Slovenija

'Če je že padel socialni sporazum, je padel za dober razlog, za spremembo definicije minimalne plače'

Ljubljana, 27. 11. 2015 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je DZ potrdil spremembe zakona o minimalni plači, so tri delodajalska združenja uresničila napovedi o izstopu iz socialnega sporazuma. Poudarjajo, da sta z načinom sprejemanja enega izmed temeljnih zakonov s področja delovnopravne zakonodaje dva socialna partnerja kršila vsaj tri določbe socialnega sporazuma.

"Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Trgovinska zbornica Slovenije z današnjim dnem odstopamo od socialnega sporazuma za obdobje 2015-2016, ki smo ga podpisali 5. februarja 2015," so zapisali v sporočilu.

Kot so pojasnili, so obvestilo že posredovali predsedniku vlade Miru Cerarju, ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter predsedniku ekonomsko-socialnega sveta.

Delodajalci so vse od sindikalne pobude za spremembo definicije minimalne plače, da se iz nje izključi dodatke za neugoden delovni čas, ki jo je podprla tudi vlada, opozarjali, da gre za kršitev socialnega sporazuma in bodo v primeru sprejema spremembe iz njega izstopili.

"Socialni sporazum določa, da je potrebno o temeljnih vprašanjih s področja delovnopravne zakonodaje, zdravstva in pokojninskega zavarovanja ter plačnega sistema v javnem sektorju doseči soglasje vseh socialnih partnerjev, torej vlade, sindikatov in delodajalcev," so še zapisali danes.

Poudarjajo, da sta z načinom sprejemanja enega izmed temeljnih zakonov s področja delovnopravne zakonodaje dva socialna partnerja bistveno kršila vsaj tri določbe socialnega sporazuma, kar je zanje popolnoma nesprejemljivo.

"S takšnim načinom sprejema zakona je močno omajano zaupanje med socialnimi partnerji in onemogočen potek socialnega dialoga v naši državi," so zaključili.

Sindikati sicer vseskozi pojasnjujejo, da socialni sporazum ni bil kršen, saj so ravno zaradi nezmožnosti dogovora iz sporazuma namerno izpustili minimalno plačo. Vlada, ki je spremembo podprla, je ob tem dejstvu vseskozi izražala obžalovanje, da je ni bilo možno doseči v dogovoru s socialnimi partnerji.

Koprivnikar: Odstop od socialnega sporazuma ni dober za skupno bivanje

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je danes po seji vlade poudaril, da izstop delodajalcev od socialnega sporazuma ni dober za skupno bivanje in stabilen razvoj, ki dejansko že poteka. "Ne moremo nikogar siliti v to, da ostane v dialogu, če tega ne želi," je dodal.

Poudaril je tudi, da je socialni sporazum sporazum treh partnerjev. "Kaže, da imamo v državi težavo z razumevanjem realnega položaja, v katerem se nahajamo," je dejal. Delodajalci po njegovih besedah zahtevajo dodatne razbremenitve, obenem pa delojemalci zahtevajo dodatne bonitete in višje plače.

Računi
Računi FOTO: Thinkstock

Kopač Mrakova: Socialni sporazum padel za dober razlog

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak obžaluje odločitev. "In če je že padel socialni sporazum, mislim, da je padel za dober razlog, za spremembo definicije minimalne plače, ki je bila krivična do zaposlenih z najnižjimi dohodki," je ocenila.

"Dolgo časa je vlada s socialnima partnerjema gradila zaupanje. Po dolgih letih je vendarle vsem trem stranem uspelo podpisati socialni sporazum, zato danes, ko se je ta zrušil, vse tri strani nosimo enako odgovornost," je ocenila Kopač Mrakova.

Spomnila je, da so spremembe zakona o minimalni plači prek sindikatov s svojimi podpisi zahtevali državljani. Ko je bilo ministrstvo za delo o tem obveščeno, je sklicalo Ekonomsko-socialni svet, ki je prostor socialnega dialoga, vendar se ga delodajalci niso želeli udeležiti. "Dialog o predlogu torej sploh ni bil mogoč. Vlada kot partnerica socialnega dialoga ni bila vlagatelj predloga. Zato tudi očitki delodajalcev niso na mestu, saj te moči, ki nam jo pripisujemo, nismo imeli," je še dodala ministrica.

Sindikati obžalujejo izstop delodajalskih združenj

Tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in sindikalni konfederaciji Pergam obžalujejo izstop treh delodajalskih združenj iz socialnega sporazuma 2015-2016.

Izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri ZSSS Andreja Poje je zapisala, da po mnenju ZSSS za izstop ni upravičenega razloga, saj v socialnem sporazumu niti z besedo ni omenjena minimalna plača in kako jo bodo urejali.

Dodala je, da jih žalosti, ker so se odločili za ta korak prav zaradi zakonske odprave neenake obravnave najranljivejših delavcev na trgu dela. Ti morajo "kljub trdemu delu za preživetje sebe in svoje družine iskati pomoč pri Karitasu in Rdečem križu, po 20 letih pa jim bo končno priznan in izplačan dodatek za nočno, nedeljsko in praznično delo".

V ZSSS so zapisali še, da socialni sporazum določa veliko dobrega za vse podpisnike, poleg tega pa opozarjajo, da zaveze v tem sporazumu z izstopom delodajalcev tudi na davčnem področju ne veljajo več. Zaradi tega si bodo v sindikatu še bolj prizadevali za večjo obdavčitev kapitala in razbremenitev dela, saj "je kapital v Sloveniji podpovprečno obremenjen, delo in plače pa nadpovprečno".

V Pergamu so ob tem zapisali, da vsebina sporazuma predstavlja pomembno podlago za doseganje konsenza glede sprejemanja sprememb in ukrepov na ključnih področjih in vsebinah, dogovorjenih s socialnim sporazumom. Pomen tega se je nenazadnje pokazal pri umiku nedavnega predloga mini davčne reforme, je zapisal predsednik Pergama Jakob Počivavšek.

Opozarjajo še, da je bilo vprašanje minimalne plače, ker niso dosegli soglasja, z izrecnim konsenzom vseh podpisnikov sporazuma iz njega izključeno. Zato v Pergamu ostro zavračajo očitke o tem, da bi sindikalna stran s svojim predlogom sporazum kršila.

Delodajalce ob tem pozivajo k ponovnemu premisleku o odločitvi o izstopu, hkrati pa pričakujejo, da bo vlada ne glede na izstop delodajalskih organizacij ostala zavezana dogovorjenemu v socialnemu sporazumu v odnosu do sindikatov in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Slednja je sicer napovedala, da bo upravni odbor OZS o vprašanju izstopa iz socialnega sporazuma odločal v torek. "Če bo sklep odbora, naj odstopimo, bomo odstopili," so zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
28. 11. 2015 11.38
-1
Francozi so ugotovili, da je pri zadnjih pobojih v Parizu , bilo uporabljeno orožje Jugoslovanskega porekla !!!!!!!!!!!! A je to mogoče to orožje, ktero je janšić prodal na jugo trg, ko so bili v vojni med sabo ? Samo vprašam. In ali to pomeni, ko bo dokazano, da je šlo za to orožje, da ga bodo zaradi vojnega zločina preganjali Francozi, brez naših vrhovnih in ustavnih sodnikov ??????????????? Nič dobrega se mu ne piše. Pa še Argentina in Francija si izmenjujeta kriminalce hahahahaha
Kapitol
28. 11. 2015 08.21
+1
Se strinjam s spodaj napisanim, delavec mora biti tudi zadovoljen in dobro plačan. in to se tudi dogaja, v razvitih zahodnih kapitalističnih državah. A mislite da bodo npr. v Rolex-ovih obratih v Švici delali slabo plačani in nezadovoljni delavci in posledično delali slabo? Vendar teh državah tudi blizu ni primitivnih levakov, ki naredijo države neprijazne do gospodarstva in podjetnikov, in tule na teh forumih pametujejo kaj vse bi moral delodajalec. Kar naj sami tule v SLO poskusijo in potem pametujejo. Pa še primer, si lahko zamislite, da bi prej omenjeni Rolex tule odprl obrat in se bodel s primitivci tipa štrukel , semolič, in butasto rajo ki jim naseda...?
Kapitol
28. 11. 2015 08.25
+1
Sicer bi imela Slovenija vse možnosti, da bi se pri nas lahko izvajale gospodarske dejavnosti s tako visoko dodano vrednostjo....in posledično dobro plačana delovna mesta....
sinhron
28. 11. 2015 08.58
+1
Taka raja naseda tudi tvojemu liderju , ki je laž , diskvalifikacije potvarjanja , razdvajanja v svoji ksenofobiji prinesel tudi na vas , zato trobite vseskozi nekaj o levakih , sdv , Murglah , Kučanu itd , pa ne veste ne vzroka , zakaj to počnete ne načina kako to pravilno ovrednotiti , ker vas je popolnoma zavedel trop okrog liderja , ki za vas pripravlja litanije in liderjeve" resnice" ! Vzamite se že enkrat v roke in poglejte resnici v oči in spoznali boste svojo zmoto !
Kapitol
28. 11. 2015 09.14
+0
Res ubogi Švicarji so očitno tudi nasedli liderju, in v kapitalizmu izkoriščajo delavce, da imajo minimalno plačo komaj tam okoli 3000-4000 eur, in revčki nimajo intelektualcev tipa FDV, da bi jim odpirali oči kako so izkoriščani, ter da bi imeli to srečo, da bi zraven preživljali še lene levaške parazite......
enakostzavse
28. 11. 2015 11.34
+0
sinhron ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++. Samo janšisti so zelo plitvi, kar dokazujejo že samo z podpiranjem kriminalca, da bi to razumeli.
Kapitol
28. 11. 2015 13.01
+0
Pa kje je kdo omenjal JJ?????, Ali v vsaki bogati razviti državi, kjer ljudje dobro živijo, brez levih parazitov, ali omenjanju le te vidite duh JJ??? NE vem, če ne bo treba k psihiatru?..
puspan
27. 11. 2015 20.27
Zelo hitro se bo pokazalo, kdo bo pri tej odločitvi izvlekel ta kratko.
sandi101
27. 11. 2015 19.18
+11
Še jst se tega spominjam takrat, ko je modri Jankovič grozil trgovkam oz vladi, da bo mogu nekaj tisoč trgovk odpustit, če bodo nedelje zaprte. Dobr jih je nafuku še bolj pa vlado, ki si je raje zatiskala oči!!! Imeli referendum, nč bilo iz tega, baje je bilo rečeno da je na glasovnici nedeljsko delo bilo narobe definirano!!! Svinje, čeprav smo vsi vedeli zakaj se gre, od takrat ne hodim več na noben referendum!!! Tisti delodajalci, ki so pa odstopili si pa naj iščejo novo službo al pa naj se prijavijo na borzo dela, mogoče dobe kakšno delo med vikendom v trgovinah in naj preizkusijo na lastno pest kaj pomeni biti trgovec-vka!!! Barabe, sam za svoj žep... V javni upravi pa strogo sobote, prazniki in nedelje proste in še kljub temu zaslužijo 1 x več od tgovca-vke, ki dela skoraj vse dni!!!!! FEJ
dostojevski II
27. 11. 2015 20.58
+1
Na referendumu je bilo izglasovano, da so trgovine v nedeljah zaprte !!! In res so bile ! Vendar samo eno leto. Potem pa je koalicija SDS - LDS v DZ sprejela zakon, da so trgovine v nedeljah odprte.
srecnii
27. 11. 2015 21.10
-1
al je pon-sreda al nedelja men je vseeno, ker moram vsak dan gledat v naprej, kako živet in preživet.
dostojevski II
27. 11. 2015 21.12
+1
Nenačelna koalicija SDS - LDS je v DZ sprejela zakon, da so trgovine v nedeljah odprte. Vizjak iz SDS je bil takrat minister za gospodarstvo in glavni pri lobiranju za ponovno odprtje trgovin. NSi, ki je bila takrat v vadi je glasovala proti.
sinhron
27. 11. 2015 18.56
+15
Naši delodajalci so pijavke , ki delavcem , ki ustvarjajo ne bi dali nič , samo da bi oni dobivali visoke nagrade in provizije ob koncu leta za uspešno poslovanje ! Delodajalci pozabljajo , da dobro plačan delavec je zadovoljen delavec , ki veliko doprinese k razvoju podjetja največkrat več kot slabi menadžerji !
Barbarezo
27. 11. 2015 18.58
+7
srecnii
27. 11. 2015 21.11
-4
bla bla, če ti ne zmoreš delat za majhno plačo je tu 500 drugih ovc, ki bi delal še za pol manj
dostojevski II
27. 11. 2015 18.26
+24
Sedaj je čas, da se sprejme zakon, ki bo kaznoval z zaporom vsaj 1 leta vsakega delodajalca, ki ne izplača plače do 18. meseca za pretekli mesec, ki ne plačuje prispevkov in davkov od plač, ki ne izplačuje plače v višini, ki je navedena v pogodbi o zaposlitvi in kolektivni pogodbi.
Barbarezo
27. 11. 2015 18.59
+8
to se ne bo nikoli zgodilo ... delodejalci so pijavke,ki vidijo samo evrčke
kakc
27. 11. 2015 18.04
+5
kopačka- vse kar si naredila v letu, ko si ministrica za delo itd,itd je to, da si uredila svoj glas in stas s frizuro vred...pa brez zamere.... se je splačalo...kaneda
batom@pinkponk.com
27. 11. 2015 18.11
+0
srebrnibreg
27. 11. 2015 18.00
+21
In spet najbolj jamrajo v trgovskem sektorju, ker bodo končno enkrat morali plačevati delavcem nedeljsko delo. Kdo jih pa sili, da naj delajo ob nedeljah.
noire
27. 11. 2015 17.36
+0
Pa ne tisti iz javnega sektorja.
Mejduš
27. 11. 2015 17.22
+9
Ne razumem te in prejšnje vlade, da nevidi kako se sodišče derekno norca dela iz policajem,kar nekaj so jih polovili tiste ki so banke in podjetja zropali in to tiste ki so res na rob pripeljale državo,a sodišče je tako odragiralo kav da je to vse normalno,v takšnem primeru bi jaz plače zamenjal da bi sodniki imeli takšno plačo kot imajo policaji,da bi se malo bol zresnili.
1xy
27. 11. 2015 15.55
+0
Koprivnikar......zate bi bilo bolje, da si TIHO.......ker mlatiš prazno slamo, kot 99% eh kaj 99%......100% aktualne vlade......razmišljam katerega ministra bi lahko izpostavila in pohvalila......pa ga NE najdem......
Peter Selan 1978
27. 11. 2015 17.18
-4
Sami smo si krivi zadnjih par let Slovenija naredi stranko kvazi uspešnih ljudi ki pa so se vsi ampak res vsi izkazali za resnične nesposobneze mlatijo slamo iz ust ven pa drek leti In to sam zato da ne bi bil izvoljen JJ ki vsi vemo da ima 30 posto zvesto volilno bazo
maajde
27. 11. 2015 15.53
+10
In kaj potem? Ravno tako bodo morali izplačati pošteno plačo za pošteno delo.
tali?ni tom
27. 11. 2015 16.43
+30
nikol mi ne bo noben tvezil da je 3,40 ali nekaj , toliko mam jaz , žena in verjetno 100000 delavcev na uro! bedno! in delo ob nedeljah , do sedaj ga delam zastonj! od leta 1995! upam da se bo dalo iztožit za nazaj! vse tole z plačami pa je pred leti ko je izplaval na sceno sprožil neverjetni jankovič s pomočjo jj! povozila sta referendum in voljo ljudstva! in smo kjer smo ko je delodajalska združba uvidela da ne glede kaj hoče narod lahko pometajo z njim brez vseh ovir in kazni!