Slovenija

Janša: To je popolno bluzenje

Ljubljana, 24. 02. 2011 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Marin Tomulič, hrvaško-francoski trgovec z orožjem, vztraja, da sta Janez Janša in Igor Bavčar leta 1991 dobila podkupnino za orožje, ki so ga v Luki Koper raztovorili za Hrvaško. Vztrajata tudi Janša in Bavčar: to ni res.

V Kopru naj bi pristale tri ali štiri ladje z orožjem za Hrvaško, takratni obrambni minister Janez Janša in notranji minister Igor Bavčar pa naj bi za vsako zahtevala in dobila kar 250 tisoč dolarjev.

Marin Tomulič se je rodil leta 1951, kot štirinajsletnik pa je z očetom odšel v Francijo. Na Hrvaško se je vrnil leta 1990, ko ga je tedanji hrvaški voditelj Franjo Tudjman zadolžil kot sam pravi za ''lobiranje''. Z lobiranjem misli predvsem na dobavo orožja.

Janša in Bavčar
Janša in Bavčar FOTO: Dare Čekeliš

In tukaj v zgodbo padeta Igor Bavčar in Janez Janša, ki sta po besedah Tomuliča prejela podkupnino. ''On je to zahteval in to nas je prizadelo. Ne zaradi denarja, ker to ni dosti denarja. Gre za princip. Slovenija je namreč prijateljska država,'' je dejal Tomulić. To je sramotno, dodaja.

Tomulič je še dejal,da v Trst niso šli, ker bi nato morali prečkati še italijansko-slovensko mejo, Hrvaška pristanišča pa je nadzirala jugoslovanska vojska, zato je bila Luka Koper najboljša rešitev.

Ko je ladja prišla, so hrvaški tovornjaki že čakali. Do meje, do Bregane, pa je bila nato blokirana cesta. Od tam so šli proti Varaždinu. Cariniki in policisti tovora niso pregledali, nadaljuje Tomulič. ''To je bilo dobro in hitro izvedeno,'' pravi.

Marin Tomulić
Marin Tomulić FOTO: POP TV

Prva ladja je prišla nekaj dni po padcu Vukovarja, nato so v nekaj tednih sledile nove. Z Janšo se ni pogovarjal, saj je bilo to v pristojnosti takratnega generala Čermaka. Se pa spomni nekaterih drugih podrobnosti.

''Na prvi ladji je bilo vse za potrebe Hrvaške vojske. Strelivo in podobno. Na drugi ladji so bile rakete Igla II. Spomnim se tega, ker smo morali polovico odstopiti slovenski vladi,'' je dejal.

Marina Tomuliča so na Hrvaškem preiskovali zaradi spornih posojil podjetja PIK Vrbovec, zaradi gospodarskega kriminala v podjetju Jadrankomerc pa je bil obsojen na leto dni zapora. Za poskus umora je ovadil hrvaškega predsednika Stipeta Mesiča.

Zakaj je torej po 20-ih letih spregovoril za avtrijskega novinarja Richarda Scheinerja, ki piše o aferi Hypo? Tomulić trdi, da so se z novinarjem dogovorili, da o tem ne bo pisal, a se dogovora očitno ni držal. ''Moti me, ne morem pa reči, da ni res, kar je napisal. Ne morem novinarja obtožit, da je lagal,'' je rekel.

Prav nasprotno pa trdi za Janšo, ta je bil po njegovih besedah v posel vpleten, sam pa je tudi postavljal pogoje. Na prevzemanju pa sta bila prisotna tako Janša kot Igor Bavčar.

Janša vse Tomulićeve navedbe zavrača, prav tako Igor Bavčar. ''Ta izjava tega bivšega agenta je popolna izmišljotina, je popolnoma neresnično, prvič, da bi bil pri kateremkoli prevzemu orožja zraven, prvič jest z orožjem nisem trgoval in nisem bil niti v Luki Koper, ki jo tukaj omenjajo, upam samo, da ko se bo naslednjič pojavil nek moldavijski trgovec z orožjem, da mi ne bo potrebno vsakič znova zanikat izjave radia erevan,'' je dejal Bavčar.

Posli naj bi potekali skozi Luko Koper.
Posli naj bi potekali skozi Luko Koper. FOTO: Aljoša Kravanja

''Ne,'' je Janša danes v oddaji 24UR ponovno odgovoril na vprašanje ali Tomulićeve navedbe držijo. ''Jaz za tega gospoda nisem nikoli slišal,'' še pravi prvak SDS.

''Nič od tega, kar je povedal ne drži,'' vztraja Janša, ki je ob tem poudaril, da gre v primeru Tomulića za na Hrvaškem pravnomočno obsojenega kriminalca. ''Po moje gre za neuravnovešeno osebo,'' o Tomuliću meni prvak SDS.

Janša pripravljen odgovarjati pred polno dvorano v Stožicah

''To jaz ne verjamem. Skoraj prepričan sem, da Hrvaška ni dobila kakega orožja iz Francije. Francoska vlada je podpirala Srbijo v tem sporu. Tudi to, da naj bi imela slovenska vlada neke veze ne drži. Nobenih kontaktov ni bilo s francosko vlado. To je popolno bluzenje,'' je dejal Janša.

Ob tem je Janša tudi zanikal, da bi bil kdajkoli prisoten pri prevzemu ali prevozu orožja v Luki Koper, tudi kadar uje šlo za pošiljke za slovensko vojsko. Je pa dejal, da je bil prisoten pri prevzemu pošiljk orožja za slovensko vojsko v vojašnicah. Kot je dodal je Slovenija pomagala tudi Hrvaški z odobravanjem tranzita, vendar ''to orožje ni prihajalo iz Francije, prihajalo je iz vzhodnih držav''.

Vrtnica v puški
Vrtnica v puški FOTO: Reuters

''O vsaki taki pošiljki obstaja dokumentacija, ki je na ministrstvu za obrambo,'' je dejal in dodal da poziva vlado Slovenije naj preveri poročila iz leta 1993 in jih preveri. Nato pa bo Janša pripravljen stopiti pred polno dvorano v Stožicah in odgovarjati na kakršnakoli vprašanja.

Moge Tomuliću verjame

Milijon dolarjev, kolikor naj bi vi prejeli po obtožbah Tomuliča, v orožarskih poslih ni velik znesek. Tako pravi Rudolf Moge, predsednik komisije, ki je neuspešno preučevala trgovino z orožjem. Moge, kot pravi, Tomuliču verjame.

''Ene in iste osebe se v tej zgodbi vrtijo in vedno ene in iste osebe krivdo valijo na druge, da drugi ne govorijo resnice, sami pa govorijo čisto resnico. In nikoli ne odgovorijo na temeljna vprašanja kot so, kam je šla gotovina od trgovanja z orožjem, kaj je z denarjem na računih v tujini, kje so ti računi v tujini,... Čeprav so obljubljali da bodo to povedali, vendar do danes ljudem, ki so jim zaupali vodstvo, in katerega denar je ljudski so ljudem dolžni odgovorit na ta vprašanja, ne sebi,'' je dejal Moge.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (779)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
08. 12. 2012 16.54
kak se janšeji lubi se tolk vlačit po sodiščih...
nenasedaj
01. 06. 2012 12.08
-1
Res je popolno bluzenje, Majer zakaj takoj ne odstopite in se skrijete v Avstraliji?
baigor
02. 05. 2012 11.07
-1
JJ in IB notorična lažnjivca
korintos1
17. 05. 2011 17.22
-1
domobrani pa nedolžni?
bdso1
17. 05. 2011 11.17
+1
tito7- če si premlad,al si pozabil te bom spomnil,da je TITO dal po osvoboditvi pomorit več tisoč nedolžnih ljudi.Nikol niso bili obsojeni, in dokler ni obsodbe si nedolžen!? Torej je bil po mednarodnem pravu,tito zločinec,kar pa je vsesplošno znano,da so bili takratni komunistični režimi,ZLOČINSKI REŽIMI!! To je potrdila tudi celotna Evropska skupnost v svoji deklaraciji,žal pa te deklaracije ni podpisala,le Slovenija in Romunija? Se pa ve zakaj,saj so v teh dveh državah še vedno na oblasti leve politične opcije iz katere je tudi izhajala komunistična partija!!! Tako,da se je potrebno globoko zamislit v današnjem času, o tem imenu,ki ga uporabljaš! Pa čeprav si morda bil,ali pa so tvoji predniki bili člani TE ZLOČINSKE ORGANIZACIJE!!! Pa brez zamere,kljub temu vam vsem skupaj želim lep dan!
baigor
02. 05. 2012 11.06
+1
Belogardisti in domobranci pa so bili junaki 2 sv. vojne? Po vojni so dobili to kar so si zaslužili
drago štubljar
05. 03. 2011 14.45
-2
BLUZO BO SKORAJ NA DOBBBU TAM BI MOGO ZDAVNAJ ZE BIT
delfin11
03. 03. 2011 18.02
+2
kAJ,ČE SE DOKAŽE ,DA NI BLUZENJE??????
petdan
25. 02. 2011 14.18
+4
Ni daleč dan, ko bodo hrvati, ki so 1991 leta predajali cele kovčke nemških mark, povedali komu so jih takrat predali,
baigor
02. 05. 2012 11.08
+3
OFronta
25. 02. 2011 14.15
Zanimivo, kako naučene novinarje imamo. Iz odgovora Janše o imenih ladij, bi lahko sledilo kakšno drugo vprašanje. Dejal je namreč, da so imena vseh ladij v Luki Koper zapisane, po njegovem spominu pa niso bila takšna kot pravi Tomulič. Še več, če bi Al Capone (alias Tomulič) oblasti podal podatke o pokvarjenem policaju ali politiku mu po Janševo itak nihče ne bi verjel. Hahaha.... Zanimivo ni kaj. Kakšno srečo ima ta Janezek, da ni ostal na oblasti.
M-teorija
25. 02. 2011 12.49
+0
~dule10025.02.2011, 11:150 Rdeči, prijatelji iz Libije vas potrebujejo. Ne vejo kam bi s Pahorjevima kamelama !~ Desni bi jih že zdavnaj transportirali na letečih slonih!
M-teorija
25. 02. 2011 12.44
+0
~Bogdan Rostohar25.02.2011, 12:170 Luka Koper, mariborsko letališče.orožje na Brniku. Ministra pa nič vedela to je pravljica za otroke.~ Tako kot Erjavc ne more vedet za vsako kanto, tud mogoče, mogoče JJ ni vedel za vsak "zalutali" metek. Mogoče!
M-teorija
25. 02. 2011 12.42
~volek25.02.2011, 11:38-1 admin, kje so moji komentarji?~ Morda si jih malo preveč spustil pod nivo!?
M-teorija
25. 02. 2011 12.33
-1
Ah dajte no. Pa JJ ni imel časa za takšne igrice, če je pa pregledoval kaNte in skrbel, če imajo ljudje dovolj kruha. Ja in iger! LP.
nefretete
25. 02. 2011 12.31
volek 25.02.2011, 11:46 -1 Nefretete, ti nisi tako omejena kot je vaš korintos,.. O tem ne moreva soditi, sploh pa ne na podlagi komentarjev, ki jih pišemo tukaj. Težke obsodbe o omejenosti, ki najbrž ne pomenijo ocenjevanje intelekta, pač pa hudo jezo. Če bi govorili o omejenosti in nevzgojenosti ti moram takoj postreči z izjavo Ivana Janeza, v izjavi za javnost, v zvezi z omenjeno tematiko. Rekel je:.." da je na vsakega pametnega človeka 100 retardirancev..." TO JE IZJAVA BIVŠEGA PREMIJERJA! Ker pa imaš tako rad dokaze, pojdi na časopis, ki ga ne smem imenovati zaradi admina, je pa tisti, v katerem objavlja Miheljak, pa si poglej posnetek Ivanovega govora. Pa lep dan ti želim.
unja1.m
25. 02. 2011 12.27
+1
moj tisočletni sen je izpolnjen..sedaj mi krade in laže naš človek,ne pa neki osovraženi tujec
Garfield7497
25. 02. 2011 12.27
VEDLI SO VSI SAMO PRISOTNI SO BILI SAMO NEKATERI TO JE PA RAZLIKA HALOOOO
Garfield7497
25. 02. 2011 12.25
+2
BESEDO PRI DOBAVI JE IMEL NICOLAS OMAN KI ŽIVI V AUSTRALIJI IN NI BIL V ZAPORU AMPAK NORMALNO POSLUJE IN ON JE TISTI KI JE VEČINO OROŽJA RIHTAL PRI DRUGIH DRŽAVAH ČE JIH PA POLITIKE ZANIMA SO PA SEDAJ NA OBLASTI IN LAHKO DOBIJO VSAK DOKUMENT KI KAŽE NASPROTNO TEGA KAR STA REKLA JANŠA IN BAVČAR PA NE ZAGOVARJAM NOBENEGA SO NA VLADI IMAJO ŠKARJE IN PLATNO PA NAJ RAZIŠČEJO VSE DOKUMENTE BILI SO PA VSI VPLETENI DRUGAČE SE NEBI MOGLI OSAMOSVOJIT
baigor
02. 05. 2012 11.11
-1
Jih je JJ pravočasno poskril s pomočjo Brejca in Brezigarce
Bogdan Rostohar
25. 02. 2011 12.17
+1
Luka Koper, mariborsko letališče.orožje na Brniku. Ministra pa nič vedela to je pravljica za otroke.
nefretete
25. 02. 2011 12.11
volek 25.02.2011, 11:46 Volek, pa mi povej no, kdo je ta Tiholič, če jaz ne najdem tega imena. Res že potrebujem očala ampak...si mislil Tomuliča? Lapsus?
nefretete
25. 02. 2011 12.10
dule100 25.02.2011, 11:34 -2 Nefretete Nafta ni predraga. Bencin pri nas je predrag ! Po novem bo vse izhlapelo, še preden pride do nas. Začne se vse pri nafti. Sicer pa, razen vrta imam tudi kolo. Meni ne bo težko prilagoditi se. Te pa povabim kdaj na kakšno solato, če ti bo zmanjkalo bencina, da bi šel na trg.