Erjavec ostaja predsednik stranke DeSUS

Delegati in delegatke stranke DeSUS so se na kongresu odločili, da Karl Erjavec ostane predsednik. Zanj je glasovalo 114 od skupno 217 delegatov. Erjavec je po razglasitvi izidov izrazil upanje, da bo s tem kongresom stranka močnejša in da ne bo več notranjih trenj.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec ostaja na vrhu stranke. Na kongresu je zanj glasovalo 114 od skupno 217 delegatov. Njegova protikandidatka Meta Vesel Valentinčič je dobila 62 glasov, za Ljuba Jasniča pa je glasovalo 39 delegatov.

Volilna komisija je glasovnice štela skoraj tri ure, saj je prišlo do zapleta pri štetju.

Erjavec je po razglasitvi izidov izrazil upanje, da bo s tem kongresom stranka močnejša in da ne bo več notranjih trenj. V nagovoru delegatom je izrazil zadovoljstvo tudi z izborom podpredsednikov in članov drugih organov stranke. "Mislim, da so ustvarjeni vsi pogoji, da bo stranka močnejša in da skupaj naprej gradimo stranko DeSUS," je še povedal.

Za podpredsednike stranke so bili sicer izvoljeni minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Tomaž Gantar ter Brigita Čokl in Saša Ivan Geržina. Delegati so izvolili tudi člane sveta stranke ter izvršni in nadzorni odbor stranke.

DeSUS - 10

Karl Erjavec ostaja predsednik stranke DeSUS. (Foto: Damjan Žibert)

Stari in novi predsednik DeSUS je poudaril še, da stranko čaka težko delo. Takoj po kongresu se je sešel še izvršni odbor DeSUS, na katerem je Erjavec predlagal oblikovanje pogajalske skupine. V njej bodo po predlogu Erjavca poleg njega še vodja poslanske skupine Franc Jurša, Tomaž Gantar, Jani Kavtičnik in eden od članov izvršnega odbora. S pogovori z mandatarko Alenko Bratušek pa bodo začeli v ponedeljek. 

Erjavec je še priznal, da je funkcija predsednika stranke zelo zahtevna in odgovorna, ob tem pa napovedal zamenjavo na mestu generalnega sekretarja stranke. Ta položaj je doslej zasedal Jasnič. Ta izidov glasovanja za medije ni komentiral.

Vesel Valentinčičeva pa je o rezultatih povedala, da takšni pač so. "Koliko je bila to dobra odločitev, bomo pa videli približno čez eno leto, ko bodo verjetno volitve," je dejala.

Pričakoval je, da bo znova izvoljen

Ljubljanski DeSUS je danes predlagal sprejemanje spremembe statuta v delu, ki govori o izvolitvi predsednika stranke. V primeru več kandidatov so predlagali dva oziroma tri kroge volitev, saj menijo, da mora predsednik biti izvoljen z več kot polovično podporo. Ker pa so delegati predlog zavrnili, je bil za predsednika stranke izvoljen tisti kandidat, ki je že v prvem krogu dobil največ glasov.

Erjavec je sicer že pred kongresom izrazil pričakovanje, da bo znova izvoljen za predsednika. Dejal je, da se danes soočajo z različnimi načini vodenja stranke. Če ne bo izvoljen, ne bo "spotikal" novega predsednika ali predsednice, je dodal. V primeru izvolitve pa podoben odnos pričakuje tudi od svojih protikandidatov. "Gre za DeSUS in DeSUS gradimo skupaj," je poudaril.

DeSUS ni koruptivna stranka, v njej ni lobijev, ni mrež, je izpostavil. Tudi zase je povedal, da ima "čist obraz". "Čist sem kot solza," je poudaril in spomnil na poročilo protikorupcijske komisije, ki pri njem ni ugotovila kršitev zakonodaje. Izpostavil je, da je stranki na mnogo področjih uspelo zavarovati interese upokojencev, posebej pa je pohvalil tudi delovanje Gantarja kot ministra za zdravje v pretekli vladi.

V poročilu, ki ga je Erjavec predstavil delegatom, se je med drugim dotaknil tudi uspehov, ki jih je stranka dosegla s sodelovanjem v koalicijah minulih dveh mandatov. Izpostavil je predvsem sprejetje pokojninske reforme v okviru vlade Janeza Janše.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 317
 
ecnarf 03.03.2013 07:52:36
Ali pri DESUSU nobeden ni hodil v prvi razred , da so šteli glasovnice tri ure,10minut pa jih prešteješ ,mutna posla od Kahrla,pejd raj psa sprehajat.
Stjepans 03.03.2013 21:52:50
Očitno jim je pri štetju glasov manjkal Čemažarju podoben strokovnjak.
Več komentarjev