energijski ščit«.

V tem podjetju opozarjajo na pravilno izbiro izolacijskih materialov, ki prekrivajo podzemne dele stavbe, cokel, balkone in strehe. Izolacije izpostavljene vlagi, zemlji in vodi namreč ne smejo izgubljati toplotne izolativnosti zaradi navlaževanja. Zato v Fibranu izpostavljajo, da naj bodo lastniki stavb pozorni na naslednje. Poleg toplotne prevodnosti je za uporabo vodi in vlagi izpostavljenih toplotnih izolacij, najpomembnejša lastnost minimalno navzemanje vlage. Nekateri proizvajalci izolacije namreč govorijo o nevpojnosti, dejanske tehnične karakteristike pa močno presegajo s standardi določene omejitve.

Toplotne izolacije v vlažnem okolju

Po obstoječih standardih razvitih evropskih držav se v zemlji sme kot toplotna izolacija uporabljati materiale, ki pri dolgotrajni potopitvi ne vpijejo več kot največ 0,7 odstotka volumna materiala, dolgotrajna difuzijska vpojnost teh proizvodov je pod enim, oz. pri tankih izolacijah ne presega treh odstotkov. Tem zahtevam ustrezajo površinsko zglajene toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena. Te imajo najmanj 95 odstotkov zaprtih por, oziroma 97 odstotkov, kot jih imajo FIBRANxps izolacije, ki imajo dovoljenja za uporabo tudi pod ravnjo podtalnice in po kvaliteti sodijo v evropski vrh.

Fibran - 1
Fibran - 1 FOTO:

Izolacije v zemlji morajo po standardih v gradbeništvu razvitih evropskih držav imeti minimalno nazivno tlačno trdnost 300kPa, kar pomeni, da se pri 30 tonah obremenitve ne sme stisniti več kot za deset odstotkov. Če se uporabijo pod temeljno ploščo objektov, pa deformacija ne sme presegati dveh odstotkov.

Izpostavljeni fasadni deli

Tudi izolacija cokla ne sme navzemati vlage. V najpogostejši izvedbi ometanega cokla izberemo izolacijo s površinsko odprto strukturo zaradi boljšega sprijema z lepili in ometi, vendar delež navlaževanja v primeru dolgotrajne potopitve WL(T) ne sme preseči 1,5 odstotka, čemur ustreza ETICS izolacija z reliefno oblikovano površino.

Fibran - 2
Fibran - 2 FOTO:

Za zaščito pred vlago in mehanskim poškodbam izpostavljenih fasad ob frekventnih poteh, na balkonih, ložah, prav tako ustreza trdna toplotno izolacijska pena iz ekstrudiranega polistirena, ki je ena redkih fasadnih izolacij odpornih na udarce toče.

Investitorji naj bodo zahtevni. Izolacije v fasadnih sistemih, prav tako kot izolacije v zelenih obrnjenih strehah, izolacije pod trajnimi obremenitvami (temeljne plošče ali parkirne ploščadi) morajo imeti posebna dovoljenja za sistemsko uporabo v zahtevnih aplikacijah, ki jih mora proizvajalec običajno predložiti pred dobavo materiala.

Fibran ima v proizvodnem programu poleg kakovostnih izolacijskih izolacij za izredno obremenjene podne površine, tudi izolacijo, ki kljub izpostavljenosti vlagi zagotavlja dolgotrajno toplotno zaščito temeljev in temeljnih plošč, zasutih zidov in coklov, pa tudi ravnih in poševnih streh.

Naša tehnična služba je pripravljena nuditi dodatna pojasnila tako ob pripravi na gradnjo vsakega posameznega objekta kot spremljati gradnjo stavbe. Priporočamo izkušene strokovnjake. Kontaktirajte ali nasvet@fibran.si ali 07 39 39 525. Informacije o toplotni zaščiti celotnega objekta ob novogradnji ali sanaciji dobite na spletni strani www.fibran.si.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3