Volitve

Tretja razvojna os v senci drugega tira še vedno videna le kot 'miloščina Koroški'

Ljubljana, 26. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
86

Vprašanje izgradnje tretje razvojne osi, ki bi povezovala severno in jugovzhodno Slovenijo, ostaja odprto. Kako ga bodo naslovili, smo pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami vprašali vodilne stranke po javnomnenjskih raziskavah.

Vprašanje izgradnje tretje razvojne osi je ob ponovljenem referendumu o drugem tiru (p)ostalo spregledano. Tretja razvojna os je v Odloku o strategiji prostorskega razvoja Slovenije omenjena kot ’cestna povezava, ki se iz smeri avstrijske Koroške prek Slovenj Gradca in Velenja navezuje na avtocesto pri Celju ter se nato nadaljuje proti Novemu mestu in naprej proti Karlovcu oziroma navezavi na avtocesto Zagreb–Reka’.

Zapleta se predvsem pri severnem delu osi, saj civilne iniciative glasno nasprotujejo sprejetemu Državnemu prostorskemu načrtu (DPN). Zaradi izgradnje predvidene trase južnega dela severnega kraka naj bi bilo namreč treba porušiti 40 stanovanjskih hiš, lastniki bi bili tudi ob zemljiške parcele. Občine Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki si ceste želijo, a se bojijo, da je bila na podlagi netransparentnih postopkov zbrana najslabša možna trasa, ki bi lahko ’dolgoročno vplivala na razvoj Savinjske doline’. Marca so napovedali, da bodo na podlagi sklepov svojih občinskih svetov, vložili zahtevo za presojo ustavnosti uredbe o državnem prostorskem načrtu za traso od Šentruperta do Velenja.

Civilna iniciativa Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki nasprotujejo trasi F2-2.
Civilna iniciativa Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki nasprotujejo trasi F2-2. FOTO: SHERPA

Vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os, ki tvorno sodeluje v Odboru za izgradnjo hitre ceste na Koroško, Aljaž Verhovnik, je povedal, da se oni glede sporne trase nikoli niso opredeljevali oziroma ji nasprotovali.

"V 60 % je bila trasa prilagojena vsem zahtevam tamkajšnjih prebivalcev. Dražja pa je, ker so pri njeni pripravi upoštevali tudi to, da bo izgradnja zahtevala čim manj posegov v okolje," je o F2-2 dejal Verhovnik.
Moti ga predvsem odnos politikov, ki 3. razvojne osi ne vidijo kot prioritetni projekt, ampak kot neke vrste ’miloščino Koroški’. "Ta projekt bi moral po pomembnosti biti postavljen ob bok drugemu tiru," meni Verhovnik.
"Državni prostorski načrt je bil že sprejet, zato se naj prihajajoča vlada raje ukvarja s pridobitvijo potrebnih financ za projekt in ne z nasprotovanjem sprejetim dejstvom. Tako bi zadeve spet vrnili na začetek, tam kjer smo bili že 15 let nazaj," še Verhovnik poziva tiste, ki bodo pomemben projekt imeli v rokah po 3. juniju.

Katere aktivnosti za realizacijo 3. razvojne osi so že v teku in katere se sploh še niso začele, si lahko ogledate tukaj.

V programih strank, ki jih Mediana pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami uvršča med ’vodilne’, je o tretji razvojni osi zapisano bore malo. Levica in Nsi je v programu sploh nimata, medtem ko DeSUS, LMŠ, Stranka Alenke Bratušek, SD, SDS in SMC niso zapisali posebnega ukrepa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav konkretnih odgovorov ni bilo najti v programih, to še ne pomeni, da stranke odgovorov nimajo. Vodilne po javnomnenjskih raziskavah smo vprašali, če je začetek gradnje prihodnje leto in končanje projekta do leta 2023 realno pričakovati in kaj bodo sami naredili za realizacijo tega načrta.

Vrstni red strank je bil izbran popolnoma naključno. 

Stranka Alenke Bratušek

V stranki naše nekdanje predsednice vlade so bili z odgovori zelo skopi.

"Začetek gradnje je med našimi prioritetami," so povedali, kar pa ljudem ne odgovori na vprašanje, če to pomeni, da bo leta 2023 tretja razvojna os tudi realnost.

SDS

Odgovor stranke, ki jo javnomnenjske raziskave trenutno uvrščajo v ospredje, je bil precej bolj konkreten. Glede na ostro nasprotovanje občin Šmartno ob Paki, Braslovče in Polzela, ki naj bi na ustavno sodišče tudi vložili zahtevo za presojo ustavnosti državnega prostorskega načrta (za del od Šentruperta do Velenja), menijo, da bo izbrana možnost težko uresničljiva do leta 2023. Dodali so, da so "v preteklosti bile za to traso predstavljene boljše in cenejše rešitve, ki jim tudi javnost ni nasprotovala".

SD

V programu SD-ja so o tretji razvojni osi zapisali le, da bodo "pospešili izgradnjo in obnovo infrastrukture (razvojne osi 3, 3 a)"

Konkretnejšega odgovora tudi zdaj nismo dobili: " … nemudoma bomo pristopili k realizaciji izgradnje tretje razvojne osi". Zapisali so sicer, da se zavedajo, da je tretja razvojna os ključna logistična komponenta, ki bo omogočila enakomeren regionalni razvoj, prihod novih industrij, lažji dostop obrobja države do centra odločanja in priložnosti.

DeSUS

Erjavčev DeSUS, ki po Mediani zaključuje prvo šesterico najresnejših kandidatov za vstop v parlament, so glede izgradnje tretje razvojne osi 'optimistični' in "verjamejo, da postopki tečejo v zastavljenih časovnih okvirjih". Da bo izgradnja res mogoča v zastavljenem časovnem okvirju, pričakujejo tudi ugodno odločitev ustavnega sodišča glede sporne trase.

Levica

V Levici tretje razvojne osi sicer nimajo v programu, a so glede tega vseeno podali zelo konkreten odgovor – z načrtovano traso se ne strinjajo.

"V Levici že od začetka nasprotujemo gradnji severnega dela 3. razvojne osi po trasi, ki bo uničila več prvovrstnih kmetijskih zemljišč, ki zahteva rušenje več stanovanjskih objektov, uničenje več vodnih virov in je hkrati tudi precej dražja. Če bi vlada pokazala kanček razuma, potem bi do gradnje po alternativni trasi že prišlo. Nasprotovanje občin Šmartno ob Paki, Braslovče in Polzela je utemeljeno."

NSi

V NSi poudarjajo, da je za gospodarsko uspešnost Slovenije nujno potrebno pospešeno posodabljanje vse infrastrukture, posebno tiste, ki v preteklosti ni bila prednostna naloga vlad.  "Zato se v Novi Sloveniji zavzemamo za takojšnjo zgraditev že definiranih razvojnih osi ter obnovitev celotne državne cestne mreže, kar bi morali storiti vsaj v naslednjih desetih letih," so osnovno časovnico postavili pri NSi.

Glede tretje razvojne osi pravijo, da je izgradnja načrtovane trase vprašljiva zaradi številnih nasprotovanj prebivalcev občin Šmartno ob Paki, Braslovče in Polzela. Na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor so predlagali dokončanje tretje razvojne osi po trasi, ki bi najmanj prizadela kmetijska zemljišča, vodna zajetja in namakalne površine. Ta pogled bi po mnenju Nsi moralo zagovarjati tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

SMC

V SMC poudarjajo, da se morajo vse aktivnosti glede izgradnje tretje razvojne osi, ki so že v teku, brezpogojno nadaljevati ne glede na napoved, da se bo glede trase F2-2 presojalo na ustavnem sodišču.

Letos in v začetku leta 2019 naj bi začela na odseku Šentrupert-Slovenj Gradec potekati pripravljalna dela, gradbena dela pa se bodo začela najkasneje leta 2019. Cestna povezava A1-Slovenj Gradec bo tako po besedah SMC realnost leta 2023.
Za cestni povezavi na odseku Slovenj Gradec-Dravograd in odseku Otiški vrh-Holmec pa bo letos izvedena študija posodobitve, ki bo preverila izvedljivost različnih scenarijev cestnih povezav po gradbeno-tehničnem, okoljskem, prostorskem in prometno tehničnem kriteriju.

LMŠ

V stranki Marjana Šarca priznavajo, da je začetek gradnje nehvaležno napovedovati glede na težave, s katerimi se trenutno soočajo pri projektu. Kljub temu podajajo oceno, da se bo gradnja začela v začetku leta 2020 in končala štiri leta pozneje.

"Potrebujemo tudi sodelovanje občin. Nobena trasa ni optimalna za vse in zato je treba pri vsakem posegu v prostor sprejemati kompromise."

V ponedeljek vabljeni k ogledu.
V ponedeljek vabljeni k ogledu. FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
26. 05. 2018 19.55
+0
Hahaha! Rivalstvo med Celjem in Velenjem plačujejo Braslovče! Kaj boste še zahtevali? Luka (Mesec) v vsako slovensko vas?
EnKandidatDosmrtniMandat
26. 05. 2018 17.13
+8
Vsi, ki se iz Koroške vozijo na avtocesto, naj to od sedaj delajo preko Braslovč.
CastrumFF
26. 05. 2018 17.32
-3
Ali naj ostanejo tam kjer so Imamo že preveč seljakov v prestolnici!
vinogradnik33
26. 05. 2018 19.04
+2
S svojimi komentarji dokazuješ , da si honorarni jurišnik pod vplivom nekih substanc , ki ti meglijo razum !
CastrumFF
26. 05. 2018 17.10
-3
Uvesti monarhijo in Janšo za kralja. Edina rešitev.
mario7
26. 05. 2018 22.56
+1
hahahahahaha...Ti si pa močno predoziran!
zajebant2
26. 05. 2018 16.19
+3
Bruhnem ko čitam komentare levakov in takoj opaziš da so hodili v šolo z zvezdo na glavi pa s prstom v ustih
MiroF
26. 05. 2018 15.48
+5
ZOPET TAKO KOT ZMERAJ, NAJBOLJ PREPRIČLJIV IN REALEN JANEZ JANŠA SDS ! DRGAČ , ČE SE PA MENE VPRAŠA BI PA ZDRUŽIL CIVILNO INICIATIVO IN STROKO TER SKUPNO V TANDEMU POISKAL NAJBOLJŠO REŠITEV ! POLITČNA SKRB PA NAJ BO ZA PODPISAT NAROČILNICO IN JO V VSEH DOGOVORJENIH ROKIH VEZANO NA REALIZACIJO PLAČA !! IN TO JE VSA UMETNOST !!!
CastrumFF
26. 05. 2018 15.35
+0
SLOVENCI HOČEMO JANŠO IN PIKA!
MiroF
26. 05. 2018 15.45
+1
mario7
26. 05. 2018 15.46
+3
Govori v imenu sektašev&svečkarjev,ne pa v imenu Slovencev. Samo 17% vas hoče kradljivega rez. kaplarja janeza!
zajebant2
26. 05. 2018 16.12
+2
Ti si se z svečko rodil in še danes imaš svečko
vinogradnik33
26. 05. 2018 19.42
+2
Slovenci ravno ne želimo princa teme , to želite samo svečkarji in opranoglavci !
buksl12
26. 05. 2018 19.45
+1
Ti je pa šmarnica udarila v glavo pa prah ti je ostal na njej od lani
mario7
26. 05. 2018 22.58
-1
Govori v imenu sektašev ne pa v imenu Slovencev
Uporabnik113089
27. 05. 2018 20.10
srebrni. koliko nickov boš še sproduciral?
DAEMONIUM
26. 05. 2018 14.54
+7
Ob prvi priloznosti bodo vse pokrajine odsle maticam in bodo ljudje koncno svobodno in evropsko zaziveli. Pod udbaskim komunizmom pa bo bo ostala le se Ljubljana z okolico!
mario7
26. 05. 2018 15.01
+0
..in potem se boš zbudil v objemu tvojega ljubljenega vodja rez.kaplarja janeza
zajebant2
26. 05. 2018 14.42
+10
Zato pa še naprej korošci volite levo opcijo in 20 let ne bo avtoceste
mario7
26. 05. 2018 15.04
-3
Volite SĐS...Še tisto kar imate danes ne boste imeli več. Svojih financ ne obvladajo,kaj šele državnih.
CastrumFF
26. 05. 2018 14.19
-2
Slovenci hočemo Janšo! !!!! Naše srce bije za Janšo!
mario7
26. 05. 2018 14.40
+5
Lahko ti rečem da sem "čistokrven" Slovenec. rez.kaplarja janeza nočem ne videti ne slišati. Tako da v bodoče ne govori-piši,da "Slovenci hočemo janšo",ampak napiši svečkarji ali sektaši hočemo janšo!
mario7
26. 05. 2018 14.40
+2
Verjetno tudi preveč kadiš. Trava zamegli um!
zajebant2
26. 05. 2018 14.43
+3
mario7
26. 05. 2018 14.49
-2
buksl12
26. 05. 2018 19.37
+2
Tako je koliko nas je pravih Slovencev vsi na volitve kerm levi nas že prodajajo
Madeni
26. 05. 2018 14.08
+5
KOMUNISTI naj postavijo železnico, ki so jo populili v svoji NOROSTI VELENJE Slovenj Gradec nazaj...Vse za izolacijo Slovencev, vse za PARTIJO in šine na KOSOVO..
mario7
26. 05. 2018 14.21
-5
Desničarji naj vrnejo pokraden denar od prodaje orožja HR in BIH. In seveda. Vrnite v SLO proračun opran Patrijin denar...
zajebant2
26. 05. 2018 14.45
+5
Vi pa vrnite denar od sanacije bank falkona avtocestnega križa in to ne znese niti 5% od orožja pa zaradi orižja se ni uničilo slovenije je pa zaradi tajkunov levih in leve opcije
mario7
26. 05. 2018 14.52
+0
Kdaj so se pojavili tajkuni? Pod katero vlado? Mogoče je tajkune z svojo zakonodajo ustvaril rez. kaplar janez?
zajebant2
26. 05. 2018 16.16
+0
Se vidi da si nedorasel politiki hiša se ne more zgraditi v 1 dnevu tak je s politiko tajkunov drnovšek in rop sta omogočila privatizacijo da so se lahko par let pripravljali na krajo
slovenija981
26. 05. 2018 13.54
+18
Zdaj bo pa vsak kmet govoru, kje bo cesta šla, napisat zakon, da v kolikor kmet nasprotuje gradnji javno dobrega ni upravičen do subvencij.....kar naenkrat se bo gradilo ceste veliko lažje....ker kmetje postajajo kot Romi.....poznajo samo pravice ne dolžnosti za dobrobit vseh državljanov......
1pravica
26. 05. 2018 18.25
+1
ampak da taki bedaki sploh lahko pišejo komentarje....malo se pozanimaj in boš hitro ugotovil, kdo je pokupil travnike, da jih bo prodal kot suho zlato.....ne kmetje.....ampak...... velejski ko....., roc...... itd itd..... na koncu ko bo pa trasa narejena, boste pa vsi jokali, kolk so pokradl..... že kradejo.....
Madeni
26. 05. 2018 13.39
+0
Korošči ne rabijo tretje OSI oni delajo v Avstriji, vse kupujejo tam in vse cenej..
Ka pa mislis
26. 05. 2018 14.03
+6
ravno zarad tega gredo tja. Ce bi kdo delal v celju, bi prej prsu v celovec kot v celje iz sg.
zajebant2
26. 05. 2018 14.46
+5
Plačujejo pa dvojni davek. Ti nerazgledani levak
DAEMONIUM
26. 05. 2018 13.37
+7
Koroska, Stajerska in Prekmurje se morajo prikljuciti Avstriji, tako kot so te pokrajine ze bile 500 let, ker v nasprotnem primeri bodo ljudje se naprej crkovali v komunisticnih cakalnih zdravstvenih vrstah. Sicer pa itak skoraj vsi iz teh krajev delajo v Avstriji, zaradi komunizma se odseljujejo komplet druzine v Avstrijo tako da je prikljucitev teh pokrajin k Avstriji res se samo vprasanje casa. Sicer pa ljudi povprasajte, resnica je grozljiva in levaki je seveda ne zelijo slisati!
Frane Šajn
26. 05. 2018 13.36
+1
Neč ku Janšeta volt on bo vse paštimou ,mau pa tud k sebi pospravu,taku ku vsi! Pa sej je žje v štarti pokazau de zna. Kejnede.
Madeni
26. 05. 2018 13.34
+2
Ko so pululi šine proge Slovenj Gradec VELENJE..( KOMUNISTI- slabši kot FAŠISTI )..to je bila RAZVOJNA OS..so imeli TITA na LOKOMOTIVI....in zvezdo na KURBUSU, pa so se drli za TITA, za Partijo...IN VRGLI SLOVENCE v zaostalost, enoumlje SEVERNE KOREJE-....ter jim zaprli OKNO v svet..
mario7
26. 05. 2018 13.45
+0
Shaniac
26. 05. 2018 13.21
+9
Lahko je obcanom Braslovc, Polzele in Smartnega ob Paki, ki imajo avtocesto ze na robu doline zavirati razvoj vec kot 120.000 drzavljanom, ki zivijo severno od njih.
Frane Šajn
26. 05. 2018 13.37
+2
Pa kaj vam še ni jasnu de ževite u Sloveniji rejve moje!
zajebant2
26. 05. 2018 14.47
+3
Madeni
26. 05. 2018 13.16
+0
Komunisti so demontirali TIR železnice Velenje Slovenj Gradec, da so jih zaprli v GULAG, da ja ne bi se povezali z ZAHODOM..Vse za Balkan..in Balkanski PRIMITIVIZEM..
Madeni
26. 05. 2018 13.18
+4
PULILI SO ŠINE NA lokomotivi pa slika TITA in ZVEZDE...Temu kretenu so v Velenju postavili 10 tonski spomenik, ker jim je vsiljeval enoumlje..šine PA NA Kosovo..Prej šine dol, zdej ALBANCE GOR...Živela Partija..
murinar
26. 05. 2018 13.20
+0
Dobro so nas pahnili na balkan in nas še sedaj tlačijo !
Frane Šajn
26. 05. 2018 13.39
+1
Če je bil pa to cilj je bil pa več kot upravičen, so ostali vsaj normalni. Nobenga človeka niti desnjaka ne sovražem tulk , da bi mu Ameriško morilsko demokracijo privošču!
Frane Šajn
26. 05. 2018 13.40
+2
Upam , da le pridemo tja in živimo kot ljudje sami na svojem brez morilske in hujskaške Amreiške politike.
CUNK
26. 05. 2018 12.48
+9
Bolje bi bilo, če bi cela koroška bila priključena Avstriji.
Frane Šajn
26. 05. 2018 13.43
+10
Ja poznamo take hlapčke ni se treba še ekstra bahat, si le umazano upognjeno hlapče brez lastnega jaza, totalna zguba ali pa "ČUŠ" kot vas kličejo Avstrijci. Da te ni sram to napisat zguba gor se spravi hlapčon pa občuti kako je kote Avstrijska vrata po riti tepejo. Brez takih kot si smo pa lahko in še lepše nam bo. "Bečki konjušari!"
dunc46
26. 05. 2018 12.43
+6
če bi imeli interes bi se zacelo graditi na koroskem ,kje je ze vse baje prpravljeno...tako ,da do takrat ,ko bi se sposobnezi ,ki bdijo nad dovoljenji bi bilavec ,kot tri cetr ceste narejene!!tako pa se 15let ne bo nic...folk ,ki se vozimo in zivijo ob njej po cesti pa norimo...
obožeobože
26. 05. 2018 12.39
+10
Levica je v pogubo slovenskemu narodu!
mario7
26. 05. 2018 13.47
-7