Slovenija

'Trgovina' v parlamentu

Ljubljana, 27. 05. 2008 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DeSUS naj bi podprl referendum o pokrajinah, v zameno pa naj bi vlada pripravila zakon o draginjskem dodatku.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič in poslanec Vili Rezman sta napovedala, da bodo v PS DeSUS zahtevali ponovno glasovanje o njihovem predlogu novele zakona o socialnih transferjih. Ne strinjajo se namreč z "manipulacijo" predsednika DZ Franceta Cukjatija, ki se je po njunem mnenju zgodila na četrtkovem glasovanju o noveli zakona v DZ.

Ker poslanca pričakujeta, da jih bo Cukjati pri njihovi zahtevi zavrnil, bodo zbrali zadostno število podpisov poslancev pod zahtevo za sklic izredne seje.

Žnidaršič je prepričan, da je bila nekaterim poslancem odvzeta pravica in možnost glasovanja.
Žnidaršič je prepričan, da je bila nekaterim poslancem odvzeta pravica in možnost glasovanja. FOTO: POP TV

Glasovanje pred napovedanim časom

Kot je še dejal Rezman, se je v četrtek glasovalo 20 minut pred napovedanim časom glasovanja: "Manjkala je še približno polovica opozicijskih poslank in poslancev, ki so najavili podporo noveli, najbolj zanimivo pa je, da ni manjkal noben od predstavnikov SDS in NSi, ki so napovedali nasprotovanje noveli. Manjkal je le Janez Drobnič".

"Ta stroj je utečeno funkcioniral in zato je moral najbrž predsednik izbrati pravšnji trenutek, ko se lahko z manipulacijo doseže ustrezen glasovalni rezultat," je dejal Rezman.

Žnidaršič je dodal, da se je "manipulativno skrajšal čas odmora pred glasovanjem, ki je potreben za to, da se zberejo vsi poslanci. Tako sta bili nekaterim poslancem odvzeti pravica in možnost glasovanja".

Žnidaršič in Rezman se strinjata z vladnim predlogom za draginjski dodatek, ki bi ga dobili prejemniki pokojnin, nižjih od 500 evrov, vendar pa ga podpirata pod pogojem, da bodo sredstva za ta dodatek izplačana iz proračuna in ne iz pokojninske blagajne ter da se preuči gmotno stanje potencialnih prejemnikov. Zgodi se namreč lahko, da bodo po draginjski dodatek nekateri prišli z mercedesom - pokojnino imajo sicer nizko, kar pa še ne pomeni, da so tudi revni, je pojasnil Žnidaršič.

Rezman je ob tem poudaril, da gre pri draginjskem dodatku za enkratno izplačilo, medtem ko je zakon o socialnih transferjih sistemski zakon.

Vezana trgovina

Po Rezmanovih besedah je šlo za vezano trgovino.
Po Rezmanovih besedah je šlo za vezano trgovino. FOTO: POP TV

Po Rezmanovih besedah je šlo za vezano trgovino - poslanci DeSUS naj bi podprli referendum o pokrajinah, v zameno pa naj bi bil pripravljen zakon o draginjskem dodatku. Šlo je torej za "ultimat" - podprejo naj referendum o pokrajinah, "šele potem pa bi se pogovarjali o socialnih pomočeh, vendar ne na naš način", je dejal Rezman.

"Ko je bila novela o socialnih transferjih zavrnjena, oblikovan pa drugi predlog, ki nam ni bil dan niti v vednost, kaj šele v soglasje, smo vztrajali pri načelni drži, da nasprotujemo referendumu in vztrajamo pri noveli o socialnih transferjih. Z Žnidaršičem sva pri tem vztrajala, po posvetovanju znotraj PS in s člani vodstva stranke pa je prišlo do soglasja, da najina drža ni obvezna za vse in naj glede referenduma vsak glasuje po svoji vesti," je pojasnil Rezman.

Del poslanske skupine je vztrajal pri tem, da "popuščanje pred ultimatom, ki ga je postavil premier Janez Janša", ni možen in da ne bi zapravljali denarja za referendum, drugi del - s predsednikom stranke vred - pa je ocenil, da je ta "popustek" vladi, da se gre na referendum, ob tem pa bi bil sprejet zakon o draginjskem dodatku, pač možen, je dejal Rezman.

"Če bi meni kdo postavil dilemo, ali boš podprl zadevo ali pa te ni več v koaliciji, takoj povem, da sem raje zunaj včeraj kot jutri še noter," je dejal Žnidaršič. "V koaliciji sem ves čas s težkim srcem."

Rezman pa poudarja, da v koalicijski pogodbi ne piše, "da bomo ustanavljali pokrajine", oz. piše, da "bomo pri tem zelo previdni".

Žnidaršič je povedal, da razlika med poslanci DeSUS in predsednikom stranke Karlom Erjavcem nastopi pogosto - minister gleda na stvari manj kritično in jih "preko vlade spusti v parlament", "mi, ki si vzamemo več časa in razmisleka, pa potem kakšne stvari ne podpremo, ampak to je že običaj".

Zavrnil je ugibanja o odhodu iz stranke in prestopu drugam in zatrdil, da z Rezmanom nameravata kandidirati na volitvah na listi DeSUS in uspeti. "Jaz absolutno spadam v DeSUS. Če je kdo v DeSUS ravnal nenačelno, naj tisti razmisli o tem, ali je v pravi stranki ali ne."
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
27. 05. 2008 19.35
Politika je..........kaj že?
neo-
27. 05. 2008 17.56
Desus ma očitno probleme sam s sabo in starčki ne vedo s kom bi bilo bolje držati... ali z Janšo ali s Pahorjem :-) Pa zavedajo se, da toliko moči, kot je imajo v tej vladi, še niso nikdar imeli, ker so se do sedaj morali slepo pokoravati poveljevanju iz ozadja...