Slovenija

Koprivnikar: S pogajanji nadaljujemo in upam, da jih tudi uspešno zaključimo

Ljubljana, 16. 11. 2016 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Minister Koprivnikar je po odločitvi sindikatov za obnovitev pogajanj dejal, da vlada pripravlja protipredlog. Neuradno naj bi sindikatom ponujali 20 milijonov evrov, polovica naj bi bila namenjena odpravi anomalij v plačnem razredu J. Kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, še ni znano. Sindikati medtem čakajo tudi na zaključek vladnih pogajanj s Fidesom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nadaljevanje pogajanj
    03:02
    Iz 24UR: Nadaljevanje pogajanj
  • Iz 24UR: Denar za javni sektor
    01:32
    Iz 24UR: Denar za javni sektor
  • Iz 24UR: Lestvica plačnih razredov
    01:29
    Iz 24UR: Lestvica plačnih razredov
  • Iz SVETA: Vlada močno popustila sindikatom
    04:18
    Iz SVETA: Vlada močno popustila sindikatom

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Branimir Štrukelj, je potrdil nadaljevanje pogajanj. A, kot je dejal, to ni vezano na zadnji vladni predlog. Preden se bodo do njega opredelili, od vlade pričakujejo, da bo pojasnila nekatere bistvene elemente predloga.

Kot je pojasnil Štrukelj, je vladna stran izrazila pripravljenost na obnovljena pogajanja, zato so poslali sindikatom nov približevalni protipredlog. Večina je ta predlog pogledala danes in odločitev je, da se pogajanj udeležimo, je sporočil Štrukelj. "To ni toliko vezano na kakovost tega predloga, saj je pomanjkljiv, zato mora vlada podati dodatna pojasnila." So se pa sindikati pripravljeni pogajati, je dodal. Glavna pomankljivost je ta, da se opredeljuje samo za leto 2017, medtem ko leti 2018 in 2019 ostajata povsem v zraku. Opozarjajo tudi na izredno nizke plače v javnem sektorju, predvsem za tiste s srednješolsko izobrazbo.

Sindikati od vlade zahtevajo dodatna pojasnila.
Sindikati od vlade zahtevajo dodatna pojasnila. FOTO: Miro Majcen

O sami vsebini predloga Štrukelj podrobneje ni želel govoriti. Kot je povedal, zaenkrat tudi ni povsem jasno, kdaj bi se pogajanja lahko nadaljevala. Po njegovih besedah so na nek način odvisni od dinamike, povezane z dogajanjem v DZ. Štrukelj predvideva tudi, da bodo v četrtek na seji vlade obravnavali vprašanja, ki so vezana tudi na pogajanja z javnim sektorjem, in da pred tem pogajanj ne bo.

Vlada pripravlja protipredlog

V oddaji SVET so poročali, da naj bi vlada po neuradnih podatkih sindikatom ponujala 20 milijonov evrov. Polovica naj bi bila namenjena odpravi anomalij v plačnem razredu J.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po odločitvi sindikatov javnega sektorja za obnovitev pogajanj dejal, da vladna stran zdaj pripravlja tudi formalni protipredlog. Vsebine predloga zaenkrat ne razkriva, dejal je le, da so ponudili dodatno finančno približevanje. Kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, še ni znano.

Koprivnikar je pojasnil, da so sindikatom ponudili dodatno finančno približevanje in predlagali, da sredstva namenijo za plačno skupino J, torej najnižje plačane javne uslužbence. Vendar pa so hkrati zapisali, da je način uporabe teh sredstev stvar dogovorov in pogajanj. "S pogajanji nadaljujemo in upamo, da jih glede na to, da smo relativno blizu skupaj, tudi uspešno zaključimo," je dodal.

O tem, kdaj bi lahko pogajanja nadaljevali, se še usklajujejo z vodji sindikalnih pogajalskih skupin. Na vladni strani so načeloma pripravljeni pogajanja nadaljevati že v petek, a kot je dodal minister, se bodo o tem še dogovorili. Sindikati so tudi javno povedali, da jih zanima odločitev vlade o zdravniških zahtevah, med katerimi je tudi izstop iz enotnega plačnega sistema. Zato meni, da je smotrno počakati najprej to odločitev, potem pa takoj sklicati pogajanja.

Dejstvo, da dogovora glede javnega sektorja še ni, pa je povzročilo tudi zaplete na potekajoči proračunski seji DZ. Koprivnikar upa, da bodo poslanci sprejeli proračun v obliki, kot je predlagan, in imeli razumevanje za to, da pogajalski proces še teče.

Zaposleni v javnem sektorju z najnižjimi plačami so se zbrali na protestnem shodu.
Zaposleni v javnem sektorju z najnižjimi plačami so se zbrali na protestnem shodu. FOTO: Miro Majcen

Vlada o zahtevi po izstopu zdravnikov iz plačnega sistema

Vlada se bo sicer do četrtka opredelila do zahteve zdravnikov po izstopu iz javnega plačnega sistema, minister Koprivnikar pa je za 24UR ZVEČER povedal, da temu predlogu sam ni naklonjen, čeprav je priznal, da plačni sistem ni dober.

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da s Fidesom poteka dvoje pogajanj.
Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da s Fidesom poteka dvoje pogajanj. FOTO: Kanal A

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da s Fidesom poteka dvoje pogajanj. O spremembi kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer od marca letos ter o stavkovnih zahtevah v okviru stavke zdravnikov in zobozdravnikov. Dodajajo še, da pogajanja za spremembe kolektivne pogodbe niso temeljila na predpostavki izstopa zdravnikov in zobozdravnikov iz plačnega sistema javnega sektorja. Sindikalni predlog za pogajanja o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe temelji na enotnem plačnem sistemu javnega sektorja tudi za zdravnike, ob predpostavki, da se le spremeni plačni zakon, ki ureja enotni plačni sistem javnega sektorja in odpravi omejitev 57. plačnega razreda, kot najvišjega plačnega razreda, ki ga zdravniki lahko dosežejo z napredovanjem.

Tudi ostali sindikati so dali jasno vedeti, da bo veliko odvisno prav od vladne opredelitve do predloga zdravnikov. V Fidesu so ponovno poudarili, da njihova zahteva po izstopu iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju ni nova in da so jo vladnim pogajalcem predlagali že pred 50 dnevi. Nezadovoljni pa so s tem, da njihov sindikalni pogajalec Jakob Počivavšek ni zastopal stališč Fidesa v pogajanjih o ukrepih v javnem sektorju. S tem naj bi kršil pravice iz več konvencij, dodajajo. V Fidesu po besedah predsednika Konrada Kuštrina zahtevajo izstop iz sistema v javnem sektorju zato, ker so v preteklih pogajanjih prišli do spoznanja, da operativnih stvari glede potrebnih sprememb v sistemu plač v javnem sektorju ne morejo dogovoriti. "Strinjamo se z vrabcem na strehi, a do njega ne moremo priti," je glede pogajanj z vlado povedal Kuštrin. Zato je Fides konec tedna vladi poslal predlog s točno določenimi sklepi in časovnicami, kar bi bilo tudi pravno iztožljivo, je še pojasnil. Poziv premirja Mira Cerarja, naj nehajo stavkati, saj da je to v škodo bolnikov, v Fidesu razumejo. A ob tem Kuštrin opozarja, da so se pred enim letom obrnili na Cerarjev kabinet in so mu želeli pojasniti, v katero smer gre zdravstveni sistem.

Štrukelj pravi, da zadnji vladni predlog preučujeta obe pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja.
Štrukelj pravi, da zadnji vladni predlog preučujeta obe pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja. FOTO: Miro Majcen

Štrukelj: Izstop enega sindikata pomeni konec sedanjega plačnega sistema

Zdravniki sicer niso edini, ki bi radi izstopili iz plačnega sistema, med njimi so tudi del policistov, univerzitetni vrh in del vojakov. "Na kar mi opozarjamo, je, da pri izstopih to pomeni konec sedanjega plačnega sistema, ki ni dober, nemogoče pa je imeti ene javne uslužbence in več zakonov, ki bi urejali njihov položaj," je za 24UR ZVEČER opozoril Štrukelj.

A Kuštrin odgovarja, da je OECD naš javni sektor zelo slabo ocenil, da imamo 30 odstotkov manj zdravnikov, kot je povprečje v EU, da naredijo več, kot plačajo zavarovalnice. "Radi bi učinkovit plačni sistem, ki bi boljše nagrajeval boljše in slabše slabše," je poudaril Kuštrin.

Razpoke plačnega sistema so tako globoke, da nekateri po 20 letih dela ne zaslužijo niti minimalne plače, na drugi strani pa zdravnik, ki rešuje življenja, nikoli ne more zaslužiti toliko kot poslanec. Dovolj je sužnjelastniškega sistema plač, so zato ostri sindikalisti. Predsednik Sindikata Slovenije Gvido Novak je za 24UR ZVEČER te razlike slikovito opisal: "Moteče je, da odgovarjaš za 600 življenj na vojnem območju, učitelj v razredu s 25 učenci pa zasluži več." Po njegovem mnenju bi končno morali začeti vrednotiti delo in ne delovna mesta.

Pred zdravniki so svoje nezadovoljstvo izrazili tudi zaposleni v plačnem razredu J, to so med drugimi hišniki, čistilke, perice. Nezadovoljne so tudi pomočnice vzgojiteljic, ki pravijo, da vzgajajo tuje otroke, svojih pa ne morejo.

Na drugi strani pa zdravnik ne more zaslužiti več od 3960 evrov bruto oziroma se ne more uvrstiti višje kot v 57. razred. Lahko pa to doseže denimo direktor agenice za knjige ali ljubljanski župan, pa tudi poslanci, ki so uvršečni med 55. in 62. plačni razred, kjer so plače med 3661 in 4817 evrov bruto.

"Radi bi učinkovit plačni sistem, ki bi boljše nagrajeval boljše in slabše slabše," je poudaril Kuštrin.
"Radi bi učinkovit plačni sistem, ki bi boljše nagrajeval boljše in slabše slabše," je poudaril Kuštrin. FOTO: POP TV

Cerar z zahtevami seznanjen pred letom dni, Koprivnikar pred dvema letoma

Predsednik vlade Miro Cerar pravi: "Višje plače si želijo in bi si zaslužili gasilci, vojaki, medicinske sestre, vzgojiteljice, pomočnice ... Če plačni sistem podremo, denarja ne bo več, bo pa zmeda in prepir." Zato je sindikat zdravnikov pozval, naj s stavko preneha.

A Kuštrin je jasen, da s stavko nadaljujejo: "Premierju smo pisali pred enim letom in ga hoteli seznaniti z našimi problemi in predlogi, pa iz njegovega kabineta nismo dobili niti odgovora. Ministra Koprivnikarja smo s problemi seznanili pred dvema letoma, ministrica Milojka Kolar Celarc je našo zahtevo po izstopu posredovala šele po 49 dneh in skupaj s pogajalsko skupino smo prišli do zaključka, da se znotraj obstoječega sistema ne da narediti nič dobrega."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (605)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sagesse
06. 12. 2016 17.34
Že brez denarja za zdravnike in ostali javni sektor ima slovenija skoraj milijardo primanjkljaja,, pa kaj,, se bodo pač zakreditirali za dodatnih 300 milijonov in bo dovolj za vse... tako je to,ko ti vlada javni sektor,kateri nimajo pojma, da je potrebno denar zaslužit in da je vsak kredit treba vrniti........
mallonge
17. 11. 2016 10.40
-2
Najprej si je plačo dvignil Cerar in njegovi, kar bo ostalo bo postrgal še Štrukelj, za delovanje države se bomo pa spet zapufali. To so državni paraziti ne vladajoči.
LLLEPI
17. 11. 2016 18.47
+0
Mogoce pa cerar planira odpt tiskarno denarja ker le tako bo lahko poplacal te VIP ki nic ne delajo nic ne zasluzijo le enormno trosijo tuj denar
Mirii
17. 11. 2016 10.06
-3
Jim bo Koprivnikar dal svoj denar iz svojega žepa.....???
prašek
17. 11. 2016 10.24
+3
Mirii
17. 11. 2016 09.15
-1
Ta Štrukelj, že dolgo dela samo probleme,...samo denar vidi,..vedno ima premalo....!
wolfterier
17. 11. 2016 09.54
+0
Koprivnikar,vzemi kitaro iz BMW karavan,pa jim eno zašpilaj,bodo takoj popustili !
mallonge
17. 11. 2016 10.11
-3
Mu boš moral pa še za pivo dat, da ti bo špilal.
prašek
17. 11. 2016 10.23
+2
Mirči .... Štrukelj vodi SVIZ (sindikat vzgoje in izobraževanja) in člani so zelo zadovoljni z njegovim delom. Nobeden se še ni izrazil , da dela samo probleme . Veliko pa jih je reklo točno nasprotno !
CitizenOfTheWorld
16. 11. 2016 21.07
+1
Admin, česa si se prestrašil? Da bi se Slovenija res razdelila na dva dela? In bo treba dokazovat, kateri sektor preživi? Da vas ni sram.....vas ni Trump izučil? Resnice se več ne da skrit, pa če še tako zelo manipulirate novice.
SKRIPT
17. 11. 2016 11.30
+1
Sram naj bo tebe,mladi zrebec bi pomagal sprostiti vse frustracije
postennnn
16. 11. 2016 20.06
-4
hermes 123 ne razum kaj hočeš povedati.Ta mehanik dela cel mesec za minimalno plačo 8 ur na dan. Vzdržuje vozila, servisira itd... ko pa ti pelješ avto na servis te oskubijo cca 300evrov on vsak dan popravi ali servisira en avto . Zdaj pa izračunaj koliko prišpara država ko ni reba voziti na servis. Kako ga izkorišča država.
CitizenOfTheWorld
16. 11. 2016 20.10
+2
Dajte se enkrat spustit na realna tla. Naj ne dela tega za minimalno plačo. Naj odpre svoj servis. Stvar rešena.
SKRIPT
16. 11. 2016 20.10
+2
Cudno,da ne razumes,saj to je napisala magistra ekonomije.
srebrnibreg
16. 11. 2016 20.11
+2
Kot kaže mi ostali hodimo v službe sedet ne delat kot ta mehanik. Mimogrede kolikor sem prebral v postu se hermes sprašuje v kaj bi ta mehanik rad napredoval ne očita mu pa visoke plače.
landrick landrick
16. 11. 2016 20.01
-1
Se mi kar želodec obrača.... poznam eno frajlo iz FURSA. Preverjeno je več v BTC-ju po trgovinah, kot pa v službi.... Že sedaj ima okoli 1600 eurov , sedaj ji bo pa Štukelj zrihatl še več za njen globok žepek.... In takih je malo morje! Sramotno je to, do ljudi, ki delajo v privatnem sektorju....
vdolinitihi
16. 11. 2016 21.12
+1
Pa jo prijavi na delovno inšpekcijo, zakaj si tiho? A je Štrukelj kriv, da si ona upa v BTC med delovnim časom?
Mirii
17. 11. 2016 09.28
+1
To je pa to, ker ponekod še vedno ni delovnega reda,, kar je res žalostno, pa še preveliko plačo ,, če lahko hodi naokrog med delovnim časom....takoj poslat not inšpektorja... in sankcije
NiVseRes
16. 11. 2016 19.30
+4
Zakaj ni zasedanje javno na tv...da jih malo vidimo kako delajo..
LLLEPI
17. 11. 2016 19.27
Pol pa ne bi mogli lagat ljudem kako so posteni in delavni
CitizenOfTheWorld
16. 11. 2016 19.24
+5
A se jim je totalno odpeljalo????? Ravno poslušam enega tipa iz JS, ki servisira avte in se pritožuje, da ne more napredovat???!!! V kaj bi on rad napredoval? V nad-serviserja? In pol v nad, nad-serviserja? A se norca delate iz ljudi, ki delajo v realnem sektorju? Sem magistra ekonomije in imam plačo (ki si jo sama dajem), pač tako, kot mi jo zakon predpisuje, da jo moram imet. Drugače si tega sploh ne bi izplačevala. Nikoli niti enega posla povezanega z državo. Prispevke si plačujem iz SVOJEGA denarja. Za vsak evro SVOJEGA denarja, ki ga porabim izven plače, moram plačat dohodnino. Ki jo....ne boste verjeli...plačam iz SVOJEGA denarja..... Za katerega sem, preden sem prišla do njega, plačala že neskončno davkov, in to iz vseh možnih strani. Teli bi pa radi napredovali :-). V bistvu bi jim država to morala omogočit.....bi na ta način taki "napredovalci", vplačevali bistveno višje prispevke in bi država profitirala ;-)....saj človek ne more verjet....država parazitov...za kozlat
SKRIPT
16. 11. 2016 19.35
-4
A vrtec placujes minmalno,ker si izplcujes minimalca,imej sebe za norca ne mas,prevec poznamo sodobne sp,imas pa bolonjski magisterij,znanstvenega s to pametjo ne mores izdelati
SKRIPT
16. 11. 2016 19.43
-3
Tudi sam im firmo,tako,da malo te stvari pozn,potrebna si dobrega psihiatra ali mladega zrebca,ki ti bo spet vrnil smisel zivljenja
SKRIPT
16. 11. 2016 19.44
-1
CitizenOfTheWorld
16. 11. 2016 19.46
+7
glede na to, da nisi pismen, neka "blazna" firma, to ne more bit
Netajkun
16. 11. 2016 19.48
+2
Če podjetniku zadošča minimalna plača ( 620 € neto + prevoz in prehrana + nekaj potnih stroškov . . . vse po črki zakona ) , res ne vidim nobenega razloga , da bi si izplačeval višjo plačo ( ter višje prispevke in dohodnino ) .
SKRIPT
16. 11. 2016 19.49
-1
Mladi zrebec je boljsa izbira,prepusti se zivljenju,
SKRIPT
16. 11. 2016 19.50
-4
CitizenOfTheWorld
16. 11. 2016 19.57
+6
@SKRIPT... tebi ena bolonjska izobrazba sploh ne bi škodovala. Da bi dojel, da prodaja toaletnega papirja parlamentu, ni realni sektor.
SKRIPT
16. 11. 2016 20.02
-3
Ne zatoraj svojih custev,sprosti se,tudi boznis bo bolje stekel,mladi zrebec to zna
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 20.13
+3
SKRIPT
16. 11. 2016 20.18
-4
landrick landrick
16. 11. 2016 19.15
+3
Se mi kar želodec obrača.... poznam eno frajlo iz FURSA. Preverjeno je več v BTC-ju po trgovinah, kot pa v službi.... Že sedaj ima okoli 1600 eurov , sedaj ji bo pa Štukelj zrihatl še več za njen globok žepek.... In takih je malo morje! Sramotno je to, do ljudi, ki delajo v privatnem sektorju....
CitizenOfTheWorld
16. 11. 2016 19.30
+3
Jaka 3.3.
16. 11. 2016 19.05
-3
ta koštrun je pa močno šparu, da si je lohk en rabljen avto nabavu
Janez Nasrase
16. 11. 2016 19.04
+0
Ubogi Kuštrin, nujno moramo vendar upoštevati, koliko stane vzdrževanje bjegovega 170.000 Eurov vrednega Mercedesa. Kako naj to preživi s svojo borno plačo?
bondjanez
16. 11. 2016 19.08
+0
Jaka 3.3.
16. 11. 2016 19.10
-1
dobr da ma invalidsko karto in lokh parkira na označenih mestih, da mu še parkinga ni treba plačat
Mirii
17. 11. 2016 09.41
Koštrun..... Res je.,, treba bo ugotoviti, kolikšno število bolnikov na enega zdravnika bi bilo optimalno, ustrezno in tiste, ki jih imajo več, nagradit,,i, hkrati pa že danes, danes..ampak res danes, začeti zaposlovati nove zdravnike. S tem bi se postopoma položaj uredil in bi zdravniki popoldne lahko počivali.
janfilimon
16. 11. 2016 18.54
+2
Pajac Štrukelj in njegovi štrudli.
staridida
16. 11. 2016 18.53
-1
Kar ste volili-to zdaj imate....,..
bondjanez
16. 11. 2016 19.10
+1
ONniON
16. 11. 2016 18.49
+0
v avstriji je tudi kriza ni kakor je pred krizo bilo !!!!!!!!!!!!!!!!!
ONniON
16. 11. 2016 18.47
-1
tako je prav treba je krast !
ToJeToZaZdaj
16. 11. 2016 18.48
+2
LLLEPI
16. 11. 2016 18.45
+3
Lopovi so se zdruzili in se dogovarjajo kako bojo skupno olupili Slovenskega delovnega cloveka ki se ze sedaj spogleduje z revscino
ToJeToZaZdaj
16. 11. 2016 18.46
+1
Uporabnik113089
16. 11. 2016 18.47
+1
bondjanez
16. 11. 2016 18.54
+2
srmeka
16. 11. 2016 18.43
+7
kako bi pa izgledalo, če se v privtnem in gospodarskem sektorju odločimo, da prenehamo odvajati ddv in davek na dobiček???? in s tem zahtevamo več za sebe, za višje plače zaposlenih (oni tudi rabijo), investicije, vi itd... zanima me samo, ali se javni sektor sploh zaveda kdo ga živi????? Ali javni sektor kdaj stopi v bran gospodarstvu, proizvodnji, trgovini .... nikoli!!!! Jih ne podpiram ... žal!!! Ali naj gre v tej državi vse v privat in naj se živi kdor se zmore, ali naj vlada skocka finance tako, da bodo njeni uslužbenci zadovoljeni.
ToJeToZaZdaj
16. 11. 2016 18.45
-1
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 18.47
-1
Saj jaz sem to že izvedel. Pa ne samo ddv. Ne plačam več niti centa iz česarkoli. Večina sposobnih Slovencev pa isto. Zato pa jim sedaj zmanjkuje marmelade.
ToJeToZaZdaj
16. 11. 2016 18.49
+4
Bildi tebe ne stejemo...ri si sektor sociala...ti privoscimo dej..;)
srmeka
16. 11. 2016 18.55
+0
ja saj je to je to, zahtevam povračilo uvoznega ddv - v 14. dneh fašem revizijo komplet revizijo, želim kompenzirati uvozni ddv z ddv jem - ne gre - kreditiram državo tudi do pol leta - zakaj? Ne me napačno razumet, šolstvo, zdravstvo, vojska ...., vse to mora biti, sam se vse bolj počutim kot krava molznica
Explainator
16. 11. 2016 18.25
+0
Po drugi strani pa ne vem kaj se bunite...štrukelj je vodja sindikata in ima temu primerno plačo glede na število članov. Zakaj pa ne? Po mojem odlično opravlja svoj posel. Vedno kaj dosežejo in nikoli ne popusti. Takega sindikalista bi si človek samo želel. Problem je v tem, da se tisti, ki so na slabšem, ne zbunijo, vztrajajo z nizkimi plačami, ne gredo drugam, se pritožujejo, da nimajo tako velikih plač kot javni uslužbenci. Ja halo? Prava smer bi bila, da se njim plače dvignejo, ne pa javnim spustijo. Vsi bi morali vztrajati na višjih plačah, ne pa gledati na sindikate javnega sektorja kot na neko zlo. Niso zlo, ampak rešitev za njihove člane. Ostali bi morali ustanoviti svoj sindikat in potem udri po vladi do uspeha. Druge rešitve ni.
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 18.28
+4
Ko privatni realni sektor ustanovi svoj sindikat boste ostali bežali. Potem boste dobili še enega Trumpa za premierja v SLO.
Zentrum
16. 11. 2016 18.33
-2
Po minusih sodeč in po nedavnih dogodkih opažam, da Slovenci niso vredni dostojnega življenja.
vdolinitihi
16. 11. 2016 21.10
+3
Explainator, Zentrum - se pridružujem vajinemu mnenju. Realni sektor samo pljuva po javnem in koplje razkol in ne razume, da če se javni bori za višjo minimalno, bo to veljalo tudi zanje. Skupaj bi se morali upreti, a se realni ne upa ali pa noče.
Simoni?
16. 11. 2016 18.04
+25
Za vukjebino, ki jo nekateri še imenujejo Republika Slovenija rešitve ni več. Na vseh ravneh imamo hude težave, ki nam jih povzroča totalen razpad sistema vrednot. Vsi bi si nekaj nagrabili in trenutno je javni sektor v boljšem položaju, kot gospodarstvo. Le zagroziš da boš stavkal, Prej ali slej se Cerar in ekipa podelajo v hlače, pobereš kar je za pobrati in "čao, adijo, vidimo se čez pol leta, ko bomo spet hoteli napredovanja". Cerarju se milo rečeno gladko khm....fučka. Podpisal bo vse dogovore, saj denar ki si ga bodo razdelili lenuhi itak ni njegov. Bo pač dvignil davke na davke, vzel posojila ki mu jih ne bo treba vračati... Še več. Kot stranski produkt teh prekladanj denarja padejo še kakšni dodatki zanj in ostale zgarane in pregorele ministre, državne uradnike, profesorje, zdravnike..... Vse to je treba izpuliti novodobnim sužnjem iz gospodarstva. Sam sicer nimam nobenih težav. Tudi v gospodarstvu se da dobiti 3.000 eur. netto in več, a ko vidim zgarane mame, ki za delo v treh izmenah dobijo še 70 eur. razlike do minimalne plače, me malce stisne pri srcu. Komu naj se pritožijo in kako naj stavkajo. Ostale bi še brez tistih par fičnikov. Videti mame kako jočejo, ker so ta mesec za 5% zgrešile normo in bodo ob prepotrebnih 30 eur. in poslušati o zdravnikih, ki v enem vikendu na račun dežurstva pospravijo tudi do 800 eur. te ne more pustiti ravnodušnega. Eni res živite v Hollywoodu, ali povedano po domače v javnem sektorju. Lahko vam je ker delate v sistemu v katerem se že 25 let ne ve kdo pije in kdo plača. Zato ste zafnani do konca. Ko vam bodo šefi ob vsaki opombi pokazali kje so izhodna vrata firme boste začeli razmišljati drugače. Do takrat le uživajte kajti kaj hitro vas bo dohitela tista ludska: "če te predolgo šparajo boš plačal z obrestni."
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 18.11
+8
Sistem vrednot se začne rušit ali gradit pri glavi. Trump je najprej sebi znižal plačo do nule in sedaj bo udaril po drugih. Naši pa prvo sebi dvignejo plače in privilegije in udarijo po drugih.
bondjanez
16. 11. 2016 18.20
+1
Trump ne rabi place. Bo z predvidenim znizanjem davkov profitiral par plac. Mal pa bodmo realni in ne nasedajmo vsemu.
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 18.24
+6
Ja in kaj?!? Kaj bi to hotel. Da umre lačen in bos od lakote? Saj Cerarju nihče ne brani da živi od svojih investicij. Ne pa na račun naroda da narod siromaši! Trump sedaj dela da bo standard naroda dvignil in že mu uspeva. A je Trump nor da bo vse kar je zgradil uničil in crknil od lakote da boste levi anarhisti zadovoljni? In se mu posmehovali? To gesto ki jo je naredil, tega mu nebi bilo treba narediti in se odpovedati 40 milijonom plače v 8 letih. Kateri od levičarjev je to kdaj naredil?
bondjanez
16. 11. 2016 18.35
+0
Bilder... Spodaj me zmerjajo da sem desen, zate sem lev. Ocitno imam prave argumente in ne povelicujem nikogar. Noben ni rekel naj Trump strada, ampak vsak ki ima mal v glavi ve, da je poteza populisticna in za naivneze. Baje je lani zasluzu okol 220 mil usd. Ce bo sprejel znizanja davkov za 18 procentov kot se govori je to cca 40 mil. frisnega denarja. Tistih 500'jurjev pol ni nek dnar. Ampak vas je pa kupu. Pa sem za Trumpa. Sam mozak mi pa se dela.
bondjanez
16. 11. 2016 18.37
+0
Pa matematka ti ne lezi. 500 k letno krat po tvoje 8 let, ceprav zaenkrat 4 znese skupaj 2 miliona. Mal realnosti prosim.
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 18.37
+3
Kaj pa mora delat politik drugega kot biti populist? Vox populi je glas naroda. Mora prisluhnit temu glasu in biti populist je za politika velik kompliment. Kak je to politik ki dela proti volji naroda?! Namreč druga stran od populista je izdajalec.
bondjanez
16. 11. 2016 18.39
-1
Ni problem da je on populist. Problem je da eni nimate kriticne distance in kupite vse.
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 18.42
+4
Vašo kritično distanco mi prenašamo že pol stoletja pa smo videli kam to pelje. v vsesplošni kaos.
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 18.43
+4
Aha pa to je letna plača :) Sem mislil da je mesečna. Kakšna mizerija. In še temu se levičarski predsedniki ne zmorejo odpovedat?
bondjanez
16. 11. 2016 18.52
+1
Moje distance ti ne prenasas. Zame niso ne levi in na zalost ne desni. Vsaj ne spreobrnjeni uzaljeni zdraharski komunisti.
LLLEPI
16. 11. 2016 19.01
+5
Pri nas se gre v politiko zaradi denarja;Vrasaj nsega lojza koliko dobi in nic ne placa davka pa se cerkev ga placuje da ji izroci celo slovenijo.Nasi politiki so v politiki zato da lahko nekaznovano kradejo